- Слухай, цей хлопець якийсь дивний. Кожного разу, коли зупиняюся тут, в цьому кафе, одна і та ж музика... Кріс Рі...
Я обертаюся. Дивлюся на хлопця, про якого йде мова. Він обслуговує чергового відвідувача.
- Хотів його запитати про це якось. Але глянувши йому в очі, вирішив, що не слід.
Я зосереджено їм і нічого не відповідаю.
Чолов'яга за моїм столиком продовжує:
- Але ж насправді цікаво.
Я дивлюся на нього і кажу:
- А ти пам'ятаєш, яку мав популярність Кріс Рі у дівчат? Особливо, коли він став співати блюзи? О, це було щось! Дівчата просто обожнюють блюз. Щось чіпають ці звуки в їх душах. Деяким чоловікам це не зрозуміло... А може, це ревнощі...
Мій співрозмовник помітно радіє, що в нас зав'язався діалог. Дорога під колесами рефрижератора довга, нудна і одноманітна, а тут є нагода цю сірість чимось розбавити.
- Ось і дівчина цього хлопця обожнювала блюз. У неї в машині весь час звучали дві пісні по черзі - "Blue Cafe" та "You My Love". - продовжую я. - Це було, немов якась омана...
Чоловік дивиться на мене. Але розпитувати далі не ризикує.
- Тут усі знають цю історію. Ти, мабуть, нещодавно став далекобійником?
- Нещодавно... Але дивлюся, тут і картини незрозумілі на стінах. Скрізь одне і теж - намальовані краплі дощу на склі. Ніколи таких не бачив.
Я розумію, що доведеться розповісти.
- Ці картини його дівчина малювала. Вона взагалі якась дивна була. Сідала в машину і їздила під дощем. Все дивилася, як краплі води стікають по склу, роблячи доріжки. Вона казала, що в цих краплях видно увесь Всесвіт. Відзеркалюється ніби. Що саме в них він і є справжній. Одне слово, нісенітниця якась. Потім вона приїзджала додому і по пам'яті малювала картини - скло і краплі води назовні. Цими картинами був завалений увесь будинок. Вона ніяк не могла зупинитися, все малювала і малювала...
Мій співрозмовник дивиться на картини і говорить:
- Бачу... Скрізь скло… все в краплях, а от картини жодної немає схожої... І що було далі?
- Далі?.. Вона розбилася на машині. Поїхала собі, як завжди, був дуже сильний дощ... Коли ії знайшли, була зовсім… мов жива. Очі розплющені... Нібито продовжувала дивитися на скло, на свої краплі. А в машині звучав блюз.
Я замовкаю. Ми слухаємо пісню. Мені трохи ніяково, хоча ця історія для мене стара.
- Зрозуміло. - говорить дальнобійник, - Хлопець здурів, відкрив кафе, розвісив картини і весь час слухає блюз ... А що, якби вона залишилася жива?... Уяви... Вони з хлопцем живуть разом, у них величезне кохання, потім через декілька місяців перші сварки. Незабаром він починає їй зраджувати і навіть бити. І вона вже не малює свої ненормальні картини, не бачить в краплях води відображення Всесвіту. Швидко перетворюється на товсту і нудну тітку. У них декілька верескливих нудних дітей... Зовсім, як у мене... Борги за квартиру, увечері телевізор і пиво... Так, не весело...
- Я іноді думаю, що справжньої любові взагалі не буває. - говорю я. - Люди придумують її собі, щоб легше жити. Цей хлопчина слухає блюз і живе спогадами. Уявляє себе щасливим в минулому житті. Дивиться на її картини і думає: ось якби вона не поїхала тоді нікуди... Ми малюємо світ навколо себе фарбами, яких нам не вистачає. Так і є...
Я виговорюю це і відчуваю, що просто заздрю. Чому? Не можу собі пояснити...
Попереду дорога. Одноманітна та сіра... Як моє життя...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design