Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40774, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.223.32.230')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

ДЕ СПИТЬ СОНЦЕ?

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 06-05-2015
      Василько любить сонячні дні, надто світанок і надвечір’я, коли можна помилуватися калейдоскопічною зміною барв на вранішньому та вечірньому небі. Тоді сонце дещо більшає, ніж буває удень, і проміння його лоскоче поодинокі хмарки, розчиняється у блакитній безодні й створює чарівне сяйво надобрійного небосхилу.
     Прийшов день, коли хлопчику шкода стало, що ось знову сонце заховається за обрій, настануть сутінки, вечір та ніч. Йому дуже не хотілося чекати ранку. Й про свій сон думати не хотів. Вирішив дізнатися, де спить сонце? Тож звернувся до лелеки. Мовляв, ти знайшов мене для батьків, ти й покажи мені, де спить сонце?
    Лелека з радістю погодився допомогти допитливому Василькові. Хлопчик сів на птаха, і полетіли вони у бік вечірнього сонця. Летіли так, що його весь час було видно. Глянули спершу донизу – побачили гори. Лелека трохи крильми їх не зачепив. Василькові сказав, що Карпатами називаються.
    І за ними сонце було видно – теж вечірнє, не лягало спати.
Тож лелека летів далі, несучи на собі хлопчика, який навідріз не бажав спати – покажи йому, де спить сонце? Його проміння світило їм в очі, засліплювало, але й приємно від того було та бентежило цікавість: де ж воно спить?..
    Летять далі: над Угорщиною, Австрією,  Швейцарією, Францією... А сонце все усміхається лелеці й Василькові, не лягає спати.
    Лелека сказав, що ось вони пролетять над Іспанією, далі почнуться океанські водні простори. Ось там, напевне, на якомусь  велетенському круїзному  теплоході й відпочиває сонце.
     Невдовзі, справді, побачили океан, в ньому – дельфінів, китів, усіляких риб, а на самому водному плесі – різні кораблі. Та, здавалося, що сонце й не думало лягати спати десь тут. Воно все усміхалося Васильку й лелеці та намов манило до себе.
      Отак вони й летіли услід за сонцем, що мало вже на добраніч позіхати.
      Але ні! Сонце було свіжим і бадьорим!
      Лелека зі своїм допитливим пасажиром перелетів через океани. І знову вони побачили під собою землю. Лелека повідомив хлопчикові, що то – землі Сполучених Штатів Америки.
        Пролетіли і їх.
        Знову – океан.
        Аж ось – величезний острів. Лелека підказав хлопчику: Японія.
        Потім вони пролітали над Китаєм, Узбекистаном...
        І тут лелека вирішив зробити Василькові сюрприз. Він значно пришвидшив свій лет і почав обганяти рух сонця. Тож стало виходити так, що воно неначе сходило з заходу: над Таджикистаном світило було трохи десь після обіду, над Киргизією --  у полудень,  над Каспійським морем та Азербайджаном – перед обідом... Над Вірменією був уже ранок. А над Грузією – лише пробуджувався світанок.
     Над Чорним морем лелека перевіз Василька у передсвітанкових сутінках.
Приземлився під Києвом, на тому ж місці, звідки й  подорож услід за сонцем починали.
     -- Зустрічай, Васильку, наше диво природи – наше сонечко! – запропонував лелека своєму допитливому пасажирові.
    -- Воно що, ніколи не спить?!. О, диво! Справді, диво-о! – вигукнув хлопчик. – А ще... А ще що я зрозумів: виходить, що наша планета Земля – кругла! Бо ми ж облетіли он як її і, не повертаючись назад, потрапили у рідні місця.
    -- Так! Земля обертається навколо своєї вісі, немов круглий м’ячик, підставляючи різні частини свого тіла, тобто материки й океани. А нам, лелекам... Ой, і вам, людям, тільки здається, що воно лягає спати за вечірній обрій. Насправді наше сонечко ніколи не спить. І в тому чи не найбільше диво із див!
                                                                          

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Ігор Скрипник, 07-05-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.1551151275635 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …