― Присядь, доню, на дорожку. Так-так, можна отам, під абрикоскою. Згадай, як вона з’явилася: синок твій, онучок дорогенький, з’ївши абрикоску, знайшов якийсь патичок, виколупав ним ямку, кинув туди кісточку, засипав, притоптав. І так йому тоді легко стало, що навіть зітхнув, а ми аж засміялися. Хоча не дуже сподівались, що прийметься. А вона он яка виросла! Трохи посеред двору, та нічого. Так їй вільніше розгалужуватись своєю кроною.
― Ви ж бережіть себе, мамо! А то знову оті безкінечні поливання городини, збирання колорадських жуків, просапування, догляд за курами… Вже вік же не той.
― Та цього року довелося відмовитись від городу у полі. Тож соняхів не посадила. Треба буде олію купувати. А чого не посадила? Та й не тільки я. Наближені до влади, підлабузники та хабарники позабирали поля в оренду… І що з того вийшло? Ой, Господи ти мій, Боже! І сам не гам, і другому не дам. Десь на третині полів бур’яни поросли!.. Ні, щоб людям під городи дати, як це раніше практикувалося.
― А отій сусідці, що через хату мешкає, ви, мамо, більше нічого не кажіть. Розвела молоко ― ну то й розвела. Уже ж сталося. Перед односельцями їй буде соромно, а не вам.
― Та як же так?!. Я ж по-доброму її просила: «Михайлівно, онучок маленький приїхав з мамою у гості, то ви вже продайте молочка нам свіженького з-під вашої корівки, незбираного». Ну, не могла ж їй сказати ще й так: нерозведеного. Гадала ж, що совість має. А тут підхожу до хвіртки їхнього двору. І через огорожу помічаю, як вона воду у молоко доливає. То я трішки постояла, відтак поклацала щеколдою хвіртки і зайшла з бідончиком. А вона, дивлюсь, бере молоко з того відра, куди воду лила та й цілиться до мого бідончика налити, та ще розхвалює. Мовляв, корівка у неї гарна, щедра, молоко дає жирне і побагато. Я не витримала, та й кажу: «А щоб ще більше було, то ви його водою розбавляєте! Чи хоч кип’яченою? А то, знаєте, маленький же онучок… Щоб не захворів…» Вона спочатку віднікувалась. Але згодом здогадалася, що я, мабуть, уздріла. Та як відчебучить з неприхованою досадою: «Ви не одна така! Усі хочуть молочка!..» Я так розстроїлась. Кажу: «Та я ж говорила, що ми навіть удвічі дорожче ладні заплатити, тільки ж щоб молоко було як молоко». Досі той випадок у помку мені.
― Ну, нічого, мамо! Добре що другу частину вашої розмови почули й інші люди ― які поприходили теж за молоком. А я спершу думаю: «Чому то люди зібралися біля її двору, та все гомонять, а до двору й не спішать заходити?» То вони покрутились-покрутились, та й пішли геть, у мить селом рознісши новину, що Кацапуриха молоко водою розводить.
― Так вона тепер мене за ворога народу вважає.
― Не переймайтеся! Серце й нерви бережіть. А щодо «ворогів» ― то її проблеми. Добре що часи «ворогів народу» ― сталінська доба ― відійшли у минуле.
― Е-е, Лесю, часи–то, слава Богу, відійшли, але живі нащадки енкеведистів. Та ж Кацапуриха… Зараз вона не дуже афішує, але я точно знаю, що її дід був затятим ловцем патріотів, а батько – комунякою. За совєтської влади їм тут привільно жилося. А як Союз в друзки розтрощився, перелякались, попритихали. Але поступово ожили і нерідко на різні лади показують свою ненависть до таких як ми. А то під час останнього перепису населення, будучи однією з переписувальниць, знаєш що утнула! Заповнювала ж вона потрібну анкету. Серед інших запитань і про національність треба було сказати. А я у цей час так собі, знічев’я глянула на ту анкету. Дивлюсь й очам своїм не вірю: у тій анкеті вона позначила, що я ― росіянка. Я обурилась. А вона й відповідає: «Це щоб більше було…». Я потім у деяких односельців запитала, до кого саме вона приходила. То ми всі разом до сільради ходили. Приблизно у десяти анкетах вона таке нахімічила…
― Вас майже всі односельці поважають. А то ще деякі знаходяться, так не звертайте уваги…
― Та ото добрі люди й підтримують, тобі листи допомагають писати. Та й на пошті, спасибі їм, намагаються пошвидше з’єднати телефонну розмову… А отой стільниковий телефон ти мені не повертай. Бач, він у мене то у рідку глину упав, коли долівку в хаті примазувала, та живлення у нього сідає, то ще щось. Одне слово, краще внучку дорогенькому віддаси… Ти, Лесю, як тільки пересядеш на потяг, то сумку постав у якомога холодніше місце ― щоб курочка не протухла. Я то її посолила, але ж так, щоб вона й не дуже просоліла, бо не той смак утвориться. А з ягід звариш чоловікові вареничків. Він же у тебе їх любить. Привіт передавай… О-о, у хаті радіо пропікало. Пора, донечко, тобі на автобус… Щоб не запізнилася. А то ж не щодня рейси. Он як буває: хочуть водії миттєво розбагатіти і зголошуються їздити до сіл тільки коли у салонах автобусів буде повно людей ― це щоб їм виручка була. І управи на них ніякої немає. У містах, чула, хоч така-сяка є, а у нас катма. Що хочуть те й роблять. Рука руку миє.
― Мамо, ви знову переключились на проблеми. Пообіцяйте, що більше не згадуватимете… А втім, треба було мені, все таки, облаштовувати свою долю тут , на селі. а ви розсовітували. Не шкодуєте?
― Ой, донечко-донечко, що ти! Це я так! Просто гомоню з тобою. А ти наче тут не жила, наче до школи не ходила. Скільки ми тут горя зазнали. Ми та й такі, як ми. Ти он розповідала, що у тебе на одному підприємстві не склалося працювати, так влаштувалась на інше. Не судилось на іншому, перейшла на викладацьку роботу, бо вже здобула вищу освіту. А тут що би ти робила. Тут, якщо когось зненавидять, то вважай на все життя, або, принаймні, надовго ― до того, коли суттєво поміняється керівництво села. Та що я тобі говорю – ти ж усе знаєш. А я вже якось доживу тут… Он хіба що треба буде дах у деяких місцях перекрити, ганок підремонтувати. Може твій приїде, а може синок. Та то таке діло… Ну, пішли… Киш-киш, куди побігли наввипередки?..
Це вже до курей мамка звернулися. Бо ті, щойно вона відкрила хвіртку, повискакували за двір.
― Ще потрапите під колеса машини Стопки Позичгривні. Було діло: залив очі, сів за кермо, щоб їхати додому. Поки доїхав, з десяток курок передавив. Добре, що тоді усіх своїх я покликала кормити. Відтоді, як випускаю за двір, то обов’язково спостерігаю…
― Ну, не дарма ж його люди «переіменували» зі Стьопки на Стопку, та прозвисько вигадали.
― Через нього й дружину його ― непогану жінку ― поза очі Стопочкою кличуть… Ну, хай щастить тобі, доню! У добру путь! Отут я, біля хвіртки, постою, бо сили вже не ті до автобусної зупинки діставатися… Йди-йди, не хвилюйся… Я на курочок поглядатиму, а заодно ― й на тебе. Он і Мурчик звідкілясь вигулькнув. Певно, хоче онучку привіт передати… Щасливо, доню, щасливо… Йди-йди, не оглядаючись… Не оглядаючись, щоб сумно не стало…
Леся пішла, спершу думаючи про зупинку, автобус: чи приїде взагалі? Чи не зламався по дорозі? Чи будуть там місця? Та аби тільки влізти. Аби тільки хоч однією ногою стояти.
Та ці думки швидко й щезли. Буде ― то буде. А не буде ― попутку можна знайти. Ситуація покаже. Хіба зараз це головне? Головне, що Леся відчувала на собі мамин погляд! Мама просили не озиратися. І вона не озирається. Але так хочеться! Бо там, за спиною – як у німому кіні – матуся час од часу піднімають руку, махають нею, осіняють перстом і дивляться… Дивляться… Леся відчуває цей погляд. Відчуває усім своїм єством. Вона віддаляється від матусі спиною до них, а бачить наче попереду, бо вони, матуся, наче поводир ― були, є і вічно будуть. Леся тільки зараз починає усвідомлювати це так явно і так болісно.
Лесі дуже захотілося озирнутися ― щоб ще раз побачити мамцю, які ж точно ще стоять біля хвіртки, наче пасуть курей, а насправді проводжають поглядом Лесю, ймовірно озиваються до Мурчика, щоб якось забутись про клопоти.
Коли ще побачить рідну хату, вкриту очеретом, рідний двір, весь у півниках, мальвах, гладіолусах, нічних фіалках… Коли ще пройде повз нехитру штахетну огорожу до хвіртки, відкриє її тихенько, мимохіть ― за звичкою ― зазирне до поштової скриньки, ступить на ганок і з неймовірним хвилюванням кине погляд на сінешні двері. Якщо вони відкриті і висить тюль або марля, щоб мухи не залітали до хати, ― значить швидше за все мама вдома, або десь недалеко на городі, і з їхнім здоров’ям більш-менш. «А я улюбленої твоєї м’ятки для чаю приготувала, — говорили матуся, привітавшись. ― І онучки приїхали! Яка я рада! Буде вам тут роздолля!..»
А цього разу вона, Леся, сама приїздила, бо сусідка по секрету написала їй листа, в якому повідомила, що матуся останнім часом надто вже часто хворіють на серце, тиск і все таке. Ну, то Леся прямо з роботи, навіть не заїжджаючи додому, метнулась на вокзал…
До матусі!
Вони ж одні!
А вона? Донечка називається! Всучила їй той мобільний телефон, дала трохи грошей та й подумала, що на тому всю свою дочірню любов довела…
Леся дійшла до розлогого куща калини, за яким вулиця різко повертала і вже не можна було побачити рідного обійстя, а, найголовніше, матусю. Вони ж бо там ще стоять. Авжеж!
За кущем був ослінчик. Леся сіла на нього і, наче поправляючи лямки сумок, крізь гілки калини глянула назад, вздовж вулиці, у бік своїх воріт і хвіртки. Мама ще стояли і дивилися… Дивилися… Дубчиком зганяли курей… Знову поглядали, куди пішла вона, її доня.
Леся не втрималася від плачу. Сльози градом бризнули зненацька. Молодичка й не очікувала такого. Скільки разів вона приїздила до мами і сама, і з чоловіком, і з дітками. Ніколи не було такого. Інколи, якщо й плакала, так від щастя, якоїсь смішної історії, що до сліз доводила. А нині щось не те. Не ті передчуття! Чи не в останнє вона побачила матусю живими?!. Чи не в останнє? Та начебто особливо такого й не помітила… Хоча чому ж? Он скільки ліків додалося на маминій аптечній поличці біля покутя!.. Та й якось змарніли, схудли… Хоча весь час жартували. То вже наприкінці, запропонувавши «сісти на дорожку», згадали деякі прикрощі зі свого буденного життя.
У Лесі тільки зараз почали викликати тривогу запитання мами про її братів, які по суті відмовились від матері, бо жадні і вигадали різні причини, щоб тільки не навідуватись до рідної ж матері, не допомагали їй. Незважаючи на те, що вони мешкали лише за кілька десятків кілометрів, а Леся ― за тридев’ять земель, вона часто навідувала неньку, а брати ― ніколи. Раніше матуся про них або не згадували, або, якщо й згадували, то мимохіть. Цього ж разу неодноразово заводили розмову про них, цікавились, чи не збираються, часом, приїхати до неї, чи не передавали привіти?
Ні, не передавали! Хоча з нею, Лесею, інколи й бачаться, зрідка розмовляють телефоном.
…Невдовзі Леся отримала тривожну телеграму від сусідів щодо стану здоров’я мами. І знову, як перед цим, вона помчала на вокзал. З потяга мерщій пересіла на автобус, який ішов тільки у належний бік, а до маминого села інший вже відправився. Відтак доїхала до кінцевої зупинки. Вискочила з нього і ― через гору ― бігом, помчалась, понеслась, полетіла…
Біжи, Лесю, лети!..
Аж ось і кущі ростуть, з яких ти терен з мамкою рвала. А ось ― ковил-трава, оксамитово-шовковиста, така, як тоді, коли ви, відпочиваючи, сиділи у ній і з гори милувалися рідним селом. Там, унизу, були клопоти. А тут, на цій горі, ви душам і рукам давали спокій. Хоч і не довго, та все ж…
Біжи, Лесечко, біжи!..
Мчи, донечко, не зиркай ліворуч-праворуч!!!
Поклажа важка?
Облиш, Лесечко... Облиш!
Майже на ходу вихопила з тієї нелегкої сумки найнеобхідніший вузлик – з ліками, лимонами й... морозивом.
Повз вуха тривога прогуркотіла й осліпила болем.
Ма-а-а-мо!
В душу – думка: «Мама там кличуть: «Лесю...». Мама там кличуть... А я – ось тут... Мамо...Мамусю... Мамочко, я спішу... Я мчусь... Мамочко, я... я з лимончиками... Ви ж їх любите... І з морозивом, ще не розтануло... Ма... ма... за-зачекайте! Я вже близько... Ма-а-а-а-мо-о...!!!»
Хвіртку відкрила, а до поштової скриньки ― ніколи зазирати…
Леся – у бездонній, безкраїй галактиці.
То раніше від хвіртки до ганку можна було тьопати неспіша: витягнути з поштовї скриньки улюблене мамине видання, помилуватися квітами, погладити котика, відігнати від грядок курей, зірвати з яблуньки білий налив, хрумкнуть смачно і, наче несподівано, почути таке лагідне: «Їж, Лесю, їж, уже Спас!. І я, оце, розговілася».
То раніше...
То раніше...
Мамо, зачекайте...
Мамусю, я вже тут...
На ганок! Мерщій!
Погляд -- на сінешні двері! Та швидше ж!..
На них ні тюлі, ні марлі. Трохи привідкриті…
Леся у двері ― стук-тук!..
― Відчинено, ― мамин голос, такий милий, рідний, близький, неповторний.
― Мамусю!..
― Лесечко...
― Я з лимончиками... морозивом...
― Хто ще мені таке привіз би...
«Слава Богу!... -- подумала Леся. ― Дякую Тобі, Боже, що почув».
…На ранок Леся закрила матусі очі.
Після обіду поприїжджали брати.
― А ми думали, що мамка пожартували, даючи такі телеграми, ― мовили вони.
Покинуту Лесею сумку, до хвіртки піднесли односельці. Крізь пелену скорботи у своїх очах вона розгледіла як безкрая галактика стала наповнюватися людом. І не було йому числа. Леся відчувала, як бренять душі односельців в унісон її душі. Вони огортали Лесю невидимим теплом рідної землі, отчого краю, батьківського обійстя, наповнювалися божественним сяйвом, що долинало від її неньки.
На свіжій могилі – вінки до неба!
«Хто ще мені таке привіз би»...
Біжи, Лесечко, лети!..
Лесі дуже захотілося озирнутися ― щоб ще раз побачити мамцю, які ж точно ще стоять біля хвіртки, проводжають поглядом...
"Ой, донечко-донечко, що ти! Це я так! Просто гомоню з тобою»...
«Мамо, ви знову переключились на проблеми»...
«Та цього року довелося відмовитись від городу у полі»...
«Ви ж бережіть себе, мамо! А то знову оті безкінечні поливання городини, збирання колорадських жуків, просапування, догляд за курами… Вже вік же не той».
«Присядь, доню, на дорожку... Під абрикоскою... Присядь...»
«...Присядь».
«Присядь...».
На свіжій могилі – вінки до неба!
Стояли мати біля хати...
Стояли мати...
Стояли мати...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design