Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39440, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.191.147.77')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

У СОЛОВЕЦКИХ КАЗЕМАТАХ

© , 28-09-2014
                                У СОЛОВЕЦКИХ КАЗЕМАТАХ

     Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.

«О, павутина ілюзій!
Що душу поранить до сліз,
Створивши чарівну музу,
Виткану павутину із мрій.
Мрії про щасливе братство,
Де життя, як гарне вино,
Немає там в'язниць  та неволі,
Душа як вітер вільна,
І опустившись на землю,
Йде він своєю стезею,
Інше він життя не сприймає,
Де  горе завжди зі сльозою...»

Ось в такі вище описані нелюдські умови був надовго «замурований» в кам'яному казематі  Соловецького монастиря отаман Війська Запорізького Петро Калнишевський. Уявіть собі розчарування людини яка потрапила вперше за грати.
Коли чотири стражника і два здоровенних "мужланів" в рясах (ченців) супроводжували цього «небезпечного державного злочинця» , спустилися з отаманом вниз по сходах у підземелля до його камери, Калнишевський побачив перед собою аршина в два вишини, двері з крихітним віконечком в середині  її.      
Стражник відкрив ключем іржавий замок, той заскрипів, душки його розімкнулися, штовхнувши рукою ковану важку дубову оббиту смужками заліза двері, він сказав Калнишевському:
- Заходь! Це тепер буде твоя келія. Молися Пресвятій Богородиці, може, і вимолиш прощення.
Отаман, нагнувшись, втиснувся в отвір дверей і ввійшов в келію, вона була не прямокутної, а чомусь у формі горизонтального усіченого конуса викладеного цеглою (мабуть, сама крайня – подумав він).
Келія мала, як потім обмірив її Петро Калнишевський у довжину чотири аршини, завширшки сажень, висота при вході в три аршини, у вузькому конічному кінці півтора аршини. При вході направо Петро побачив лаву, вона слугувала одночасно  й ліжком. На іншій стороні були залишки розламаної печі. Стіни в камері були сирі, плісняві, повітря затхле, сперте. У вузькому кінці келії знаходилося маленьке віконечко вершків шість у квадраті; промінь світла, точно крадькома, через три рами і двоє грат тьмяно освітлював цей страшний каземат.
Отаман підійшов до віконця і спробував через нього подивитися на світ божий. Він насилу через нього побачив кладовище, що знаходилося прямо перед віконцем.
- Прекрасний вид з вікна, чи не так? - Усміхаючись, сказав офіцер.
- М-да! – Протягнув отаман.
- Келія дуже хороша, в ній зможете довго і добре відпочити, - сказав задоволений своїм жартом, офіцер.
- Так, хороша келія, - не зовсім весело  вимовив отаман, - кращих апартаментів видно для мене не знайшли.
- Для тебе в самий раз! - Сказав начальник Соловецького загону. - Тебе наказано, як і твого попередника, який помер тут, утримувати під особливим  контролем.
- Цікаво, хто тут до мене сидів? - Запитав отаман наглядача.
- Якийсь капітан Сергій Пушкін!
- Цікаво за що його запроторили сюди?
- У нього при арешті знайшли штемпель і літери для друкування фальшивих асигнацій. Як говоритися його спіймали на гарячому і посадили охолонути в холодну камеру. - Усміхаючись, сказав офіцер, задоволений своїм новим жартом.
- Я чув, що за такі справи стратять, а не садять поодинці.
- Наша Благодійниця Матінка імператриця Катерина II милостива, тому замінила йому страту на довічне ув'язнення, але він на цьому світі тут у нас довго не затримався, помер.
- Бідна людина, - промовив отаман.
- Ти мені  ще скажеш, що тебе сюди помилково посадили, ні за що, так?
- Так і скажу! - Відповів отаман.
-  Ти не перший і не останній, хто це стверджує. Більшість вважає, що його не заслужено засудили.
- Так вважаю! Мене треба було нагородити, а не засудити за те, що не пролив братню християнську кров в Запорожжі.
- Он як! У цьому зв'язку, може доречно буде повторити тобі стару притчу:
«Кажуть одного разу в Соловки, приїхав важливий священик з Синоду, якому дозволили в пам'ять про його перебування тут звільнити за своїм бажанням одного з ув'язнених. Обійшовши ув'язнених,  він у кожного запитував, за що він сидить. Кожен говорив: - Ні за що!..
Пройшовши в крайню саму віддалену камеру, він запитав там сивого  в'язня, за що він сюди посаджений.
Той відповів:
- Я сиджу за справу, і покараний правильно, по заслугах  моїм».
- Ось цього відпустіть, - сказав священик, - бо він усвідомив свою провину».

- Я чув таку  легенду, що існує серед  ув'язнених, - відповів отаман, - але вона брехлива.
- Може бути! Однак без причини сюди імператриця б тебе не посадила! – Помітив офіцер. - До речі серед важливих персон які тут сиділи, отаманів поки не було, ти перший. З чим і вітаю!
- Спасибі! І хто ж тут сидів? - Поцікавився отаман.
- Князя Василь Володимирович Долгорукий, його брат Володимир Володимирович, а також Василь Лукич Долгорукий.
- Василь Лукич,  це той у якого потім в Новгороді відрубали голову, на догоду німцю  Бірону.
- Той самий! - Підтвердив офіцер.
- Тих Долгоруких князів я не знав, а ось з князем Василем Михайловичем Долгоруковим мені довелося воювати в Криму...  
Ну, і ще хто тут сидів? – запитав отаман.
- Багато з важливих персон, наприклад, графи Іван і Петро Товсті.
- Так, не люблять імператори і імператриці тлумачних та  розумних людей в Росії! - Сказав отаман.
- Там нагорі їм видніше кого саджати, ось і тебе імператриця посадила, і я думаю, що надовго, - уїдливо зауважив офіцер
- Передайте імператриці мою подяку за її турботу і такі комфортні умови утримання! - З насмішкою вимовив Калнишевський.
- Передам! - Засміявшись, відповів офіцер і закрив за собою важкі двері.
Замок заскрипів і Петро Калнишевський залишився в напівтемряві один.
Нове житло гетьмана можна було порівняти з труною, де: «На аршин простору живе, точніше, існує людина».
Тут у похмурій камері, залишившись один на один зі своїм внутрішнім світом, отаман став потроху усвідомлювати глибину людського буття, часу у нього для цього було достатньо.
Він став аналізувати своє колишнє життя, і готуватися до неминучої, нехай і не бажаною зустріччю зі смертю - останньому в житті кроку у вічність.
Давайте все ж простежимо ми з вами, друзі, цей останній страшний життєвий етап  великого, феноменального, міцного як кремінь людини - Петра Калнишевського, який зумів прожити наперекір усім чортам у цьому кам'яному мішку більше двох десятків страшних років і не втратив аж до останнього свого часу: розум і велику силу духу.
* * *

Що таке самотність?  
Не всі люди знають що це, тільки ті,  які довгі роки відчули її.
Отаман відчував її в повній мірі.
Самотність і людське спілкування - це два протилежні полюси світу, як життя і смерть. Самотність для багатьох людей - це одне з найстрашніших страждань в житті. Воно приносить душевні муки, неспокій  і тривогу, біль розчарування, позбавляє сну й апетиту.
Самотність - це емоційне стресові переживання, коли людині важко, коли віна відчуває занепад сил, своє безсилля і спустошення.
Недарма, за всіх часів найважчим покаранням було приміщення людини в одиночну тюремну камеру, без усякого зв'язку з зовнішнім світом.
Ще древні люди говорили, що життя - це людське спілкування, можливість перебувати серед  інших людей, говорити з ними, спілкуватися.
У свою чергу смерть (матеріальна чи духовна)  - це значить втратити спілкування, розлучитися з людським суспільством, оніміти.
Настоятелю Соловецького монастиря Досифею було сказано, що його зобов'язують звертатися з арештантами так, як в  Указі наказано. Особливу «турботу» проявили о «головнім  злочинці» - колишнім отамані низового запорізького війська.
Умови утримання присланих в монастир «під караул» (крім особливо секретних) і під нагляд, в значній мірі визначалися двома обставинами:
По-перше, класової приналежністю засланця. Багаті і знатні люди могли відкуповуватися від робіт.
По-друге, строгість режиму залежала від настоятеля монастиря, який був «найпершою  владою» на острові, повним і необмеженим господарем.
Синод наказував архімандриту надходити з арештантами «по точній силі тих указів», за якими вони надіслані, але грамоти застосовувати по своєму розумінню, виходячи з конкретної обстановки.
Деякі можуть стверджувати, що засланим жилося краще при гуманних настоятелях. Але біда вся в тому, що «добрих» тюремників якраз не було і немає. Жорстокістю по відношенню до засланих відрізнялися всі соловецькі  ігумени. Вони добровільно і ревно виконували обов'язки жандармів.
За розпорядженням архімандритів, за незначне порушення тюремних порядків засланців «морили голодом», переміщали з казематів в льоху, били і калічили.
Відомий випадок, коли "городничій" чернець (важлива особа в ієрархічній драбині соловецької  братії) Сосипатр Круглий був у смиренні на ланцюгу дві доби за те, що за своєю ініціативою збільшив вікно у в'язниці ув'язненого отамана  шляхом «відняття дошки».
У монастирі було своє «лобне місце», на якому кат в чернечій рясі катував арештантів, підначальних, робітних людей і навіть провинених  іноків.
Так звана «Обитель миру, любові і прощення» часто оголошувалася стогонами і криками караних. На площі, де катували людей, багато було «пошарпано батогів, зламаних батогів і прутів; багато знівечене людських спин, порвана у нещасних жертв шкіра і м'ясо!
А скільки пролито сліз і крові!.. ».
Залишається шкодувати, що отаман, як і ніхто з засланців XVIII століття, не залишив нам докладного опису своїх страждань, тільки трохи про це розповіли паломники, які влітку приїжджали в монастир.
Причина цього зрозуміла. Якщо арештант був грамотний, то інструкція завжди і незмінно вимагала вилучити у нього «перо, чорнило, папір, олівець, берест, камінь червоний та інше, до листа здатне».
Караульні зобов'язані були стежити, щоб ніхто із сторонніх не підніс арештантові письмове приладдя і щоб засланець «ніяких листів ні до кого не писав».
Ось в таких тюремних умовах Петро Калнишевський промучився десятки довгих і обтяжливих для волелюбного козака років. Причому він відносився до категорії особливо небезпечних і секретних ув'язнених.
У холодній сирий ямі розміром 1 на 2 метри він провів 16 років. Лише потім через роки його перевели у звичайну, але теж одиночну келію, в якій він проживе ще довгих 9 років.
На повітря його виводили  лише на Великдень, Преображення і Різдво. І це траплялося далеко не кожен рік. Лише в останні роки перед звільненням почали виводити його на знаменні  богослужіння і в монастирську трапезну без права говорити з ким-небудь.
Але ця заборона не завжди виконувався, сусіди по трапезі іноді перемовлялися між собою, ділилися новинами з материка.
Ось так поступила підступна імператриця з тими, які послужили гарну службу Росії в боротьбі з бусурманами за вихід до Чорного моря.

Далі буде ...
                                     * * *


                            ПЕРШИЙ ДЕСЯТОК РОКІВ НЕВОЛІ

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.029688119888306 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати