Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40878, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '54.165.248.212')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза сценарій

Як запорожці змія здолали

© Савур (а був колись Халва), 25-05-2015
1. Шевченківська ідилія. Здається навіть сам Тарас Григорович пише вірша під вишнею. (Така собі замальовка села з висоти пташиного польоту.)

2. Козак Вернигора кує підкову в кузні.

3. Козак Вернигора кує, козак Сулима роздмухує вогонь міхами.

4. Козак Вернигора кує, козак Сулима роздмухує вогонь міхами, козак Крутивус возить вугілля.

5. Козак Вернигора кує, залізо в його руках аж співає. Вернигора гартує підкову в воді. Охолодивши, бере і розгинає її голіруч, а потім так само згинає. Тоді вже підковує коня. Господар коня віддячує Вернигорі і уводить коня. В стайню заводять іншого коня.

6. Козак Вернигора кує, а вогонь в кузні слабшає. Козак Вернигора гартує підкову, тоді бере в руки і підкова кришиться. Козак Вернигора здивований, дивиться на козака Сулиму.

7. Козак Сулима завзято роздуває міхи, та вогонь стає ще меншим. І ось згасає. Козак Сулима розводить руками, вугілля скінчилось.

8. Побратими озираються, козака Крутивуса немає, десь забарився.

9. Козаки-побратими йдуть по сліду, чути герць. Козаки мчать на допомогу.

10. Козак Крутивус з кайлом б’ється з триголовим змієм. Одна голова їсть вугілля, друга дмухає вогнем на Крутивуса, третя намагається його вхопити, потім міняються.

11. Вчасно встигли побратими, бо Крутивус вже вибився з сил і змієва голова його трохи не вхопила, в останню мить козаки його витягли з пащі.

12. Триголовий змій вогнем загнав козаків у глухий кут. Змій задоволений. Наминає побільше вугілля, щоб всіх козаків за раз спопелити. Набиває повні щоки, зараз як дмухне… Дме… Та там де стояли козаки вже порожньо.

13. Змій озирається. А це козак Сулима розкрутив так шаблі, що піднявся в повітря. А Вернигора і Крутивус вхопили його за ноги і теж злетіли з ним.

14. Козак Сулима шаблі крутить, козаки літають, приземляться. Змій знов на них суне.

15. Змій б’є вогнем, Сулима рятує побратимів. Приземляться, змій знов б’є вогнем.

16. Стомився козак Сулима та й змій вже хекає. Вирішив Вернигора взятись за справу. Розкрутив і він шаблі. Та тільки як стояв на землі, так і стоїть. Розкрутив ще раз, не ворухнеться. Розгубились козаки. Зловтішається змій.

17. Вернигора тільки озливсь та ще дужче крутить шаблями. Вернигора крутить, а козаків піт пробиває. І змію в голові паморочиться. А то Вернигора так розкрутивсь, що Земля трохи з Сонцем не зійшлась. Ще трохи й згорять всі.

18. Ледве спинили Сулима і Крутивус Вернигору, показали на сонце, посварили. Змій теж верещить. Вернигорі не лишалось нічого іншого як розкрутити шаблі в іншу сторону.

19. Вдалося. Летить, летить Земля вже й дрижаки беруть, мороз побиває, бурульки ростуть.

20. Знов обурені козаки, нічого не поробиш. Довелося Вернигорі ставити Землю на місце.

21. І знов змій наступає. Добре, що козак Крутивус відпочив, узяв своїх братчиків добряче з п’яти і розкрутив їх та як жбурне. Полетіли козаки Сулима і козак Вернигора прямісінько на Змія і як тріснуть по одній голові та по другій.

22. Що тоді було… Голови закрутились, завертілись одна одну шматувати стали та вогнем бити. Змій з переляку сам себе трохи не роздер. Тож і третій голові добряче дісталось.

23. Змій намагається знов дмухнути вогнем. Та йде тільки густий дим. Диму стільки, що в ньому щезають і змій, і козаки-побратими.

24. Змій приходить до тями вже в звіринці, він за гратами і на ланцюгу. Біля звіринцю проходять рибалки, поблажливо махають руками, хизуються, що більших ловили.

25. Козаки працюють в кузні. Козак Вернигора гартує спис. Ось роботу закінчено і кожен побратим здіймає вгору спис, а тоді схрещують їх. Схрещені списи обвивають жовта і блакитна стрічка, вимальовується тризуб. Грають сурми, лунає марш.

Кінець.  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 4.6881129741669 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …