Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40507, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.133.12.172')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Есе

Пам'ять дерева.

© Андрій Будкевич, 24-03-2015
Якось,  в розмові з Андрієм Будкевичем,  почула цікаву для себе пропозицію творчого листування в мистецькому просторі:  його есе – віддзеркалення, мої роздуми - відповіді. Пообіцяла та відклала на безмежно швидкоплинний час. З’являлись  думки написати, але не вистачало завершеної форми в середині усвідомлення, переносила момент написання все далі й далі, очікуючи, що відповідь прийде сама, складеться легко й природно.

Відкладала знову й знову, доки випадково, передивляючись свої архіви не натрапила  на свій же опис матеріалу, підготовленого під мою ж таки виставку «Сновидіння квітневого  лісу» . Написаний цей текст був задовго до знайомства з паном Андрієм,  і,  весь час, коли я намагалась відшукати відповідь у майбутньому, ховався  в минулому. Тому ж і ризикую надіслати його, лишень трохи відкоригувавши, як свій коментар-вдячність на статтю «Ти вставала до ранку світлою, ти ходила по квіти босою…»    

…Світ видимий занурено в безкінечний часовий  потік.  Людина, земля, природа рухаються, постійно змінюючись, зберігаючи в собі відображення часу.  Пам'ять береже прожиті миті, залишаючи минуле в глибинах підсвідомості. Річні кільця душі збільшують свою кількість, створюючи нескінченний лабіринт свідомого та надсвідомого.

Людина вбирає в себе світ, що оточує її, а нескінченний світ запам'ятовує кожного зі своїх дітей.
Земля, природа - все живе та єдине. Ми у Всесвіті і Всесвіт в нас. Дерево, що заснуло в минулому, може принести зміни в сьогоденні.

Що посіяно, те й пожинати будемо. Наш світ, наша країна, наш ліс. Наша земля, наша історія, наше коріння - все єдине.

І  кожна людина - немов дерево. З призначенням і часом, цвітінням і плодами.

Річні кільця сплітаються в  павутиння пам'яті, квіти розлітаються навесні, плодами важчає осінь. Природне життя не має завершення, воно вічне  і мудре у своїй циклічності.

І лише людина блукає в нескінченному життєвому лісі, в пошуках сенсу і знання, ми агресори й жертви, гості та господарі.

А наші можливості варіюються, немов стежки в Борхесовському саду.  

Дописую це речення зараз, але «"Сад розбіжних доріжок" був в моїй пам’яті тоді,  так само, як і «Сад Божественних пісень» Г.Сковороди і ще багато близького цій темі, що спліталось в єдине ціле роздумів.  Тож, вертаючи до минулого…

…Ми вивчаємо долями ділянки нашого лісу, креслимо карти пройдених відрізків, ми палаємо і спалюємо все навкруги себе, ми безмежно розумні, але земля мудріша за нас. Ми йдемо в нескінчену прогулянку лісом, але не знаходимо виходу, бо ліс всередині нас.

Ми знищуємо, але й самі гинемо, борючись із землею, завдаємо болю собі. Кожне дерево неповторне  і має свою частину від дерева життя, де все живе - частинка Всесвіту, а кожне життя - епізод на карті цілого світу.

Багато з моїх робіт – це спроба  розповісти  про безкінечний  потік життя, яким заповнено кожен зі звичайних  днів…

І, вже сьогодні, хочеться додати – кидаючи зерно в землю – знайдеш квіти за деякий час, шукаючи майбутнє – знайдеш минуле в безкінечно замкнутому колі, де все, незмінно рухаючись, лишається на своїх  місцях, що від початку закодовані Богом. Всесвіт цілісний і досконалий,  в кожну мить буття в ньому є все, але ми шукаємо наші слова і відповіді лишень у певні миті нашого часового простору, і, водночас, будь яка миттєвість може бути доленосною, якщо ми опинимось саме на тій стежці, яке відповідає нашому пошуку.

Катерина Ткаченко, художник.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Попович Роман, 27-03-2015

[ Без назви ]

© Юрій Кирик, 26-03-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.4230258464813 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …