Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39436, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.35.247')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ДОВІДКА – ОПИС СОЛОВЕЦЬКОГО МОНАСТИРЯ

© , 27-09-2014
                  ДОВІДКА – ОПИС СОЛОВЕЦЬКОГО МОНАСТИРЯ

Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.

Щоб ви усвідомили, друзі, що представляє з себе в той час Соловецький монастир, в підземелля  якого посадили отамана Петра Калнишевського, наведемо коротку довідку про нього.
Збережені документи про цей страшний і загадковий монастир, дозволяють нам з достатньою історичною точністю розповісти про його устрій та порядок утримання там ув'язнених.  
Соловецький монастир, був заснований у 30-х рр. ХУ століття на Соловецькому острові в Білому морі. Це на початку був звичайний чоловічий монастир, спочатку він відігравав значну роль у господарському освоєнні  Помор'я. Це потім влада російської імперії зробили з неї «тюрму народів».
Архітектурний ансамбль монастиря включає в себе: фортечні стіни з вежами, трапезну з Успенським собором, Преображенський собор (ХУI в.), Церква Благовіщеня (кінець ХУI - початок ХУII століть.), Кам'яні палати та підземні каземати (ХУII століття).
До самого кінця XVIII століття в монастирі не було спеціального тюремного замку. У   XVI-XVIII століттях місцем ув'язнення служили тут кам'яні ніші, зроблені будівельником  цього кремля ченцем-зодчим Трифоном в самій городовий стіни і всередині  веж  Корожанскої, Головленкової  та інших.
За задумом соловецького архітектора, кам'яні мішки повинні були служити льохами для снарядів і пороху у воєнний час, але заповзятливі монастирська верхівка на чолі з архімандритом знайшли їм інше застосування.
Льохи перетворили в каземати монастирської в'язниці.
Баштова або всередині стінна   камора - це порожнисте печеро образне неправильної форми від 2 до 4 аршин довжини, від 1,5 до 3 аршин ширини простір. Кам'яна  лава (місце для сидіння і спання) – це вся обстановка комірки.
У деяких  відокремлених баштових казематах в'язень не міг лягти, витягнувшись на весь свій зріст. Він змушений був спати в напівзігнутому положенні.
Через всю товщу стіни в комірчину було прорубано віконце, перегороджений трьома рамами і двома металевими гратами. У клітках стояла вічна напівтемрява, вогкість і холод.
У кам'яний мішок заживо замуровували нещасних  в'язнів. Багатьох з них кидали в ці гроби окутими по руках і ногах після катувань, з вирваними язиками і ніздрями, інших ще приковували ланцюгом до стіни.
Крім безлічі баштових і серед стінних склепів, в монастирі, на сором «святої обителі», були ще більш моторошні земляні, або правильніше казати , підземні в'язниці, часів середньовічної  інквізиції. Як і кам'яні осередки  в стінах і баштах кремля, земляні в'язниці широко використовували в XVIII столітті.
В'язнів Соловецького монастиря було дуже багато, середи них був і  сподвижник Т. Г. Шевченко - Г. Л. Андрузький...
Зв'язаний з самодержавством  і всім йому зобов'язаний, Соловецький монастир завжди діяв пліч-о-пліч з царизмом, ревно викорінював «крамолу», що загрожувала в однаковій мірі як світським, так і духовним експлуататорам.
Страшна в'язниця Соловецького монастиря займала виняткове за своїм становищем місце. Вона була секретною державною темницею. Самі царі замуровували туди найбільш небезпечних ворогів абсолютизму. Соловецький острог був також головним монастирським в’язницею, каторжною Централлю духовного відомства. За жорстокості режиму соловецька тюрма не мала собі рівних.
Там панували більш суворі порядки, ніж в інших монастирях і у всіх світських місцях ув'язнення. У земляних  ямах, в кріпосних казематах і в комірках острогу гноїли, доводили до божевілля, заживо ховали в'язнів.
«Духовні пастирі» стада Христового, як справжні жандарми, виконували обов'язки наглядачів, стражників, шпигунів і катів.
Монастирська в'язниця на Соловецькому острові була найдавнішою, найсуворішою і до XIX століття самій місткою з усіх монастирських в'язниць. Туди засилали не одних  релігійних вільнодумців. У Соловецький острог, як у найсуворіші катівні Синоду, укладали найбільш небезпечних ворогів політичного ладу, всяких «супротивників» влади, обвинувачених  у «сміливості та буйстві», розповсюджувачів «злохулітельних слів» на персони царської родини, розповсюджувачів «злодійських бреднів», державних «злочинців», які тоді іменувалися «злодіями і бунтівниками».
Довгий час глибока таємниця огортала все, що творилося в соловецької  в'язниці. До кінця XIX століття в друк не проникало ніяких відомостей про монастирське  ув'язнення  і  режимі в Соловках.
Лише в народі бродили глухі таємничі вигадки  та поширювалися різні чутки о соловецьких  казематах.
Соловецький острог був оплотом Російського самодержавства, він розташований на острові однойменної назви, який відділений від великої землі морським протокою.
Найближчий материковий населений пункт місто Кемь знаходиться від монастиря на захід в 60 верстах. Від острова до міста Онега (південний схід) - 180 верст, до Архангельська - 300 верст. Монастир знаходився далеко від центру Росії, на острові, який до того ж дві третини року (з жовтня до кінця травня) був оточений плаваючими льодами і абсолютно відрізаний від світу.
Тисячі людей були замордовані тут тільки за те, що вони мали і відстоювали свої думки та переконання. Більшість арештантів закінчили  своє життя в казематах монастирського острогу.
Ансамбль Соловецького монастиря, включав в себе сам  монастир і належні йому скити, культові, житлові і господарські будівлі, розташовані на прилеглих островах.
Самою страшною карою вважалося ув'язнення в земляну  яму. Така яма в землі для арештантів перебувала в Головленкової  вежі, що у Архангельських воріт. Земляна в'язниця являла собою вириту в землі яму глибиною 2 метра, обкладену по краях цеглою і покриту зверху дощатим настилом, на який насипали землю. У кришці прорубували дірку і закривали її дверима, яку замикали на замок після того, як туди опускали  в'язня або їжу. Двері розшивали в тих рідкісних випадках, коли потрібно було витягти укладеного з льоху, і знову забивали, коли нещасного садили туди. Висновок  в земляну  в'язницю вважалося найтяжчим покаранням.
Важко уявити собі більше варварство, ніж те, коли живу людину «навічно» опускали у виритий в землі темний і сирий льох, часто після екзекуції, закутого в «заліза». У земляних  в'язницях водилися щури, які нерідко нападали на беззахисного арештанта.
Відомі випадки, коли вони об'їдали ніс і вуха у колядників. Давати ж нещасним яку-небудь палку для захисту строго заборонялося. Один вартовий був нещадно битий батогами за те, що порушив це правило і видав «злодію і бунтівнику Івашці Салтикову» палицю для оборони від щурів. У Соловках було своє ««лобне місто» для цього.
В'язні земляних тюрем роками не бачили сонця, не відрізняли дня від ночі, втрачали рахунок добі, тижнями  та рокам. Тільки деяких з них іноді виймали з ями, водили в церкву, а по закінченні служби знову опускали туди.
Ув'язнення було жахливим, умови існування в кам'яному мішку Головленкової  в'язниці , куди посадили отамана Петра Калнишевського, були нелюдські. У монастирі колядників охороняли солдати, що перебували після конфіскації соловецької вотчини на утриманні держави.
Військове начальство дало таку вказівку командиру соловецького загону:
- Суворіше охороняти засланців, а при необхідності силою втихомирювати їх тому, що архімандриту робити це незручно і непристойно.
Генерал-губернатор особисто розпорядився заснувати в монастирі на додаток до чотирьох наявним ще головний караул при Святих воротах.
Не покладаючись на вказівки військових властей, архімандрит постачав охоронців своїми суворими інструкціями. Всі ці заходи обережності  виявилися зайвими. При існуючому монастирському режимі ніякого організованого виступу приречених на вірну і болісну смерть арештантів не було на Соловках, та й бути не могло.
Після прибуття в монастир арештанта обшукували, відбирали у нього гроші, речі та приймали майно на зберігання. Гроші видавалися укладеним скарбником під розписку у міру потреби в них, а речі - в тих рідкісних випадках, коли колодника звільняли з ув'язнення або переводили в іншу в'язницю.
«Новачкові» давали одяг із зазначенням строку носки, посуду, найпростіші постільні приналежності, відправляли в каземат і веліли «містити за указом без всякого упущення».
Арештантові прикріплювали ченця для вмовляння. Їжею ув'язнених не балували: годували «хлібом слізним» та водою. Деяким видавали, окрім води і хліба, щі та квас, обумовлюючи при цьому: «а риби не давати ніколи».
Тільки з другої половини XVIII століття укладеним стали призначати продовольчий пайок «проти одного монаха», тобто чернечу норму. Про це ми дізнаємося з Урядових грамот, в яких завжди згадувалося, як задовольняти засланця.
Чернечий оклад у другій половині XVIII століття становив 9 рублів. За видачу арештантам харчування та одягу, уряд розраховувався з монастирем. Деяких ув'язнених  використовували у важких монастирських працях. Арештанти пекли хліб, рубали дрова, возили воду, прибирали нечистоти.
Восени  і взимку, коли острів був відрізаний від зовнішнього світу, в монастирі не було сторонніх людей, і можливість втечі засланця виключалася: «рядовим», не секретним, арештантам жилося вільніше. Вдень вони виходили зі своїх келій, зустрічалися один з одним, ділилися думками і переживаннями, хоча офіційно всякі взаємні відвідування і розмови були суворо заборонені.
У період навігації і напливу паломників строгості посилювалися.
З комірчин колядників не випускали. Начальство побоювалося, що засланець може загубитися в натовпі і за допомогою якого-небудь жалісливого богомольця   «збігти».
До речі, про втечі.
Здається, не було такого місця ув'язнення, звідки не зуміла би збігти наша людина. Соловецький острів, незважаючи на всі його негативні природні особливості, не складав в цьому відношенні  винятку, тільки майже всі пагони закінчувалися сумно для втікачів.
Далі острова зуміли піти деякі щасливці. Досягти твердої землі вдалося одиницям. Ув'язнених, яких ловили після невдалої  втечі, переміщали в більш надійні каземати, посилювали охорону і знижували їм добову норму хліба, щоб не сушили сухарів для чергової «втечі».
Крім звичайних арештантів, в монастирській в'язниці утримувалися «особливо небезпечні злочинці» з числа секретних, яких привозили в монастир без вказівки не тільки провини, але навіть імені та прізвища.
Безіменні арештанти мали клички або номера та утримувалися в тих місцях, що були відокремлені, або в спеціально обладнаних для них казематах. Важливі секретні арештанти, надіслані з приписом, «щоб ні вони кого, ні їх хто бачити не могли», отримували на руки кормові гроші, і караульні солдати купували їм їстівні припаси, при цьому останні нещадно грабували своїх ув'язнених.
Окремих анонімних колядників охороняли спеціально прислані для цієї мети команди. З камер їхніх ніколи не випускали. Келії особливо небезпечних секретних злочинців не тільки замикали на замок, але ще запечатували зовні спеціальними печатками.
Призначений для охорони арештантів офіцер був забезпечений такою інструкцією: «Коли він, колодник, посаджений буде у в'язницю, тоді до нього приставити караул, і завжди б з рушницями було по дві людини на годиннику: один від гвардії, а інший з монастирських гарнізонних. Двері б були за замком і за твоєю печаткою, а у в'язниці віконце щоб було б мале, де їжу подавати; та й самому тобі в тюрму до нього не ходити, ніж інших кого допускати, і його, колодника, в церкву не допускати. А коли він , колодник, захворіє і буде дуже близький до смерті, то по сповіді долучити його св. таємниць у в'язниці, де він утримується, і для того двері відімкнути і роздрукувати, а після причастя ці двері замкнути тобі своєю печаткою і наказати зберігати міцно...»
Як правило, засилали в Соловецький монастир людей безстроково. Грамоти XVIII століття рясніють висловлюваннями: «послати до кончини живота його нікуди безвихідно», «навічно», «надалі до виправлення».
Хто потрапляв в каземат Соловецького монастиря, того можна було викреслювати з описка живих. Про нього нічого не знали ні родичі, ні друзі, ніхто не бачив його сліз, не чув його стогонів, скарг і прокльонів.
Такий був при царях та імператорах Соловецький монастир.
Після революції у 1923-39 р. на його території утворили Соловецький табір особливого призначення - «Соловецька в'язниця особливого призначення» (в народі скорочено - СТОН). У СТОН містилися головним чином політичні в'язні  і так звані «вороги народу».
У Велику Вітчизняну війну в 1942-45 р. тут розміщувалася «Школа юнг» Військово-морського флоту. МФ.
З 1967 р. Соловецький монастир став музеєм-заповідником.
У 1991 р. влада повернула монастир Російської православної церкви.
Така історична довідка про Соловецький монастир.

Далі буде ...


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.044538974761963 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати