Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39430, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.116.49.247')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ЯСНОВЕЛЬМОЖНИЙ КОЗАК ГРИЦЬКО НЕЧЕСА

© , 26-09-2014

           ЯСНОВЕЛЬМОЖНИЙ КОЗАК  ГРИЦЬКО НЕЧЕСА

Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.

«Грицько Нечеса - козак без роду,
Був  як "ясновельможний" пан,
Він зрадити мав, друзі, моду,
Імператриці інтриган.

Його приймали як друга-брата,
В Січі козаки і діди,
Вони не знали якого гада.
Пригріли на свої груди!»

Говорячи про життя і діяльність отамана Петра Калнишевського,  ми не можемо хоча б стисло не згадати про ясновельможного  козака - князя Григорія Потьомкіна, який зіграв значну роль в долі не тільки отамана, але і в долі всієї Запорізької Січі.
Заради істини слід зауважити, що після зруйнування Січі, якась  частина запорізької старшини отримала офіцерські звання російської армії і залишилася служити Потьомкіну. У їх числі були і члени делегації  Запорізького Війська, що перебували в момент  розгрому Запорізької Січі в столиці Московії, в їх числі був і Антон Головатий.
Але не всі стали служити імператриці. Так відомий в Січі писар Коша  Іван Глоба скінчив свої дні в кам'яному мішку Білозерського монастиря, а військовий суддя Коша Павло Головатий - в Тобольському монастирі.
Січовий настоятель архімандрит Володимир Сокальський був деякий час в ув'язненні  в Києві, але потім призначений намісником Ботурінского монастиря.

(Довідка. Не плутати Антона з Павлом Головатим. Довідково: Антон Головатий виховувався в Київській бурсі і звідти втік до Запоріжжя, де при кошовому Калнишевському деякий час був військовим писарем. У 1774  році разом з Сидором Білим, він марно відстоював в столиці права запорізького війська на новоросійські землі, які Потьомкін заселяв різними іноземцями).
Так от Антон Головатий, який тоді не був у Січі, коли її руйнували, одного разу  увійшов у розкішні покої Таврійського палацу «ясновельможного»  князя.  
Князь Потемкін  задоволено сказав йому:
- Все скінчено. Текеллі доносить, що виконав доручення. Пропала ваша Січ!
Вражений почутим, Антон Головатий, в серцях сказав:
- Пропали ж  і  Ви, ваша світлість!
- Що ти верзеш! - В гніві вигукнув Потьомкін і при цьому так глянув на Антона Головатого, що той, «на обличчі ясновельможного ясно прочитав свій маршрут у "Сибір-матінку" на вічне поселення».
- Ви ж, князю, вписані у нас козаком! Так коли Січ знищена, то й ваше козацтво у нас скінчилося».
На що Потьомкін сердито відповів: - Це друге діло! Надалі не заривайся!..
Антон Головатий, як у воду дивився, Грицько Нечеса скінчився, як тільки повія-імператриця, змінила старого едріта-фаворита на більш молодого едріта - Платона Зубова.
Як зауважила імператриці Катерині мадам  Перекусіхіна з цього приводу, з відомою часткою гумору:
- У нас жінок сильно розвинене почуття самовіддачі. Хочеться вкотре комусь віддатися, ще, і ще раз!..
І Катерина у відповідь заспівала куплети  молодецької російської частівки, що дуже сподобалася  їй:
- Я, бувало, всім давала
По чотири разу.
А тепер моя «давалка»
Стала ширше тазу!..
Ех-ха-ха!..
          * * *
Вона не лопнула,
Вона не тріснула,
А тільки ширше стала,
Була ж тісною!..
На що Марія Перекусіхіна, сміючись, сказала:
- Любов зла. А козли-фаворити все дрібніше і дрібніше, а тазик все більше і більше...
Чоловіче достоїнство в двадцять п'ять, як вважала імператриця, виглядає набагато товще і довше, ніж у нестаріючу старість «ясновельможного» князя!
Пробуксовка у відносинах імператриці зі «ясновельможним» почалася в грудні 1775 року, коли Катерина писала Потьомкіну: «Я твоїй ласкою надзвичайно задоволена... моя бездонна чутливість сама собою вгамується».
Однак «бездонна  чутливість» імператриці все ніяк не вгамовувалася  і Потьомкіну скоро стало не під силу здійснювати щоденні «подвиги» на ложі  велелюбний  імператриці.
З записочок і листів Катерини випливає, що «ясновельможний» став ухилятися від виконання «подружніх» обов'язків, що негайно позначилося  на його положенні  в «Вищому Світі», у «ясновельможного», як лося стали рости роги.
Листи фаворита Потьомкіна до Катерини практично не збереглися, бо вона зраджувала їх вогню. Це робилося нею для того, щоб не залишати явні сліди своєї розбещеності та лицемірства. Тим не менш, збережені листи імператриці без відповідних не збережених послань князя,  дозволяють простежити, як вона «парила» мозки Потьомкіну.
Схоже, що імператриця добре спіткала чоловічі характери і користувалася чоловіками як хотіла. У цьому питанні їй не було рівних серед  коронованих осіб.
Збережений останній лист Потьомкіна до Катерині від червня 1776 року, коли та дала йому від воріт поворот, який завершився явною відставкою його як постійного фаворита.
У листі говорилося: «Я для вас хоча у вогонь, але не зречуся. Але якщо, нарешті, мені визначено бути від вас вигнаним, то нехай це буде не на великій публіці...»
З листа випливає, що Потьомкін був «вигнаний» імператрицею з її ліжка, і що не він, а вона була винуватицею  їх розриву.
Катерина не помилилася , коли вважала його вірним слугою і не більше того...
І коли він перестав справлятися зі своїми обов`язками, вона тут же замінила його на іншого.
(Довідка. На ложе імператриці, залишеному ясновельможним паном Потемкіним без бою, через «нестоянія» маленького, але важливого для державних справ «органу», один за одним намітилися випадкові щасливчики, такі ж едріти-фаворити.
Одним з них був Петро Завадовський, що успадкував від попередника  палкі письмові листи государині.
Лисиця Катерини на той час вже набила  руку в написанні  клятвених обіцянок, так вона писала новому фавориту:
«Сударушка Петруша», «Любов наша... , обіцяю тобі охоче, поки жива, з тобою не розлучатися». «Я тебе люблю всією душею», « ...право, я тебе не обманюю» і т. д.
Однак малоросіянин Завадовський швидко надокучив імператриці, і вона його змінила на іншого.
Завадського змінив Семен Гаврилович Зорич, серб за національністю, який засліпив всіх своєю красою. У фаворі він пробув аж одинадцять місяців. Цей гусар, ад'ютант Потьомкіна, став флігель-ад'ютантом імператриці. Зорич відрізнявся дотепністю, невичерпною  веселістю і добродушністю. Він явно переоцінив свої можливості  і посварився  зі «ясновельможним»,  і навіть викликав його на дуель. Проте Потьомкін виклику не прийняв, але прийняв заходів, щоб зганьбити його в очах імператриці.
Змінив Зорича - Іван Миколайович Корсаков , він теж був у  фаворитах недовго, причому з власної необачності. За свідченням  К. Масона: «Катерина особисто застала його на своєму ліжку, коли він тримав у своїх обіймах чарівну графиню Брюс, її фрейліну і довірену особу . Катерина віддалилася  в заціпенінні  і не побажала бачити ні свого коханця, ні свою подругу».
Виходить, як самої змінювати, так можна, а як іншим, то неможна.
Був також  з каліфів на годину, як свідчить офіційна статистика, і едріт-фаворит Олександр Петрович Єрмолов.
А ось, скільки ж побувало в ліжку імператриці мужиків, мабуть, не знала і вона сама, шкода з рахунку збилася.  
На жаль що тоді не було книги рекордів Гіннеса і такі рекорди не фіксувалися, мабуть, її рекорд був би досі не побитий)

Але тут ми повернемося до ясновельможного пана.  Потьомкін, дізнавшись про численні зради, в серцях не раз говорив собі:
- Ми росіяни сильні заднім розумом. Можна було передбачити, що все те  добро яке я  цієї повії зробив, для мене погано скінчиться...
- А що робити, якщо у нас немає переднього розуму? - З гіркотою пожартував він сам над собою. Коли тебе посилають на всі чотири сторони, треба йти «на південь» - там тепліше.

(Для довідки доречно згадати і ще одного з численних едрітов-фаворитів пристарілої імператриці.
За одкровень вельмож Катерини, жодного зі своїх фаворитів Катерина, як їм здавалося, не любила так пристрасно, як Ланського, що знаходився «в злучці з нею» з кінця сімдесятих років і померлого влітку 1784 від гарячки, на двадцять сьомому році від народження.
Після кончини Ланського  у 1785 році Катерина писала: «Як бачите, незважаючи на всі газетні чутки, я ще не вмерла; у мене немає і ознак не будь хвороби, але до цих пір я була істотою бездушною, істотою, яку ніщо не могло одушевити...
Раніше вона писала іншому фаворитові: «... не станемо втомлювати себе питаннями моралі)
Що й казати, вона дійсно все життя була істотою бездушною, аморальною, самолюбною, егоїстичною, її ніщо не могло одушевити...
* * *
Новий фаворит - Зубов був сильно ревнивий, жадібний і ранимий, він страшно ревнував, тому зробив усе, щоб позбутися «Ясновельможного»,  комета  якого на Російському небосхилі почала гаснути, втрачаючи свій пишний хвіст павича.
Дізнавшись про те, що імператриця звеліла відвезти «Цезарю», як раніше величала Потьомкіна Катерина, в якості компенсації моральної шкоди за зраду, золоту велику купіль (ванну), це викликало обурення нового фаворита пристарілої імператриці, він в будуарі жовчно сказав Катерині:
- Все для нього і для нього! Не вистачить, чи вже ясновельможному? Я б і сам в такий золотий купелі охоче викупався.
- Що ти хочеш? - Запитала Катерина.
- Хочу в подарунок отримати Василькове (де було 12  тисяч кріпаків)!
- Так, але я подарувала Василькове  ясновельможному!
- Ну і що, навіщо йому воно! Та й взагалі, навіщо Потьомкіну їхати до Петербурга? Кому він тут потрібен? Мені він не потрібен, тобі теж, адже в тебе є я - Платон Зубов!
На обличчі Зубова блукала уїдлива усмішка:
- Так відпиши Рєпніну, щоб ясновельможний сюди не їхав.
- Потьомкін же фельдмаршал, намісник, гетьман. Як мені написати, щоб не їхав?..
- А ким він був до цього, і хто його був батько, пам'ятаєш?
Татусь його, Потьомкін Олександр, на службі довгій, на яку забрали його прямо з-під вінця, на сьомий десяток тільки майором став; під Азовом з лука татарського він у бік був стрілян, під Нарвою прикладом  шведським по черепу торохнутий, у Риги порохом обпалений неабияк, під Полтавою палашем по звірячому рубаний, а в нещасному Прутському поході його рука колесом  мортири була пом'ята.
Це ти його синка Гришку зробила таким! Зараз він ніс задер до неба, хоче, щоб його всі «ясновельможним» називали, проте не дарма його козаки за очі Тьомкіним-Потьомкіним прозвали, Грицьком Нечесою.
Він темна людина, недоброзичливо зауважив Зубов імператриці. По-моєму Потьомкін - це другий гетьман Іван Мазепа за годин Петра І.
Він навіть найнебезпечніший цього гетьмана. У його підпорядкуванні на півдні країни зібралися всі основні сили імперії.
Не можна давати такій людині таку велику владу. І нам невідомо куди він направить цю армію: до  Стамбула, або до нас, в столицю.
- Добре, ти мене переконав Платошо! Я велю, щоб він сюди не приїжджав, а залишався Бендерах на півдні.
Так ясновельможний задовго до пана Бендери, став «бендеровцем».
Катерина таємно наказала  князю Рєпніну: якщо Потьомкін таки наважиться з'явитися в Петербург, вона не стане утримувати його в столиці.
Рєпніну - в відсутність ясновельможного! - Слід якомога швидше укладати мир з Туреччиною, після чого всю армію Потьомкіна розпустити.
Постає питання, куди поділася колишня люб'язність Катерини, яка писала люб'язні листи князеві?..
(Історична довідка.  Потьомкін «Особиста переписка ».
Лист від 1 березня 1774. С.-Петербург: «Голубе мій, Гришенька мій дорогий, хоча ти вийшов рано, але я гірше всіх ночей спала і навіть до того я відчувала хвилювання крові, що хотіла послати  ранком до лікаря пустити кров, але до ранку заснула. Не запитай, хто в думках: знай одіножди, що ти назавжди. Я кажу назавжди, але з часом захочеш, щоб завжди залишилося і не викреслиш ти сам. Велика моя до тебе ласка мене ж лякає. Ну, добро, знайду засіб, буду для тебе вогненна, як ти изволишь казати, але від тебе ж намагатися буду закритися. А почуття заборонити не можеш. Сього ранку за Вашим бажанням підпишу заготовлене  виконання-обіцянку вчорашню. Попроси Стрекалова, щоб ти міг мене дякувати без людей, і тоді тебе пущу в Алмазний, а без того, де приховати обопільне в цім випадкові почуття від цікавих глядачів. Прощай, голубчику».
Ось ще зразок жіночого лицемірства: «Гришенька, здрастуй.  По-перше, прийму тебе у будуарі, посаджу тебе біля столу, і тут Вам буде тепліше і не простудитесь, бо тут з підпілля не несе. І станемо читати книгу, і відпущу тебе в пів на одинадцяту. Прощай, миленький, не можу писати. Пізно встала. Люблю тебе пребагато. Напиши, як здоровіє. Прощай, судариков»
Ще зразок лицемірства Катерини від 19 березня 1774: «Ні, Гришенька, статися не може, щоб я перемінилася до тебе. Віддавай сам собі справедливість: після тебе чи можна кого любити. Я думаю, що тобі подібного немає і на всіх плювати. Даремно вітряна баба мене по собі судить. Як би там не було, але серце моє постійно. І ще більш тобі скажу: я переміну  всяку не люблю. Quand Vous me connaitres plus, Vous m'estimeres, car je Vous jure que je suis estimable. Je suis extremement veridique, j'aime la verite, je hais le changement, j'ai horriblement souffert pendant deux ans, je me suis brule les doigts, je ne reviendrai plus, je suis parfaitement bien: mon coeur, mon esprit et ma vanite sont egalement contents avec Vous, que pourrai-je souhaiter de mieux, je suis parfaitement contente; si Vous continuees a avoir l'esprit alarme sur des propos de commer, saves Vous ce que je ferai? Je m'enfermerai dans ma chambre et je ne verrai personne excepte Vous, je suis dans le besoin prendre des partie extremes et je Vous aime su-dela de moi meme... (Коли ви краще дізнаєтеся мене, ви будете поважати мене, бо, клянуся вам , що я гідна поваги. Я надзвичайно правдива, люблю правду, ненавиджу зміни, я жахливо страждала протягом двох років, обпекла собі пальці, я до цього більше не повернуся. Зараз мені цілком добре: моє серце, мій розум і моє марнославство однаково задоволені вами. Чого мені бажати кращого? Я цілком задоволена. Якщо ж ви будете продовжувати тривожитися плітками кумась, то знаєте, що я зроблю? Я замкнуся в своїй кімнаті і не буду бачити нікого, крім вас. Якщо потрібно, я зможу вжити надзвичайних заходів та люблю вас більше самої себе (фр.)».
Якими тільки ласкавими епітетами не зверталася лисиця Катерина до Григорія Потьомкіна, вона писала йому: -  Миленький, моя дзига... Гяур, москов, козак... Цезар... Мила Мілюш... Мила мілюшечка, Гришенька... Серденько Гришенька... Душа моя, душе моя, здрастуй! Мій милий дружок... Миленький голубчику... Миленький, душа моя, улюблений мій... Серце моє... та інші.
Але все це, всі ці слова, ласкаві звернення, як не прикро було обдуреному князю, залишилися десь позаду його кар'єри, вона скінчилася з приходом нової пасії імператриці.
Правильно говорять, коли жінка називає чоловіка розумним і красивим, то має на увазі, що він дурень першорядний, і трохи красивіше мавпи.
Як гірко зауважив князь Потьомкін, коли його усунули від керма і імператорської годівниці:
- Росіяни не здаються. Їх просто різна сволота здає!..
Кажуть, що є два способи зрозуміти жіночу логіку, однак не один з них не працює, тим більше якщо жінка імператриця.
Загалом, в кінці своєї кар'єри «ясновельможний» отримав від своєї коханки, як говорили козаки: дулю в капелюсі!
У Російській імперії настали інші часи, настала Зубівщина, інший едріт-фаворит став у великий цеберки  імператорської влади.
* * *
Потьомкін вже, будучи хворим, їхавши в столицю у своїй позолоченій кареті по хвацькій дорозі в Малоросії (Україні), перед швидкою своєю кончиною, згораючи від ревнощів і забуття, матюкаючи і дороги, і все на світі, подумав: «Якщо дорога в Пекло чимось вислана, то вона точно  в у нас, в Росії, дурні й вибоїни дороги залишаться з нею назавжди!»
Потім подумав про себе, Катерину, народ  Росії, сказав історичну багаторазово повторювану владою розхожу фразу: «Всякий народ заслуговує на ту владу, яка його має...»
Німкея-імператриця завдяки таким як він «поимела»: і його, і країну, і російський, чужі їй другі народи.
У ідіотів теж є мрія. Дурні теж мріють!
«Ясновельможний» мріяв, що він перший, і залишиться таким при імператриці завжди. Він претендував на більш велику владу, ніж та, яку йому погоджувалася  поступитися  імператриця. Але його мріям не судилося збутися.
Виявилося, що він не перший  і не останній дурень у німкені-імператриці на побігеньках.
У повсякденному  житті  імператриця часто використовувала дві німецькі команди: - це «Фас...» і «Фу...»!
Команду «Фас» вона застосовувала для знищення конкурентів, таємних і явних своїх ворогів, а «Фу» до таких, як колишній її едріт-фаворит Потьомкін.
Не доїхавши до місця, «ясновельможний» від образи і засмучення, що його як вичавлений лимон використовувала повія-імператриця, помирав  у дорозі.
Перед смертю, він часто впадав у безпам’ятство, марив, сам з собою говорив, з кимось сперечався, у когось просив вибачення.
Будучи в маренні йому здавалося, що на нього з докором дивиться сам  кошовий отаман Петро Калнишевський, котрий стоїть біля його ложа і каже йому:
- Ну, що козак Грицько Нечеса, зрадив ти свого отамана, а тепер тебе самого зрадили. Зраднику - зрадницька доля! Там в Чистилище тебе чекають чорти-митарі, щоб віддати належне твоєму зрадництву. Смажитися тобі на сковорідці, причому на власному салі!
- Що ти, отаман, ти ж для мене як батько, - жалібно заблагав «ясновельможній», - я ж тебе від смерті врятував!
- Краще б ти цього не робив. Краще смерть, ніж те, куди ти за допомогою повії Екабеліни мене визначив. Ти по суті справи мене в Соловках заживо поховав.
- Отаман, я ж хотів зробити як краще, а вийшло те, що вийшло. Як бачиш мене самого імператриця зрадила.
Подивися на мене: ким я був і ким я став?
- А ти як думав, де твої очі були, точніше одне ціле око, про що ти думав тоді.
Ти завжди тільки про себе думав, про свою кар'єру. Заради цього ти зраджував друзів, принижувався перед німкенею-імперетрицею, зміцнював її особисту владу, виконував всі  її забаганки. А тепер, коли став старий і непотрібний  їй, вона викинула тебе на смітник історії.
Невже ти думав, що станеш врівень з нею - імператором Всієї Русі?
- Отаман, я тобі як на духу скажу, що був такий гріх, хотів стати її законним чоловіком і імператором. Вона не раз у своїх листах і на власні очі називала мене своїм чоловіком. Однак далі цього не пішла, зрадила мене.
- Дурний ти Нечеса, не дарма тебе так козаки назвали, мозками погано чесати став, ти б міг за допомогою нас і всієї російської армії тут на півдні, скинути цю німецьку повію з трону.
- Міг би, і не раз, але сподівався на її любов і вірність!
- Дурень ти і тільки! Яка у неї могла бути любов і вірність, коли вона свого чоловіка, законного царя Росії умертвила за допомогою таких же як ти холопів До тебе спала з двома такими ж едрітами-фаворитами, а ти ще сподівався на її любов і вірність!
Двічі, тричі  ти дурень Нечеса, таким  мабуть і залишишся навіки віків!
- Може ти і правий отаман, дурнем я був, але невже після моєї смерті, мене, князя, поховають тут, а не в столиці Росії?
- І не сподівайся Нечеса, лежати тобі нечесаним  тут в Малоросії (Україні), а не в столиці, зрадникам і "ясновельможним дурням" тут і місце, прощення тобі немає!
З такими не веселими думками, Потьомкін і помер.

За наказом імператриці поховали «ясновельможного»  не в столиці, і не з усіма почестями, як це вимагав його сан, а в задрипаному, богом забутому Херсоні. У столичному склепі йому місце не знайшлося.
Лише придворний поет Державін пом'янув його труп у віршах «Водоспаду», написавши:
«...Чий труп, як на роздоріжжі імла,
Лежить на темному лоні ночі?
Просте лахміття вкрило тіло,
Дві стрічки покривають очі...
Чудовий князь Тавриди!
Чи не ти з висоти своєї честі
Раптово впав серед степів?..»
У своєму останньому заповіті Грицько Нечеса записав:
- Дарую своє тіло разом із нутрощами Малоросії (Україні), яка стала мені батьківщиною!
Хтось із запорожців на могильній плиті фарбою написав відповідь:
-  Нахрен нам таке "Г..." потрібно, «ясновельможний»!
Потім цю фарбу стерли, але в пам'яті запорожців ці слова залишилися назавжди.
Епоха «Ясновельможного» скінчилася  темрявою забуття, фаворитизм Потьомкіна, в повному розумінні цього слова, тривав не дуже довго, з 1774 по 1779 рік.
Настала  Зубівщина. Новий едріт-фаворит Платон Зубов був у фаворі Катерини, і мав досить сильний вплив на справи імперії.
* * *
Ми не станемо розповідати вам про всіх едрітах-фаворитах Катерини, відзначимо лише, що фаворитизм, як явище, ноу-хау перенесене нею із Заходу на Схід, завдав величезної збиток всім народам Російської  Імперії.
Любовні зв'язки імператриці стали не просто надбанням  громадськості, а рушійною і спрямовуючою державною силою. Займаючи важливі посади, фаворити володіли величезною владою, відігравали величезну роль у прийнятті політичних, економічних та інших рішень.
Невимірні кошти, витрачені на фаворитів. Вони надзвичайні, жоден монарх на Заході не витрачав стільки коштів відібраних у народів імперії на утримання такого «гарему».
Англійський  посланник Гарріс заради інтересу обчислив,  у  що обійшлися  імперії, точніше народам  імперії, фаворити Катерини Другої:
- Готівкою грошима вони отримали від неї більше 100 мільйонів рублів (при тодішньому російському бюджеті в 80 мільйонів на рік).
Це була величезна сума, розділена на якийсь десяток офіційних її коханців.
Вартість належних фаворитам земель також була величезна, її неможливо було навіть оцінити.
Крім того, в подарунки входили кріпосні селяни, палаци, багато коштовностей, дорога посуда  і друге, і третє...
Таким чином, фаворитизм в Росії був своєрідним стихійним лихом, як чума, або неврожай, голодомор для народів імперії.
Це чуже нормальній людині явище розоряло всю країну і гальмувало її розвиток.
Ось чому Росія тоді почала постійно відставати від Заходу в своєму економічному, промисловому і суспільно-політичному відношенні, що не могло позначитися і на подальшому житті цієї величезної по території країни.
Завоювати таку величезну територію вони змогли, а от облаштувати досі не можуть. Гроші, які повинні були йти на освіту народу, відкриття шкіл, розвиток мистецтва, ремесел, промисловості і сільського господарства, йшли на особисті задоволення фаворитів Катерини і спливали в їх бездонні  кишені.

                                 * * *
Далі буде ...


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.030012130737305 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати