Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 40217, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '54.162.124.193')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Іграшки

© ВЛАДИСЛАВА, 01-02-2015

Заплющую очі. Мружуся. Щосили кліпаю, намагаючись відігнати страшні речі, які стоять перед очима. У дитинстві, коли мені снилися жахіття, мати радила покліпати. І все зникне, забудеться, розтане у повітрі. Що той злий Бабай проти шовковистих дитячих війок? От тільки, ставши дорослим, вже не можеш вірити у чарівні казки. Життя занадто реальне.
Ти можеш кліпати до безкінечності. Мара нікуди не зникне. Телевізор тепер чи не найлютіший ворог. Залякує, шматує душу. Відмовляється показувати гарні новини. Лише вибухи, кров і відчай. Ці звуки зливаються в один – розпачливий зойк, стогін матінки-землі.
Не можу сидіти, склавши руки. Безсиле чекання – найгірше, що може бути. Малюю із дітлахами в дитсадочку малюнки для наших захисників, стою разом із волонтерами під супермаркетом, збираю по родичах теплі речі для військових. Але цього занадто мало. А молитися вже не можу. Важко раз по раз озиватися до того, хто чомусь не чує.
Знаходжу пульт. Натискаю рятівну червону кнопку. Мозок вже перевантажений, не здатний сприймати негативну інформацію. Війна стає звичним явищем, загиблі – лише статистикою, почуття – замороженими.  
Повільно йду на роботу, намагаючись не вдивлятися в обличчя перехожих. На кожному з них закарбувався не виказаний біль, неозвучені погана новини.
Моросить. Сніг, який ще кілька днів тому тішив око, поволі перетворюється на брудні калюжі. Маневруєш між ними, намагаючись зберегти своїм чобіткам пристойний вигляд.
Несподівано назустріч вибігає маленький хлопчик у яскравій червоній курточці. В руці у нього – іграшковий кулемет. Наставляючи на мене іграшку, дитя радісно белькоче: «та-та-та», імітуючи постріли.
В душі щось обривається. Дивлячись на нього, я бачу очі тих, інших хлопчаків, які їдуть на Схід, усвідомлюючи, що вже можуть не повернутись.
Із широко відчинених воріт виходить молодий чоловік. Окликає малого:
- Андрійко, що ти робиш? Не можна наставляти зброю на людей. Запам’ятай!
Забирає сина, який голосно пручається, у двір. Дивлячись, що я не зрушу з місця, запитує, чи в мене все гаразд. Кволо киваю, ковтаючи сльози. Раніше я б просто посміялася з цієї дитячої забавки. Раніше…
Посилюється дощ. А, може, це сльози. Земля ж теж мати…
Знаю, що ніколи не куплю своїм дітям таких іграшок. Не зможу спокійно  дивитися на зброю. Навіть пластмасову.
І ще знаю, про що буде моя наступна молитва. На щастя, до початку робочого дня ще півгодини. Встигну забігти до церкви, поставити свічку. Це наш бій. Перетерпимо, переможемо. Аби ж  тільки нашим дітям не довелося брати до рук зброю.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 5

Рецензії на цей твір

Через все що відбувається,

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Nina, 09-02-2015

Ваш уривок

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 09-02-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Любов , 04-02-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Михайло Нечитайло, 04-02-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 02-02-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Я просто буду хвалити і радити, 02-02-2015

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Аня, 01-02-2015
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.71165800094604 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …