Цікаво, коли дивно. Цікаво спостерігати чуже горе. Воно здається таким дивним після усього, що відчув. Таке дивне, далеке, чуже, непотрібне. А комусь же і воно болить. Комусь теж хочеться, щоб його зрозуміли і допомогли. А ти просто минаєш повз прозорі очі і йдеш далі. Йдеш і відчуваєш, як з кожним новим кроком твоє серце неначе стискають холодними руками. І чого воно, дурне? Обертаєшся. Старе обличчя, понівечене зморшками біди, тремтячі руки тримають пластиковий стаканчик, у якому на дня блищить декілька монеток. Дивно... Тебе неначе щось гіпнотизує. Підходиш до людини. Стомлені, вогкі, прозорі очі. В них майже порожньо. Тільки десь у глибині стиха б’ється старе перелякане життям серце. Кладеш 25 копійок. Повертаєшся до неї спиною, робиш крок і вертаєшся. Квапливо вивертаєш з кишені усе, що є. Скільки там? Гривня, дві... Ось, бабуню, тримайте. Жовті й сріблясті копійки дзенькають на дні стаканчика. Повертаєшся і йдеш. І чого воно, дурне, так калатає?
Метро. Як я люблю наше метро. Цей чудовий витвір інженерного мистецтва. Кожна станція – нова історія. Навіть такі схожі, вони всі такі різні. Дивуюсь. Заходжу до вагону і дивуюсь. Тимчасове житло на декілька хвилин. Скільки воно пропускає через себе людей, скільки різних душ, життів, доль. І всі вони різні, неповторні, ніяк непов’язані. А інколи заходять інші, ті, що завжди разом. Хоча ні, не завжди. Пройде кілька місяців і до цього храму буденності зайде хтось один. Не буде з ним уже отого другого „на все життя”, не буде і щастя в очах, не буде і дитячої посмішки на обличчі... Нічого не буде. Та тільки то чекає на них потім, не зараз. Зараз вони разом, удвох і їм не потрібен цілий світ. Вони просто його не помічають. Яке їм діло до того, що хтось косо дивиться на ніжність в транспорті, чи вперто вдивляється в кожну деталь їхнього спілкування. Так, їм немає діла до того, що хтось лізе не в свою справу. Щастя засліплює, як сонце, коли виходиш з підземного переходу. Шкода, що ти сліпнеш тільки на деякий час, а потім прозріваєш і бачиш все, чого краще ніколи не бачити.
Сідаєш. Вільне місце, і ти одразу ж падаєш на порожнечу коричневого диванчику. Стрибаєш в нього як у гамак. Сусіди невдоволено поправляють одяг, а ти радісно посміхаєшся своєму відображенню у вікні навпроти. Згадалося дитинство. Як їздили з матір’ю на танці аж на „Дружби народів”. Зима, снігу по коліно, холодно як на півночі, завірюха виє, гуде десь поміж дротів, а ми йдемо по слизькому тротуару ген кудись за темний обрій, у сиву зимову далечінь. Тоді мені здавалося, що ми йшли кілька годин. Ноги потопали у високому снігу і так хотілося додому. А ми все йшли. Як то було давно...
Зараз осінь. Останній день жовтня, а на дворі холодно. Так незвично, тільки позавчора було ще досить тепло, а сьогодні вже так холодно. Хоча вчора було ще гірше. Аж загадати страшно...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design