Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39455, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.129.24.180')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ДРУГИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ

© , 30-09-2014
                      ДРУГИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ
  Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.

Соловецький монастир у звичайному нашому розумінні не монастир, в якому люди добровільно «заточили» себе, щоб молитися і служити Богові.
Царській Соловецький монастир і потім «совдепівський СТОН» - це велика превелика  в'язниця.
Один Бог, очевидно, все бачить, відає і знає про те, що там відбувалося і відбувається.
У Білому морі імперія на відокремленому острові посеред моря уклала в кам'яний мішок безліч людей, сотні, якщо не тисячі людей. Люди роками, десятиліттями тулилися в тісних, сирих, холодних, темних як в труні камерах, келіях.
Монастир прокидався  рано, в 6 годин ранку. Однак розносити посуд і готуватися до сніданку в монастирі починають ще раніше. Черпачок рідкої каші - ложок десять, маленький шматочок хліба на день. В обід - чашечку супу, про якість його важко писати: там більше води, ніж їстівного. Зрідка малий шматочок риби. Увечері знову черпачок каші.
Якщо думати про їжу, то це важко. Кожен в'язень намагається не думати, не говорити про неї, лежати довше, щоб не витрачати енергію.
В  камері затхлий запах і духота, мучать одежні воші і блохи, бо матраци для них це їх улюблений отчий дім. Простирадлом і ковдр тут не було і  близько, тому вся живність містилася в одязі  і в матраці.
Отаман згадав веселу російську частушку (до речі, він добре володів російською мовою і міг вільно говорити і говорив на цій мові, будучи на прийомах з делегацією козаків у самої  імператриці):

«Ой, сніжок, сніжок,
Снігова метелиця.
Нахапав я «мандавошек»,
Аж в  штанах ворушиться...»

- Так, подумав він, - добре сказано, аж у штанях ворушиться...
Краще б було, якщо щось інше там ворушилося, і він згадав іншу частівку:

«Ой, у цього козака,
Ой, яка була краса:
- Ніс орла, член «бугая»,
А  вуса, як у кота...»

Ці спогади кілька його розвеселили, і він продовжив тиснути цих кусючий «тварюк».
До інших тварин тут можна  віднести щурів, які жили і розмножувалися не тільки в підземеллях, але і палатах монастиря.
Отаман навчився боротися з ними, він зловив одну і підпалив  її в полум'ї свічки. Запах паленої щури надовго відлякував цих нестерпних «тварюк» від його камери.
Часом  він чув від тюремників моторошні звістки, що десь  в сусідній камері пацюки загризли хворого, ослабленого   важкими умовами утримання ув'язненого, який не в силах був відбитися від них.
                                                        ***
Соловки, Соловки! Там не співають як на батьківщині отамана жайворонки та солов'ї.
Скільки ця в'язниця бачила жахів і сліз, скільки чула проклять і стогонів, скільки бачила крові і смертей!
Ніколи, очевидно, людина не зможе змалювати повністю картину, яка б відобразила життя в Соловках за один день, тим більше за рік, бо він не Бог і не зможе бути свідком всього.
В'язень знає тільки те, що відбувається в його камері. Стражник не знає всього того, що робиться в камері, хоча й деколи спостерігає у вічко.
Один Бог знає, що творить Диявол з бідними душами в цих сірих, холодних, закопчених стінах, звідки вихід так вузький, і поки його чекаєш - сивіє волосся, слабшає здоров'я, загострюється серце, черствіє душа...
Все в цій великій в'язниці - Соловках (в Стоні) зроблено було для того, щоб роз'єднати людей, розділити один від одного. Це дуже схоже на диявольську хитрість зроблену руками людини, для цього в Соловках набудували багато камер одинаків, вузьких коридорів, поверхів, залізних перегородок які поділяють людей.
Часом буває, що старі друзі козаки-січовики, брат з братом, батько з сином знаходяться поруч, але нічого не можуть дізнатися один про одного, все розділено.
Розмови стукалками, криком, з однієї камери в іншу заборонені. Співи, тим більше спільні, не дозволяються. Передавати записки, листи або  що-небудь інше теж не можна.
Все:  не можна, заборонено, не положено...
А адже людина Богом, самою Матінкою Природою, створена для спілкування, вона без цього інколи жити не може.
Одного разу «тюремні стукалки» сповістили, що імператриця Кобилина оголосила амністію у зв'язку зі своїм 25 річчям перебування на троні Російської імперії. У зв'язку з цим деякі ув'язнені можуть вийти на свободу. Ця звістка сколихнула весь підземний світ Соловків, всі сподівалися на дострокове звільнення або принаймні поліпшення умов свого утримання. В подумах  і отаман оцінював свої шанси на звільнення, або принаймні на поліпшення умов свого утримання, з виходом з підземелля на верхні поверхи, де в келіях містилися ченці монастиря. Але подумав про це,  і прочекавши нової звістки декілька тижнів він зрозумів, що його мріям, як і сусідам по камерам  нічого надіятися на милість «німчури».
Це почуття отамана на жаль його не обдурило,  сподіванням засуджених  в Соловках не судилося збутися.
Справа в тому, що Соловки була особлива  в'язниця і на неї   дарчі маніфести Катерина  не підписувала.
Якщо в'язні світських в'язниць на континенті час від часу отримували дарчі маніфести, які скорочували їм терміни ув'язнення або звільняли їх з ув'язнення, то на соловецьких   в'язнів подібні документи не поширювалися. Так сталося і в 1787 році.
28 червня 1787 з нагоди 25-річчя палацового перевороту на користь Катерини царським маніфестом звільнялися в'язні деяких  в'язниць центральної Росії, а соловецьких мучеників пропонувалося у цьому маніфесті залишити в монастирі «на підставі раніше учинених про зміст їх приписів».
Тому, коли  в'язні Соловків дізналися про таку «велику  милость  Кабелині», то буря обурення  в'язнів прокотилася по казематах, стіни буквально гриміли «матершинними  стукалками» на адресу імператриці.
І ось в таких суворих умовах укладені примудряються спілкуватися і переговорюватися один з одним. Іноді прямо з однієї камери в іншу вони проскрібали (часто відточеною ложкою) маленькі непомітні дірочки для спілкування та передачі записок.
Іноді в'язні примудряються за довгі роки тюремного ув'язнення виймати з стіни навіть цегляні блоки і проникати в сусідню камеру.
Сусід отамана по підземеллю поляк, який протестував проти поділу Польщі, зумів таким чином пропиляти кілька кам'яних блоків і вони могли спілкуватися, доки той не помер, так і не вийшовши на свободу.
Багато чого цікавого і не дуже можуть розповісти про себе тюремні стіни, однак повернімося до нашого в'язневі. Спав отаман як багато старі люди уривками. Йому здавалося, як тільки він повертався до стіни, хтось ззаду крадеться, якась «стара вся у чорному», він бачив її неясну тінь, крізь свої нічні кошмари...
Одного разу він не витримав, так як сидів уже багато років, яким рахунок пропав, і  вирішив, вистачить, може краще повіситися або ще раз спробувати бігти.
У цьому зв'язку, він хотів зробити так, щоб наглядач, який кожного разу, коли йде повз і заглядає у вічко, встиг зняти його з петлі. Після чого  можна напасти на наглядача, оглушити його, переодягнутися в одяг і спробувати піти на свободу.
Задумано, як говориться: зроблено.
Отаман прив'язав до решітки мотузку зроблену з клаптиків матерії, накинув на шию петлю і повис...
Отямився...
Над ним стояв наглядач і не один, а цілих три: Іван Матвєєв, Антон Михайлов і Василь Сохань, двері відкриті, але бігти задуманим способом, на жаль, йому не вдалося.
Останній наглядач сказав отаманові: - Ти тут не дурі, не хватало нам за тебе відповідати!
Тут отаман про себе подумав, що він сам, трохи не задушив себе.
Друга втеча також йому не вдалася як і перша.
* * *
У Соловках всі камери смертників, яким страта була замінена довічним ув'язненням, знаходилися в підвалах монастиря. Там же були розташовані камери для засуджених на суворий режим і особливо суворого змісту.
Таким чином, в'язнів, які небезпечні за все, влада ховала і ховають подалі вниз і глибше в землю. Внизу особливо  важко з повітрям, частіше в літню спеку.
Отамана рідко виводили на прогулянку, але там теж стіни були кам'яні з гратами. Ці рідкісні прогулянкові півгодини так швидко закінчуються, а внизу знову духота, де часом дуже важко дихати, і не те, що дихати, а існувати.
У камерах верхніх поверхів в'язниці, ув'язнені трохи вільніше живуть і навіть варять собі їжу і п'ють «чефир». Що таке «чефир» не всі люди знають. Це коли «зеки» цілу пачку чаю висипають у кухоль води, коптять гуртки над лампадою або свічками і отримують при цьому дуже міцний чай, який називається у них «чефир».
Від цього саморобного зілля (наркотичного засобу) у них, підвищується настрій, з'являється бадьорість, балакучість, пропадає на деякий час апатія.
Але це зілля, як своєрідний наркотик, вимагає повторення. І якщо повторення немає, то в'язні хворіють. У них з'являється головна  біль, млявість, дратівливість, відчувається розбитість у всьому тілі. І щоб добути чай, в'язні віддають наглядачам  все: знімають з себе дорогі речі, виривають навіть золоті коронки.
Що коштувало на волі великі гроші, тут віддається за кілька пачок або плиток дешевого чаю. Деякі наглядачі  торгують з-під поли, торгує охорона або монахи з обслуговуючого персоналу.
Все  буквально, все віддається і розмінюється на чай або куриво.
Потрапляють у в'язницю люди всякі: і старі, і молоді, сліпі та криві, безногі  і безрукі каліки, здорові і хворі, прості і дворяни, неписьменні і освічені, віруючі і невіруючі.
У кожного своє життя, своя душа, своя індивідуальність.
У кожного були свої радощі і печалі, а тепер з'явилося і своє горе. Причому особисте горе більш значуще, ніж  горе інших, з тієї лише причини, що воно своє.
А коли людина в горі, в нужді, в голоді й холоді - він деколи втрачає залишок совісті, поняття ввічливості та гуманності, і по головах інших біжить до свого  шматочку хліба, шматочку мила, глотку свіжого повітря, недопалку з тютюном, найменшої радості. Про чесність, людяність, взаєморозуміння в такій тюрмі як Соловки майже не доводиться  говорити, бо такого поняття у багатьох в'язнів не залишається.
І тут, саме тут потрібен божий світ, світло з неба, любов і співучасть!
Щоб «вбити» час в'язні  іноді читають вірші або співають.
Поема "Молитва матері" приносила особливе полегшення отаману
- Не заради цього чи послав його сюди Господь? - Питав отаман сам себе.
У цьому зв'язку він багато разів читав собі в слух молитву, благаючи Господа про захист:
«Я звертаюся до Тебе, Господь і Творець всього сущого в світі земному, і прошу єство моє від розпаду і тління зберегти, дати силу крові моєї, щоб всі колишні впливи не благі  відлинути, хочу  знайти захист від впливів майбутніх, щоб око недобре  і мова зла не торкнулися серця мого і не отруїли мою душу, бо розкритий тепер я лише перед  Господом. Амінь! ».
Звістка про отамана, якому у в'язниці виповнилося аж 95 років, випереджала його і текла вже через уста віруючих і невіруючих в інші камери.
Між іншим, зв'язки та оповіщення без всякої пошти, між різними ув'язненими (навіть між в'язницями), налагоджені  краще, ніж ми, вільні люди, можемо собі уявити.
Зв'язок цей, природно був усний, оскільки переписка була заборонена. Інформація, імена, люди, події тримаються в пам'яті в'язнів і передаються, незважаючи на заборони з однієї камери в іншу, різними шляхами, минаючи всі перепони і заборони.
Цьому мистецтву, цьому прагненню до спілкування знедоленого, ізольованого «зекивського» народу коштувало б нам вільним громадянам повчитися у них. Хоча, як уже тут говорилося, всі у в'язниці направлено до того, щоб розділити, розрізнені, ізолювати людей.
У пам'яті в'язнів зберігаються факти, події, розмови, слова минулого і сьогодення, і в такий подробиці, що доводиться дивуватися.
З чим це можна порівняти або представити?
Це можна порівняти, згадуючи історію Біблії чи легенди про запорізьких отаманів-богатирів. Там теж зміст легенд, біблійні перекази, заповіти передавалися людьми з уст в уста, з покоління в покоління.
Таким чином, шляхи і воля Божа, Його заповіді і Його вчення, і взагалі історія Русі, Запорізької Січі в пам'яті людській зберігалася не одну тисячу років, поки не відобразилася вже в сучасних друкованих виданнях, в Інтернеті, на магнітних та інших носіях інформації.
Ви можете, друзі, сказати, що при такому складному і примітивному способі передачі інформації відбувалося викривлення багатьох подій і фактів, та цілком можливо, але в цілому істина доходила до ув'язнених.
Отаман таким чином, отримував інформацію з волі, і знав про основні події які відбуваються на батьківщині:
Про те, що козаки переселилися на Кубань.
Про те, що декілька тисяч козаків  втекли за кордон, і там  утворили на Дунаї нову Задунайську Січ.
Про те що вислані до Сибіру козаки відмовились служити імператриці Катерині и написали цій повії  гумозного листа, такого, як колись козаки писали султану турецькому Мухамеду, та інше...
Особливо сподобалось отаману те, як обізвали Запорожці Сибіру імператрицю, назвавши її вельмишановною повією Кабелиною Пердимовною Другою, сучкою  москальською, польською, курляндською, осетинською, калмицькою, киргизькою, казанською, татарською, сибірською та інших...
Це прізвисько (Кабелина Друга) козаки дали їй не просто так, а через ненаситну жадність до утіх и частої зміни фаворитів при дворі.
Згадав отаман і сотника Любубабутрахану  який, як  говорить поголоска,  переспав  з  імператрицею,  і що вона виявилася повією не першої свіжості. Про неї говорили, що у імператриці лазня добряче, як бездонна цеберка була, цілий запорізький  курінь можна пропустити и там ніхто ні за що не зачепиться.
Отримавши таку звістку, отаман довго із задоволенням сміявся, втім  усе підземелля перемивали кісточки імператриці, іржали над нею,  цей лист  був своєрідним бальзамом на душі «страждаючих» у монастирі, які через цю повію втратили все: свободу, родину, друзів, всі радощі життя.
Таким чином, не дивлячись на заборони, покарання, кам'яні стіни, ковані двері, залізні решітки, інформація з материка просочувалася сюди до ув'язнених. Хто її і як проносив в монастир не відомо, але вона надходила сюди в цю закриту обитель зла.
В'язні усно, за допомогою «стукалок», «розмовляючих кухлів» перемовлялися  між собою,  благо,  що часу вільного у них було багато.
Так вони, хоч пізно, але дізнавалися  про зміну фаворитів при дворі, смерті важливих сановників і царствених осіб.
Хоча найчастіше ця інформація приходила до них у кілька зміненій формі, але суть була все ж передана більш-менш точно.
* * *
Воістину, мудро і дивно побудував Бог за своєю подобою людину. Кожен з в'язнів гідний жалю, жалості, співчуття, і всіх любить Господь, і за кожного з них Господь Ісус проливав свою кров. Майже по кожному з них плаче вдома: дружина або старенька-мати, брат, сестра або син, дочка або друзі.
Хтось з в'язнів був близький до досягнення  мети: у когось  була улюблена жінка, у когось була улюблена робота, у когось налагоджувалося хороша кар'єра, або  інше...  
І тут відразу все звалилося, обірвалося, скінчилося: все, все, все!
* * *
Однак давайте продовжимо свою розповідь про отамана Петра Калнишевського. Він був страшно замучений голодом  і холодом.
Безсоння змучила отамана. Отаман лежав на лавці, погляд його дивився нерухомо на згаслий недогарок свічки.
Він не відривав погляду від маленького вогника, який гаснув, розчиняючись у темряві, і думав, думав.
- Так і його життя може згаснути тут в темному підземеллі монастиря.
- Ця думка його переходила в споглядання  на згаслий недогарок свічки,  наступила непроглядна темрява. У цей момент він уже ні про що не думав.
Його непокоїла туга за волею, друзям, дітям, вона (туга) душила його і мучила. Йому залишалося тільки чекати і терпіти.
Скільки йому ще тут сидіти і стільки терпіти всі ці нестерпні муки!..
Але на це питання, він не знав відповіді, відчував всім оголеним  єством своїм, що надовго.
Він думав про дружину, дітей і онуків, що стало з ними, після того як його заарештували?
Піди, томляться по білому світу!
Він згадав, як постійно турбувався за них. Готовий заради них спокутувати молитвою та любов'ю  всі  їхні страждання.
Та й що таке ці всі його муки, їх муки здавалися йому важче його сьогоднішніх мук.
* * *
У наступну ніч отаман довго не міг заснути, постійно про щось думав. Думки постійно перескакували з місця на місце, адже позаду в отамана була прожита багата на події життя. Короткий, уривчастий його сон,  марився кошмарами.
Йому снилося, що розорені і знедолені запорізькі козаки, незадоволені  рішенням отамана підтримати росіян у війні проти кримських татар і османів Порти, вирішили заарештувати отамана і заслати його на «Погану скелю».
Тут слід пояснити читачам, що за місце таке «Погана скеля».
За островом Хортиця (до споруди Дніпрогесу на Дніпрі) було розташовано декілька порогів. Один з порогів називався «Погана скеля», на нього козацьке співтовариство засилали винуватих  козаків, що б вивітрити з їх голови «дурниці».
Незадоволені  козаки тоді підняли бучу в Січі.
Щоб не попастися в руки розлючених козаків, отаман заскочив до церкви, намагаючись знайти притулок у Божому домі. Архімандрит, бачачи  таку справу, що розлючені козаки знайшовши тут отамана, можуть осквернити храм, умовив його надіти рясу ченця монастиря і на час сховатися з Січі. Отаман послухався  ради архімандрита і у одязі ченця, надівши капюшон, низько пригнувши голову, почав пробиратися через розлючений натовп козаків, які кричали:
«Батьку зрадив нас! Заслати його на «Погану скелю», нехай там вивітрить свою дурниці! Москалі не брати, а вороги нам!..
Так пройшла ця жахлива ніч, одна з багатьох тисяч ночей, які були у нього, серед тюремного смороду і темряви.
* * *
Запах від людини, який просидів довго у камері, разючий. Адже в'язень не миється місяцями. Руки, ноги, тіло, шия, обличчя стають все чорніше. Борода  росте, одяг твердне, заводяться воші, нігті на руках і ногах перетворюються на пазурі.
Від довгої безсоння отаман марив, говорив з кимось, потім як би прокидався і казав сам собі: «Ой, що це я - зовсім очманів!»
У нього стискалося серце, було холодно, і він довго не міг змусити себе піднятися і зробити розминку.
Отаман тут все ж переборов себе і не піддався відчаю. Він став на коліна молився, нагинався, як можна частіше присідав, робив фізичні вправи.
Його підтримувала віра, Ісус теж молився і отаман теж молився:
«... Якщо можна, нехай обмине ця чаша...
Хай буде воля, Твоя...
Великі були страждання Його...»
Для того щоб заснути, отаман часто читав «Молитву приготування до сну»:
«Уста мої і серце моє до Господа звертаються, бо немає в світі радості більшої, ніж щире спілкування з Вищою силою, що дала мені можливість випити чашу життя і знайти Іскру Світла Вищого, і я прошу Господа допомогти тілу моєму заповнити втрачені за день сили, а душі - нечисте нічний вплив відторгнути, щоб день завтрашній не був затьмарений, і я увійду до нього з радістю, бо Господь зі мною. Амінь!».
Однак молитва не завжди допомагала. Дуже повільно,  година за годиною проходив у отамана час, ой, як повільно він ішов!
Навіть важко порівняти з чимось цей застиглий в холоді і голоді час.
А скільки ще залишилося сидіти йому тут? Про це тільки Бог відає!
Щоб зігрітися, отаман розстібав каптан і натягував на голову, ноги притискав тісніше до живота. Це положення навіть важко в подумах собі  уявити. Якщо дивитися зверху, то воно виглядає приблизно як поза рахіту або зародка в матці вагітної жінки.
Однак така поза дозволяла зберігати більше тепла, вона була найвигідніша з усіх перепробуваних отаманом поз. Адже накритися йому в камері було нічим, ковдру або покривала такому в'язневі як він не належало.
Перед тим як лягти, отаман швидко проробляв фізичні вправи, які знав, щоб зігрітися і набрати запас  тепла, щоб заснути. Часто це вдавалося  зробити, але іноді відразу сон не брав, було холодно.
Проходило 5-10 хвилин, і він починав тремтіти, як маленьке щеня, якого господиня  залишила на вулиці  в дощову осінню «мерзопакосну»  пору.
Тепер залишалося йому тільки одне: трохи полежати, потерпіти, потім зіскочити з лежака, і починати спочатку робити розминку. Якщо вдавалося  заснути, то не більше ніж на годину - півтори.
У Соловецькому монастирі, розташованому в Білому морі в осінньо-зимовий період, та й частково весняний, в підземеллі завжди було дуже холодно. А холод, як відомо мучитель великий, особливо при повільному і тривалому впливі.
Тюремники придумали жорстокий метод людської кари: не дати померти і в той же час постійно морозити тіло і душу.
Та до того ж ще їжа, якою годували отамана, була убога: три рази в день по шматочку хліба і кружку води, а в інший день черпачок ріденькою кашки з таранами і шматочком хліба.
Один злісний наглядач, якій періодично присутній був при роздачі  їжі арештантам, завжди навмисно  кидав отаману в юшку якусь гидоту, говорячи при цьому неприємні слова: «Ось тобі отаманівській хохол добавка!»
І кидав в миску йому жирних монастирських тарганів.
Це видно розважало його.
На що отаман незмінно відповідав йому: «Набрид ж ти мені, коли ти здохнеш?
Той сміявся і відповідав йому, що він живучий і переживе отамана. Однак цього не сталося, наглядач якось застудився і помер.

Говорячи про їжу ув'язнених, то людина слабшає  від такого харчування, особливо на холоді, та ще, якщо він спробує грітися рухами. В   інший день в меню отаману входив шматочок зачерствілого  хлібця і водичка.
Терзали тіло і воші, звичайно, вони теж були у отамана.
Що робити? Найдивовижніше те, що ці кровоссальні  тварі проникають через будь-які перешкоди. У порожніх камерах залишених в'язнями вони не живуть, їх там немає, вони, переповзають в іншу камеру і знаходять нову жертву.
В'язні, потрапивши в такі умови, говорили деколи собі: «Мені вже світ не милий від такого  собачого життя!» Деякі з в'язнів Соловецького монастиря зломлені  таким життям, переставали брати свою пайку хліба, прирікали себе на голодну смерть.
Про це говорили «тюремні стукалки».

Отаман кріпився. Він часом знімав взуття і розтирав холодні ноги. Часом сідав і ноги приставляв до стіни вище, щоб не так набрякали. Але внизу було так холодно, що неможливо було сидіти.
І тоді отаман використовував свій універсальний засіб, при порушенні кровообігу в ногах, читав, повторюючи не раз свою рятівну молитву:
«Дивне злато великого Господнього Творіння, раптового для людей, я душу твою лікувальну прошу дати моїм лобовим часткам мозку свою двоїсту силу для поглибленого лікування нижнього кровообігу і нормалізації роботи, дрібних і великих тілесних судин. Буду день і ніч я влітку і взимку просити Господа про зцілення. Амінь!»
Так робив він щовечора протягом декількох днів, поки набряки ніг не проходили. Але не тільки це було тяжким випробуванням для в'язня.
Коли справа наближалося  до ночі, то спати деколи було отаману не можна, бо клопів і вошей було занадто багато. Стіни булі з такими горбами і ямками, горбки часто гострі, так що і притулитися до них було важко.
І ось в цих щілинах ховалися  клопи та інші комахи. Вночі  вся ця живність починала торжествувати і полювати на людину.
Клопи повзали скрізь, розповзалися по камері. Вони щоб дістатися до своєї жертви, часом повзуть по стелі і зупиняються якраз над ув'язненим і точно падають, куди  їм треба: на голову, руки, за комір, на одяг і т. д.
І, діставшись до тіла, впиваються і смокчуть кров. Майже кожен роздавлений клоп вже містить в собі  кров - десь уже вкусив, нассався. Кусали клопи, неймовірно не даючи в'язневі спати.
Отаману уривками вдавалося спати, і то лише тоді, коли вже втома брала верх. І так дні і ночі поспіль.
Крім того, отаману сидить в камері одиночці сильно заважала, тиснула на груди, особливо в літній час,  велика духота. Притому його старіючий організм - дуже швидко втомлювався. Він не міг довго бути в одному положенні: сидіти, стояти, лежати. Німіли у нього руки і ноги.
Іноді, як спіймана риба ловить ротом повітря, отаман припадав до щілинки  в дверях або до ґратчастому віконцю, звідки хоч трохи надходило  у камеру свіже (якщо його можна так назвати) повітря.
Коли після роздачі обіду він просив трохи залишити відкритою «годівницю» в дверях, то охорона, як правило, не погоджувалася.
І ось, щоб хоч трохи зайшло більше повітря в камеру, обливаючись потом, отаман намагався  повільніше  їсти їжу. Ще повільніше намагався подавати чашки в проріз віконця, по довше розтягуючи час, хоча з коридору наглядачі  кричали і квапили його.
Але, все ж, стрілки на небесах  не стоять на місці, і час на грішній землі йде.
Хоча для в'язнів, воно йде невимовно повільно, година повільно змінюється іншою годиною, день розтягується на місяць.
Часом  від часу наглядачі  влаштовували в його камері детальний обшук: роздягали отамана догола, промацували одяг і всі речі, задивлялися в рот, і не тільки в рот...
Вони шукали щось заборонене, що не повинно бути у в'язня.
Одного разу після обшуку скрипнув заіржавілий замок, насилу відчинилися двері, і на подив отамана до нього в келію завітав сам Соловецький ігумен Досіфей, тримаючи в руках дорогу Біблію в золотому окладі. Що привело його сюди отаман не знав, може проста цікавість, а може те, що отаман самий титулування їх тюремний довгожитель.
Для заточеного в камеру отамана навіть сам факт, що зайшов священик, було вже диво.
                                              
Він насилу протиснувся в келію Петра Калнишевського, охрестив його і запитав:
- Як здоров'я Петро Іванович?
- Слава богу, не дочекаєтесь! - З усмішкою відповів той. Натякаючи на те, що, мов, не дочекаєтеся  моєї смерті, я ще вас переживу.
- Ну і славно, видно Богу так завгодно!
- Видно завгодно! - Повторив отаман.
- Я ось до вас завітав, щоб разом помолитися!
- Що сьогодні якесь свято? Або щось у лісі здохло? - Запитав усміхаючись отаман.
- Так! Явище Горбаневської  ікони Божої матері! (30.04.1786 р).
- Давно я не молився перед іконою Божої матір'ю! Як запроторили мене сюди, так і сиджу тут як сич, в темряві і невіданні, що там робиться нагорі, як там козаки, товариші живуть на волі.
- Я тому і спустився до вас, щоб помолитися разом з вами. Що стосується козаків, то чув, що їм на Кубані живеться непогано.
- Дай Бог, дай Бог! - Хрестячись, відповів отаман.
Почувши цю добру звістку про козаків, важко описати словами все те, що відбувалося в душі отамана.
- Господь, значить, не дав пропасти козацькому  роду.
Не усвідомлюючи ще реальність що відбувається, що до нього заглянув ігумен монастиря, отаман як уві сні приклався до Євангелія і помолився.
Ігумен пояснив мету появи його тут, сказавши:
- Його світлість генерал-губернатор граф Потьомкін запитував Синод про те, як ви тут: живі-здорові!
- Передайте цьому "перевертишу", що я і його переживу!
- А що так, насолив чи він вам сильно?
- Не те слово, зрадив він козаків!
- Господь йому суддя!
- Щоб йому на тому світі чорти добре сраку підсмалили!
- Він адже клопотав перед Матінкою Імператрицею за вас отаман.
- Краще б не клопотав!
- Петро Іванович! Ви в нашому монастирі зараз один з найвидніших, іменитих гостей.
- Гість, якого тримають у підземеллі, - сказав ущипливо отаман.
- Все одно я вдячний вам за те, що ви не пролили братську християнську кров у себе в Запоріжжі. Бог вам це зарахує!
- Дай Бог! Дай Бог! - Відповів отаман. - Хоча багато козаків досі матюкають мене, за те, що не дав  їм перемогти або померти гідно, як подобається  козакам, не впустивши честі та гідності козацької.
- Молитесь, Петро Іванович! На все воля Господня!
Зустрівся поглядом з ігуменом, отаман був вражений його лукавим поглядом  чесноти, що стоїть на службі царственого «пристола».
У Петра Калнишевського якось відразу ожили в пам'яті слова Апостола: «... і вже не я живу, але живе в мені Христос» (Гал. 2, 20). - Хай благословить Господь його, який прийшов помолитися разом зі мною! – Подумав так тут  отаман і перехрестився.
Потім, коли ігумен вийшов, прийшов якійсь спокій на серце отамана, усвідомлення того, що сталося.
Про цей візит Петро Калнишевський згадував ще довго, дуже довго. Сталося дійсно чудо, що стало початком більш глибокої молитовного життя отамана.
Те, що сталося, може, комусь здасться буденною справою, але для отамана який  просидів багато років в ув'язненні в камері одинаки, це було дійсно чудо. Взагалі, людина в подібному становищі дуже потребує Бога, в якомусь людському розрадою, утіхою.
* * *
Минуло багато років тюремного ув'язнення отамана. Ізоляція, голод, виснажливе очікування чогось такого, що не може бути, невідворотна похмура перспектива довічного ув'язнення цілком могли зломити будь-якої людини, але не кошового отамана.
Він жив, творив, складав пісні, які ніхто крім нього самого не чув і не співав.
Говорячи словами Тараса Шевченка:

«Нас порізнили, розвели,
А ми б і досі так жили.
Подай же руку козакові
І серце чисте подай!
І знову іменем  Христовим
Ми оновим наш тихий рай... »

А поки отаман як і раніше нудився в одиночній камері вже більше десяти років, розмінюючи «пятнашку» своєї «отсідки».
Взагалі, друзі, важко, навіть неможливо уявити собі почуття, переживання людини, що знаходиться в одиночній камері, тим більше, під ковпаком швидкої власної смерті тут на самоті, коли твій труп просто викинуть зі скель в холодне північне море.
Кажуть один дивак письменник, захотів випробувати на собі  те, що відчуває людина яка сидить в одиночній камері колодника-смертника  у Соловецькому монастирі .
Він домовився  з ігуменом   посадити його в в'язницю смертника, щоб той, природно, через певний час випустив його звідти.
Той  погодився  за певну «мзду» на користь монастиря.
На письменника, як він просив, наділи кайдани і замурували у  в'язницю смертника, і там він просидів стільки часу, скільки і просив. Він був упевнений, що з  в'язниці смертника, варта, коли прийде час його, випустить на свободу.
Сидячи там, він намагався уявити себе на місці теперішнього в'язня, але йому це ніяк не вдавалося зробити.
Не писалося  йому, не було справжнього переживання, творчого натхнення.
Воно прийшло до нього відразу, коли наглядач повідомив його, що старого  ігумена, з яким він мав договір, несподівано відкликали на материк, а новий ігумен нічого не знає про таку домовленість. Тому випускати його з камери смертника ніхто не стане, без письмового  розпорядження першого. А він таке розпорядження після себе не залишив. Так що доведеться йому сидіти тут до самої смерті.
Від цієї звістки письменника трохи «шуляк» не схопив, він за одну ніч стільки пережив, що посивів до коренів свого волосся.
Ігумен з ченцями вирішив просто пожартувати над невдалим письменником. Коли його випустили, він вже зміг якщо не точно, то дуже близько описати, що переживає засуджений в камері смертника-одинаки, ну і поспівчувати йому як людині.
* * *
Тюремний удаваний (мнимий) відпочинок і неробство були завжди своєрідним випробуванням для людини. Плоть відпочивала, а душа тужила в потемках очікування, а час намагався не втратити нічого зі свого кругообігу. Дні  часом тягнуться у в'язниці і, особливо в одиночній камері томливо, довго, дуже довго.
Спостерігаючи годинами за метушнею павуків, мух, жаб, мишей і щурів, отаман думав і думав про буття людське. Тюремна камера, мабуть, таке місце на землі, де в'язневі хочеться поквапити час, а воно тягнеться повільно, дуже повільно. І дню який пройшов тут радіють.
Про тих днях отаман міг сказати слова, які сказав колись Псалмоспівець:
«Тенета смертельна мене оточила, хвороби смертні, борошна пекельна спіткали мене, я зустрів тісноту і скорботу.»
Отаман винним себе не вважав. Він молився Господу про те, щоб не захворіти недугами, встояти і не захитатися.
Для цього Петро Калнишевський читав відому віруючим «Молитву від недуги»:
«Сила народження дня нового принесе мені, рабу божому Петру силу боротьби з моїм внутрішнім тілесним недугом. Органи мої наситить Світло Господній новим благом животворящим. Принесе мені дух Господній силу поновлення тканин тілесних від Витоку великого, що дає основу життя, і процес розвитку недуга мого буде зупинений. Життєва підтримка прийде понад силою Отця Небесного, що дає мені зцілення диво, і вдень новим буду підтриманий в позбавленні від недуги. Амінь!»
Все життя отамана з дитинства була боротьба, боротьба і ще раз боротьба. Він завжди шукав вихід і знаходив його з будь-якого крайнього положення, вважав, що безвихідних положень не буває, завжди є вихід.
На його обличчі не було ні скорботи, ні печалі, тому що в серці їх теж не було.
Дух Святий переповнював його: адже за Христа, за свій народ, за козаків він несе цей тяжкий тягар.
Не дарма псалмоспівець Давид говорить: «Господь - Пастир мій, я ні в чому не буду потребувати. Він покоит мене на злачних пажити і водить мене до вод тихим, підкріплює душу мою і веде мене на стежки правди задля  імені Свого...»
Посилена молитва отамана видно допомагала йому. Він жив, він страждав і вірив у краще майбутнє свого народу.
* * *
Як уявляв собі отаман це майбутнє?
У отамана було багато часу, щоб подумати, помріяти про майбутнє. Ні, він мало думав про себе. Та й що про це думати, все і так ясно як божий день - його не випустять просто так на свободу. Він страшний Катерині, як другий Пугачов. Він страшний монархії, як виборний отаман, який  вийшов з надр простого народу.
Це, перш за все, страшить імператрицю, не дарма вона так озброїлася на французьку революцію. Вона боїться втратити трон і владу, виборність правителя - що може бути страшніше для будь-якого монарха, як колишніх, так і теперішніх правителів.
Однак рано чи пізно цьому прийде кінець і народ зрозуміє, що система, де правителями стають у спадок, погана сама по собі. Нащадки монарші бувають різні, частіше кволі й розпещені. Вони не знають свого народу і тому несуть нещастя для нього.
Крім того, довічна влада, розбещує будь-яку людину, монарх вважає, що йому все дозволено, забуває Бога і творить зло. Тому та система, яка існувала в Січі з виборністю отамана, більш відповідала сподіванням народу.
Але якщо так міркувати, - думав Петро Калнишевський, - то чому я тут сиджу у підземеллі, а ця стерво німкеня на троні?
Очевидно вся справа в самому народі, який народ - такий і правитель.
Німкеня править народом, який звик до монархії і без царя батюшки не уявляє своє життя. Для нього (народу) зараз все одно, хто на троні, тільки б там хтось сидів. Це приносить заспокоєння народу, він добровільно передав свої обов'язки про себе, своє благополуччя  монарху, нехай у нього пухне голова про всіх і вся. Погано, що при цьому немає зворотного зв'язку, монархи не чують свій народ і тому народ мовчить.
У цьому зв'язку Запорізька Рада (загальні збори козаків) краще  будь-якої  монархії. Отаман на Раді чує, про що мріє  народ і знає, що якщо він не буде рахуватися з народом, козаки виберуть собі  іншого отамана.
- Цікаво, скільки часу знадобитися різношерстому народу Росії, щоб прийти до такої простої форми вибору правителя?
Століття або два чи більше!.. - Так і сяк розмірковував отаман про буття людське.
А справжнє буття було у отамана жахливим. І щоб витримати, все перенести і залишитися самим собою, отаман вставав на коліна і гаряче молився. Господь один знає майбутнє, і він все Йому вручив, свою долю, своє життя.
Господь видно не залишив його. Страждання, муки, томління духу, шукання виходу, все пережив він.
Однак Господь обняв його любов'ю Своєю, і йому стало легше, тепліше якось.
Але невідомість мучила отамана найбільше. Молився він акуратно, по кілька разів на день, радість спілкування з Богом проникала через товщу стін в'язниці і заповнювала його душу.
Отаман дуже любив пісню «Любов Христа безмірно велика».
У місцях «відсидки» він зрозумів, що боятися треба, перш за все себе і байдужості до самого себе, і що віра, ось рятівний якір, який утримує «корабель» його життя на поверхні. Інші в'язні, опинившись у становищі опального отамана, втрачали розум. Але не такий був Петро Калнишевський.
                                                
Так закінчився п'ятнадцятирічний термін (срок) ув'язнення в одиночну камеру отамана Петра Калнишевського, а скільки належало йому ще сидіти, це було одному Богу відомо.
* * *
                                  
В Великдень  Господь дав йому великий подарунок: отаману дозволили піднятися на поверхню, побачити сіре небо і помолиться біля ікони Божої Матері.
Окови  ув'язнення як би спали з його душі, він піднісся духом, душа його співала!
У цей день навіть хмари радували його очі. Він радів до сліз. Він дуже дякував Господу, бо Він не покладає на людину більше, ніж він може нести!
У  цей Великий День  весь світ радіє. І йому Господь дав велику радість. Не було в нього ні спілкування з друзями, ні сім'ї, ні дітей поруч, але в душі був Господь, Господь Сам, і більшого бажати не можна! Світ потоками лився з серця його, зливався з усіма хто прославляв Бога.
Отаман схиляв коліна свої в церкві перед іконою, і дякував Богові. Щиро молився о радості рідним і близьким, сім'ї  і всьому страждаючому люду.
За вікнами церкви дув вітер, і було холодно, але тепло на душі! Він ішов по викладеному кам'яними плитами двору і вдихав, вдихав повітря і не міг їм надихатися.
Треба сказати, що Великдень на його Країні  був багатий на звичаї, що походять ще з дохристиянських часів, коли народ відзначав свято привітання весни і весняного сонця. Такими народними звичаями були  гаївки, забави, дарування писанок та крашанок.
Великдень - це давнє свято весни, весняного сонця та природи, яка пробуджується після тривалого зимового сну. Свято перемоги весни над зимою, перемоги життя над смертю.
Великодні торжества розпочинаються обходом довкола церкви під звуки дзвонів. Отаман оскільки був старий не брав участь в обході, він був у церкві.
У віруючих цей  обхід був символом ходу святоносцив до Господнього гробу. Після обходу, перед зачиненими дверима церкви, наче перед запечатаним Божим гробом, почалася воскресна Утреня.
Тут перший раз отаман почув  радісне:
«Христос воскрес із мертвих смертю смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував»
Під час співу воскреслого тропаря архімандрит хрестом відчиняє двері церкви на знак того, що Христове Воскресіння відчинило нам двері до Неба.
Як пам'ятав отаман у Великдень на його Країні був у них багатий різноманітними народними звичаями. На Великодні свята до хати  зібралася вся родина, адже це – «Великий День».
Великоденний сніданок у хати отамана розпочинався молитвою. Після молитви він, як батько родини, брав свячене яйце і ділив його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці і для померлих з родини), зі словами благословення роздавав яєчко і промовляв:
- Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров'ям на довгі літа. Щоб Матір Божа всіх нас взяла під свій покров. Щоб ми змагалися зростати духовно і виховували у такому ж дусі своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і других до чекати.
- Христос воскрес!
- Воістину воскрес! - відповідають усі присутні за святковим столом.
Звичай на Великдень розпочинати святкування яйцем існував на рідній землі  отамана з давніх-давен, адже яйце символізувало зародок нового життя. У них яєчко є символом Христового Воскресіння, бо як із мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу до Нового Життя. Після свяченого яйця вся родина отаман їли паску й усе, що приготували на свято.
Великдень - це також час поминання покійних. Тому отаман з родиною приходив на могили померлих.
Отаман з молитвою та добрими словами тут згадав свого батька і матір, а також просив у них вибачення.
У цей день їх священик в Січі з церковним братством ходили по кладовищі і відправляє над могилами померлих родичів службу, кропив свяченою водою могили зі словами: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував».
Тут у Соловецькому монастирі було інакше, однак це не бентежило його.
Великдень Даждьбожий день - Свято перемоги весни над зимою, перемоги життя над смертю. Тому отаман радів йому,  хоча тут на півночі було ще холодно  і ніяке сонце не світило у горі.
На батьківщині отамана це Свято тривало протягом двох седмиць. Починалося воно ще в період посту вдень Вербної неділі і завершувалося проводами покійних-Радуницей.
Вербна неділя - це свято пробудження верби. Верба на його батьківщині перша з усіх дерев, яка прокидається від зимової дрімоти і починає рух соків.  Тут у монастирі верба не росла.
За цим днем починалися приготування до святкування Великодня. Усю седмицю  господині  готували  свої будинки, подвір'я та всю родину до цього свята.
Запорожці вірили, що в Велікоденном світлі все набуває особливого сенсу, наповнюється магією, тому кожна господиня особливу увагу приділяла магічним діям. Обов'язково потрібно було підготувати новий рушник, новий святковий одяг для всієї  родини.
Тут у монастирі одяг у отамана був брудний, але це його не турбувало, для нього важливо було помолитися Богу.
Невід'ємною частиною Велікоденного свята були крашанки та писанки.
Крашанки - це варені яйця, пофарбовані природними барвниками в один колір: жовтим, коричневим - від лушпиння цибулі, червоним - від соку буряка. Крашанки їдять, ними  грають в Велікоденні  ігри.
Отаман згадав як він з братами грав в просту сільську гру, у кого яйце виявиться міцнішим.
Тут в монастирі при роздачі освячених яєць йому теж дісталося міцне яйце, вони  з сусідом потішилися тим, коли вдаряли яйце об яйце. Яйце отамана не тріснуло від удару, чому він був дуже радий.
Служба в церкві закінчилася і їх усіх укладених розвели по своїх камерах,  отаман з жалем повернувся в свою набридну комірчину.
Повернувшись до себе в камеру, він сказав собі:
- Ех, будьмо козаки! Жити можна і не тільки можна, а й треба! - говорив він з гумором. - Наступний мій вихід у «вищий світ», як я сподіваюся  відбудеться в день Преображення.
* * *
У камеру отамана, як ми тут вже згадували, проникала різна тюремна живність. Одного разу в його камері з'явився товариш - маленький павук. Жилося йому у отамана непогано. Сидячи на скибочці розмоченого хліба, павучок бенкетував. Після бенкету отаман, зачерпнувши ложечкою трошки води, дав йому попити. Спостерігаючи за павуком, отаман розважався, дивився, як він їсть, плете павутину у гратчастої «годівниці». Тут в камері це було не єдина жива істота, яку він міг побачити.
Вночі з'являлася ще «мишка -норушка», яка теж із задоволенням гризла крихти від сухаря.
Він прив'язався до них, звертався з ними по іменах.  Паученка він ласкаво називав «Тьомкін-Потьомкін», а миша - «Ваша Імператорська Величність».
При цьому смішно виглядала сцена, коли він, звертаючись до миші, говорив:
- Ваша Імператорська Величність! Чи не зволите покуштувати сухарика з мого столу!
Часом сивоволосий отаман бавився як дитина, кидаючи камінчики у миску зі затхлою водою. Він був мало впевнений у тому, що вибереться звідси живим.
Швидше за все, звідси його винесуть, як і його попередника Сергія Пушкіна «вперед ногами».
Часом  він виявляв у себе явні ознаки втоми. Все більше і більше втомлювався він від щоденних фізичних вправ. Все більше обтяжувався отаман самотністю, і темрява починала діяти йому не тільки на нерви, але і на зір, темряви тут в камері було більш ніж достатньо. Гірше, ніж раніше він переносив холод і вогкість. Навколо нього якщо можна так висловитися постійно гуркотіла тиша! Від цього гуркоту темряви можна було оглухнути.
З недавніх пір отаман став втрачати рівновагу, в нього часом крутилася голова. Очевидно, тяжкість тривалого перебування в одиночній камері сильно пов'язана з тим, що немає звичайної людської  великої  різноманітності, немає перерв у цій камерної сталості, в якому він знаходиться, щоб від тюремної сталості відновити сили, відпочити, насолодитися свіжим повітрям і сонцем.
У отамана склалося таке відчуття, що його дні і ночі стали коротші. Він занедужав, захворів. Від хвороби його рятували не ліки або якісь зілля, цього в Соловках не було ніколи, в'язням не положено було хворіти...
У отамана залишилися одні ліки - молитва. Він, відчуваючи себе хворим, брав невелику кількість води, ставив на столик, запалював лампаду або свічку і читав уголос одну зі своїх рятівних молитов:
«Велике Господнє закликаю вплив на цілющу воду, яку ти перетворюєш в вино і через нього на органи мої, коли рідину  вип'ю, і мале насичення стане допомогою великої. Немає зцілення без допомоги Господньої, і я прошу Його принести мені захист і зцілення від усіх впливів, і молити буду Господа дати мені пройти повз хвороби тяжкої, і тривогу чистим Світлом Господь зруйнує мою, і благо прийде в мене велике, і сонячний вплив віджене від мене вплив нечистого, і тіло моє хвороба не прийме, бо Господь захистить мене. Амінь! ».
Прочитавши молитву-замовляння проти хвороби, він випивав воду, лягав на ліжко і намагався заснути. Сон був дуже корисний і отаман таким самонавіюванням зцілявся.
Таким чином, отаман витримував тортури самотністю, подолавши холод, хвороби, голод, почуття туги за близькими. У підземній одиночній камері весь небагатий комплекс рухів в'язнем повторюється знову і знову з усе більш дратівливою монотонністю. Не раз отаман був близький до депресії і відчаю. Йому було так погано, як великому українському Кобзарю у засланні до Казахстану, де Тарас Шевченко пробув у солдатах дуже довго.
Тарас Шевченко про той стан душі так писав у вірші «І тут, і всюди - скрізь погано ...»:
«І тут, і всюди - скрізь погано.
Душа убога встала рано,
Напряла мало і лягла
Одпочівать собі, небога...»
Але хоч деколи отаману ставало нестерпно, він завжди, як і Тарас Шевченко,  знаходив мужність побороти свою слабкість.
Подібно страху смерті, страх самотність виступає одним з провідних регулюючих факторів багатьох вчинків людини, її дій та бездіяльності. Подібно загрозі смерті, загроза самотності, у значних  кількостях віднімає у людини її енергію і життєву силу.
Самотність, як і смерть, стає своєрідним прокляттям людини, коли неправильно прийнята і витлумачена.
Зростаючий розрив між кількістю фізіологічної доби і кількістю фактичної доби, це збиває укладених з пантелику.
Тому отаман, сидячи в камері, не знав який сьогодні день, місяць, рік і чи скоро довгоочікувана Пасха, коли його виведуть погуляти.
У всіх живих  істот на землі, в тому числі і людини, є постійно діючі механізми, які регулюють чергування неспання і сну протягом доби.
Ці, якщо можна так сказати, «механізми» можуть прискорювати або уповільнювати ритм серця і дихання, підвищувати або знижувати температуру тіла та інтенсивність обміну речовин. Порушення внутрішнього ритму життя людини може не тільки привести до згубних наслідків для здоров'я і самопочуття, але і порушити рівновагу його організму, як саморегульованої системи.
Тривалість того чи іншого відрізку часу отаман міг оцінювати лише умоглядно, приблизно. Відстаючи від реального часу на тижні, місяці і роки.
У дні свого ув'язнення він дуже боявся, що йому загрожує сліпота через постійну темряву в камері і це, врешті-решт, сталося.
Протягом багатьох років ув'язнення його організм перебудувався, ритм його добового  життя майже подвоївся, тепер він удвічі колишнього спав. Ранок, день, ніч були для нього як дві краплі води схожі один на одного.
Найцінніше, що виніс отаман зі свого багаторічного ув'язнення, так це те, що він навчився слухати себе і чути свій внутрішній голос. Він звикся з цим мовцем голосом  всередині себе, тим більше що він завжди йому допомагав у всьому. Голос підказував йому, чим зайнятися, про що варто подумати на дозвіллі, щоб бути здоровим. Голос жодного разу ще не підводив отамана, і він був йому за це вдячний.
Отаман став розуміти, що його власний голос «авторитетнішій», ніж будь-який інший. Він навчився не боятися розмов із самим собою, чуйно піклуватися про себе, довіряти собі, своїм почуттям і не обманювати себе. На самоті він навчився ще багатьом потрібним речам, яким він би ніколи не навчився, будучи на волі.
Істинна мужність людини - це сміливість залишатися в довгій предовгій самоті. Петро Калнишевський був з такої породи людей.
Правильно кажуть люди, що немає для людини в земному житті обителі більш надійною, ніж та, яка дарована тобі Богом, і ця обитель називається твоїм тілом і знаходиться вона під твоїм шкірним покривом.
* * *
Одного разу прокинувшись, отаман не побачив Паученка, якого він назвав Тьомкіна-Потьомкіним на своєму звичайному місці, де він плів свою невидиму павутину. Паученок зник, це його кілька стурбувало.
Незабаром «тюремні скакалки зацокотіли...» рознесло звістку, що фаворит імператриці князь Потьомкін наказав довго жити.
Ця звістка трохи обрадувала отаман, одного зі своїх «друзів», який засадив його сюди, в Соловки,  він пережив, залишилася справа за імператрицею.
Коли з'явилася в камері миша, яку отаман прозвав Катериною, то до неї він звернувся вельми пишномовно, сказавши:
- Ваша Імператорська Величність! Дозвольте висловити Вам найглибші співчуття з нагоди кончини Вашого фаворита-едріта князя Тьомкіна-Потьомкіна. Знатним козаком Грицько Нечеса не став, але  "едріт" з нього вийшов відмінний. На жаль, - продовжував говорити отаман, звертаючись до миші, - куті (куліш з родзинками, який подають християни на поминках) з нагоди  кончини «ясновельможного»  князя Потьомкіна, а по-нашому козака Грицька Нечеси, я не приготував. Тому покуштуйте Ваша Імператорська Величність крихти з мого столу...
Миша, поки він говорив, стояла, задерши голову, і слухала цю скорботну мову отамана, а потім щось пискнула на своєї мишачої мові, і заходилася  гризти крихти від сухаря. З'ївши крихти, мишка знову пискнула, немов подякувала отамана за цю заупокійну трапезу і пішла до нори.
Очевидно, щоб по мишачому переварити у шлунку отриману звістку про «Горе - гірке, яке по світлу шулялося і на Грицька Нечосу випадково набрело»
- Втім, туди йому й дорога, - сказав уголос отаман і запустив в її Величність миша своїм дірявим чоботом, сказавши при цьому історичну фразу:
- Пішла геть от сель Ваша Імператорська Величність, жерти більше нічого!
Миша від страху пискнула, що схоже на фразу: - Фу, фулюган!
І «імператриця» зникла в нірці.
(Довідка. Як відомо в російсько-турецьку війну 1787-1791 років Потьомкін Г.А. був призначений імператрицею головнокомандуючим російської армії. Наприкінці цієї війни, під час переговорів з Туреччиною він захворів. Помер «ясновельможний» на шляху по дорозі з міста Ясси до міста Миколаєва. Його поховали не в Пітері і не в Москві, а в недобудованому їм місті Херсоні. Він похований там в місцевому Єкатерининському соборі, де досі зберігаються в склепі його тлінні останки).
* * *
Ігумен Соловецького монастиря, отримавши звістку про кончину «ясновельможного» в церкві спів службу по покійному князеві. Після неї він згадав про те, що князь цікавився через Синод життям колишнього отаман Запорізького війська й велів послушникові  Никону відвідати ув'язненого і запросити його до себе на бесіду.
Ніконов спустився в підземелля і застав гнітючу картину, отаман Коша виглядав моторошно, він весь обріс волоссям, на руках і ногах були не нігті, а звірині кігті. Одяг на отамані зотлів, він був весь у лахмітті. У камері стояв страшний запах гнилі.
Повернувшись, в резиденцію  він доповів ігумену, те, що бачив.
Отамана трохи приодягнули і представили ігумену. Той повідав йому звістку про смерть фаворита імператриці Григорія Потьомкіна.
Почувши від ігумена Соловецького монастиря підтверджуючу звістку про смерть колишнього козака одного з своїх куренів відщепенця Грицька Нечеса (Потьомкіна), отаман Коша попросив налити повну чарку горілки за упокій його душі і сказав при цьому історичну фразу:
- У вас в Росії як ви вважаєте не дві біди: дурні і дороги, а є ще одна біда.
- Яка? - Запитав ігумен.
- Крім дурнів, є ще «мудаки-недоумки» ,  похожі на  «ясновельможного»  князя, Потьомкіна,  які  вічно блукають в потемках власної дурості!
Ігумен поморщився і сказав:
- У тебе сидить, сину мій, злість на князя. Пора очиститися від скверни. Може, напишеш прохання імператриці про помилування?
- Ні, на який ляд мені це здалося! Пережив Потьомкіна, переживу і її.
Ігумен, почувши крамольну мову, розпорядився відправити отамана назад у підземелля.
Слід зауважити, що за весь час ув'язнення отаман, Петро Калнишевський жодного разу не звернувся, ні до Катерини II, ні до її наступників з проханням про помилування.
Повернувшись від ігумена, кілька напідпитку, оскільки отаман давно не пив спиртного, то він, сп'янівши, відразу заснув у своїй комірчині сном праведника.
Після сну, дивне пробудження наставало у отамана, такий стан тривав довго. Він прокидався в напівтемряві і гнітючої тиші, хоча на дворі був день, а не ніч, але в камері це не відчувалося. Нормальній людині це, мабуть, неможливо собі уявити. У його камері були чутні лише ті звуки, які виробляв він сам. Він ясно чув бурчання в своєму животі. Коли приносили йому пайку, лунав характерний скрип шарніра ґратчастого віконця. Він так само чув шум свого подиху.
Відкриваючи очі, він запитував себе:
Прокинувся я чи ще сплю?
Слух не може підтвердити цей стан його організму.
Восени, коли на Білому морі йшли проливні дощі, він чув, як в тиші лунає періодичний звук падаючих крапель води. Він бавився тим, що вважав, скільки крапель впаде або скільки потрібно крапель, щоб наповнити миску водою. Виявилося, що для наповнення його черпака необхідно аж 3575 крапель.
Часом постійну тишу порушували лише шурхіт мишей і щурів. Це такі тварюки, що проникнуть куди хочеш.
Ось з'явилася ще одна знайома його «шушваль – мадам Перекусіхина»! Вона почала бігати біля столика з крихтами хліба. Отаман зловив за допомогою  петлі цю «шушваль», це виявилася породиста самка, вона могла привести за собою цілий виводок спритних маленьких «шушаріков». Вона була напрочуд дуже моторна, бігала стрибками дуже швидко, скакала як кінь галопом.
За щурам отаман визначав час доби, оскільки вони нічні тварини, то можна з великою часткою ймовірності сказати, що настала ніч.
Одного разу, він виявив на столі північного Біломорського живучого таргана, які проникли навіть сюди в Соловецький монастир розташований, як відомо на острові в Білому морі. У отамана цей тарган не пробудив ніжних почуттів, як павучок. Тому цього нахабу він із задоволенням пристукнув.
* * *
У камері отамана завжди переслідував специфічний тюремний запах. Від нього нікуди просто подітися. Тюремним запахом тут просякнуте все. Цей специфічний запах в значній мірі пояснюється задушливою  і вологою атмосферою в не провітрюваній камері. Це й інше сприяє появі грибів і цвілі.
У отамана багато часу йшло на особисту гігієну, чищення одягу, прибирання в камері. Ці господарські справи, не заважали йому думати, ламати голову над тим чи іншим питанням.
Отаман, сидячи в камері, намагався стежити і аналізувати за своїм станом під час неспання і сну. Сни приходили йому різні. Звичайно, він пристосувався до нових умов життя, правда не відразу, і не раптом. Коли хандра деколи заповнювала його серце, тоді отаман починав виконувати фізичні вправи, молився, намагаючись відігнати від себе чорні думки.
Він зауважив, що його стан багато в чому залежить від того, наскільки добре він спав, а також від думок, які приходять йому в голову, а також від тих які тісняться у його підсвідомості і оживають іноді уві сні.
Сни він бачив разючі, як ніби все це відбувалося не у сні, а наяву. Правда, прокидаючись, він багато чого з того, що бачив уві сні, не міг пригадати.
Задамося, друзі, питаннями:
- Що може робити людина в повній самоті, протягом 9 тисяч 125 днів, ізольована від суспільства, рідних і друзів, одна однісінька в тісному похмурому підземеллі?
- Чим заповнити в'язневі  час, якій тече вкрай повільно, щоб не впасти у відчай, викликаний самотністю і відсутністю будь-яких контактів із зовнішнім миром?
Відповідаючи на поставлені питання, можна з упевненістю сказати, що в таких умовах отаману мимоволі доводилося займатися самоаналізом, самонавіюванням, споглядати себе як би зсередини, в думках переглядати багато епізоди зі свого минулого життя.
* * *
За роки ув'язнення до нього не раз приходив один і той же страшний сон.
Очевидно, варто розповісти про нього:
- Йому снилося, що Запорізька Рада всупереч умовлянням козацької старшини прийняла рішення атакувати війська Текеллі, щоб як подобає козакам: перемогти або померти з честю.
Отаман на виконання постанови Ради січовиків зібрав у своїй резиденції всіх старшин, щоб обговорити план розгрому військ цього нахабнуватого іноземного найманця імператриці, генерал-поручика Текеллі.
Після затвердження плану розгрому військ генерала Текеллі, над сигнальними вежами Січі злетіли стовпи чорного диму. Це був умовний сигнал для всіх козаків бити окупантів і йти на допомогу Січі - козацькій столиці.
Углядівши цей тривожний сигнал найближчі до Запорізької Січі паланки, хутори і села підпалили свої сторожові вишки, незабаром вся земля Запорізька диміла тривожними димними вулканами.
У сні отаман, як орел  піднявшись у блакитне небо  під самі хмари, на вию  побачив цю страшну картину, тисячі стовпів диму грізно піднялися над усім Запорізьким Кошем (чиї кордони охоплювали території нинішніх Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської, Луганської, Херсонської та Миколаївської областей) .
Козаки, що знаходилися в зимівниках, паланках, хуторах і селах (тоді в 59 куренях проживало 59481 душа чоловічої статі; а все населення складало близько 100 000 душ обох статей), взяли з схорон поховану від окупантів зброю, непомітно минаючи кордони, часом прориваючись з боями, почали збиватися в обумовлених місцях  в козачі лихі групи і невеликі загони і  поспішати на допомогу оточеним у Січі січовикам. Їхнє завдання було просте як божий день, вони повинні погодившись з можливостями і діючи по обстановці, застосувати козацький «разгордіяш», своєрідну козацьку тактику відпрацьовану січовиками в багатьох баталіях.
Це виглядало так, як ніби розлючені бджоли, захищаючи свої «хатинки-вулики», боляче жалили нахабу ведмедя, який необережно сунувся на чужу пасіку, щоб поласувати без праці не своїм медом.
Справа в тому, що спеціально навчені цій тактиці козаки, зібрані в невеликі групи, налітаючи з різних сторін на супротивника здатні завдати йому, значної шкоди. Справитися з безліччю таких загонів і груп було вельми непросто. Здавалося  б, хаотичні неузгоджені  дії не повинні сприяти успіху, однак козаки часто перемагали саме завдяки цій «самостійної» тактиці.
По-перше, ворог, відбиваючи напад одного загону, не міг знати про наміри інших. Їх раптова поява на полі бою (найчастіше з боку або з тилу, звідки їх ніхто не чекав) було завжди сюрпризом для супротивника.
По-друге, якщо навіть напередодні бою ворожим лазутчикам вдавалося добути і розговорити «язика», полонений нічого не міг сказати про маршрути просування і тактиці інших загонів та груп.
Причому невеликі загони, міг очолити не обов'язково сотник або старшина, а практично будь-якій козак з зимівельної паланки.
Такому тямущому моторному представнику козацького лицарства під силу було при необхідності перетворити десяток козаків у боєздатний загін, який міг непомітно підкрастися до ворога і завдати йому раптовий і відчутний удар. Десяток,  сотня або тисяча таких «самостійних» козацьких підрозділів представляли вже грізну силу.
У свою чергу курені які поверталися з російсько-турецької війни, побачивши тривожний сигнал у Запорізькій землі, щодуху прискакали на допомогу свої браткам. А це вже була солідна допомога в декілька тисяч бойових випробуваних у численних битвах козацьких шабель.
План прийнятий козацькою старшиною у снах отамана Петра Калнишевського виглядав так:
- Морські козаки в 3 годину ночі (до ранкової зорі) підводою, дихаючи через піхви з отворами для проходу повітря, повинні перейти річку і несподівано напасти на артилерію генерала Текеллі, щоб не дати їй можливість вести прицільний вогонь по Січі.
- Курінь отамана Головка, загони полковників Пелеха, Чорного і Кулика в сім тисяч добрих шабель, повинні вдарить по головній ставці Текеллі, розташованої в хуторі Погоріловка. Завдання цієї об'єднаної бригади козаків було - обезголовити керівництво військ противника.
- Полковник Ковпак, повинен на чайках по Дніпру прорватися в тил військ генерала Текеллі, пливучи на схід вниз за течією і об'єднавшись з місцевими козаками з Батуринського куреня отамана Якова Воскобійника,  Брюховецького куреня отамана Петра Каламара і інших куренів, вдарити з тилу по східній угрупованні військ генерала Текеллі.
На Захід отаман направив гінців з детальним планом розташування західного крила військ противника, щоб курені які повертаються з фронту, негайно з цього напрямку теж напали на війська генерала Текеллі.
Дрібні загони і групи з козачих паланок, повинні були діяти на свій розсуд.
Ми не станемо з етичних і інших міркувань в деталях описувати епізоди цієї кривавої братовбивчої драми у снах останнього отамана Запорізького війська Петра Калнишевського. Постараємося виразити це простою поетичною мовою:

«Не добру звістку приніс гонець,
Хвацький наїзник, молодець.
В Січі повстали козаки,
Палають палаци і  сади...
Велика  випала  біда,
Готуйся Русь: - йде ВІЙНА!
               ***
«І грянув бій, жорстокий той!
Козаки хлинули  юрбою.
Дим застилав і їв їм очі,
Гриміли пушки, кров текла,
Як чорти билася «братва».
Йшов праведний,  смертельний бій,
Ніхто не крикнув: - Брат, постій!..»
               ***
Відвага, майстерність - повір,
Зруйнують кам'яну твердь,
Візьмуть і замки всі без втрат,
Тюремні відкриють грати.
Кайдани скинуть з рідного брата,
Поки у Владі сидять сліпці,
Не сплять відважні молодці.
               ***
Уперто різалися народи,
За промінь сонця і свободи.
Всі племена, всі клани, роди,
Криваві прожили ті роки...
Свобода їм завжди була,
Як Дороговказна зоря.
Не гасне ніколи вона,
Запалював  їм всім серця!»
* * *
Можна продовжити розпочату тему словами Тараса Шевченка, який виразно описав українське поле брані, як би запитуючи рідну землю, зелене поле:
- Чому ти почорніло зелене поле?
«Почорніло я від крові за вольною волю.
Навколо містечка Берестечка на чотири милі,
Мене хлопці-запорожці трупами покрили...»
Отаман після такого жахливого сну прокидався в поту і довго не міг заснути. Навіщо люди, брати, слов'яни повинні вбивати один одного на цій безглуздій війні?
Навіщо?!
Навіщо, збирати багатотисячні армії і йти один на одного: стріляти, колоти, різати, душити, кусати, бити в рукопашну один одного?
Навіщо?!
Такі живі криваві видіння сну розбурхували отаманську душу Петра Калнишевського.
Особливого,  коли в кінці січі курінний Іван Головко кинув до ніг отамана і архімандрита закривавлену голову генерала Текеллі, сказавши при цьому:
- Будьмо отаман, ворога розбили ми!
На що архімандрит Січі, перехрестившись, заголосив:
- Свят, свят! Що ж ви хлопці наробили!..
                              
При цьому, тут, в який раз отаман з гіркою докором запитував себе:
- Чи правий він був тоді, коли з архімандритом умовляв січовиків не проливати братньої крові?
Чи все ж треба було повести січовиків на цю криваву січу!..
І отаман Коша не знаходив відразу відповіді на це розбурхуюче його душу питання.
Козаки не турки і могли, і не то що могли, а повинні були в тріску розбити цього Текеллю-тетерю.
Запорізькі козаки як показала вікова історія, битися вміють, а вдома і стіни допомагають.
Одного разу, ворог в особі яничарів турецького султана Мухаммеда Четвертого увірвалися несподівано на Січ і отримали таку відсіч, що надовго забув дорогу до них.
Отаман згадав як діди казали йому у Січі, про те з яким гумором вони відповіли тоді на грізний лист турецького султана Махамеда.
Щоб ви, друзі, представили це, приведемо тут і зараз розповідь старого козака діда Сивоконя.


Далі буде...


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.047995090484619 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати