Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51470
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39427, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.129.72.176')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

АРЕШТ ОТАМАНА

© , 25-09-2014
АРЕШТ ОТАМАНА

   Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман" .  Скорочений варіант.

«Мила батьківщина, що ти сумна,
Важкі, сумні  часи випали нам,
Почуття сум'яття з болем  в серцях,
Сонця затемнення в наших умах,
Сором, розорення, навіть ганьба,
Немов вкрала душу Країни шпана...»

А зараз ми з вами, друзі, віддамо належне останньому отаману вільної Запорізької Січі Петру Івановичу Калнишевському.
Після ліквідації Січі спочатку Петра Калнишевського відправили доживати свій вік в рідне село Пустовійтівку у супроводі (точніше під конвоєм) ескадрону гусар генерала Текеллі.
Однак через деякий час його несподівано для запорізьких козаків заарештували.
Коли ескадрон гусар увірвався в його маєток, він сказав дружині, говорячи про Катерину: «Яка пташка, така й пісня! Що ще можна було чекати вид Катерини?»
Через кілька років шлях дружини Петра Калнишевського на цій скорботній землі скінчився...
Знало тоді бідне серце дружини, дітей і онуків, вони неначе відчували, що отамана бачать востаннє  на цій грішній землі.
А як вони його хотіли ще побачити! Скільки сліз і скільки молитв було ними пролито і сказано, вони хотіли дочекатися отамана, але не дочекалися...
У будинку, маєтку отамана москалями був проведений ретельний обшук.
Москалі  зламували двері сокирами і ломами, все перевернули догори ногами, шукали компромат на Петра Калнишевського.
Все ретельно переписувалося і багато вилучалося: записи, папери, листи, гроші, книги і навіть Біблія.
На момент обрання його Кошовим отаманом Петро Калнишевський був достатньо заможною людиною. При арешті у його зимівниках  та хуторах було описано 639 коней, 1076 голів великої рогатої худоби, 14045 овець, 2175 пудів зерна.
При ньому (отамані Калнишевському),  кожен козак Січі був багатшим будь-якого заможного селянина в Росії.
Особливий інтерес для слідчих Катерини складали листи отамана, листування та архів Січі. Обшук тривав дуже довго, ця  принизлива справа йшла до вечора.
Коли обшук був закінчений, царський слідчих секунд майор Іван Базилєв сказав:
- Отаман можете зробити наказ по маєтку, не скоро ви повернетеся сюди, - він дав ще їм усім разом помолитися в залі, де часто отаман приймав гостей.
Отаман, бачачи все це, думав:
- Як бути? Зізнатися?.. Але в чому!.. Він узяв на руки онуку, доніс до воріт, поцілував і віддав її дочки...
Його свої зрадили. Скоріше це робота Павла Савицького та його підлабузників. І хоч отаман Павла і близько до себе не підпускав таких перевертів, хтось із його кола шпигував за ним.
Як зрозумів отаман, зрадив його підхорунжий, хоч він і був козацького християнського сповідання, але очевидно  козака підбили стежити за отаманом і про все доносити куди слід...
Калнишевському було боляче за нього... Півроку до цього у нього  померла від коликив у животі дочка. Сумна доля, може ця біда, і зламала людину.
- Бог йому суддя! - Так подумав отаман.
Отаман згадав, як не так давно до нього в садибу приїхали гінці  курінних отаманів, козаки які  надурив генерала Текелію, цього надутого важливістю індика - тетерю, обійшли його охорону і подалися за кордон на Дунай.
Він прийняв їх, як дорогих гостей, як це прийнято серед запорожців: щедро, з гарною горілкою і знатною їжею.
Брат отамана Панас, якій був старшиною в Смілянської козацької сотні, після того як вони пропустили по чарці горілки за зустріч, почав розмову по важливим питанням, з якими вони приїхали до отамана:
- Петро, брат мій! Отаманія передає  тобі своє поважання, просячи щоб ти перебрався до них за Дунай і там очолив нову Задунайську Січ.
Почувши це,  козаки за столом замовкли, напружено очікуючи відповідь отамана.
Він , отаман Коша, подумавши, відповів тоді ходокам так:
- Спасибі козаки за таке гарне для мене запрошення! Я би із задоволенням погодився з вами.
- Ну, так що, брате, - вставив репліку його брат Панас, - тоді погоджуйся!
- Козаки! Тут є одна важлива обставина і не одна, а декілька!
- Які обставини, отаман? - Запитав кошового Трофим Помело.
- Справа в тому, що якщо я зараз піду з вами за Дунай створювати нову Січ, то холуї  Катерини почнуть звірствувати тут. Загинуть, зазнають "репресування" тисячі козаків,  їх сім'ї, які залишилися і живуть тут.
Катерина Друга, як в свій час цар Петро Перший, віддасть наказ своїм холуям вішати всіх козаків без розбору, для залякування народу. А це десятки тисяч чоловік, наших сестер і братів.
Згадайте, як багато нашої крові пролив цей божевільної цар, коли захопив столицю гетьмана. Його солдата вирізали тоді всіх підряд, не шкодуючи ні старих, ні жінок ,  ні дітей. Плоти з повішаними  козаками тоді пливли по всьому нашому Дніпру.
Цього ви хочете, брати мої, козаки? - запитав козаків отаман Коша.
За столом утворилася гнітюча тиша, всі розуміли, що так і буде, ця вівця в вовчій шкурі - Катерина, так і зробить з козаками та їхніми родинами, серед яких є їхні рідні та близькі.
Катерина суччя бабо мріяла стати  наступницею  Петра Першого, і як той цар хотіла возвеличити себе, стати "єдиноправною"  володаркою  усіх земель.
Обвів всіх притихлих  козаків важким поглядом, отаман продовжував переконувати  їх, сказавши:
- Мабуть, друзі, брати мої, я повинен залишитися і нести свій тяжкий хрест, як наш Ісус ніс його за всіх нас.
Така буде моя вам відповідь,  передайте це  козакам!
- Передамо, батько, - сумно сказав Самойло Калниболоцькій, - не сумнівайся отаман, але як ти, батько наш, будеш жити тут, без нас.
- Нічого, Самойло, як у нас кажуть: «Бог не видасть, свиня  не з'їсть!» - Відповів козакові отаман.
- Все ж,  брате мій, ти побережи себе, - сказав Панас, - від москалів всього можна чекати!
- Я вже досить старий, і це друга причина моєї відмови не їхати з вами, брате, - сказав отаман, - імператриця, як я сподіваюся, тому теж  не буде проти мене старого отамана різні підступи робити.
- Не дуже ти й старий,  Петро, - зазначив Закусило Полторяцький, - ще є порох у порохівницях, сто років проживеш. А ось на рахунок німкені  імператриці я б не дуже їй довіряв би.
- Дякую на доброму слові! Ми ще побачимо проживу я чи ні, сто років. Але є ще одна важлива причина.
- Яка? – запитав  отамана Рогозяний Дід.
- Це та, що мене замучить совість отамана Коша, що я піду під турка, і буду допомагати бусурманам. З ними,  як звісно, я все своє життя воював, тому не можу воювати проти своїх братів християн.
- Москалі, які нам брати? - Відзначив Литвин. - Вони гірше турка нам, так підло з нами обійшлися після війни з Туреччиною.
- Бачиш що, братів ми не вибираємо, вони нам ще з часів Київської Русі брати, а от ворогів ми з вами самі вибираємо.
- І це правда, - зазначив Помело.
- Але, козаки, я вас не кину, ми тут з козаками будемо допомагати вам вижити у цьому "бурхвилому світі". В міру сил і своїх можливостей будемо допомагати вам чим зможемо.
- Це вже добре отаман, ваша підмога там за Дунаєм нам буде дуже потрібна, - заявили козаки.
- Налагодимо таємно проходи, переправи в обхід москалів і дай Бог там за Дунаєм відродиться нова Січ. Я вважаю, що москалі схаменуться і будуть вас не раз ще просити повернутися назад, - так закінчив цю розмову з козаками отаман Коша.
Але отаман помилився, він розраховував, що його в такому похилому віці не закують в кайдани. Однак, він і в 86 років був страшний імператриці, насамперед  тим, що Петро Калнишевський  був виборній отаман всього народу Запорізького Коша,  і значна частина козаків (кілька десятків тисяч шабель) пішла б за ним і в огонь, і в воду.    
* * *
Під посиленим конвоєм отамана Коша Петра Калнишевського  супроводили до кузні.
Там отамана закували в кайдани,  посадили в критий візок з невеликим завішеним фіранкою  віконцем, щоб не видно було кого везуть, і повезли піл посиленим конвоєм на північ.
Повезли його повз розореної Січі. Її обгорілі головешки куренів, будинків і церкви виробляли похмуре враження.
- Боже, що накоїли ці нерозумні холуї Катерини, щоб їх чорти на тому світі також добре обсмажили! - Подумав отаман.
Виїхали в степ і поплелися вони путівцем в Московію. У щілину в дверях конвою і в нещільно завішено вікно була видна смужка світла - смужка вільного світу: повз пливли степові поля, переліски, поодинокі села і люди.
Ніхто не оглядався, та й важко було здогадатися, що в такому зовні необразливому тарантасі всередині тужить серце кошового отамана Запорізької Січі.
В тарантасі було душно, він трясся на купині. В своїх подумах отаман прощався з усім цим і вдихав, насолоджувався  запахами батьківщини, -  коли ще він побачив все це, швидше за все ніколи.
Так таємно, як і багатьох волелюбних  козаків,  отаманів і гетьманів України, в закритій возі, під посиленою охороною, москалі переправили отамана Петра Калнишевського в розпорядження Військової колегії.
За чорними, невеликими залізними дверима підземелля Військової колегії для нього, починався інший світ. Світ темряви, невідомості  і клопів. Світ холоду, бруду і вошей. Світ страждань і принижень. Світ нескінченних очікувань, що принесе наступна  година, наступного дня, і так рік за роком...
Годували отамана один раз в день, гречаною або вівсяною  кашею і водою з хлібом. Найважче в цій школі тюремного виживання, як і всім в'язням, вперше що потрапили сюди, для отамана було таки початок з початків особливої атмосфери тюремного в'язня. І це зрозуміло чому, оскільки початок якщо не лякає, то насторожує будь-яку людину. Подібно до того, як спочатку треба швидко зануритися в холодну воду річки, щоб потім стало трохи тепліше (тіло адаптувалося до води), тоді і страх перед холодом (невідомістю) проходить.
Отамана ще раз обшукали, відібрали все, що могло призвести на погляд тюремників до самогубства.
- Смішні люди, - подумав отаман, - він завжди хотів жити, і буде жити довго, скільки це можливо, а ці кати думають інакше.
Отаман відчув себе не в своїй тарілці, коли конвою сказали:
- Дивіться, він особливо небезпечний!..
У камері, в яку його спочатку привели, нікого не було, він був один. Отаман на початку трохи турбувався з приводу того, що заарештованим з ним писарю Івану Глобі та судді  Павлу Головатому, дізнавачами (слідчими) буде спеціально сказана брехня щодо того, що він нібито розколовся, продався. Вони можуть повірити цій брехні, і почнуть говорити все, що треба і не треба.
Однак потім отаман подумав, що його товариші терті калачі і їх на полові не проведеш.
У камері отаман молився і переживав за родину і товаришів по Січі. Після затишку вдома, ласки дітей, посмішки дружини, після дорогого спілкування братів козаків, після гарного духовного і фізичного столу, треба сказати, стіни камери тиснули на нього, і досить сильно.
У камері було тісно, не розвернешся. Два-три кроки вперед і стіна, поворот, стільки ж назад і знову стіна.
Від лежання в отамана починали боліти кістки, бо в камері немає нічого, навіть оберемки соломи, а на нім одягнуто лише те, що було на момент арешту. А арешт був в порівняно прийнятну погоду, зимовий одяг тоді він не носив.
Почалися допити. Йому пред'явили типове для козацьких отаманів і гетьманів звинувачення. Слідчий з явною насмішкою сказав:
- Думали, думали ми з його Високоповажністью таємним радником, що тобі приписати і вирішили приліпіть зраду...
- Краще придумати, видно, вони нічого не могли і вирішили пред'явити звичайне заяложене звинувачення - в зраді. Кому я зраджував? Нікому, навіть дружині! Тепер диявол порадіє за них, - подумав Калнишевський.
Вночі він спав уривками. Клопи заповзали під одяг і кусали.
Оцінюючи зроблене, отаман Коша, звичайно, не шкодував ні про що, усвідомлюючи, що в стані ворогів, буде зроблено все, аби покарати його  як можна суворіше: стратити - не милувати.
Отаман вірив і відчував, що багато братів козаків, моляться, співчувають йому. Хоча при цьому він усвідомлював і переживав, що не всі козаки зрозуміли і прийняли його рішення залишити без бою їх Запорізьку вольницю.
Головне щоб січовики і селяни не засуджували його. Це для нього багато значило.
Потай, будучи тут в підвалах Військової колегії він чекав якоїсь звісточки привіту, з волі. Але прорватися такий звісточки через кордони Військової  колегії було неможливо.
- Як парадоксально побудована життя, - думав, сидячи в одиночці отаман, - злочинниця Катерина убивши свого чоловіка царя Петра III тепер править бал, а він своїм розумом і працею домігшись визнання його отаманом на всезагальної Січової Раді, повинен бути страчений. Це вона імператриця повинна бути страчена, а не він...
Підписати визнання престарілого отамана у Військовій колегії примусили витончені тортури, приниження і безсонні ночі. Щоночі його вели на допит, а на світанку, знесиленого, волокли назад і кидали прямо в порога камери. Після цих новітніх по тим часам  допитів, під час яких дізнавачи-катувальники всіляко принижували і ображали отамана, його святиню - Запорізьку Січ, він практично не розмовляв зі своїми мучителям - катами, замкнувся в собі.
Його душевний стан, можна описати такими трохи видозміненими словами відомої української поетеси Лесі Українки:
«Його душа постріляти, порубана словами,
Душа його від рани знемагає,
Неначе стрілами і гострими мечами.
Десниця здалеку його тут досягає...»
Петру Калнишевському було ясно, щось доводити, опиратися і спростовувати наклеп  зовсім даремне заняття. Навіщо на це даремне заняття витрачати свої сили та енергію, пручатися системі безглуздо.
Цілком спростовував він лише звинувачення в зраді, та й кому він зраджував або змінив?
Його вибрала на отаманство загальна Запорізька Рада, і він присягав їй на вірність, а не імператриці! Яка ж тут зрада, та ще на користь Туреччини, з якою він усе своє свідоме життя воював?
В очах, у вчинках, у його думках все життя панувала турбота про Січ, і горів зігріваючий жар до батьківщини, яка тут зрада...
У його зраду, як, втім, і в багато чого іншого не вірили і самі кати, їм потрібно було лише визнання.
Після того як отаман «визнав» себе «противником імператриці й батьківщини?», то його більше не стали викликати на допити, і, сидячи в одиночній камері, він міг віддатися своїм думкам.
Так була зготована в 1776 р. так звана «Справа державної військової колегії про зраду кошового Петра Калнишевського на користь Туреччини».
Військової  колегії, врешті-решт, здійснилася комедія вердикту над отаманом за нібито зраду на користь Туреччини. Перед так званим судом  зачитали доноси явних ворогів і особистих супротивників отамана. Тут врахували всі доноси, які писалися на отамана в Петербург, починаючи з першого року його отаманства в Січі. .
Так, як ми вже вказували, починаючи  з січня 1767 полковий старшина Павло Савицький власноручним листом ставив до відома Петербург, що кошовий отаман разом із військовим писарем і військовим осавулом готуються в найближчі місяці змінити імператриці. Таких доносів і кляуз надійшло від нього дуже багато. Видно з давніх часів він люто ненавидів отамана і бажав його смерті.
Якщо вірити доносителям, вища козацька старшина вже домовилася «вибрати у війську двадцять чоловік добрих козаків і послати їх до турецького імператора з проханням прийняти під турецьку протекцію».
У так званий «освічений» вік  Катерини, коли доноси заохочувались урядом і суспільство було заражене ними, ніхто не міг бути застрахованим від звинувачень у державній зраді або іншого державного злочину.
Забігаючи наперед скажемо. що після арешту отамана козаки на чолі з братом  отамана  Панасом  Калнишевським зловили кляузника Павла Савицького і втопили його в громадському нужнику. Як кажуть собаки - собачня смерть.
На закритому засіданні колегії, яка тривала кілька хвилин, Петру Калнишевському винесли вирок - смертна кара, «за великоважную провину», якої по справді не було.
До Катерини потрапили й більш свіжі доноси про те, що нібито старезний отаман Коша Петро Калнишевський таємно намагається налагодити контакти з тією частиною січовиків, яка після розгону Січі не здалася  і утворила за кордоном Задунайську Січ.
Підвергши старого отамана допитам «з пристрастю», як це робилося завжди у Військовій імперської таємної колегії   і, не домігшись нічого суттєвого у визнанні своєї провини, колегісти -чекісти на підставі доносів на отамана сфабрикував вердикт, який відправили імператриці.
Треба відзначити, що Катерина II в Росії ввела так звану "фаворитськую" систему правління, при якої багато державних питань вирішувалися під впливом мінливих едритів-фаворитів. Це була відмінна риса правління Катерини II від інших монархів.
Але якщо у Григорія Орлова і його братів імператриця мала опору трону в могутній силі, що стояла на чолі російської лейб-гвардії, то наступний її фаворит, підпоручик-кавалергард Олександр Васильчиков, був не більш ніж забава і розраду.
Васильчиков з'явився через десять років після перевороту 1762 року, тоді  Катерина була вже повновладною "самодержіцей", не потребувала більш в офіцерах, які захищали б її і престол, і тепер вона могла дозволити собі розкіш наблизити до своєї особи молодого  красеня, в чиї функції входили лише турботи про любовних утіхах з нею.
Цікаво згадати як на пробу обирались в фаворити у царювання Катерини, яку запорізькі козака прозвали Екабелиною другою,  за її сексуальні домагання.
Процес вибору кандидата в едріти-фаворити був наступний.
Спочатку кандидата в "едріти" оглядав лейб-медик государині Роджерсон,  і коли він знаходив, що едріт придатний у фаворити, і у нього немає трипера або сифісіса, то далі перепровадив завербованого до Ганні Степанівні Протасової на потрійне нічне випробування - варто чи не варто у нього те саме...
Коли наречений задовольняв цілком вимоги Протасової, вона доносила Всемилостивий государині про благонадійність випробуваного, і тоді перше побачення було призначено за заведеним етикетом.
Перекусіхіна Мар'я Саввишна і камердинер Захар Костянтинович були зобов'язані в той день обідати разом з обраним.
Потім  о 10-ій  годині вечора, коли імператриця була вже в ліжку, Перекусіхіна вводила новобранця в опочивальню благочестивого, одягненого в китайський халат з книгою в руках, і залишала його для «читання» в кріслі біля ложа помазаниці...
Так офіційно була визнана проституція у верхніх ешелонах  влади Росії.
Після Васильчикова пост едріта-фаворита зайняв відомий нам князь Григорій Потьомкін, який теж пройшов цю принизливу для чоловіка перевірку на «профпридатність».
Після князя у велелюбний старенької Катерини була ще купа мала едрітов-фаворитів. Серед них були Зорич і двадцятичотирирічний кірасирський капітан Іван Миколайович Римський-Корсаков.
Останній виявився першим в конкурсі претендентів на посаду фаворита, перемігши ще двох офіцерів - німця Бергмана та побічного сина  графа Воронцова – Ронцова (в народе- Засранцева).
Тоді у російських аристократів існував звичай давати своїм позашлюбним, але визнаним ними синам  так звані «усічені» прізвища, в яких був відсутній перший склад родового прізвища. Тому позашлюбний  син князя Воронцова мав дурне для російської мови прізвище - Ронцов. Краще б звучало прізвище Ранцев.
У Росії на цей рахунок народився анекдот, про барона німця з прізвищем Зас  і російського вельможі Ранця. Вони вирішили одружити своїх дітей і дати їм об'єднане прізвище - Засранцев.
У Сибіру, в Тоболі, де крім європейців жили і степовики, був поширений інший смішний анекдот. Німець Раз одружився з дочкою місцевого багатого бая на прізвисько Ібаев, при злитті їх прізвищ молоді носили  теж смішне прізвище...
Але зараз нас цікавить не перші два фаворити, а третій за рахунком едріт-фаворит - Григорій Потьомкін. Оскільки саме з його подачі вирішувалася доля Петра Калнишевського.

Напередодні  Катерина надіслала записку-лист князю Потьомкіну, своєму третьому фавориту-едріту, після графа Орлова і Васильчикова. У ньому вона писала у властивій їй жіночої, лисячій звабливої манері спілкування з фаворитами, наступне:
- Здрастуй Гришенька! Приїжджай завтра з ранку раніше. Прийму тебе в будуарі, посаджу тебе на дивані біля столу,  тут нам буде тепліше. Потім станемо пошту дивитися, читати...
Відпущу тебе, Судариков мій, о пів на дванадцяту годину.
Пока, миленький!
Вчора пізно встала. Люблю тебе пребагато...

Вранці, коли імператриця ще спала, до неї в будуар ввалився Григорій Потьомкін. Там вони зайнялися спочатку приємним, а потім деякими справами, як говориться: поєднуючи приємне з корисним.
Серед паперів імператриця знайшла Доповідну Військової колегії на Петра Калнишевського. Вона запитала свого миленького едріта-фаворита:
- Гришенька! Що ти думаєш на рахунок цього підстаркуватого кошового отамана Калнишевського, який сидить зараз разом зі старшинами в підземеллі Військової колегії?
- Що пишуть з колегії?
- Вердикт їх, що він таємно листувався з козаками, що бігли за кордон.
- Що є докази, перехоплені листи? - Запитально запитав імператрицю князь.
- Ні, листів немає, є тільки доноси.
- Безцінна моя, доноси і скарги і на мене тобі пишуть. Але ти, адже, не віриш цій писанині. Або віриш? - З посмішкою запитав князь.
- Що ти, миленький! Я тебе так люблю і як собі вірю. Але як з цими козаками поступити? Ти ж у мене гяур, москов, козак.  Ще  о-го-го   який козак, - жартуючи, помітила імператриця фавориту.
- Давай я з'їжджу на південь, подивлюся, що і як, подбаю  там про устрій колишніх запорожців у ввірених мені губерніях, переговорю з козаками на рахунок отамана Коша і пришлю тобі листа з цього приводу. Добре!
- Так моя дзига! Приїжджай швидше! Буду чекати тебе з нетерпінням...

Потьомкін, з'їздивши на південь країни, подивився і переговорив з козацькою старшиною про настрої козаків.
Вирішив, щоб не допустити бунту їх, треба переконати Катерину про необхідність створення Донського  і Астраханського козачого війська, а також про будівництво флотилії транспортних суден для забезпечення комунікацій на Азовському морі.
Старшини козаків порадили йому не застосовувати смертну кару до колишнього отамана Коша Петра Калнишевського, це могло викликати обурення в козацькому середовищі.
Поміркувавши над цим, Потьомкін, як і обіцяв, написав з цього приводу Катерині лист, такого змісту:
«Всемилостивейшая Государиня! Вашій Імператорській Величності відомі всі зухвалі вчинки колишнього Січі Запорізької кошового Петра Калнишевського і його спільників: судді Павла Головатого та писаря Івана Глоби, яких віроломство буйство настільки велике, що не дерзаю вже я...
... насмілююсь я всепідданішу уявити, не зволите чи височайше вказати відданим праведному суду вашому в'язням, які відчувши тягар свого злочину, оголосити милосердне позбавлення їх від заслугованної  страти, а замість того, з небезпеки  від ближнього перебування їх до колишніх запорізьких місць повеліти відправити на вічне утримання в монастирі: із яких кошового в Соловецький, а протчіх до Сибіру в монастирі...
Вашої Імператорської Величності всепідданіший раб Князь Потьомкін 21 квітня 1776-го року»

Якби козаками був заснований «Орден Іуди», то він би був вручений за № 1 козаку Грицьку Нечесі (Григорію Потьомкіну) за зраду інтересів козацтва, знищення Запорізької Січі, посилення  імперського колоніалізму і геноциду місцевого населення.
Куди поділася його хвала, букети дифірамбів, прагнення записатися в козаки, ближче познайомитися з запорожцями, надати їм послуги, втертися в друзі, в «січові товариші»...
За «милості найяснішого» так жорстоко вирішилася доля  86-річного кошового отамана.
Потьомкін не хотів принародно засудити останніх представників вільної Січі Запорізької. Їх просто не було за що судити, вони воювали на боці Росії.
Тому він запропонував імператриці розправитися з неугодними запорожцями «без пилу і шуму» адміністративним шляхом.
Такі методи розправи з небезпечними «ворогами» цілком влаштовували імператрицю. Беззаконня не бентежило ні її, ні Потьомкіна. Все робилося потай і швидко.
Засудженого отамана Коша забрали з підвалів Військової колегії і під значним конвоєм скрито в закритій возі запряженому трійкою коней повезли на Північ до Білого моря в сумно знаменитий Соловецький монастир, де в нелюдських умовах утримувалися в більшості своїй не бандити і вбивці, а неугодні імператриці кращі уми Росії.
25 червня 1776 р.  Калнишевського  вивезли з столиці до Архангельська, як тоді говорили - відправили в «країну білих ведмедів і снігів».
Конвой складався з кучерів, солдатів і офіцерів, очолював загін секунд-майор  Пузиревський.
В його загоні був унтер-офіцер та п'ять рядових солдатів. Військова колегія  дала Пузиревському наказ, щоб він «містив арештанта в міцному нагляді і під час шляху з сторонніми  не спілкувався».
Таким чином, отамана  везли з великим ескортом у кілька екіпажів, запряжених трійками коней. На одній їхав начальник конвою, слідом унтер-офіцер, за ним їхав в закритому возі отаман з двома солдатами конвою, позаду ще троє рядових конвоїрів. Всі вози були запряжені трійками коней, оскільки шлях був не близький і арештанта було наказано доставити негайно в Соловецький монастир.
На возах супроводу розміщувався провіант, особисті речі солдат та офіцерів і попутний вантаж для архангельського губернатора, всього було дев'ять підвід.
Особистих речей крім одягу в отамана не було, такому як він, «небезпечному арештантові» не положено було їх мати.
В дорозі і на привалах караул діяв згідно шляховий інструкції, яку видавала канцелярія таємних розшукових справ. Інструкція являла собою великий документ, що включав до дюжини параграфів:
«Після прийому  згаданого  колодника і указу за друком у пакеті, не заїжджаючи нікуди і не оголошуючи про нього, їхати прямо справжнім трактом до монастиря з усяким можливим поспешаніем, і по приїзді в монастир зазначений указ і оного колодника віддати та оголосити архімандриту монастиря в самій швидкості, і в прийомі його вимагати розписки, і з взятій тією розпискою  їхати назад, і по приїзді ону розписку віддати в таємну контору.
Будучи в дорозі містити держати оного колодника під наикрепчайший і вельми обережним  караулом  і сторонніх до розмов і ні для чого до нього не допускати,  і бачитися йому ні з ким; також і листів ніяких ні до кого писати не давати; паперу, і чорнила, і пера та іншого йому не давати, і про нього нікому ні під яким виглядом не розповідати, щоб про нього ніхто не міг знати.
На нічлігах ставати з тим колодником на таких дворах, на яких би ніякого іншого постою і проживання не було.
Їжу ж і питво оному купувати і йому давати, спершу відвідавши самому,  і дивитись над ним пильно, щоб він яким випадком в дорозі і на нічлігах не втік, також над собою і над солдатами ніякого  пошкодження не вчинив і ножа та іншого, чим можна себе умертвити, при ньому не було.
А якщо, раптом, оний колодник, будучи в дорозі, стане вимовляти якісь не пристойні слова, тоді класти йому в рот кляп, який виймати тільки тоді, коли їжу даватиме, а про ті його непристойні вимові секретно записувати і по приїзді ону записку оголосити в таємній конторі».
Всі  укази докладно викладали правила утримання арештантів: одних пропонувалося садити в земляну в'язницю; інших містити в казематах «під міцним караулом до смерті» скутими в ручні і ножні кайдани або без них, прив'язаними ланцюгом до стіни або без прив'язі; третіх використовувати «вічно в найтяжчих трудах»; четвертих помістити «в середовищі братії» (тобто заслати під нагляд ченців).
Під таким посиленим  конвоєм отаман був у дорозі до Архангельська більше двох тижнів. На початку шляху в перший тиждень конвоїри слідували інструкції, не говорили самі з колодочніком і не допускати до нього нікого на заїжджих дворах. Секунд-майор першого Московського піхотного полку Олександр Пузиревський довго придивлявся до отамана, згадуючи, де він його бачив. Потім згадав, що зустрічався з ним в штабі у Розумовського.
Одного разу, коли вони зупинилися на нічліг в одному заїзді, він запитав арештованого:
- Якщо я не помиляюсь ви кошовий отаман Запорізького війська
- Так, пане майоре!
- Цікаво, за що вас відправляють на Соловки?
- Як за що! За те, що вірою і правдою допомагав Росії розтрощити нашого спільного ворога, османів.
- Не може бути! Адже ми разом воювали, я вас пам'ятаю по штабу князя Розумовського.
- Виходить ми товариші по зброї!
- Виходить так! Тільки зараз ви колодник,  а я начальник варти супроводження.
- Нас роз'єднали, з друзів і товаришів по зброї ми перетворилися на засланців і конвоїрів. Хрінова розкладка сил  і сторін.
- Так, незвичайна!
- Ви хто за національністю?
- Шляхтич!
- Така "доля-судьбінушка"! Польщу теж адже розділили на частини. Як ви потрапили на російську службу?
- А куди діватися бідному шляхтичу.
- Ясна річ...
У кімнату, в якій вони говорили, увійшов унтер-офіцер, бесіду довелося  припинити. Той доповів начальнику конвою, що коні нагодовані, визначені в стійла, караул розподілений на чергування, кімната для відпочинку майору підготовлена.
Пузиревський сказав тому: - Добре! Ідіть відпочивати, завтра в шість (годин ранку) вирушаємо в дорогу.
Після цього відносини між начальником конвою і отаманом покращилися. Пузиревський вже не дивився на отамана як на небезпечного злочинця, а Петро Калнишевський на нього як на злісного наглядача.
Отаман розумів, що поляк просто виконував наказ свого начальства.
В дорозі, де вони зупинялися на нічліг, отаман ставив перед собою воду, яку йому давали попити, і молився подорожньою молитвою, кажучи:
«Прошу Господа наситити воду Світлом Своїм, несучим силу велику, силу,  яка страх  розганяє і приносить людям велике благословення на удачу і везіння в будь-якому починанні благом, не приносить шкоду людям іншим, бо не зла бажаю я в справах своїх, а добро, і не страхом жити хочу, а радістю великою благої Сили, яку прошу доторкнутися до  води для мого душевного становлення і для життєвого шляхи благословення, і шлях мій не принесе мені страшних і ризикованих справ, і подій не буде неприємних і непотрібних, бо Господу довіряю життя своє. Амінь!
Потім отаман випивав ковток цієї цілющої вологи, перед продовженням неприємного подальшого шляху на Північ. Іншу воду використовував для вмивання.
Так отаман і його конвоїри, через два тижні дісталися до самого Білого моря, білого від холоду, снігу і льоду.
11 липня 1776 р.  Калнишевського доставили до Архангельська, а звідти на найнятому у купця Вороніхіна за двадцять рублів судні перевезли в Соловки і здали архімандриту на довічне ув'язнення.
У підмогу караулу місцевий  губернатор Архангельська  Є. Головцин нарядив з губернської роти сержанта і трьох рядових, яких дозволяв залишити постійно в монастирі для охорони каземату колишнього кошового отамана, якщо Досифей вважатиме можливим і необхідним зробити це.
Допомогу Головцина вартовими Досифей відкинув рішуче і не зовсім ввічливо. Сержант з трьома солдатами був відправлений назад в Архангельськ.
Архімандрит не збирався ділитися з губернатором лаврами тюремника отамана Запорізького Війська Петра Калнишевського. Свою поведінку Досифей виправдовував посиланням на синодальний указ, який наказував йому утримувати «колишнього отамана» під охороною монастирських солдатів.
Досифей, згідно з приписом колегії розпорядився монастирським солдатам і монахам-наглядачам посадити Петра Калнишевського, як найбільш небезпечного злочинця в підземеллі в саму глуху камеру поодинці, де ув'язнені довго на цьому світі не затримувалися і швидко вмирали через моторошних умов утримання.
30 липня він повідомляв у Синод, що напередодні він прийняв від Пузиревського арештанта Калнишевського і посадив його за царським указом в один з най похмуріших казематів Головленкової  в'язниці Соловецького монастиря, що знаходилася в башті однойменної  назви, яка розташована в південній стороні кріпосної стіни.

Далі буде ...


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.029316902160645 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати