Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39450, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.59.227.82')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ПЕРШИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ

© , 29-09-2014
                            ПЕРШИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ
                                          
Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.

Відомий російський письменник Федір Достоєвський у своєму романі «Злочин і кара» дуже образно описав складні переживання свого вигаданого  головного  героя  роману - Родіона Раскольникова, що потрапив у в'язницю за «грати», при чому в більш щадні умови, ніж наш герой.
Однак попадися письменникові справжні матеріали засланого в Соловецький монастир отамана війська Запорізького Петра Калнишевського, під його пером народився б інший шедевр, який образно можна було назвати:
«Покарання не за злочин, а за заслуги!».
І приголомшений світ дізнався б багато більше про внутрішній світ людини, незломленої  довгим ув'язненням, і не просто людини, а людини великої людської душі, величезної  життєвої енергії,  волі і жаги до життя, який врятував два братніх народів від братовбивчої сечі.
У цьому зв'язку, віддаючи належне Петру Калнишевському, спробуємо ми настільки, наскільки можливо і дозволяє талант, розповісти вам про те, що пережив цей не зламаний ОТАМАНІЩЕ за 25 років перебування в в'язниці Соловецького монастиря – головної і самої страшної в'язниці Росії.
Отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський став не першою і не останньою жертвою національно-колоніальної політики імперіалістичної Росії. Він зі старшинами завжди підтримував Росію, воюючи на стороні її проти Великої  Порти, хоча серед козаків були прихильники перейти під турецький протекторат.
Справа в тому, що часом   козакам  краще жилося під османами, які надавали козакам більше пільг, ніж Росія.
Таким чином, Петро Калнишевський виявився без вини винуватим, мало того практично довічно ув'язнений в одиночну камеру, самотнім, без права листування та спілкування з рідними, близькими і козаками Коша.
До нового життя в підземеллі Соловецького монастиря отаман поставився досить просто. Він ясно розуміє своє становище, не очікував в майбутньому нічого кращого і хорошого. Він не мав ніяких примарних надій (що властиво деяким іншим ув'язненим, що потрапили в аналогічні умови) на швидке звільнення.
Тому Петро Калнишевський виробив для себе особливу стратегію і тактику життя в підземеллі. Він і за життя вмів планувати все наперед і добиватися поставленої мети.
Кошовий отаман для свого часу був досить освіченою людиною і читав у святих книгах, про те, що були пустельники, які роками самотньо жили в пустинних місцях землі  в землянках-келіях без звичайної домашньої  їжі і спілкування з людьми, харчувалися лише тим, чим бог послав : ящірками, зміями та іншими мало їстівними  речами. Причому жили в таких умовах вони там дуже довго. Деякі з таких відлюдників потім ставали пророками, їх вважали святими.
На невеликому столику він знайшов Святе Письмо - Біблію, мабуть колишній мешканець цієї  камери (Сергій Пушкін), який раптово помер, читав це Святе Письмо, але так і не дочекався звільнення.
Поруч з Біблією на крихітному столику розміщувалася масляна лампада. Ось і все оздоблення, яке виявив отаман у цьому похмурому приміщенні.
Втомившись, отаман ліг на залізне ліжко з брудним матрацом, і заснув. Його оточувала непроглядна, липка, мерзенна темінь, що панувала всередині  келії-склепу.
Світ навколо в його рваному сні виглядав якимось похмурим, сірим, як перед грізною бурею на Дніпрі. Коли потужні грозові хмари стелилися низько над півметровими хвилями, вітер гнув пірамідальні тополі як просту лозу, а в небі сяяли довгі гіллясті блискавки.
Ця буря смерчем пронеслася над Січчю, перед очима отамана виникли руїни Запорізької Січі.
Сумно і моторошно виглядали горілі споруди з кам'яними пічними трубами, які похмурими скелетами стояли уздовж вулиць і доріг.
Розвалини Центральної церкви  як би докоряли отамана, глухий як стогін дзвін, дзвонив заупокійну. І всюди проїжджаючи по Кошу, отаман бачив одне і те ж, запустіння, розорення, сумні обличчя козаків, які як тіні бродили серед руїн.
Бачачи це руйнування, від болю в отамана серце стискалося. В голову вужами і ящірками лізли похмурі думки:
- Чи правий я був, коли умовив козаків не братися за зброю?..
Такі тривожні, сумні думки тіснилися в голові сплячого отамана.
Прокинувся він від скрипу маленького віконця в дверях, в «годівницю» просунули йому два сухаря і кухоль води, сказали:
- Це твій сніданок!..
* * *
Довідка. Як відомо з листа Потьомкіна, Калнишевському повинні були видавати по одному карбованцю на добу за рахунок конфіскованої військової скарбниці та його особистого майна.
Пузиревський передав монастирським властям тільки 330 рублів, відпущених скарбницею на утримання колишнього Кошового отамана.
Ці гроші архімандрит відразу ж прибрав до рук, через деякий час, бачачи, що гроші на отамана не надходять, звернувся до Головцина (лист від 23 червня 1777 р.) з проханням перевести на наступний рік призначену суму, щоб «оний кошовий через брак собі прожитку не міг зазнати глада і в інших потребах недолік». У цей час отамана годували впроголодь.
Спочатку «порційні гроші» на Калнишевського видавала монастирю на рік вперед Архангелогородская  губернська канцелярія із сум, отриманих від скарбниці. Однак часто виникали перебої в перерахуванні грошей.
11 липня 1782 р.  Соловецький архімандрит Ієронім викликав до себе ієромонаха Іоана з казначейства, який вів бухгалтерію монастиря і звелів йому відписати у Синод, що з 26 червня 1781 він не отримує на Калнишевського грошей і «оний кошовий через річне занадто час складається на штатному монастирському утриманні, від чого монастир собі даремна збиток несе».
Синод відписав листа з цього приводу в Сенат. Сенат відписав повернути монастиреві не видані за минулі місяці кормові гроші на Калнишевського в зазначеному розмірі і надалі проводити видачу їх з Вологодської  казенної палати з доходів Вологодського намісництва. Однак в руки ніяких грошей арештантам не видавали, архімандрит витрачав їх на свій розсуд.
В архіві збереглася «Зошит, дана конторою монастирського правління казначею ієромонаху Іоанну, для запису видачі кормових грошей колишньому Січі Запорозької кошовому Петру Калнишевському». Зі справи видно, що один з вартових солдатів акуратно, раз на місяць розписувався у монастирського скарбника за гроші на утримання охоронюваного арештанта, але до арештанта ці гроші не доходили.
На перший погляд по бухгалтерії Петро Калнишевський отримував достатньо грошей на своє утримання, і не повинен був відчувати голод і холод. На ці гроші можна було погано-бідно харчуватися і одягатися.
Але арештантські гроші розкрадалися як монастирськими, монахами, так і вартовими солдатами, які закуповували продукти. Крім того, монастир змусив Калнишевського з асигнувань на його утримання, виділити кошти на «ремонт» ями, в якій він сидів, де в дощ був цілий потоп. А в кінці відсидки монастирські забрали всі гроші, які отаман мав би отримати при своєму звільненні.
Архімандрит за рахунок їх замовив для монастиря багате Євангеліє (роботи московських майстрів) вагою понад 34 фунти срібла, про що охоче оповідають соловецькі настоятелі, забуваючи при цьому, що вони просто грабували отамана. Втім, така практика була по всій Русі великій: грабуй пограбованого.
* * *
Петро взяв їжу і поклав на стіл поряд з Біблією. Він одразу їсти не став.
За старою козацькою звичкою, Петро, наскільки дозволяли габарити келії, став розминати свої м'язи й кістки. Потім, сунувши сухарі в кружку з водою, розм'якшивши  їх, став повільно жувати, як би продовжуючи насолоду мізерною цієї трапезою.
Тут йому прийшла весела думка:
- Ех! Де мої колишні застілля, з медовою горілкою та з червоним маленьким перчиком всередині, смажене порося з рум'яною скоринкою , гарний, товщиною з долоню,  шматок сала з зеленою цибулькою і часничком, та ще в веселій  козацькій компанії.
Згадалося йому як його жінка годувала онука Івана. У неї у духовці в чавунці був чудовий густий український борщ з куркою.
- У нас, - подумав отаман, - борщ насипають, а не наливають! Це москалі  та жиди щі наливають!
На столі в хаті тоді стояла склянка з домашньою сметаною і чарівна смачна домашня українська ковбаса та добрий шматок сала. А з плетеного з лози кошика, накритого білою хусткою, приємно пахло печиво. У білому глечику був кисляк.
- Рубай Іванко! – Заохочував  онука він.
- Покуштуй борщику з сметаною, - милуясь онуком, казала жінка.
Іванко сів до столу й почав наминати їжу, аж за вухами у нього лящало.  Онук зрубав цілу миску борщу, а потім рубанув курку.
- А тепер, онучок, покуштуй домашньої ковбаси, - попросила жінка.
Онучок  з'їв ціле кільце ковбаси.
- Поїш ще пироги! - Запропонував отаман, дивуючись гарним апетитом онука. - Добрий козак буде! - Подумав він.
- Це не пироги, а сирники, - зауважила жінка.
- Рубай козаче, отаманом будеш! - Заохотив онука він. - Краще бабусі   їх тут тобі ніхто не дасть.
* * *
Такі далекі спогади про хату, дружину і онука Івана, прийшли отаману в голову:
- Де тепер мої сини  та онуки? Де люба жінка? Та  з якою разом він провів найщасливіші  дні в своєму житті. Зараз він не мислив своє життя без цієї душевної турботливої  жінки, яку полюбив всім серцем, оберігав і мріяв зробить щасливою її на все життя. Але тепер, коли його посадили в Соловки, він нічого не може зробити, щоб прикрасити її останні роки життя. Та й чи жива вона зараз, піди арешт його підкосив її остаточно, слабка вона була останнім часом, часто хворіла. - так думаючи про них, зітхнувши сказав сам собі отаман.
Пригадав він свою матір, і селянську  їх стару хату криту соломою. Дах якої заріс мохом і травою, де на конику гніздилася пара лелек. На зиму вони відлітали у теплі краї, а навесні поверталися назад. Хоча їхня родина тоді жила бідно, але дружно та весело. У їхньому саду рослі вишні, яблуні та смачні груші, солодкі як мед.
Отаману згадалася пісня, о чудових вишнях, яки росли в сели майже в кожному саду. На вечорницях дівчата завжди співали цю пісню:

«У саду під вишнею, під черешнею,
Гуляла дівчина-краса,
З вінком ромашок, з дзвінкою піснею,
Кошик ягід там набрала.

У неї закохався хлопець бравий,
Готовий серце їй віддати,
І хоч він був - козак бувалий,
Готов був вічно вишні рвати.

Вишневий сік  та з губ вишневих,
Був солодше меду  парубку,
Весь світ здавався їм медовим,
Як райський сад любові в раю.

Приспів:
Вишенька мила -
Ягідка моя,
Вишенька мила -
Солодка моя,
Вишенька, вишенька,
Дай себе зірвати,
Вишенька, мила -
Розквітай для нас!»

- Так, бували дні веселі і не думав я тоді, не гадав, що занесе мене сюди доля-лиходійка з наших теплих країв, сюди на північ. Щось холоднувато тут, треба розігрітися.
Ех! Розімну я свої кістки і розжену сумні думки, спробую я  «сбацать»  веселого гопака.
Тут в Соловецькому монастирі, піди, такого ніколи не було, не бачили і не чули, щоб в одиночній камері укладений на довічну відсидку танцював гопака, - усміхнувся у вуса Петро. - Нехай знають наших!..
І отаман, розминаючи кістки, пустився, на скільки дозволяло простору танцювати гопака, наспівуючи слова відомої української пісні:

«Завжди я був собі, як пан,
І пив,  і  їв, дівчат любив.
Горілку з перцем сам робив.
І сало смачне сам солив.

Сам п'ю,
Сам гуляю,
Сам стелюся,
Сам лягаю.

Завжди я сам усе робив,
На хату гроші заробив,
Стайні худобою повніли.
Тарань була і добре пиво.

Сам п'ю,
Сам гуляю,
Сам стелюся,
Сам лягаю.

Завжди я сам усе робив,
Свободу мав, бив ворогів,
Коли нахабник приставав,
З кишені дулю доставав.

Сам п'ю,
Сам гуляю,
Сам стелися,
Сам лягаю.

Завжди я сам усе робив,
Жінок кохав, цвіти дарив.
І щоб вони не заважали,
Тікав тихенько ніччю з хати.

Сам п'ю,
Сам гуляю,
Сам стелюся,
Сам лягаю,
Сам!

Потанцювавши, отаман в більш-менш хорошому настрої приліг на ліжко і подумав:
- Проте не станемо зневірятися, будемо сподіватися на Бога і на товаришів по Кошу.
У міру сил буду молитися і дякувати Богові за все хороше, що я встиг зробити за життя своє в Січі. Ну, а у тих, кого я образив, буду вибачення просити у Бога, за всі гріхи і помилки які зробив, живучи часом в гріху, за пролиту безневинну  кров.
Бог дозволив мене по незбагненною для мене милості, прожити довго, живу вже 87 років на цій грішній землі, поживемо і ще.
Треба показати цій немкіні-імператриці, що справжні козаки, ніколи не падають духом, а я все-таки отаман, і мета у мене тут буде одна - пережити цю «тварюку»  і вийти на свободу не зломленим. Не дочекається вона від мене прохання про помилування.
- Скільки бачив, пережив  я, - подумав отаман, - але незмінним у мене залишалася одна - козацька воля і душа. Вона (воля) в серці зі мною з самого мого босоногого дитинства. Її у мене нікому не відняти. Навіть тут перебуваючи в цій похмурій камері, я вільний, нехай не фізично, в думках своїх, в образах я вільний. Цю свободу у мене нікому не відняти.
З великої милості Божої, мені зберегли життя, замінили страту на одиночну камеру. Що ж буду дякувати Бога за це, а жити можна скрізь, головне не впадати у відчай і вірити в Бога, і ще краще в свого бога, який знаходиться всередині мене, в моєму серці, і я переживу всіх ворогів своїх.
* * *
Коли стало особливо тоскно, отаман відкрив залишену С. Пушкіним Біблію.
(Для довідки повідомимо, що в Соловецькому монастирі був в'язнем не тільки Сергій Пушкін, а ще один Пушкін. Це відомий Мусін-Пушкін Іван Олексійович боярин, зведений  імператором Петром I в графську гідність, а в 1717 р. призначений Президентом штатс-контор-колегії. В 1726-27 рр.. був генерал-губернатором Москви, помер будучи на засланні в Соловецькому монастирі.)
Петро Калнишевський взяв машинально Євангелія. Одкровенням було все в святому писанні, кожне слово буквально палило.
Він подумав:
- Хіба не можуть ці святі слова і переконання стати моїми переконаннями?
Вони немов написані для мене - в'язня Соловецького монастиря!
Що ж буду зберігати у своєму серці молитовну пам'ять і з трепетом сердечним  волати до Всемилостивого Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.
Читаючи Біблію, одного разу він з подивом виявив на останньому чистому аркуші кимось надряпані, очевидно його попередником, чудові рядки:

«Куди не кину погляд,
Кругом імла та темінь;
Ґратчастий візерунок,
Обшарпані стіни.
Від них куди піти?
І де мені сховатися?

Господь, пробач, прошу
Навчи мене молитися.
Під гнітом вражих уз,
Під вагою неволі
Молитися, і щоб піт,
Стікав, як каплі крови.

Щоб зміг я всіх любити,
Тут щастя всім бажаючи.
Простив – благословив би,
За зраду незважаючи.
Як Ти простив гріхи,
Молячись перед Богом,
Щоб в світі стали ми -
Твоїм Святим Народом!»

- Так, - подумав отаман, - як тут полюбити ворогів, які посадили мене, вільного козака, в цю кам'яну клітку?
Оскільки в камері, куди потрапив отаман, можна було зробити пару кроків. Він намагався, наскільки це було можливо, постійно рухатися по ній. При цьому, як не дивно, йому захотілося співати. Козак без пісні – це не козак.
Пісня відволікала його від похмурих думок. Отаман співав поспіль всі пісні, які він знав: і веселі, і сумні.
Особливо  часто співав отаман пісню, яку вперше почув перед самим своїм арештом від кобзаря-бандуриста Петра Солов’яненко.
                            
Бандурист співав її в корчмах, на базарах і біля церкові, народ просив його повторити ще і ще раз.
Пісня-оповідь Петра Солов’яненко завжди розбурхувала душі козаків. У них стискалися серця і кулаки, жінки не могли деколи стримати сльози.
Співав він її в кілька голосів: від себе і народу, від отамана, Васюрінського та Яготинського козарлюга, при цьому смішно пародіював повію-імператрицю.
Пісня в'їлася в мазки отамана, проникла до самої глибини душі, в ній чулася біль, крик душі свого  поневоленого  народу.
У народній пісні-оповіді кобзаря-бандуриста відбилася вся історія загибелі Запорізької Січі, і частка його власної  гіркої трагічної долі.
Звичайно,  кошовий отаман не всі слова знав з цієї довгої пісні-оповіді, але окремі її місця врізалися в його пам'ять назавжди.
Його пісня в похмурому підвалі Соловецького монастиря звучала так:

« Катерина вража бабо,
Ти нас розорила.
Ця цариця и шкідниця,
Люд закріпостила...

Катерині вражій жабі,
Грицько (Нечеса) так пораїв,
Щоб зігнати запорожців
Та аж до Дунаю.
***
У п'ятницю на Солоній
Гармати заряджали,
А в суботу москалі
Під Січ підступали.

Ще не світ, не зоря
У неділю світає.
А вже москаль
Степ козацькій
Кругом облягає.

Став Текелля з москалями
Січу обступати.
Та на річці Базавлуці
Хутора займати...
***
Васюрінській козарлюга
Не п'є, не гуляє,
Кошового отамана
Рано пробуджає:
«Вставай, батьку отамане,
Кличуть тебе люди,
Ой як станеш ти на башти
- Москаля не буде!..»
***
Ой, вставали Запорожці,
Щоб до бою стати,
А проти їх Святий Батько:
- Ой, годі хлоп'ята!..

Яготинський козарлюга
По  Січі гуляє,
Та все пана Кошового
Вірненько благає:
«Дозволь батьку Кошовий
Нам на башти стати,
Текеллі  генералу
З плечей голову зняти.
Москаль стане з нападати,
А ми з палашами.
Нехай слава не поляже
Поміж козаками!..»
***
- Не дозволю вам, козаки,
Та й на башти стати,
Кров єдину, Християнську,
Грішно проливати!..
***
- Писав, писав  до цариці
Він листи від болі:
Не чіпайте Україну,
Буде багато крові  ...
***
- Батьку, батьку Отамане,
Годі мудрувати,
Підемо краще на німкеню
Свого добувати.

Катерино, вража бабо,
Не ворогуй ти з нами,
Поверни нашу Країну
З першими правами.

Нам дорожче усього:
Звичаї, воля й слава,
Не скорена  варягом,
Ні твоїм кагалом ...
***
- Не вертала Україну
І вертати не буду.
Є у мене москалі,
Воювати буду!..

Встає хмара з-за лиману,
Іде дощ із неба,
Руйнується Січ Запорізька,
Того їй, дурі, й треба.

Вже кацапи хмарою тута,
Всі  у Січ вступили,
Військовими  клейнодами
Все заполонили.
***
Вийшов тута Кошовий,
Ставши у Скарбниці:
Та й кидайте, козаченьки,
Зброю та  рушниці!
***
Пішли москалі по куреням
Запас  відбирати,
А цариці  генерали
Церкву грабувати,
Та й набрали срібла, злата,
Стали мудрувати:
Яку ж будемо запорожцям
Кару завдавати!
***
Зруйнували  Запорожжя
Забрали  клейноди...
Наробили сіромахам
Превеликої скорботи.

Стали німці та жиди,
Хутори скупляти...
Тоді стали Запорожці
Під турка вертати.
***
Заграй кобзар на бандурі,
Сумно так сидіти,
Що діється на Вкраїні?
Чиї ми тута діти?

Катерино, клята суко,
Що ж ти наробила?
Степ широкий,
Край веселий
Німцям роздарила...

Настала чорна хмара,
Грім гримить, йде дощик...
Зруйнували Запоріжжя...
Де ж  ти!.. Де Ти - Боже!
***
Світ великий,
Край далекий,
Та ніде жити,
Шукає козак
Свою долю,
А долі - немає.

Пішов козак
Світ за очі;
Грає синє море,
Грає серце козацьке,
А думка говорить:
«Куди  йдеш ти,
Мати не спитавши?
На кого кинув:
свого батька,
та свою дівчину?..

На чужині не ті люди,
- Тяжко з ними жити!
Ні з ким буде покартати,
Ні поговорити... »
***
- Катерина вража бабо,
Ти нас розорила.
Та цариця як шкідниця,
Люд закріпостила...

Катерині «куля-дура»
На майдані впала,
Хоч ізжила запорожців:
- Не загинула  Слава!..»

Пісня-оповідь своїми разючими, як шабля словами розбурхувала, пам'ять, серце, душу отаман, відволікала від власних негараздів, бо душевні рани для нього були болючіше тілесних.
Цю пісню і багато інших в усній творчості зберегли і донесли до наших часів запорізькі вдячні нащадки. А в пісні як в дзеркалі відбивалася душа народу.
- Якби він міг повернутися назад, в ті суворі дні Запоріжжя, - думав постійно отаман.
- Якби час можна було повернути назад...
- Що би він тоді зробив?
Це питання поставало перед ним постійно сидячи тут в одиночці каземату Соловецького монастиря.
Цю «Царську Катерини ласку» козаки, та й сам отаман Коша запам'ятали надовго, на все життя.

В осінні та зимові  часи над Білим морем стояли похмурі, вітряні та холодні дні та ночі. Навіть вдень, коли температура повітря трохи підвищувалася, весь час у отамана били мурашки, і холод болем огортав все тіло зверху до низу. Один тонкий каптан і шаровари, непокрита голова і чоботи, все його вбрання не рятували від холоду.
Цей час на Білому морі,  був найважчим  для в'язнів монастиря. Холодно, дуже холодно було в підземних  камерах і нічого додатково на себе не надіти, натягнути, сховатися у тутешніх ув’язнених  і в отамана не було.
Якщо почати робити вправи щоб зігрітися - швидко ослабнеш, бо харчування дуже мізерне. З того рубля, що відписала отаману імператриця на утримання, монастирські дармоїди та охорона отамана забирали собі левову частку.
Один день шматочок хліба і вода, в іншій - шматочок хліба і рідкої юшки черпачок три рази в день, от і вся їжа. Від такої їжі, голод мучить постійно, шлунок завжди порожній.
Норма - шматочок хліба тільки розвиває апетит, і знову чекай шість-сім годин до наступної роздачі їжі.
Але отаман, як і будь запорізький козак старого гарту був невибагливий до їжі. Його організм швидко перебудувався до такого вбогого харчування.
Як вже тут говорилося, запорізькі козаки були всеїдні. У походах, в охороні та на війні, коли їсти було нічого, вони харчувалися усім, чим прийдеться.
Їли вони при потребі жуків-хрущів, вживали в їжу і сарану та інших комашок. По зеленому степу, часом закриваючи сонце, літали хмари сарани. Здавалося, що світило сховалося за темні хмари, так було багато цієї напасті.
І коли їсти козакам у поході було нічого, сарана сама «напрошувалася» в рот. Втім, здавна різні народи їли саранчу, коників, личинок гусениць, їх використовували в їжу в смаженому, сиром або печеному вигляді, відриваючи у них неїстівні частини: голову і крила. Так робили й козаки при відсутності в поході їжі.
В найнесподіваніших місцях знаходили запорізькі вояки прожиток. Жуки, равлики, жаби, різні гризуни, все переварювали їх міцні шлунки. Звичайно, в силу тих чи інших причин окремі народи гидують тієї чи іншої  їжею, наприклад, сало не переносять мусульмани (хоча багато народів, ті ж українці, росіяни, німці із задоволенням його поїдають), росіяни не їдять устриць, жаб (італійці та французи навпаки вважають це делікатесом) і таких прикладів можна навести безліч.
«Не гріх в пору і в чужу нору», - посміювалися запорожці, пробуючи шукати зерно в норах степових гризунів. Якщо вдавалося зловити гризуна і нашкребти хоча б жменю його - вже успіх, вже робота для шлунка.
Цього вистачало, щоб протриматися, піти від погоні або, навпаки, наздогнати ворога. З нікчемного запасу борошна, до якої домішували товчені коріння, насіння і плоди диких рослин, козаки на швидку руку пекли у попелі коржі, так звані «загреби».
Їх запивали водою з будь-якої  калюжки та болота. Воду вони знезаражували, кидаючи в неї корінь лепеха («татарського зілля»). У степу водилося безліч різновидів птахів, вони і їхні яйця служили в якості їжі козакам.
У річках і озерах було досить багато різної риби, і запорожці вміли їх ловити навіть руками.
У далеких походах запорізькі козаки вміли обходитися невеликим запасом найпростіших продуктів. Скажімо, вони перетирали пшоно з салом. Крупа тоді не намокала, і її можна було їсти навіть сирої. На привалах запорізькі кашовари вміли швидко приготувати кашу, вони замочену крупу зсипали в полотняний мішок і занурювали його в окріп.
Тут у підземеллі  монастиря теж водилася різна живність: пацюки, миші, таргани, мухи, павуки...
Думаючи про їжу, отаман пригадав випадок, коли, будучи в розвідці вони потрапили в одну погану переробку. Рятуючись від погоні, їм довелося  дати по степу великий гак і сховатися в глибокій балці, біля річки Айдар.
Це було далеко від Січі і щоб прогодуватися, йому з товаришами по розвідці довелося ловити ящірок і змій, щоб приготувати з них, так званий «гадючий куліш».
Балка являла собою глибокий яр, промитий водою в тілі крейдяної гори. У тих місцях  і зараз багато таких глибоких ущелин.
Він тоді з товаришами розділився, Нечіпайзглузду поліз по дну балки наверх, а він став спускатися вниз до річки. Нерозлийвода залишився з кіньми, він повинен був розпалити багаття.
Отаману тоді перший раз довелося ловити змій.
Петро  згадав, як було йому не пособі, коли спускаючись вниз він побачив  як  повзе по дну русла змія. Долаючи страх і огиду, він вийняв шаблю, став обережно підкрадатися до цієї повзучої «тварюки». Змія, відчувши небезпеку, сховалася під камінь. Поширяв кінцем шаблі в ущелині  під каменем,  він змусив її покинути притулок і виповзти назовні.
Змія спробувала втекти від нього, але він наздогнав її і кінцем шаблі відрубав їй голову. Коли вона перестала звиватися він, долаючи гидливість, лівою рукою підняв і кинув у мішок. Другу змію він вже не так боявся і зловив швидко. Спустившись до річки, де хором співали зелені жаби, він палицею прибив кілька з них.
Повернувшись до товаришів, він задоволений собою показав мисливську здобич. Нерозлийвода похвалив його, сказавши:
- Гарний «гадючий куліш» буде! А жаб засмажимо на друге. Ніжні їх ніжки, Петре, зійдуть за делікатес.
Бачачи, як той скривився, додав:
- Нічого Петро, звикай, в степу всякий хрущ їжа для козака.
Нечіпайзглузду, крім змій і вужів, надрав десь перепелиних яєць. Нерозлийвода ножем швидко обробив змій, зварив їх в казанку, кинув туди жменю пшона, розбив над казанком кілька яєць, посолив і обід був незабаром  готовий.
Загалом, вони тоді знатно рубанули: і «гадючий куліш», і жаб'ячі лапки, і печені перепелині яйця.
Так що куди б не потрапив запорізький козак, з голоду він не помре, кмітливість, і тренованість його шлунку забезпечать йому життєздатність в будь-яких екстремальних умовах.

Все що сказано вище, наведено для того, щоб ви, друзі, зрозуміли, звідки така виживаність була у Петра Калнишевського.  Шлунок кошового отамана з дитинства був достатньо підготовлений до такої мізерної  їжі, що допомагало йому вижити при такому з дозволу сказати достатньому харчуванні. При цьому живність в підземеллі монастиря, як ми вище вже казали, була, тут водилися щури, миші, таргани, павуки і мухи та інше. Так що з голоду померти справжній козак, яким був отаман,  тут не може.
Від холоду отаман рятувався комплексними вправами, які він сам собі придумав в цій клітинці і молитвою, яка його зігрівала.
Віра, як відомо велика сила, вона здатна на багато що. Тут він часто використовував старий рецепт своєї бабусі, яка завжди коли її онук Петрик застудився, читала йому «Змову від застуди».
Вона  терла долоні і говорила при цьому:
«Так розітру я хворобу твою. Силою Господа вилікую тебе, даної мені в долоні, і буду дякувати Йому, буду славити силу Його, що приносить благо. Буду долоні туди направляти, де хвороба буде тлінням стосуватися, і сила Господа прибере нечистоту від органів твоїх і дасть швидке лікування. Благословенне Господом тіло буде, і захистить його Господь і надалі, бо немає більшого лікування, ніж сила Його. Амінь.
Руки бабуся клала до хворих його місць, тримала, поки тепло і волога виступить, і хвороба відступала.
Прикладаючи свої руки до хворого місця, отаман, як сучасний лікар-екстрасенс лікував сам себе.
Від гнітючої на вуха гробової тиші, отаману часом доводилося кричати, щоб себе почути. При цьому йому здавалося, що він чує щось подібне неголосного нелюдського мукання – складалося  враження, що він оглух. Вимова  шиплячих літер (Ш, Ч, Щ.) в складах ставало часом йому нестерпною перешкодою.
У темній камері всі  деякі предмети, що там є: столик, ліжко, він бачив як крізь густу туманну пелену. Часто у в'язня монастиря виникала головна  біль і нудота.
Часом наступала наростаюча агресивність, для якої немає виходу...
Бити кулаками об стіни камери і кричати від розпачу - марна справа.
У цьому випадку отаман молився за заспокоєння, ставив свічку перед собою на столі і, піднісши праву руку до вогню, так, аби його долоня  відчувала тепло свічки, вголос  говорив, повторюючи неодноразово слова:
«Рука моя права, якої вчиняється хресне знамення, вбере в себе вогонь свічки Господньої, тепло вогню заспокоїть і розслабить мене, раба божого Петра, дасть проникнення тепла Божественного  в кожен орган тіла мого. Душі - спокій і благополуччя, серцю - заспокоєння, тілу - здоров’я, духу - чистоту. Буде присутній сила допомоги Бога на життя моєї заспокоєнням, очищенням, полегшенням. Амінь! »
Перехрестившись, отримавши заспокоєння, він з метою економії гасив свічку, які давалися  в'язневі один раз на тиждень. Незважаючи на отримане після молитви заспокоєння, засуджений на довічне поселення в одиночну камеру отаман, залишаючись в ясному розумі, усвідомлював, що у нього, мабуть, мало шансів вийти звідси на свободу.
Проте в душі у нього жила одна  головна мета - пережити смерть своїх недругів, і він до неї прагнув.
* * *

Далі буде...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.043426036834717 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати