Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40701, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.218.247.159')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Літературна публіцистика

Обличчя – не завжди... обличчя!

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 26-04-2015
   Справжній шок щоразу охоплює, коли чуються фрази на зразок: "До лав нашої  оганізації мають прийти нові обличчя". "Наша партія зміцнилася новими обличчями". "Вітчизняну науку рухають активні обличчя" і тому подібні. Та невже ж не зрозуміло, що російське слово "лицо" – це не тільки передня частина голови, тобто власне лицо, а й особа, особистість, персона, член суспільства, діяч, а українське слово "обличчя" – це тільки (і тільки!) обличчя, тобто передня частина голови (і тільки!) -- не потилиця, не маківка голови, не вся статура людини. Тож у названих прикладах слово "обличчя" тупо вжито як кальку від російського слова "лица".
    Українською мовою в усіх згаданих значеннях, тобто коли мають на увазі людину в цілому -- з тулубом, руками, ногами, головою, а не лише її фізіономію, -- треба вживати слово "особа" ("осіб"): "До лав нашої  партії мають прийти нові особи". "Наша партія зміцнилася новими особами". "Вітчизняну науку рухають нові "особи" ("представники", "діячі", "особистості"...).
    У багатьох випадках слово "особа" можна замінити на слово "людина" ("людей"), "чоловік" ("чоловік" – не "чоловіків"!), "душі" ("душ" - не в знеаченні "вода"), "постать" ("постатей"), "персона" ("персон"), "індивідуальність" ("індивідуальностей"): "До лав нашої організації мають прийти (влитися) нові люди". "Наша партія зміцнилася новими душами". "Вітчизняну науку рухають індивідуальності". (Окрема засторога до слова "чоловік". У прямому (називному) відмінку воно збігається зі значенням "мужчина", чоловік дружини. А, скажімо, в родовому відмінку слово "чоловік" може дуже добре стати до контексту мовленого чи написаного у значенні загальної кількості людей, наприклад: "До нашої організації прийшло нових десять чоловік". ("Чоловік", а не "чоловіків", означає, що серед цих десяти можуть бути і чоловіки, і жінки. Тобто прийшло десять осіб, душ, персон, не облич). Але: ...прийшло нових десять чоловіків. (Така форма слова як "чоловіків" означає, що до організації прийшли лише мужчини).
     Зверніть увагу, що у текстах п’єс російськомовне словосполучення "Действующие лица" перекладається завжди (або в оригінальних українськомовних творах пишеться)  як  "Дійові особи"! ("...особи", а не "Дійові обличчя"!).

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Михайло Нечитайло, 27-04-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.74576902389526 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …