Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39451, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.148.103.210')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ПЕРШИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ 2

© , 29-09-2014
                            ПЕРШИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ  2
                                          
Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.



Що таке одиночна камера в Соловках?
Не розповісти про це «чудо» інквізиції - це значить не розповісти нічого!
Соловецький монастир, як ми вже говорили,  це неповторний, єдиний у своєму роді «кам'яний тюремний термітник», де є безліч, як у термітів, земляних нір, ходів і кам'яних завулків і камер. Причому кожна камера в підземеллі являє собою вузьке, сире, напівтемне приміщення з кам'яною підлогою, з викладеними камінням стінами.
Закривалися ці «комірки»  кованими залізними дверима з невеликим  вікном, через який видають в'язневі  пайку - шматок хліба з водою. Для сну є грубо зроблені лавки біля стіни, а для прийняття їжі є невеликий жорстко прикріплений столик. Ось і все оздоблення камери.
У таких  умовах жив ці роки старезний отаман, це було не життя, а болісне  катування. Але отаман багато бачив на своєму віку і не здавався,  він хотів жити і сподівався  все-таки  вийти, вибратися на свободу.  
Треба сказати,  що відомий багатьом отаман Іван Сірко, колись теж був заарештований і висланий до Сибіру де пробув там у в'язниці багато років. Але потім все-таки був звільнений царем, коли тому треба було мати гарне прикриття південних  кордонів від нападок турків та кримської орди. І цей «каторжник» - отаман випущений на свободу, повернувся на Січ і потім з запорізькими козаками добре бив турків і татар.
Петро Калнишевський знав про це, і не раз, і не два, така думка-надія випливала в його подумах. Але він гнав її геть, тоді були другі часи і друга обставина. Катерина вража бабо його не відпустить, тому йому залишається одне:
Довести всім і насамперед собі самому, що якщо Богу це треба, то він буде жити і в таких умовах, він переживе своїх ворогів, довге життя навчило його усьому. Завзятості йому для досягнення мети було не позичати, все життя його тому доказ.
Треба сказати, що запорізькі козаки, не дивлячись на своє лихе козацьке життя, були глибоко віруючими людьми, і отаман був такий же, як вони.
Віра допомагала йому в усьому.
Він рятувався від туги за хатою і родиною тим, що вранці молячись, читав «Молитву від самотності»:
«Прошу Господа великого почути мене і дати мені шлях новий, вдалий для того, щоб великій Господній  вплив допоміг  мені насититися Світлом, і самотність моя, яка викликана нечистим духом, пройшла.
Трьома мережами річку перегороджена для того, щоб не упустити щастя моє і трьома силами Господнього впливу прийде долі нове рішення, і зустріч дивом станеться з тим єдиним, хто потрібен мені в світі і з'єднаються шляхи наші світлом Любові істинної. Амінь! ».
Треба сказати, що, потрапивши в такі нелюдські умови, в які потрапив старезний отаман, у багатьох в'язнів виникали різного роду зміни психіки. До несприятливих умов тримання отамана в Соловецькому монастирі слід додати, що Петро Калнишевський був постійно закутий у кайдани. Часто людина зі слабкою волею, що потрапила в такі умови, ставала нездатною до нормального сприйняття навколишнього світу, будь то звук, світло або проста людська мова.
Однак отаман знайшов у собі сили, а головне віру, що все це переборне, була б воля і наполегливість у людини, а цього добра у нього вистачало з дитинства. Він довго йшов до отаманства і дійшов, і не зневірився в важкому шляху до цього високого  в Коші званню. Тепер не можна мені принизити, заплямувати цю високу довіру козаків, що вибрали мене отаманом Коша.
У в'язнів, посаджених в одиночну камеру каземату,  спостерігалося при тривалому ув'язненні розлад пам'яті. У них виникала складність сконцентруватися на чому-небудь певному.
Коли людина сиділа одна однісінька в камері серед «мертвих кам'яних стін», у багатьох їхала, образно висловлюючись криха (дах). Складалося   таке враження, що в камері, в якої укладений довгостроково сидить, він не відчуває часу: який йде рік, на дворі день чи ніч, зима чи літо,  йому деколи здається, що у нього під ногами навіть підлога  кудись пливе або їде .
Людина в забутті прокидається, відкриває очі - і відчуває, як підлога і стіни тікають від нього...
Це подібно до того, коли їдеш довго на автомобілі по шосе, то, вийшовши з нього, тобі здається, що перед очима в тебе як і раніше біжить стрічка дороги. З цим відчуттям багатьом людям, які довго сидять в одиночках, часто неможливо боротися. Їм неможливо зрозуміти, чому їх весь час трясе, чи то від спеки, чи то від холоду. До того ж на островах у Білому морі клімат морський, повітря холодне і сире, у порівнянні з теплим континентальним кліматом, де жив отаман. Проте загартоване в боях, походах, різних лихоліттях (холод, спека, голод) тіло і душа отамана, стійко переносило все це.
                                                  * * *
Обіцяного, як кажуть у народі - три роки чекають. Отамана обіцяли виводити з остогидлої келії в храм Божий три рази на рік, щоб він міг помолитися там, на Різдво, Великдень  та Преображення. Але, на жаль, ця обіцянка часто не виконувалася.
Не до нього було ченцям, та й стражникам в ці передсвяткові та святкові дні, коли всі вони ходили, образно кажучи на вухах, зайняті передсвятковою підготовкою.
Від стражників, які розносили в'язням їжу, отаман дізнався, що днями буде Різдво Христове. Він звернувся до ченця через віконце, який був з ними, з наступним проханням:
- Архімандрит, обіцяв, що на Різдво я зможу помолитися Богові у храмі. З'ясуйте в єпархії, дозволяти мені зробити це чи ні?
- Добре, раб божий, я передам ваше прохання архімандриту! - Пообіцяв монах.
Очікуючи відповіді, отаман віддався спогадам.
Йому згадалося давнє Різдво Христове в рідній хаті, в рідному селі Пустовійтівці, коли він був ще безвусим хлопчиною. За давньою традицією ще задовго до Різдва дорослі і діти готувалися до цього значимого на Русі свята. Ще з жнив вони з матір'ю дбайливо зберігали обжинкового «Рай-Дідуха (Дідуха)», встромляючи в нього стебла жита, пшениці, вівса, а також ретельно відбирали скошене на лузі м'яке пахуче квітами і травами сіно.
Місце для «Дідуха» в хаті було ритуальним і називалося «Раєм», тому що там за повір'ям перебували душі пращурів-покровителів їх роду і  хати.
«Рай-Дідуха» вміщував в себе «дідухів-пращурів», дух житла, добрих духів-Лада.
У підготовці до свята брала участь вся сім'я: і старий, і малий. Вони прибирали будинок, мати білила стіни і їх велику піч, яка розташована була посеред хати. Вони  розмальовували комин квітами і різними малюнками, вішали на вікна чисті випрані матір'ю фіранки, образ святої Божої Матері обрамляли вишитими рушниками.
Коли були гроші, мати обов'язково  їм купувала обновки. Святкові свічки вони робили з бджолиного воску, їх постачав дід Сивоконь. Мати і бабуся вчили його, як правильно колядувати, щедрувати, і засівати. Вчили, як зробити і носити ритуальне вбрання, костюми і виконувати дійства з рожном і різдвяною зорею.
Особливо Петру подобалося, коли в переддень Різдва (День Вілія) на світанку мати готувала святкову Божу їжу - кутю та вар. Він тоді вставав рано вранці і допомагав матері готувати святковий стіл.
Для приготування куті бралася потолочена, вимочена пшениця, а також «непочата» - набрана до сходу сонця вода, яку вважали освяченої  вночі самим Богом сонця. У кутю додавали різні солодощі, від яких у Петра текла слина, туди клали горіхи, мед, родзинки, мак...
Природно, що при цьому ритуалі Петру, щось смачне перепадало в рот.
Всього для святкового застілля на Святвечір вони готували 12 пісних страв. Це були такі страви, як кутя, вар, борщ (без м'яса), вареники, галушки, каша, пиріжки, горох, капусник, голубці (без м'яса), риба, деруни та інше.
Треба сказати, що пшениця в них вважалася символом вічного життя, а мед - вічного щастя святих на Небі.
Чарівним зіллям «маком-видюком» вони обсипали усю домашню живність, щоб віднадити злу силу.
Книш, який мати випікала як духмяний хліб, з маленьким хлібцем на верхній частині, то його теж виймали з печі до світанку. Маленький хлібець за повір'ям, мати називала душею, він призначали для Духів-Лада, тобто душ предків.
А який смачний готувала з сухофруктів їх мати вар-узвар (компот), який п'єш і не нап'єшся, туди клали вишні, груші, яблука, сливи, коротше кажучи, все, що росло в їхньому саду.
- Так, - подумав отаман, зітхаючи, - мені б сюди материнського того узвару, та шматочок  книша. А тут у монастирі навіть води нормальної не дадуть напитися.
Думки, спогади текли, неквапливо захоплюючи отамана в далеке дитинство, в рідну хату, рідне село.
Він згадував, як на святковому столі розкладали духмяне сіно, поверх його стелили першу скатерку для добрих душ, розклавши по краях чар-зілля або часник, а потім застеляли другу скатертину - для них, звичайних людей. Посередині столу розміщували книш для духів, і коровай, в останній вставляли свічку.
Кутю урочисто переносили на покуть (місце, де розміщувався Дідух), попередньо зібравши з куті сухий верх для живності, щоб вона була здорова і давала приплід. Вони (він з братами) в цей час дзижчали як бджоли і, наслідуючи курям, кудкудакали - квоктали, що викликало посмішки у дорослих і хлопців
Готуючись до вечері, вони одягали ошатний одяг й нетерпляче чекали приходу першої зорі. Петро з братами вибігали в двір і з напругою вдивлялися в небо, кожному хотілося першим помітити там зірку. Як правило, йому першим це вдавалося. Помітивши зірку, він радів, як всі діти, і, показуючи на неї рукою, поспішав в будинок, щоб оголосить радісну звістку, що можна розпочинати Святу - Вечерю.
Вечеря для Петра і його братів при такому достатку страв, була справжнім святом, який тривав дуже довго (3-4 години). Вони тоді займалися "обжираловкою", всього хотілося їм спробувати зі святкового столу, животи у хлопців тоді були битком набиті, а їм хотілося ще і ще.
- М-да! - Зітхнув отаман. - Минули дні веселі, а тепер від цих ченців не те, що книша, нормального шматка хліба не отримаєш.
Як згадував Святвечір отаман, мати їх тоді зупиняючи, говорила: - Залиште в шлунку місце для «каледованія».
                                                                  ***
В Різдво всі ходили до церкви на святкову молитву, яка присвячувалася спогадам про народження Ісуса Христа.
У їх сільській невеликої церкви, як це було прийнято, була з імітована печера  і ясла, де народився маленький Ісус Христос, навколо нього світилося неземне сяйво, поруч стояла мати - Марія, а вгорі зображений прекрасний Ангел з крильцями, що сходить з неба. З боку печери були розташовані пастухи, корівка, овечки.  Вони теж беруть участь у торжестві, для того, щоб краще наблизитися до великої таємниці?
Високо в небі над печерою горіла яскрава Віфлеємська зірка.
Як пам'ятав отаман, зустрічні люди в селі вітали один одного радісним вигуком:
- Христос народився! - Славимо його!
Або вони говорили ще так:
- З Святим Різдвом вас, будьте здорові, живіть багато!..
А тут у монастирі навіть доброго слова не почуєш від стражників, одні матюки, - подумав отаман.
Ніч напередодні Різдва вважається чарівної, люди загадують найзаповітніші бажання і просили у Господа Бога здійснити їх.
Отаман цю ніч теж загадав бажання. Його бажання було просте, він просив у Бога дозволити помолитися в церкві. І це диво здійснилося.
Чернець виконав свою обіцянку. Він передав прохання Петра Калнишевського архімандриту. Розмова відбулася в трапезній Успенського собору, архімандрит був у доброму настрої духу, тому він не став заперечувати, сказавши:
- А що, хай цей раб божий помолиться в церкві, йому це буде корисно! Тільки підсильте караул, щоб в'язень не втік.
- Добре, ваше преосвященство! - Відповів чернець.
Виконуючи розпорядження архімандрита, чернець узяв трьох вартових солдатів, які були приставлені до отамана.
Взимку Петра Калнишевського охороняли троє солдатів, в той час як на всіх інших арештантів доводилося по одному вартовому. Персональний склад варти отамана був постійним. Як правило, одні і ті ж самі вартові, причому самі надійні солдати монастирського гарнізону.
Протягом багатьох років охороняли отамана Калнишевського: Іван Матвєєв, Антон Михайлов, Василь Нестюков, Василь Сохань. Таким чином, за кошовим отаманом була закріплена персональна «особиста охорона». Очолював караул, сторож "великого грішника" офіцер, сам начальник соловецького загону.
Якщо в зимовий час отамана позмінно охороняли троє солдатів, то в літній час караул посилювався до чотирьох чоловік, у той час як у караулі при всіх інших арештанта, що містилися в цей час в казематах, знаходилося по черзі по двоє солдатів.
Оскільки в Білому морі була зима і втекти арештантам було набагато важче, то зараз в камеру до Петра Калнишевського спустилося лише троє стражників. Монах насилу  відкрив заіржавілий замок і важкі  двері,  і жахнувся, побачивши зовнішній вигляд отамана.
Перед ним сидів глибокий старець, оброслий довгим сивим волоссям, з кайданами на босих ногах. Дві великі щури безбоязно господарювали у миски  із залишками  їжі.
Побачивши таке, чернець з переляку перехрестився і криками: - Кіш! Кіш! Пішли звідси! - Став проганяти щурів.
Якби хто з його козаків побачив отамана в цей момент, він звичайно б не впізнав його. Перед ним стояв зарослий босий старий, у рваному каптані і кайданами на ногах.
Вийшовши з камери, отаман вперше після такого тривалого ув'язнення в підземеллі піднявся наверх і ступив на кам'яні плити монастирського двору. Озираючись по сторонах, він бачив кругом кам'яні склепіння, залізні решітки, ковані важкі двері, холодні кам'яні плити по яких ступали його босі ноги. Темне сіре небо нависало над монастирем.
- Так! - Подумав він звідси важко втекти, проте за чутками все ж тікають ув'язнені.
Повітря у дворі монастиря в порівнянні з повітрям його келії було чудовим, їм він не міг надихатися.
Увійшовши в церкву, вони зупинилися біля входу. Тут отаман перехрестився і вимовив слова молитви:
«Господь Ісус, я вірю, що Ти Син Божий. Я усвідомлюю себе грішним і вірю, що Ти помер на хресті за мої гріхи. Прошу Тебе, прости мені мої гріхи і увійди в моє життя, стань моїм Господом і Спасителем. Я хочу почати нове життя, присвячену Тобі ».
Він оглянув оздоблення храму. Всередині храму усе разюче відрізнялося від їх похмурого підземелля. Все виглядало благочестиво, яскраво і небесно святково.
Лики святих у золочених рамах при запалених численних свічках блищали, світилися позолотою.
Треба зауважити, що отаман, арештанти і ченці перебуваючи в жахливих умовах утримання в Соловецькому монастирі, в цей прекрасний день якось духовно вдягалися. У храмі вони як би відчували, що на землі є Бог, а з ним запановує мир, рай і спокій. Величезна духовна чистота свята була всебічною, такого отаман не відчувала давно, мабуть з раннього дитинства, коли він святкував Різдво в колі сім'ї  та  колядував з хлопцями в рідному селі. У храмі відчувалося серед віруючих піднесене почуття єдності, братерства і любові! Всі як би відчували, що Бог перебував серед них, і чує їх молитви.
У натовпі поруч з ним опинився сусід «колодник» Григорій Спичинській, якого звинувачували «в багатьох наклепах  і безпідставних доносах і неправдивих розголошеннях...». Він був колись архімандритом і хоча «колядникам» заборонялося перемовлятися між собою, але в цей день ченці  і стражники закривали на це очі.
Спичинский  знав усі тонкощі богослужіння, звертаючись до отамана, про якого багато чув через «монастирські стукалочки», він запитав:
- Ну як живете-можете, брат мій у Христі?
- Так от, по милості Божій тільки і живу!
- Е-е, брат, пора б вже  і з волі Божої жити!
- Пора б, пора! Та тільки гріхи не пускають, - відповів отаман.
- Ну, що брат мій, бажаю доброго здоров'я і довгих років життя.
- Спасибі, на доброму слові!  Бажаю і тобі того ж!
Треба сказати, що радість спілкування в ув'язнених була взаємна, давно вони не спілкувалися, не говорили, чисто по-людськи між собою.
- Як вам служба, подобається? - Запитав у отамана колишній священик, а нині «колодочник» Григорій.
- Дуже навіть! Звичайно, у нас в Січі було дещо по-іншому, але в цілому хороша служба! Як ніби я на світ разом з Ісусом народився!
- Каєтеся за гріхи!
- Перш за все я тут вірую і визнаю... І вірю, і сподіваюся, що Бог чує нас.
- Господи Ісусе, помилуй мене, - ув'язнені стали всі разом хреститися.
Побачивши серед святих лик Святого Миколая отаман зрадів, йому захотілося прикластися до лику святого.
- Цікаво нас пустять прикластися до святих? - Запитав він Григорія. - Мені б хотілося прикластися до ікони Святого Миколая!
- Мабуть, ні! Там місце для більш гідних!
- Шкода! - Зітхнув отаман.
- А чому до Святого Миколая? - Запитав отамана Григорій.
- Справа в тому, що серед нас запорізьких козаків Святий Миколай завжди був одним з найпопулярніших святих. Ікону Святого Миколая ми брали в свої військові походи, як своєрідний талісман. Святий Миколай наш покровитель, він завжди сприяв успіху козаків у походах на бусурманів, з ним ми завжди поверталися додому з багатою здобиччю.
У мирні ж дні зі Святим Миколаєм у нас на батьківщині дорослі, і діти пов'язували добрі надії на отримання багатих дарів і подарунків.
- Петре Івановичу, ви, що чекаєте подарунки від Святого Миколая сьогодні? - Посміхаючись, запитав колишній священик.
- Віриш чи ні, але, те, що я потрапив на Різдво Христове в храм божий, для мене і є найкращий подарунок. Як записано в святому вченні: «Завжди радійте» (1Фесс.5: 16).   Я і радію.
- Так! Скільки людей вважали себе самотніми тільки тому, що не помітили Бога поруч. Сподіваюся, ми з вами не самотні!
- Ні, звичайно, Бог з нами!
- Так, з нами!
- Але, на жаль, не всі люди вірять в Бога, навіть в цьому храмі (отаман помітив офіцера, який підкидав йому тарганів в юшку), але Бог виразно вірить у людину. Дивишся на іншого мерзотника (вони обмінялися поглядами) і думаєш: треба воістину бути Богом, щоб терпіти таких і таке!
- У тому, що мерзотники з Богом не в ладах, не Бог винен.
- І то, правда, - погодився з цим отаман.
У церкві почалося богослужіння і вони замовкли.

У Різдвяну ніч Владика очолив служіння Божественної Літургії. Його Преосвященству спів служили: ключар собору, ієрей і дияконський чин.
Під час богослужіння було оголошено Різдвяне послання владики пастві єпархії.
Після закінчення Літургії було скоєно славлення перед іконою Різдва Христового. Після чого Владика звернувся з вітальним словом, а хор собору привітали всіх святковими піснями  Во славу Христа. Вони виконали Різдвяний кондак «Діва днесь...».
                   ***
З Різдвом Христовим ми Вас вітаємо!
Щастя і здоров'я, блага всім бажаємо,
Святості, щоб було в міру всього,
Радості, удачі. Поганого - нічого!
                   ***
Христос народжується - славте!
Христос з небес - зустрічайте!
Христос на землі - підносить,
Співайте Господові  вся земля,
І з веселістю співайте, люді,
Яко переселився!..

У хорошому, милостивому настрої отаман повертався в свою напівтемну, сиру, вогку келію. Він був під враженням події чуда, йому вдалося піднести молитву в храмі самому Господу Богу Ісусу Христу.
І як він сподівався, Бог його почув, прийняв його молитву...
Так пройшли перші важкі п'ять років зі дня ув'язнення отамана в камеру Соловецького монастиря.
* * *
Сидячи в одиночній камері без звісток з батьківщини, отамана часто мучили докори сумління, що не всі він зробив, щоб запобігти руйнуванню Січі. Звичайно, він боявся, ні, не за себе боявся, а за десятки, сотні тисяч таких же козаків і за всі їх «козацькі родини», захоплені в полон  військами кровожерної  імператриці.
Хто, як не отаман Коша може ще подбати про них?
Імператриця - ні, і не подумає про це! Ця владна стерво тільки про себе, про свою велич думає. Їй, мабуть, наплювати на всі підвладні народи імперії.
Влада страшна, нещадна штука. Повія-імператриця дорвалася до влади, і не потерпить двовладдя.
Скоро вона і «ясновельможного», цього Тьомкіна-Потьомкіна «нахрен» пошле.
Невже цей смоленський валянок, як останній блазень не розуміє, що вона їм просто маніпулює, використовує для зміцнення своєї особистої влади, своєї величі.
Їй-повії мужики потрібні тільки для двох цілей: «едріти і царювати».
Звичайно, віддай він наказ атакувати Текеллія, повторилася б «Петровська» кривава розправа над полоненими козаками та їх рідними у всіх хуторах, селах, зимівниках і паланках Коша.
Загинули б десятки, якщо не сотня тисяча ні в чому не винних жінок, дітей і старих, не кажучи вже про козаків.
Отаман розумів, що цим своїм хворобливим, вистражданим, не ординарним рішенням про здачу Січі на милість цієї проклятої лисиці - німкені, він хотів, насамперед, врятувати колір козацтва і не допустити кривавої бійні між братами слов'янами.
Не дарма напередодні цієї трагедії пресвята Богородице приходила до нього уві сні і просила не дивлячись ні на що не допустити цієї братовбивчої січі.
Це був би великий гріх, який би каменем висів у нього на душі все життя.
І отаман з архімандритом Січі не допустив це кривавої війни між козаками і московітами. Він не взяв цей тяжкий гріх на душу. Хоча шанс у козаків був, вони могли, як колись турка розгромити війська Текеллія, або, принаймні, прорвати оточення і піти з куренями за Дунай.
Так зробили в ту пам'ятну ніч тисячі козаків під орудою курінного отамана Андрія Ляха. Вони взяли з собою святу Козацьку ікону Покрови і на своїх чайках пішли за Дунай будувати нову Січ.
Трохи пізніше суходолом пішли за Дунай і козаки курінного отамана Бешмета.
Він, як отаман Коша, не міг з ними піти за Дунай, це б послужило приводом  для репресивних заходів з боку злопам'ятною німкені.
Крім цих куренів, невеликими загонами проривалися через загороджувальні кордони москалів козаки з інших куренів і паланок.
Кобзарі, співаки, народні оповідачі, блукаючи по базарах, хуторах і селах співали про свободу, братство і закликали на милість царську не уповати. Про це співається в такій козацькій пісні:

«З бандурою старець йшов здалеку,
Кобзар-співець  що пережив віка,
Він ішов туди, де народу повно,
Людям повідати про зло та добро.

Була поводирем з ним молода,
Дівчина гарна, тиха, золота,
В сорочці вишитій червоним хрестом,
З вінком ромашок над високим чолом.

З бандурою дзвінкою співак сліпий,
Він людям грав і співав як молодий,
Оспівував він в піснях свободи дух,
Хулив царів, ґвалтівників та хапуг.

Кобзар співав їм про любов, братерство,
Вони дорожчі, ніж усе багатство,
З ворогами битися на смерть треба.
На милість уповати нам не можна,

Пощади до переможених,  ні - нема:
- Така відповідь у кобзаря була.
Загинути краще, ніж рабами бути,
Царям-катам та деспотам служити!

***
Кобзар дав мудру козакам   пораду:
- Дорожче Батьківщини нічого нема!

І козаки тікали на Кубань і за Дунай. Про це співали люди в оточених російськими військами паланках, селах і хуторах:


«Утікайте, славні Запорожці
Не те кіньми, не то пішки... »

Багато народних пісень звучало в унісон, де співалося:

- Гомін, гомін по діброві,
Туман поле покриває,
Мати сина виганяє:
- Іди, сину, ладь від мене!
- Гей, не хочу рідна ненько!
- Геть від мене, неслухняний,
Нехай тебе орда втягне.
- Мене, мамо, орда знає,
У чистім полі об'їжджає.
Дуже добре орда знає,
У чистім полі об'їжджає,
У чистім полі утикає!

- Іди, сину, ладь від мене!
- Гей, не хочу рідна нене!
- Геть від мене, неслухняний,
Хай тебе москаль втягне.
- Мене, мамо, москаль знає,
Підлу пику одвертає!
Дуже добре москаль знає,
Підлу пику одвертає,
Свою пику одвертає.

- Іди, сину, ладь од мене!
- Гей, не хочу рідна нене!
- Геть від мене, неслухняний,
Нехай тебе шляхта втягне.
- Мене, мамо, шляхта знає,
Пивом-медом напуває.
Дуже добре шляхта знає,
Пивом-медом напуває.

- Іди, сину, ладь од мене!
- Гей, не хочу рідна нене!
- Геть від мене, неслухняний,
Нехай тебе турок втягне.
- Мене, мамо, турок знає,
Сріблом-златом наділяє.
Дуже добре турок знає,
Сріблом-златом наділяє.

Та вже ш піду, що робити,
На лимані буду жити,
Ворогів там буду бити,
И по-старому радіти,
На царицю ніж гострити.

- Нащо, синку, такий спадок,
Ляж,  омию твої рани.
- Мене, мамо, дощі вмиють,
Буйні вітри чуб обвіють,
Та розчешуть густі терни...

Після всіх цих спогадів нахлинули на отамана чорні думки про рідних і близьких, яких так жорстоко нагородила зла доля в особі російської імператриці. У козаків, у зв'язку з цим, народилася «гумозна пісня», в якій були такі слова:

- Як наречену -  москалів ми любимо,
Згадує при цьому їх «ядряну мати!..»

Отаман не знав, де його рідні зараз, але здогадатися було не важко, тяжка  їм дісталася доля, все господарство отамана було описано і розграбовано москалями.
Їм бідним не залишилося нічого з його великого отаманського господарства.
- Піди, поневіряються бідолашні по Вкраїні, вже чужий, не милій, - так думав отаман про своїх рідних.
Праведний брат Калнишевського Семен - священик Миколаївської церкви, теж вимушений був покинути стіни  рідною йому церкви і піти за Дунай разом з іншими козаками, які утворили там нову Січ.
Де його брат Панас - козак Смілянської сотні (Він належав до старшин сотні і його підпис під переписним реєстром 1767 стояла поруч з Сотниковим), отаману теж було не відомо, козачі курені москалі розформували.
Потьомкін намагався зробити з них пікінерів, але козаки не захотіли служити в російських військових частинах, вони прагнули зберегти свої козацькі привілеї і спосіб життя.
(Довідка. 31 жовтня 1776 князь Потьомкін подав імператриці доповідь про те, що після зруйнування Запорізької Січі південна межа Росії  залишилася беззахисною, а для того, щоб її захистити, він радив скласти на південних кордонах Росії:  9 гусарських полків, 6 пікінерських  і 2 полка з тих запорізьких козаків, які залишилися в Запоріжжі.
Імператриця Катерина II дала на те згоду, і запорізьких козаків почали силою брати в пікінери, причому відрізали їм оселедці, відбирали одяг і всіляко над ними знущалися.
Зрозуміло, що цим князь Потьомкін ще сильніше обурив запорізьких козаків проти російських порядків, змусивши втікати за Буг навіть тих, які вже розташовувалися по селах і хуторах Запоріжжя.
Козаки нової  Задунайської Січі стали потужною перешкодою між турками і москалями. Спроби подолати цей кордон за допомогою сили для москалів закінчувалися плачевно, їх нещадно били запорожці. Ми не будемо описувати ці сутички і баталії, по моральним причинам. Треба сказати, що в цих військових операціях з обох сторін  полонених не брали...
Побачивши, що силою з запорізькими козаками нічого не можна поробити, князь Потьомкін почав зазивати їх назад з Бугу і з Дунаю обіцяючи різні привілеї.
5 травня 1779 року, за його порадою, імператриця Катерина II видала маніфест, яким запрошувала запорізьких козаків безпечно повернутися в рідний край, обіцяючи дати кожному з них (але не всьому війську) землю і службу з російськими чинами й рангами.
Однак ні цей маніфест, ні другий від 27  квітня 1780 року нікого із запорізьких козаків не повернув назад, оскільки за розповідями козаків,  що втекли з батьківщини,  вони добре знали, що на Запоріжжі, на їхніх споконвічних землях, губернатори, урядники та інші урядові особи робили зовсім не те, що було написано в маніфесті. Зі боку місцевої влади був звичайний грабіж і закабалення  козаків.
* * *
Сам отаман був в Соловках ще в гіршому становищі, щоб ви, шановні друзі, зрозуміли це, приведемо «зеківську» статистику.
Ви запитаєте, хіба існує така статистика?
Так, існує!
Серед ув'язнених (зекив) без жодних прикрас є своя жорстка правдива тюремна статистика. Зеки (в'язні) вважали, що рік, проведений у Соловецькому монастирі, можна сміливо прирівняти до трьох років заслання  до Сибіру. А тюремне життя у Сибіру, як  ви самі розумієте, далеко не цукор, воно незрівняне з життям на волі в Європейській частині Росії.
Умови в Соловках були такі, що не кожен  ув'язнений проживе там з десяток років, а Петро Калнишевський пробув там двадцять п'ять.
От і рахуйте: - виходить сімдесят п'ять років тюрми в Сибіру!
Навіть такий простий підрахунок говорить про те, що Петро Калнишевський був могутньою козацького гарту людиною, яка не пасує перед будь-якими труднощами.
Де, в якій країні, в якій літературі описаний такий багаторічний життєвий подвиг, життя в одиночній камері, який здійснив Петро Калнишевський?
Навіть доля  відомого літературного героя графа Монтекристо, укладеного в замок Ільф - меркне перед цією могутньою, феноменальною людиною, якої досі не знав світ, і ім'я йому - Петро Калнишевський, останній виборний отаман вільної Запорізької Січі.
* * *
Соловки бачили за час свого існування безліч різних людей, знатних і не знатних, багатих і бідних, розумних і круглих ідіотів. Від одних в'язнів - нормальну людину може нудити. Інші - можуть викликати у вас  жалість. Треті - можуть викликати співчуття, і навіть повагу.
В'язнем, якій викликав співчуття і повагу,  був старезний отаман Запорізького війська Петро Калнишевський.
Серед тих, що сиділи в Соловках були інтелігентні талановиті люди, які постраждалі від свавілля сильних світу цього. Чимало було просто невинних людей, що потрапили сюди за доносом заздрісників або злих людей.
Сторожа-наглядачі теж були самі різні. Серед них були люди з звіриним нутром. З таких наглядачів так і «перло» людиноненависництво, брутальність і жорстокість. Причому справа не в контингенті  в'язнів, з якими їм доводилося спілкуватися, а в чисто тваринному елементарному бездушшю, безсердечності, прижиттєвої недорозвиненості, якщо можна так висловитися «людини з духовним пороком (ДНК) серця».
Хоча траплялися і нормальні люди, які наскільки це можливо по-людськи поводилися з в'язнями монастиря.
Загалом, говорячи про Соловки, то цей тюремний монастир (як і пізніше радянський «СТОН») своїми кам'яними стінами не просто стогнав і кричав, а волав, благим матом кричав жахливими стражданнями багатьох ув'язнених, посаджених сюди імператором та імператрицею, та іншими держимордами.
Про масштаби цього «крику» і тоді і зараз люди не відають, не знають, а деколи і знати не хочуть.
Отаман, як і будь-який в'язень що сидів тут, любив життя. Втім, кожна людина дорожить волею. Але в'язню  Петру Калнишевському здалося,  що за гратами будь-який  в'язень  любить, цінує, дорожить нею, більше ніж на волі.
Одне з невеселих запитань отамана, було:
- І за що мені така кара Небесна?
Голод, вічно присутній в таких «виправних закладах» - не найстрашніша тортури для в'язня в камері людини. Босоноге  голодне дитинство Петра, привчило його до усього, він звик задовольнятися малим, що Бог послав. Більш небезпечні для здоров'я  і життя отамана були  вогкість і холод.
Спробуйте заснути в сирому холодному приміщенні, це у вас не вийде, холод не дозволить вам нормально спати.
Отамана рятував від холоду постійний  рух, зарядка, вправи для рук і ніг.
Він примудрився не застудити легені, хоча, часом  вибивався з сил, виснажений  вимушеним безсонням. Ось тут мимоволі свердлили його мозок різні питання, наприклад, про цінності буття і людського життя.
І в ці тяжкі хвилини рятувала думка:
- Про Бога, сім'ю, друзів, товаришів козаків...
Ці думки були для нього як рятівний круг. Прагнення жити, у що б то не стало, пережити ту, яка тебе сюди засадила, було для нього орієнтиром - своєрідної Полярною зіркою.
- Слава і хвала Господу, - казав він собі, - за безмежне милосердя, любов і терпіння до мене, негідного і грішного раба...
Тут, друзі-товариші, мимоволі приходять самі по собі такі віршовані рядки:

« Не кажи,
що нема порятунку,
Що в темниці
              ти знеміг...

Чим ніч темніша,
тим зірки яскравіше,
Чим глибше біль,
       там ближче Бог!..»

Як відомо на волі, в Січі, отаман чимало часу приділяв запорізьким школам, постачав дітей підручниками і книгами, за своє довге життя сам  прочитав багато розумних книжок.
Отаман, сидячи в одиночці, згадував вислови старих філософів, пророків і святих отців, що засіли в його голові після прочитання цих книг. Він знаходив таким способом  хороші розумові «зачіпки» за необхідність продовжувати життя і в нинішніх каторжних умовах.
Отаман учився у відомих пророків і ченців пустельників терпінню і ще раз терпінню.
Петро Калнишевський для себе помітив, що самотність - це безмежний простір для вибору собі уявного співрозмовника. І в цьому зв'язку він зрозумів, що навряд знайдеш собі кращого співрозмовника, ніж Бог, другим співрозмовником краще вибрати самого себе.
У такому випадку можна радіти власної влади над самим собою, над своїми думками і снами.
Почитай Бога з самого себе,  адже кожна людина - це божественне  диво природи, створене на божий світ в єдиному неповторному екземплярі. Люби Бога, братів і сестер, як себе самого. Це і є людський безцінний дар. Бо як полюбити ближнього, якщо не любиш себе?
У нього вистачало духу думати про своє можливе майбутнє звільнення, думати, мріяти знову і знову: про волю, свободу, про товаришів по Кошу. Говорячи високим поетичним словом:

«Отаман знав лише думи владу,
Він спрагу (зажду)  життя осідлав навік...»

Це давало сили йому витримувати багаторічні нелюдські умови життя в одиночній камері Соловецького монастиря.
Однак після такого тривалого десятирічного тюремного ув'язнення, він став серйозно побоюватися сухот чи психічного розладу, оскільки у нього почалися слухові галюцинації, і знижувався зір.
Отаман, щоб зовсім не осліпнути читав «Молитву від розладу очного»:
«Прошу силу Господню дорогу дати мені, бажану для Господа, до зцілення тілесного недуга мого. Дай, Господь, мені змогу зупинити процеси порушення зору мого. На очі мої Світло Неба проллється і очистить сприйняття чудесне,  дане мені від народження, і яскраві фарби світу радувати будуть мене, і я з сонячним світлом знайду бачення  ясне, і піде страх, бо Господь веде мене. Амінь! ».
Надія, як вже казали ми, нехай примарна на звільнення живе у кожного  ув'язненого, жила вона і в глибині серця отамана. Часом він думав над тим, що означає свобода для людини. Невже для кожного сидячого тут ув'язненого, так багато значити один маленький, тонюсінький промінчик сонця, і навіть не промінчик, а зайчик світла відбитий від вікна, шматочок зеленого лужка, озерця з осокою і «ропухою - квакухою»?                          
Чому про це мріє будь-якій в'язень, а тим більше він мріє про побачення з коханою жінкою?
Чому він часто бачить все це уві сні?
* * *
Отаману деколи снилося літо, соняшники  які своїми головами завжди дивилися на південь, тяглися до Сонця.

                                

Що може бути прекрасніше літа?
У холодній і сирій камері, йому чомусь частіше стали снитися барвисті літні, теплі, сонячні сни, що не могло його не тішити. Хоча після пробудження це навівало деякі неприємні думки і відчуття.
Йому снилося, що він стоїть на галявині перед будинком у рідному селі Пустовійтівці, а навколо дзвенить жайворонками, виблискує  жарке сонячне літо. Тепла  вода в річці, зелена травичка на березі, жовті кульбабки і сонце, яскраве зігріваючі сонечко.
- Боже мій, яке дивовижне літо? - Подумав отаман. - Там вдалині після нетривалого «сліпого» дощику у небі спалахнула, переливаючись всіма барвами, веселка-дуга.
- Веселка  кажуть, приносить людям щастя, цікаво яке щастя принесе мені ця веселка, - подумав уві сні отаман.
Уві сні він зайшов до хати і подумав, що надто вже воно рано почалося  це літо. Він не хоче, щоб прийшла холодна осінь, а за нею вогка зима.
Про це відчуття добре співається в одній з пісень, які зараз співають укладені (зеки) в тюрмах:

«Сидимо ми за гратами,
Сидимо ми за гратами,
За гратами воля не видна...

Сумуємо ми за долею,
Сумуємо  за кралею,
І  за свободою завжди.

І місяць краса далека,
І сонечко яснесеньке,
Не видно звідси нам.

І, як у годину затемнення,
І як у годину затемнення
Ми бачимо земні  тута сни.

Приспів:
І сниться нам не холод підземелля,
Не ця мертвота тиша-тишина,
А сниться нам трава, трава у поля,
Зелена,  квітуча, та пахучая  земля...»

Однак   коли отаман прокинувся, все було по-іншому, його оточувало не сонячне літо, а темінь, сира прохолодна келія, гробова тиша підземелля  та  "бурчачій" порожній шлунок. При всьому при цьому на дворі була зима, Біле море штормило, на берег накочувалися холодні хвилі, часто берег покривав густий холодний туман, монахи, які живуть на верху, мерзли і зігрівалися сидячи біля камінів і на кухні в трапезній, а укладені сиділи в камерах і тремтіли від холоду.
У цьому зв'язку не дивно, що людина уві сні, перебуваючи в таких екстремальних умовах, часто бачить не холодні, а саме теплі сни. Суть цього  явища в тому, що отаман народився під сонцем  і жив на півдні під зігріваючим його теплом. Це відклалося в його підсвідомості давно і надовго.
Майже кожна людина, яка народилася на півдні, хоче продовжувати жити під південним сонечком, а не тут в сирому і похмурому підземеллі, на далекій від батьківщини Півночі.
* * *
Слід сказати, що не дивлячись на заборони, кам'яні стіни та залізні решітки, деяка  інформація просочувалася до ув'язнених. Хто її і як проносив їм було невідомо, але вона надходила сюди, в цю закриту обитель зла.
Все одно при такому жорсткому режимі винахідливі в'язні знаходили способи, щоб поспілкуватися один з одним, проявляючи при цьому дивовижні  винахідницькі здібності.
Вони перестукуватися через стіни. Для такого спілкування йдуть у справу гуртки той, хто говорить, прикладає  кухоль дном до стіни і голосно кричить в кухоль, тісно притиснувши до неї обличчя. В'язень в сусідній камері, прикладає кухоль відкритою стороною до стіни, і, приклавши вухо до днища гуртки, слухає те, що сусід каже.
Спрага до спілкування у в'язниці дуже велика. Ув'язнені  або їх родичі примудрялися, підкупивши місцеву стражу,  жителів або бідних монахів,  вести листування.
Наприклад, як відомо (це з'ясувалося на допитах в Соловках) колодник М. Непеін  вів листування з родиною за допомогою одного місцевого, який часто з'їжджав на берег.  Але колодник Калнишевський листуватися не міг ніяк, його не випускали з камери.
Стражники при виявленні  у когось із засланців «злобливих зошитів» або листів, винного карали, а записки знищували. Тих невгамовних ув'язнених і вільних ченців, які «базікали зайве» або намагалися  скаржитися на свою долю, карали простим, але неприємним способом, засовуючи їм кляп в рот.
Одного разу «тюремні стукалки» повідомило, що ненароком  втік з каземату «секретний колодник»  поручик Михайло Попескуль. Однак він незабаром був спійманий і посаджений за наказом архімандрита Ієроніма в «земляну яму» під Успенський  ганок.
Від такого  собачого  життя, хотілося втекти і отаману, хоч до чорта на кулички.
З  відчаю у нього визрів план втечі.
Виламавши шматочок дроту, він зумів цієї саморобної відмичкою відкрити через грати віконця замок двері і таким чином потрапити в підземний коридор.
Персональний  часовий Василь Нестюков захворів і його напарник Іван Матвєєв на деяку годину залишив пост, щоб супроводжувати хворого солдата в лазарет. Цим і скористався отаман.
Калнишевський обережно спробував піднятися на верхні поверхи підземелля, але був помічений вартою.
Отаман узяв одного з них   у заручники. Однак другий стражник встиг подати сигнал тривоги, і всі зусилля його були марними.
Отаман міг би проткнути заручникові горло залізним заточуванням і постаратися втекти, але він цього не зробив. Він не настільки був кровожерливий, щоб згубити невинну душу. До верхніх поверхів в'язниці йому не дали добратися підняті по тривоги стражники.
Втеча у отамана зірвалася,  не все вийшло  як він припускав.
Потім його довго били, кинули назад у камеру вмирати, але залізний організм отамана знову створили чудеса, він поправився і залишився живий.
Оговтавшись, він страждав від думки: навіщо він не повісився тут в камері?
Навіщо знову так жити?
Невже в ньому живуча така сила в бажанні жити?
Невже так важко здолати цю силу?
Навіщо йому жити?
Жити, щоб так по тарганячі існувати?
Одного  існування завжди було йому мало. Отаман завжди хотів і прагнув до кращого, світлого, радісного. По крайній мірі, він міг би злитися на свою дурість, яка довела його до Соловецького монастиря. Він міг би втекти з куренями за Дунай і утворити на прикордонній території нову Січ. Там він міг би бути вільним.
Отаман в думах тисячу разів ладен був віддати все, своє життя без залишку, за надію, нехай навіть примарну надію, що нащадки оцінять його рішення здати без кровопролиття Січ.
Оцінюючи прожите життя, запитуючи себе отаман часом не знаходив належної відповіді на всі поставлені питання.
Втім, мабуть так буває майже у кожної людини на землі.
А відповідь ця була досить проста: раз дарована людині життя Богом на землі, то він повинен жити по божеським накресленням, несучи кожен свій хрест!
Втім, отаман, сидячи в одиночній камері в думках почував себе вільною людиною, він міг думати, обдумувати всі колишні свої вчинки і, аналізуючи їх, вважав, що робив часто правильно, по Божі, по-людськи.
Самогубців Небо не приймає, таких слабаків по християнським звичаям навіть не ховають...
Так минуло довгих десять років, з тих пір як волелюбний отаман був укладений підземеллі Соловецького монастиря. Він був схожий на зубра, загнаного в клітку.
Отаман як зубр обріс, його було не впізнати, одяг на ньому був увесь  в дірках і пропах тюремними стійкими запахами. Які страшні муки, приниження і страждання не переніс він тут - це тільки йому самому і Богові відомо!

Далі буде ...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.046349048614502 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати