Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50954
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40671, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.206.13.112')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Публіцистика

Які бувають вісті після останніх?

© Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ, 22-04-2015
                      
    
     Є в українській два дивних словосполучення: "останні вісті" та "одним словом". Недарма діти, як тільки починають зростати й набиратися словарного запасу, нерідко запитують у батьків чи рідних: «Не так давно ця тітонька по радіо вже говорила: «Останні вісті». Чому вона знову каже: «Останні...»? І починається знущання над простою логікою: батьки, рідні, а згодом і вчителі втовкмачують дитині, що саме так – правильно! Тобто, що вислів останні вісті  означає розповідь про новини, що відбулися останнім часом.
     А тепер повторіть усно чи напишіть словосполучення "останні вісті" та "новини, що відбулися останнім часом". Повторили? Написали? Задумалися над логікою? Відчули, що вони дуже різні? Чи вам не спадає на думку запитання, що з’являється у душах дітей: «Якщо не так давно вже було сказано, що вісті – останні, чому знову говорять, що вони останні?!. «Останні» -- значить такі, після яких не може бути ніяких інших», принаймні на ті ж самі теми та упродовж тривалого часу. І з цим важко не погодитись. І не треба тут притягувати логіку, як кажуть, за вуха, твердячи що такий ("останні вісті") вислів переходить у стан багатозначності, як, скажімо, слово коса (коса дівоча, коса як знаряддя праці, коса піщана…).
      Смисл, що вкладається у словосполучення "останні вісті", спотворений. Те, що називається останніми вістями, варто перейменувати, скажімо, так: нові вісті, свіжі вісті (новини), оновлені вісті, вісті сьогодення, цьогочасні вісті (новини), вісті (новини) останнього часу тощо.
         Ті ж самі діти, замислючись над тонкощами мови, теж нерідко бувають здивованими: «Чому в українській мові закріпилося словосполучення "одним словом", тоді, коли у ньому вже є два слова й після них -- кілька слів, чи навіть речень, у вигляді стислого висновку? То яке ж тут  одне слово?!.
        Після таких висловлених думок не дивно буде дізнатися про гнівні обурення деяких філологів: як можна було зазіхнути на святая святих усталені норми української мови?! Мовляв, це – по-дилетантськи! Це – не правильно!
        Тихо!.. Тихо-о!.. Облиште! Словосполучення давнє, усталене, але дивне, наче не з тієї опери.
        Краще боротися й відстоювати чистоту мови сьогоднішньої та не дозволяти вкорінюватися у ній модним іншомовним словосполученням і термінам, як, приміром, ок-кей (ок), мер, губернатор, емейл (несусвітній паразит!) тощо. Та це тема іншої розмови.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Можливо...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 22-04-2015

Правильніше було б казати "передостанні вісті"

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© koka cherkaskij, 22-04-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.69942092895508 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …