Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40436, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.138.126.124')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

СТОЛИК НА ДВОХ

© Анізія, 11-03-2015
-Нема місця, -  швейцар намагався закрити перед  сивуватим,  проте  ще дуже моложавим чоловіком з букетом блідо рожевих  троянд,  двері  ресторану.
-У мене замовлено. Столик на двох.
-На двох? Чому ж ви самі? На двох є. Заходьте.
Чоловік  чомусь поглянув на небо, вдихнув, наче увібрав у себе всі запахи міста, і увійшов. Його провели до вже накритого на двох  столика. Він був у ніші поміж двох височенних вікон, прихованих важкими зимовими  шторами. І хоча  на календарі була середина літа, ніхто їх не  знімав.
-Коли подавати? Пити щось будете?
-Так. Пляшечку «мартіні».  По шматочку штрудля. – Чоловік помовчав, пригадуючи .-  Еклери, каву і чай.
Через кілька хвилин на столі   вже золотився трунок в двох  бокалах, пахло кавою. Таємничо сяяли троянди у вазі.  Офіціант  подав замовлене і на хвильку затримався, не розуміючи, чому чоловік, котрий замовив столик на двох вже підняв свій бокал  і цокається з наповненим іншим бокалом…
-Ну що ж, рідна моя. З  нашим золотим весіллям!  Хай тобі  буде там легко і добре. Це твоє улюблене «мартіні». І штрудель, який ти завше пекла, пригощаючи усіх і сяючи від задоволення, коли гостям  смакувало. І улюблені з юності  твої  еклери… І кава.
Чоловік випив.
У ресторані було тихо. І хоча  майже всі місця було розпродано,  відвідувачі ще не поспішали.
-Знаєш, тепер розумію, що невеселе у тебе було життя. І дитинство таке важке. Вибач мені. Ти ж така молода заміж вийшла. А я що?  Городи, робота, діти?  Здавалося, що так  нам легше буде виживати.
Зрадливо затремтів голос. По старечій щоці скотилася важка сльоза. Ніби зі срібла виточена.
-Ти все просила: давай кудись підемо. Я хлопець з села. Моя мати завше вдома була, розумієш, вдома, коло дітей, худоби, поля.  Так, так. Правда. Я ще тобі дорікав, що ти нічого не робиш,  в тебе нема худоби, і ти не мусиш вставати в п’ятій ранку, щоби йти  до стайні. Як мене нервували  твої сльози. Вибач. Не розумів я тебе. Не розумів. І слів ніколи ласкавих не говорив.  Ти просила сукню якусь, а я думав, що  нема чого тобі  вибиратися. Та й до кого? Прийде неділя, ти приготуєш обід і просиш завше: пішли з дітьми до лісу чи до парку. Мовляв і те, й інше недалеко.  А я втомлений. Та й лягаю спати. І знову ти плачеш . Так у нас починалися сварки.
Коли ти малювала свої картини, свої дивні картини, я їх не розумів. Просив, щоб ти нарешті  опустилася з неба на землю. І знову ти  так дивно дивилася на мене.
Я ніколи нічого тобі не купував.  Грошей з моєї зарплати  не вистачало на життя. Оплата за комунальні, за садочки дітям та й мені на дорогу, на проживання. Додому  навідувався два-три  рази на тиждень. Мені  було спокійніше там, в селі, де й мав роботу,  поле.  
Твоя робота мені не подобалася. І хоча   саме твоя зарплата  помагала нам виживати, я цього не розумів. Одяг для мене, дітей, завше купувала ти. Якось так непомітно, я не знав і не бачив коли.  Ти працювала в центрі міста, у магазини також заходила ти. Вже коли почалися черги, то мені  у вихідні  іноді доводилося ставати в ті черги за маслом, ковбасою. Ти черг не любила. І потім десь домовлялася і вже приносила те масло, ковбасу, яйця, щоб не стояти в чергах.
Ти не любила мого поля. Ні, ні, не заперечуй. Це ти відбила мені охоту до поля. Бо все кричала: нащо мені твої ари? Мені кілька грядочок досить, щоб навесні і влітку мати зелень коло хати. А я хотів бути господарем. Мені подобалося, коли ви всі  були на полі. Коли рано вранці село лише прокидалося, а в нас вже було накопано кілька мішків картоплі. Ви втомлені, невиспані, ледь викочувалися з автобуса, я вас підганяв. То правда. Мені хотілося, щоб у мене, як в справжнього господаря, все було найкраще. Щоб усі  захоплювалися, що ми так рано вже стільки зробили.
Ти не хотіла мене розуміти. Плакала, що я все роблю лише  на показ. Не розуміла, що так і живуть у селах. Що там господаря цінують по зробленому, а не по словах.
Кажеш, що не відбила від поля? Що я знову собі взяв шматок? Та що там за поле? На кілька відер картоплі. Я там відпочиваю. Так, як ти відпочивала серед своїх квітів. Я ж тебе як просив: лишися тих квітів. Ти слухала? Коло них вдесятеро більше роботи, як коло картоплі. А ти їх все висаджувала, сварила мене, коли яку  знищив квітку. Як ти їх  пам’ятала?
О… згадала. Та ж той твій горицвіт був геть подібний до рум’янку. Я вирвав його.  А ти  вийшла на грядку  і одразу: де мій горицвіт? Це така квітка, така квітка. Ну так… Я так  казав: маєш он стільки інших. Що тобі з тої? Ну викинув. І ті виткі троянди повикидав. Дряпучки твої по всьому подвір’ї. У мене вже алергія на квіти була. Де не станеш, де не глянеш – квіти.  Ти навіть картоплю любила лише за те, що подобалися  її квіти. Ти серед грядок айстри садила і гвоздику.
То правда, що жодного разу я не повіз вас кудись на море. Там ми з дітьми були лише раз, коли тобі дали на роботі  путівки.. Не хотів їхати. Не розумів нащо. Мої батьки не їздили на моря і жили. Так,  сподобалося мені.  Чому не брав путівок я? Та вважав, що побули раз та й досить.  Он ліс недалеко.  Йди собі та й відпочивай. Не могла сама з дітьми?  А я спати хотів. Розумієш. У неділю я хотів спати.  Цілий тиждень на роботі, вечорами  - поле. Ну добре. Не буду.
Так. Не купував тобі  подарунків. Парфумів не купував, бо не розумівся на них. Та й не любив їх ніколи.  Прикрас? Та звідки  в мене гроші були на ті прикраси, коли не було їх на одяг, взуття?  То правда, що не  умів я заробляти гроші. А ти їх уміла  витрачати.  Книг накупуєш, насіння, кущиків. Кажеш, що не було що витрачати. Та може й лише на себе. Може лише й на себе я й заробляв. Мені здавалося, що ти маєш дати собі раду сама. Як? Звідки я знав. Мене то не цікавило. Ти ставала неврівноваженою, нервовою, сварливою.  Мені то не подобалося.
Ну,  не плач. Я тепер розумію. По іншому ми жили б. По іншому. На старість до людини  розум приходить.  Та не понищив я твоїх квітів. Бережу. Хіба ненавмисно десь. Лілії твої , вони ж пізно вилізають. То десь  сапкою зачепиш, вона вже і не цвіте. А багато  які вилізають, а я думаю, що то бур’ян. Я ж не енциклопедія. Не приніс твоїх лілей, бо вони вже відцвіли. Ось троянди приніс. Твої улюблені.
-П’ємо каву? Я не люблю каву. Ти її любила. Для тебе щоранку тепер запарюю каву. Трішки так. В горнятку. Все думаю, що ти  вип’єш. А ти не приходиш. Ну добре. Нині все-таки наше свято. П’ятдесят років разом. Думаєш легко витерпіти один одного п’ятдесят років? Думаєш, що ти була  золотом?  Ну ні, ні..Пий каву. То весілля золоте. Не буду.
-Ти кажеш, що не гніваєшся? Що я зробив тобі найдорожчий подарунок? Який? Своє життя?  Я? Ти кажеш, що я найкращий у світі батько і дідусь?  І  чоловік? Не можу повірити. Це не так.
Дякую.  Я  справді жив для вас. Як умів. Як мої батьки жили.  Любив і тебе, і дітей. Ніколи про це не говорив. Просто любив.  Дякую тобі.
Вже сходилися відвідувачі. Все менше вільних місць залишалося.  Та чоловік нічого не бачив.  Він щось шептав і шептав. Підносив  бокал, цілував троянди. І нарешті витягнув коробочку з перстінчиком. Золотим.
Коли приїхала «швидка», він так і лежав головою на столі.   На столику. На двох. У руках – міцно затиснена коробочка.
І ніхто не знав. Що це перший його дарунок дружині . Перший його похід в ресторан. І перше їхнє золоте весілля. Що відтепер вони вже разом.
Десь плакали цвіркуни і пахли троянди..





Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 6

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Вадим Дідик, 17-03-2015

І знову квіти...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Nina, 14-03-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталя, 13-03-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Михайло Нечитайло, 13-03-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Володимир Ворона, 12-03-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Любов , 12-03-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 11-03-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.037534952163696 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати