Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2697
Творів: 51469
Рецензій: 95964

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39414, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.140.197.10')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

ЗАПОРОЖЦІ У РОСІЙСЬКО-ТУРЕЦЬКІЙ ВІЙНІ

© , 23-09-2014
                ЗАПОРОЖЦІ   У РОСІЙСЬКО-ТУРЕЦЬКІЙ ВІЙНІ

Глава з роману Аркадія Польшакова "Кошовий отаман". , Скорочений варіант.

Російсько-турецька війна 1768-1774 років була однією з серії воєн Росії з Туреччиною за вихід до Чорного і Середземного морях.
До активних дій на півдні, Росію підштовхували й інтереси безпеки країни, і потреби дворянства, які  прагнули отримати багатющі південні землі.  Розвиток промисловості та торгівлі диктували необхідність виходу до чорноморського узбережжя.
У 1768 році 25 вересня, як відомо, почалася ця обтяжлива для воюючих країн російсько-турецька війна. Вона почалася після того, як у Константинополі турками був арештований посол Росії.
Приводом до початку російсько-турецької війни 1768-1774 рр.. послужив також Балтський інцидент (за назвою містечка Балту, де турки влаштували погром православного населення, яке звернулося за допомогою до російських військ).
Привід приводом, проте, війни починаються не відразу й не раптом. У січні 1763 року тяжко захворів польський король Август III, і в передбаченні його можливої  кончини Катерина II і Фрідріх II обмінялися листами з приводу незавидного майбутнього (розділу) Польщі.
Те ж саме робили австрійці та французи, протиставляючи австрійско-французьку коаліцію російсько-прусської, бажаючі  посадити на польський трон свого протеже.
У Польщі з новим ставлеником Росії стало неспокійно, почалося повстання Барських конфедератів проти польського короля. У цьому зв'язку король польський Понятковській 26 березня 1768 звернувся до Катерини з проханням про військову допомогу.
На придушення повстання навесні 1768 р.  рушили великі сили російських військ під командуванням генералів Апраксина, Кречетнікова і Прозоровського.
13 червня війська генерала Кречетнікова зайняли після тритижневої облоги Бердичів, при цьому в місті перестріляли не тільки безліч повсталих, але і мирних громадян.
І як це завжди буває в таких військових походах солдати зайнялися мародерством, вони розграбували багатющий католицький монастир Босих Кармелітів.
Війська іншого генерала Апраксина в кінці червня взяли штурмом повсталий Бар.
Війська генерала Прозоровського рушили на Львів і біля містечка Броди завдали повстанцям конфедератам нищівної поразки, після чого війська трьох генералів увійшли у Велику Польщу і оволоділи Краковом.
Козаки в свою чергу з боєм зайняли Балту і Дубоссари, де поклали безліч турків і татар. Коли козацький загін наблизився до табору, бусурмани з криками «Урус шайтан! Урус шайтан!» стали розбігатися. Попереду запорожців скакав здоровенний козак, з чорним довгим  оселедцем, це був Нечіпайзглузду. У правій руці у нього була величезна шабля, а в лівій руці він тримав, розмахуючи над головою, «чорну руку зі скарлюченими пальцями». Це було страшне видовище.
Справа в тому, що серед татар і турків ходила легенда про непереможного  козацького  ватажка, отамана Сірка, який не програв жодного бою з ними.
                                        
Високо піднята суха, міцна і жилава рука мертвого отамана була своєрідним прапором козацького війська, вона наводила страх на забобонних супротивників. Про цю руку, так казали запорожці: «Де рука, там і удача». Треба зауважити, що руку отамана Сірка для залякування бусурман козаки робили з підручних засобів, і вона мала страхітливий вигляд,  велетенською, помітною ворогам здалеку.
З вуст в уста передавалося з покоління в покоління легенда-оповідь про те, що коли помирав кошовий Сірко, то він говорив запорожцям:
«Хто з вас, хлопці, буде поливати мою могилу на сході сонця, той буде знати стільки, скільки і я... А як піде велика сила на нас, то нехай руку мою відкопають і понесуть вперед війська - ворог сам себе погубить».

   (Довідка. Більше 360 років тому запорожці заснували Чортомлицьку Січ( 1652-1702 рр.). Громада жила за законами республіки. Тамтешні козаки славились своїми військовими заслугами і у будь-який момент були готові захищати рідні землі від ворогів.
   Згідно з археологічними дослідженнями, це був військовий городок на Чортомлицькому Розі. Практично з усіх боків його омивало сім річок. До того ж Січ була захищена глибоким ровом, 13-метровим валом та оснащена баштами. Центром укріпленої фортеці слугував великий майдан, навколо якого височіли будинки старшини. На Січі постійно перебувало від 6 до 12 тис. козаків.
   Під проводом Сірка запорожці вперше форсували Сиваш і розгромили ханську столицю Бахчисарай. Звістка про це дійшла до турецького султана. Розлючений Мухамед IV надсилає Сіркові ультиматум, вимагаючи негайно припинити напади і перейти під турецький протекторат. У відповідь козаки склали листа, у якому в'їдливо висміяли могутнього султана.
   Цей історичний факт став сюжетною основою відомої картини Іллі Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султанові".)
                                  Звичайно рука-рукою, але відвага і вміння перемагати дозволило козакам у цьому поході захопити Балту і Дубоссари. У зв'язку з тим, що російські війська вторглися на підконтрольну турецьку територію, турецький султан Мустафа III у своєму посланні  імператриці зажадав, щоб війська під російським командуванням покинули межі султанату, забралися з Поділля, і навіть з Польщі.
Природно такі умови не сподобалися Катерині і тому були нею відкинуті. Після відмови піти з захопленої території 25 вересня Туреччина оголосила війну Росії.
Так зіткнулися лобами дві великі держави, які претендували на спірні території.
Перебуваючи посеред ворогуючих сторін Запорізька Січ не могла залишатися осторонь, їй належало вибрати: з ким дружити, а з ким воювати. При цьому і султан, і імператриця були зацікавлені в тому, щоб професійне запорізьке військо виступило на їх стороні.
У цьому зв'язку Петро Калнишевський зібрав Раду, щоб обговорити з полковниками і старшинами, як бути, що відповісти агресивної німкені-імператриці та амбітному турецькому султану, теж претенденту на їхні землі.
* * *
- Друзі, козаки! - Звернувся отаман до товаришів по зброї з промовою. - У мене два аркуші один від турків, а інший від московітів і обидва з проханнями стати на їхній бік у війни між ними. Яку сторону ми приймемо?
- Звісно отаман, підемо з московітами проти турків! - Перший висловився з цього приводу курінний отаман Головко.
- Що нам добро, то свиням та бусурманам - смерть!
- Отаман! Москалі ж наші браття і християнської як і ми віри, тому краще взяті їхній бік, - підтримав пропозицію курінного морський полковник Мандро.
- Любо козаки! Я теж за цю пропозицію, хоч не поважаю імператрицю. Я голосую за війну на боці московітів, - висловив свою думку піхотний полковник Сидловський.
- Так то воно так, козаки, - здалеку почав свою промову писар Січі, - але я боюся одного. Ну, розіб’ємо ми турків, допоможемо москалям у цій війни, а що буде потім з нами. Бо імператриці не можна вірить, вона після війни з турками, може повернути війська проти нас...
Треба сказати, що писар Січі, в обов'язки якого входило листування з іноземними державами (це був своєрідний міністр закордонних справ) знав закулісні інтриги монархів. Січ у той час вела інтенсивну дипломатичну переписку з багатьма державами. Тому кругозір у писаря був значно ширший, ніж у багатьох козацьких полковників і старшин.
Він був обізнаний з політичних інтриг правителів багатьох держав, зацікавлених у сильному, професійному та безстрашному запорізькому війську.
Запорізька Січ у той суворий час була незалежним острівцем серед жадібних на її землі сусідів. Вона була своєрідним християнським форпостом, що захищав не тільки Україну і Росію, але весь християнський світ від турецько-татарського панування.
У Запорізькій Січі сформувалися, в порівнянні з іншими країнами, демократичні виборні органи  влади. Зокрема: законодавчі, виконавчі органи влади, а також суд.
Січ була, по суті, християнською козацькою демократичною республікою, побудованої на демократичних засадах. Це була по суті справи одна з перших демократичних республік у тогочасній монархічної Європі та Азії.
Монархи боялися таких демократичних засад, ревно ненавиділи виборність першого керівника в Січі, розуміли, що такий приклад заразливий для простих людей (звідси бунти і повстання).
Разом з тим великі російські та іноземні воєначальники захоплювалися запорізькими козаками і завжди хотіли мати на своєму боці таких професійних, сміливих, умілих і стійких солдатів.
Тому не дивно, що в Січі приймали послів з багатьох країн Європи та Азії. Це такі країни як Швеція, Австрія, Польща, Туреччина, Росія, Болгарія, Молдова та Кримське ханство.
Запорожці укладали договори і міжнародні угоди з цими країнами, вели переговори з іноземними посланцями та у відповідності з укладеними угодами виступали на тій чи іншій стороні.
До цього слід додати, що багато козаків служили при дворах французьких королів, австрійських імператорів та інших правителів Європи, включаючи Росію, і домагалися  там  блискучої  кар'єри.
Ось така складна політична обстановка склалася  тоді в розглянутому нами регіоні.  Її (обстановку) добре знали дві людини в Запорізькій Січі  - отаман та  писар Коша.
- Ну і що ти пропонуєш? - Запитав писаря отаман.
- Нічого! Я тільки висловив свою думку (мнение). Що буде потім?..
- Суп з котом! - Засміявшись своєї жарті, висловився з цього приводу обозний Коша.
- Нічого тут смішного я не бачу! - Відповів серйозно йому писар. - Як би  ми після війни не потрапили в суп  москалям,  як ти нерозумні курчата.
- Що гадає з цього  приводу отаман? - Запитав осавул, він завжди при голосуванні тримав сторону Петра Калнишевського, знаючи його великий політичний досвід і авторитет в Коші.
Отаман на хвилину задумався, а потім почав говорити:
- Друзі, козаки! Я теж за те щоб стати на бік братів  з Московії. Царі - царями, а браття, християнський народ - братами. Турки наші давні вороги, ми їх давно знаємо. Султан теж заритися на наші землі. Однак, тут писар прав, імператриця російська хитра як лисиця і що буде потім з нами, коли ми гуртом розіб’ємо турків, це невідомо. Від неї можна чекати усього  що завгодно.
Але тут, козаки, є одна добра сторона, у нас є можливість поки йде війна між московітами та турками, що німкеня-імператриця не стане чинити підступи проти нас, союзників. Ми тут можемо  виграти час і Сич може окріпнуть економічно і політично. Це в майбутньому нам допоможе у переговорах з імператрицею. Того цю пропозицію я ставлю на голосування...
При голосуванні козацької старшини утримався один писар, всі інші проголосували за пропозицію отамана.
Таким чином, отаман Коша Петро Калнишевський прийняв пропозицію імператриці Катерини виступити на боці Росії, і в зв'язку з цим змушений був підкорятися її воєначальникам, серед яких були, як розумні полководці, так і відверті кар'єристи, яких козаки обзивали «не злим тихім словом - опудало царя Гороха».
У 1769 р. отаман Калнишевський із запорізьким військом діяв спільно з армією графа Румянцева і відбивав турецькі набіги на запорізькі землі по річці Бугу. У 1770 році, перебуваючи в загоні князя Прозоровського, він діяв з козаками між річками Бугом і Тилігул, роблячи пошуки під Очаковом і Хаджибеєм. За ці успішні військові бої і походи отаман Петро Калнишевський отримав у нагороду золоту медаль з портретом Катерини.
          
Російсько-турецька війна 1768-1774 рр.. викликала діяльну участь запорожців на всіх фронтах, де велися активні бойові дії проти турків. Про те, як хвацьки, зі знанням справи билися запорожці з турками, свідчать численні  рескрипти на ім'я отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, нагородами  війську, так само як і листами до кошового російських головнокомандуючих, важливість яких засвідчила Найвищими указами сама  імператриця.
З князем Григорієм Олександровичем Потьомкіним кошовий отаман Петро Іванович Калнишевський познайомився, коли з 17-ти тисячним запорізьким військом у складі російських військ під командуванням графа Розумовського і князя Прозоровського громив турків і їхніх союзників кримських татар.
Після одного з кровопролитних боїв, коли козаки у всьому своєму блиску показали, як треба бити турків, до нього в польовий штаб завітав сам фаворит Катерини князь Григорій Потьомкін з князем Прозоровським.
Кошовий отаман зустрів високих гостей як прийнято серед слов'ян з хлібом і сіллю при повному параді козачого війська. Отаман зі старшинами на красивому вишитому квітами рушнику підніс дорогим гостям хліб-сіль.
Гості зворушені таким теплим прийомом знаменитих на всю російську армію козаків, з вдячністю прийняли хліб-сіль.
Потьомкін від імені гостей подякував козаків, сказавши при цьому:
- Петро Іванович, ви для нас як батько, спасибі за хліб-сіль. Потім він, звертаючись до козаків, подякував їх за вірну службу, сказавши, що імператриця задоволена ними і відзначила їх подвиги на полі брані високими нагородами.
Козаки по знаку отамана хором кілька разів прокричали:
- Віват! Любо! Любо! ..
Потім отаман запросив високих гостей до хати, сказавши:
- Ласкаво просимо гості дорогі до нас у хату...
Штаб отамана тоді розміщувався в невеликому хуторі, де під тимчасові апартаменти отамана була перетворена порожня хата місцевого багатія, який втік з татарами і турками.
Російські воєначальники обговорили з козацькою старшиною на чолі з кошовим отаманом плани майбутньої військової компанії в тилу ворога, і коли вони прийшли до повної домовленості про взаємодію військ, отаман запросив князів повечеряти з ним.
Оскільки гості нагрянули до нього в штаб як сніг наголову, тому нічого отакого смачненького черговий по кухні козак Неешкаша не приготував.
З продуктами у них тоді було туго, йшла війна. Тому Неєшкаша швидко приготував те, що було у нього в запасі з продуктів і те, що було, як говоритися під рукою. А під рукою виявилася тельбух від забитих биків.
Тварин напередодні розчленували на м'ясо, кращі шматки за наказом отамана віддали для годівлі поранених козаків. Отаман та старшини не дуже були вибагливі до їжі і могли зрубати під горілку і сальце все що завгодно, тому Неєшкаша не дуже турбувався за старшин, їх козацькі міцні шлунки всеїдні, а от гості це інша справа. Що жеруть (вибачте - їдять) князі Неєшкаша не знав, тому подав на стіл їм все, що на його погляд було смачним.
На столі гості, і господарі побачили кілька пляшок горілки, нарізане пластинами сало, домашня копчена українська ковбаса, салати з місцевою зелені, глечики з українським наваристим борщем.
                      
На правах гостинного господаря, Петро Калнишевський широким жестом запросив гостей за стіл, сказавши при цьому російською мовою, яким володів досконало:
- Сідайте, гості дорогі, скуштуємо тим, чим нам Господь послав!
- О, я бачу Петро Іванович тут знамениту козацьку горілку! Приймемо по сто крапель цього божественного напою всередину! – Запропонував князь Потьомкін.
- Прошу вибачення , панове, у нас козаків прийнято самим наливати повні чарки, бо ми обслугу таку як у вас не маємо, та вона нам і не потрібна. Такі звичаї козаків, ми все робимо самі.

- Петре Івановичу, ми шануємо ваші звичаї, - сказав Потьомкін, - розливаючи горілку, як простий козак, - я навіть більше вам скажу, в нашій армії йде добра слава про козаків, багато хто хоче записатися козаками, тому хочу сказати такий тост, дозвольте панове !
- Так, звичайно, говорите, Григорій Олександрович, - підтримав його князь Прозоровський.
- Панове, я хочу підняти цей келих за Петра Калнишевського, кошового отамана батька славного війська Запорізького!..
Князь довго розпинався про доблесть козаків, в ув'язненні, щоб потішити козакам сказав на українському суржику:
- Пропоную випити за те: щоб нам усім їлось і пилося, і щоб хотілось і моглося!
Козаки: Будьмо! - Крикнув Потьомкін...
За столом дружно прозвучало козацьке: Гей!
Отаман підтримуючи тост князя, крикнув: - Жіймо!
Всі за столом відповіли: - Гей! Гей!
Отаман крикнув: - Шануймося!
Всі:  - Гей! Гей! Гей!
На закінчення отаман сказав: - Бо ми того варти!..
Під такий хороший спільний тост гості, і господарі випили по чарці горілки, закусили, хто салом, хто ковбасою з салатом. Отаман бачачи, що гості після випитої міцної горілки потягнулися до їжі, сказав Неєшкаше:
- Іван насипай гостям борщу!
- От-от! Налий мені братик борщику, - попросив Потьомкін козака.
Той відкрив горщик з борщем та дерев'яною ложкою-аполоніком насипав їм у тарілки густого наваристого з буряком борщу. Господарі і гості при цьому ще випили по чарці горілки і з апетитом стали їсти борщ, нахвалюючи його.
- Петре Івановичу, що у тебе на друге буде? - Запитав князь.
- Печеня! - Відповів отаман і, повернувшись до Неєшкаше, попросив того принести його.
Козак  як говоритися із запалу з жару приніс здоровенну сковорідку. На ній присипане зеленою цибулькою нудилося добре підсмажене з тоненькою золотавою скоринкою м'ясо незвичайної форми.
Гості та господарі, випивши ще по чарці горілки, з апетитом накинулися на цей делікатес. М'ясо було незвично смачне, кілька пружне, схоже на дичину або м'ясо (філе) дикого кабана.
Коли гості наїлися і напилися досхочу, Потьомкін, як знатний гурман поцікавився у отамана, що за  м'ясо принесли їм на друге. Я хочу порадувати імператрицю хорошим блюдом, вона любить смачно приготоване м'ясо.
Той запитав у Неєшкаші: - Іван, князь цікавиться, що у нас було на друге, можеш поділитися з князем своїм рецептом.
Неєшкаша скромно пом'явся, він був задоволений, що такі шановані гості, князі, високо оцінили його кухарське мистецтво, і він простодушно видав їм свій секрет, сказавши:
- Ну, тут нічого особливого немає! Беремо волові (бичачі) яйця, розрізаємо їх, моїм у води і на пісному маслі з цибулькою підсмажуємо до рум'яної скоринки. У це і все!
- Козак, виходить, що ми з князем на друге з'їли бичачі яйця! - Жахнувся Прозоровський.
- Ну, так! Волові свіжі яйця! - Підтвердив козак.
- Боже мій! - Князь Прозоровський прикриваючи рот шовковою хусточкою, кинувся з хати і, не витримавши, став, блювати і регати прямо біля ганку (крильця).
За ним вибіг і князь Потьомкін, який теж став регати в кущі біля ганку. Так вони довго спорожняли свої шлунки, а потім швидко попрощалися з отаманом і поїхали геть зі штабу Запорізьких козаків.
Отаман, викликавши до себе невдалого кухаря, сказав йому:
- Неєшкаша, для чого ти розповів князям про яйця. Ну, сказав б що це м'яке бичаче філе з задньої частини! А то відразу - яйця, та взагалі волові!
- Отаман, ну звідки я знав, що князі не їдять бичачі яйця. М'ясо ми в лазарет пораненим козакам віддали, у мене залишилися одні яйця.
Отаман тут не витримав сам, заіржав від сміху як молодий жеребець, махнув рукою і сказав Неєшкаші:
- Ти, козаче, будь ласка не розповідав про цю пригоду козакам, а то у них вид сміху шлунки полопаються.
- Добре, отаман! - Відповів збентежений тим, що трапилося козак.
Однак про цю історію слух дійшов не тільки до козаків, а до самої імператриці. По приїзду князя в палац, вона жартома, запрошуючи «ясновельможного» на трапезу пожартувала, сказавши:
- Князь, козаче Яицкий мій, може замовити нам на вечерю бичачі яйця! Я чула, що ти питав рецепт, щоб мене пригостити. Як вони, смачні?
Потьомкін знітився при цьому і став відмовлятися:
- Заради бога, тільки не це!..
- Мила мілюшечка, Гришенька, мені  і твоїх яєць досить!..  - І імператриця, а за нею князь весело сміялися...
Цей курйозний випадок може і відклав в підсвідомості двох впливових  князів нехороший відтінок у їх взаємовідносинах, але вони тоді не подали виду, що ображаються на отамана, та й військова обстановка склалася  тоді така, що було не для взаємних образ.
Накази і прохання до отамана Запорізького війська з боку воєначальників імператриці надходили самі різні від ділових до поганих і відверто неприйнятних  для козаків.
У цьому зв'язку отаман Коша, вислуховуючи розпорядження або прохання російської сторони, коли справа стосувалася святих правил Січі, ігнорував ці деколи нісенітні їх розпорядження.
Так, наприклад, він не дозволив поставити запорозьких ієромонахів у залежність від російських військових священиків, сказавши історичну фразу: «Нахрен лізти москалям у наш монастир зі своїм талмудом!»
Так було, коли запорожці захопили турецьку галеру з рабами неграми вихідцями з Африки, яких турки використовували як веслярів.
Деякі  високопоставлені царські сановники попросили продати їм у прислуги екзотичних «арапів».
Але вони отримали рішучу відповідь отамана, який сказав з цього приводу:
«... Тут (в Січі) арапів (негрів) нема, і тому знайти неможна  жодного, хоч з грішми, хоч без грошей...
Звичаю в Січі у нас нема такого, щоб продавати людей як худобу».
Природно, що така непримиренна позиція отамана Коша не подобалася окремим князям і графам. Вони хотіли купити у козаків екзотичних негрів в якості модної тодішньої прислуги. Хоча мали вже у себе тисячі безправних підневільних кріпаків.
До пори до часу ці графи і князі повинні були терпіти відмови отамана, хоча при цьому нашіптували імператриці нехороші речі на рахунок нього.
* * *
Звідки у козаків запорожців з'явилися негри, які стали потім вільними козаками Коша і добре воював проти турків, ми зараз про це вам розповімо нижче:
Як то раз кур'єр від фельдмаршала Румянцева і генерал-майора Отто Вейсмана прибув у Січ на змиленому коні, його в своїй ставці прийняв сам отаман Петро Калнишевський. Кур'єр передав в руки отаману терміновий пакет, в ньому викладалася пропозиція фельдмаршала провести розвідку по тилах супротивника і на Чорноморському узбережжі. Фельдмаршал побоювався  висадки великого турецького десанту.
А «для заохочення козаків червінцями (рублями)»,  тим, хто піде, фельдмаршал  обіцяв допомогти озброєнням і нагородити грошима кожного, скільки їх буде в цій військовій експедиції.
Російські  генерали тоді часто билися наосліп і тому їх армії несли значні втрати, як в живої силі, так і у втраті озброєння. Не було у них чітких гарних карт і російські воєначальники не знали театру воєнних  дій в районі Чорного моря, Кримського півострова і на Дунаї.
А це було, як ви розумієте, архіважливо в будь-яких бойових баталіях. Російські воєначальники хотіли знати все про противника на передбачуваному театрі військових  дій: їх чисельності, оснащеності гарматами, місця "дісклокації" військ противника, які це війська (піхота, кавалерія), хто їх командир.
З нагоди прибуття гінця, отаман Коша, терміново зібрав на Нараду полковників, серед них був піхотний-десантний полковник Яків Сидловський, морський полковник Іван Мандро, прозваний в Січі «морським вовком», і полковник Опанас Ковпак (далекий прапрадід ... легендарного партизана Ковпака часів Другої світової війни).
Калнишевський прочитав їм лист фельдмаршала і попросив всіх висловитися з приводу прохання російського воєначальника.
Першим узяв слово Іван Мандро, він, звертаючись до отамана Коша, сказав наступне:
- Ми маємо на сьогоднішній день 25 морських чайок, з них п'ять нових. Для такого походу вільно можна буде виділити 10-12 чайок.
- Що ж  ми можемо з Ковпаком посадити по 50 своїх козаків з фальконетом  (гарматою невеликого калібру) на кожен човен, - сказав Яків Сидловський, - хай обозний дасть нам провіант: сухарі, порох, кулі і ядра.
Обозний у відповідь сказав, що згоден дати усе те, що прохає полковник Сидловський. Але при цьому  він зауважив, що запасів сухарів і пороху в Коші залишиться мало.
- Що скаже розвідка? - Звернувся отаман з питанням до полковника Ковпака.
Той неспішно доповів, що козаки прибули недавно з розвідки, повідомляють, що турки очікують прибуття галери з новим пашею, на якій турки везуть гроші для яничарів і нукерів (грошове забезпечення солдатам) і що можна спробувати перехопити її в Чорному морі.
Усі присутні на Раді пожвавилися, почувши цю важливу звістку.
А Яків Сидловський промовив:
- Отаман дозволь між ділом взяти на абордаж цю жирну  кишеню з грошами.
Від такої пропозиції козаки засміялися.
Кошовий отаман мовчки вислухав полковників. Він, розумів, що відмовити в проханні росіян від розвідувального походу козаків по тилах супротивника не можна.
Такий похід, це не легка прогулянка імператриці після обіду з фрейлінами у літнім саду, це військова небезпечна операція в тилу ворога. Козакам належить важка справа і далеко не проста. Багато козаків можуть скласти свої голови в цьому поході.
В тилу ворогів козакам доведеться битися з переважаючими силами противника. Не дарма ж кажуть, що вдома і стіни допомагають, а козаки там будуть непроханими гостями.
Вислухавши всіх, він сказав:
- Командиром походу я пропоную призначати Якова Сидловського, йому виділити 12 морських чайок з повним екіпажем, провіантом і спорядженням.
Виступаєте, полковник через тиждень, підберіть для походу потрібних вам людей.
Писареві відправити лист за моїм підписом, що ми згодні розвідати сили противника у тилу, але нам треба гроші на лагодження  човен, самовари, сухарі і порох з його військових магазинів. Нехай нам усе  це терміново шлють. Підрахуй сам скільки усього треба на цю експедицію, проси більше - дадуть менше...
За пропозицією отамана командиром походу по тилах турків запорізькі старшини одностайно призначили «полковника піхотної команди» Якова Сидловського, «як людину заслужену и по цій частині відому».
- Добре отаман, я готовий піти у цю експедицію, - погодився Яків Сидловський, а потім запитав отамана, - а як на рахунок галери з грішми бути?
- Сам на місті зі старшинами вирішиш, атакувати, чи ні! Яків сам знаєш нам завжди потрібні гроші і харчі хороші, - з усмішкою відповів Калнишевський. - Я прошу вас зараз лиш об одному, вийшовши звідси нікому нічого не говорите про похід. Особливо своїм жінкам, секретність повна.
- Ясна річ отаман! - Погодилися полковники.
Хоча кожен з них знав, що їх жінки кліщами уп'ються в них, намагаючись дізнатися, куди збираються чоловіки. Та це й зрозуміло, вони турбувалися про своїх чоловіків, адже нікому з них не хотілося випробувати на собі удовину гірку долю.
Так в Запорізькій Січі почалася підготовка січовиків до походу. Зберігаючи секретність, курінні отамани своїм козакам не говорили, куди вони збираються плисти і навіщо. Відповідали на їхні запитання ухильно, що на цей раз експедиція буде морська і підуть в похід тільки «добри морські знавці, та охочі козаки».
Деякі з вас, друзі, можуть запитати: - Чому Петро Калнишевський запросив прислати самовари і сухарі з військових російських магазинів (так раніше називалися склади)?
Та з тієї простої причини, що там, де будуть зупинятися козаки на відпочинок, розводити багаття буде не можна, щоб вороги не помітили їх. А в винайдених козацьких військових самоварах вогонь всередині самовара горить, тому його здалеку не видно. У них козаки можуть швидко і непомітно закип'ятити воду, зварити на гарячому пару в самоварі яйця та інше.
Гарячий чай з сухарями і буряковим кусковим цукром перша справа для козака, він швидко сили додає. Завжди в торбі у козака був брусочок сала. Треба згадати тут, що кожен козак в запорізькому війську був не тільки піхотинцем, вершником, гармашем, а ще й моряком. Адже Запорізьке Військо робило походи по Чорному морю проти своїх ворогів - турків з давніх пір. Такі походи на морських чайках для них були звичайною справою.
Секретите, не секретите, а перед походом Січ нагадувала розкиданий мурашник. Всюди кудись поспішали козаки, чистили зброю і амуніцію, готували до відплиття чайки.
Потім козаки гуртом дружно по полозах  змазаним жиром з берега спустили на воду свої довгі та присадкуваті морські чайки. Їх борти були пофарбовані під колір морської хвилі маслянистої фарбою.
Це робилося козаками для того, щоб морська вода відбивалася, приховувала борта, що робило чайки малопомітними, майже невидимими  у морі.
На спущені  в річку чайки завантажили провіант, ядра, гармати та інше.
Після чого козаки попрощавшись з рідними та близькими, зійшли на борт. В один човен сідало по 50 козаків, кожен з яких мав шаблю, дві рушниці, боєприпаси і продовольство.
Батюшка Центральної Церкви освятив козаків, отаман побажав їм удачі в дорозі, козаки перехрестилися і мала флотилія чайок вервечкою як каченята за матінкою качкою попливли по Дніпру за головною  чайкою полковника Якова Сидловського.
Треба сказати, що таким шляхом запорізькі козаки не раз і не два виходили в Чорне море, де нападали на турецькі галери і прибережні міста та селища. Так що ця дорога була їм добре знайома, та й їх командир полковник Яків Сидловський не раз командував такими морськими експедиціями.
По Дніпру, по своїй території чайки пропливли без яких  пригод, однак, попереду перед виходом у море вони повинні були пройти повз двох найпотужніших турецьких фортець, якими в той час були фортеці Очаків і Кінбурн. Знаряддя цих фортець могли запросто потопити всі запорізькі човни.
Тому козаки при підході до фортецям зупинилися в плавнях Дніпра, де вирішили почекати ночі і в темряві спробувати прослизнути повз турецьких сторожів. На всякий пожежний випадок, Яків Сидловський розпорядився загону прикриття на чолі з Тараном непомітно висунутися до стін фортеці і якщо турки помітять у темряві чайки і почнуть палити з гармат, то його загін повинен буде імітувати хибний штурм фортеці, переключивши увагу турків на себе.
Однак все обійшлося, під вечір небо затяглося хмарами, місцями пішов дощ і чайки безперешкодно пройшли повз фортець. Під ранок, підібравши загін Тарана на узмор'ї, козаки пішли морем, намагаючись триматися ближче до берега.
На прохання фельдмаршала кошовий розпорядився посадити на чайки писарів і малювальників, щоб справити замальовку місцевості, розташування прибережних селищ, зручних бухт, замалювати береги і викласти все це на папері.
Так козаки на човнах неспішно малюючи і записуючи все те, що було сказано отаманом, дісталися морем до Хаджі-бея і там, не дуже далеко від цієї морської фортеці противника, причалили до пустельного берега.
Треба сказати, що козаки по минулим походам добре знали ці місця і не раз зупинялися тут на деякий час, щоб перечекати негоду або ще з якоїсь причини. Таких прихованих, зручних стоянок на березі Чорного моря у козаків було кілька, вони були і поблизу Кафи (Феодосії), Козлова (Євпаторії) і в інших місцях.
Замаскувавши свої чайки, загін Якова Сидловського там простояв кілька днів, очікуючи прибуття посланих на розвідку лазутчиків. Їх переодягнених дервішами раніше висадили на берег в цьому місці.
Треба зауважити, що розвідка Коша була найважливішою, першорядною справою, цьому отаман приділяв особливу увагу. У запорожців в тилу османів під виглядом, дервішів, купців, вуличних продавців, міняв працювали професійні розвідники.
І коли до лазутчика якій  працював в тилу ворога з Січі приходили за інформацією козаки, то ніякого умовно знака або кодових фраз, типу: - Продається у вас  шафа з турецькими витребеньками, - говорити їм було не треба.
Гладко голена голова і довгий чуб-чубок (оселедець) були характерною та оригінальною прикметою будь-якого запорізького козака. Тому на зустрічі козак просто знімав з себе чалму і по козацькому голому череп і характерному оселедцю  «свій» завжди дізнавався «свого».
Посланий дервішем в прибережне турецьке місто запорожець, прозваний Янетурокякозак, відвідав розташовану поблизу порту крамницю міняйли Назаряна, якій давно працював в тилу на козаків.
Коли вони лишилися самі, козак зняв прикриваючи лису голову чалму і, жартуючи, сказав:
- Привіт лисому від чорта лисого!
- Здорово Янетурокякозак, можеш свою лису макітру не показувати, сідай чай будемо піти!
За чаєм від міняйли козак дізнався, що з дня надінь тут очікують прибуття галери нового паші з великими грошами з Туреччини. Усі тут в порту тільки про цю подію та галасують.
Почувши це, Янетурокякозак заспішив з цією важливою звісткою до полковника. Що-що, але якщо десь світять козакам великі гроші і харчі хороші, то козаки тут як тут. Жартуючи, з цього приводу вони говорили: «Хто з грішми до нас прийде, той без штанів від нас піде».
Полковник, вислухавши донесення  козака, зібрав на Нараду старшин, де вони спільно вирішили вийти назустріч турецьким кораблям і атакувати їх.
При цьому частина козаків з двома чайками залишилася біля берега, щоб ті підібрали лазутчиків, посланих раніше в розвідку по тилах супротивника і не повернулися ще з завдання.
Отаману коша Петру Калнишевському потрібні були дані розвідки козаків, щоб передати їх фельдмаршалу.
Розділившись, десять кращих чайок на чолі з полковником Сидловським  вийшли у відкрите море, щоб спробувати перехопити турецькі галери.
Повідомлення міняйли Назаряна виявилося вірним, під вечір вони побачили на обрії дві турецькі галери, одна з яких йшла під вимпелом самого капудан-паші Раджаба.
Його флот колись сильно пошарпав флотилію запорізьких чайок. І ось тепер доля знову звела їх на полі брані. Тільки на цей раз впевнений у своїй непереможності Раджабов йшов під своїм адміральським прапором всього з двома кораблями (інші турецькі кораблі вже стояли біля Очакова, чекаючи його), а козацьких чайок було десять, дві з яких могли занурюватися і плисти в підводному положенні.
Однак по чисельності екіпажів (яничар і козаків) сили були рівні. Ці два підводні човна повинні були за задумом Якова Сидловського непомітно підплисти до адміральського корабля. Козаки з цих чайок повинні за допомогою  гаків і мотузкових драбин влізти на борт турецького флагмана і захопити плацдарм на кораблі для подальших успішних дій інших чайок.
У вас, друзі, може виникнути питання:
- Що за дві підводні чайки були у запорожців і як вони влаштовані?
Виглядала  така  чайка козаків примітивно просто. У неї було подвійне дно з баластом на нижньому дні у вигляді морського піску і гальки. Подовжений корпус її зовні і всередині був обшитий товстими воловими шкурами, вони забезпечували  герметичність чайок. Над палубою височіла шахта, де перебував командир з рульовим. Шахта забезпечувала  надходження повітря до екіпажу при плаванні в надводному і на пів  зануреному стані. Рух човна здійснювалося двадцятьма парами весел, герметичних  в місцях проходу крізь корпус човна шкіряними манжетами, добре змащені жиром (смальцем). Для кращого ковзання підводний корпус чайки був теж змазаний смальцем. Дно було постачено двома стулками (створками). Коли виникала необхідність спливання, стулки відкидалися, і баласт (пісок з гравієм) висипався в море, і чайка швидко спливала.
Зустрівши в морі турецькі галери, на борту однієї з них турки везли пристойні гроші, козаки не здрейфив, а натхнені хорошим кушем, перші атакували кораблі турків, застосувавши улюблену морську тактику, яка носила гуморну назву «крутити Веремія».
Ця тактика бойових дій на морі проти турецького флоту була розроблена ще їхніми дідами і давала хороші результати. На відміну від турецьких важких, неповоротких галер, чайки козаків були, як уже тут згадувалося, малопомітні серед морських хвиль, швидкохідні і сильніше у вогневому плані особливо в ближньому бою.
Треба зауважити, що флот графа Орлова в Чесменський битві потопив замкнений у бухті турецький флот, використовуючи саме цю тактику козаків, нападаючи невеликими судами на малорухомі великі турецькі кораблі. Їх верткі брандери впритул підпливали до бортів турецьких кораблів і закидали їх запальними бомбами.
(Довідка, У ніч з 25 на 26 червня 1770 року в Чесменський бухті Егейського моря біля узбережжя Малої Азії. Флот графа Орлова в результаті сильного артилерійського вогню і атаки брандерів знищив весь турецький флот. Втрати турків склали 15 лінійних, 70 інших кораблів і 10 тисяч людей).
Згадана  вище перевага чайок дозволяла козакам швидко наздоганяти турецькі галери і раптово атакувати їх. При цьому, атакуючи, вони застосовували різні замороки у вигляді «великих і малих вертушок», «бойових вуликів», «грецького вогню» та інших своїх хитромудрих пристроїв.
Деякі з вас, друзі, можуть запитати, що за «бойові вулики» застосовували козаки, нападаючи на турецькі кораблі?
Пояснимо всім допитливим, що це за штука «бойові вулики» козаків. Справа в тому, що улюбленим заняттям пристарілих козаків, що відійшли від військових справ, було заняття бджільництвом.
Ця справа як вони вважали була найбільш благородним заняттям. Відомий в Січі пасічник старий Сивоконь був найбільш знатним в Запоріжжі бджолярем, він стверджував, що трудівниця бджола - це божа комашка, отже, пасічник - «угодна Богу людина».
Це повір'я широко розійшлося по хуторах і селах Січі. Тому багато січовиків, які пройшли через криваві січі, в кінці життя або при пораненні йшли часто рятувати душу не в монастир, а на пасіку, ставши бажаним Богу козаком.
Одного разу Сивоконь вийшовши на пасіку і побачив, що з одного вулика вилетів рій бджіл з новою маткою. Рій причепився за гілку біля тину, на якому сушилися перевернуті догори ногами глиняні гірки. Щоб рій далі не полетів, дід швидко зметикував, як його зловити, він схопив найбільший глиняний глечик (горщок) що висів на тину і зловив в нього новий рій. Щоб бджоли не відлетіли, він закрив шийку глечика папахою і залишив його на столі в літній кухні.
Тут на біду свою нагрянули до діда, непрохані гості - лазутчики степовики. Вони розраховували безкоштовно підкріпитися у діда.
Один з них побачивши на столі горщик накритий шапкою, подумав, що там молоко. Недовго думаючи і не запитавши діда, він зняв з глечика папаху і, перевернувши глечик догори дном, підніс край глечика до губ.
Звідти йому на обличчя (губи, ніс, щоки) вивалився рій озлоблених бджіл. Степняк намагався збити, скинути їх з лиця руками. Ці дії руками озлобили бджіл, і вони злобно налетіли на всіх степовиків і обробили їх так, що через хвилину їх було не впізнати.
Вузькоокі   їх очі заплили від укусів бджіл зовсім, так що лице і срака  стали майже однаковими. Рій бджіл так обробив  непрошених гостей, що ті бігли до самого кордону без оглядки.
Після цього випадку вони ніколи більше до діда за молоком не заглядали.
Так народилося це чисто козацька бойова зброя - «бойові вулики». Дід Сивоконь при першій же зустрічі на базарі, де торгував медом і воском розповів про цей випадок обозному. Той у свою чергу отаману.
З тих пір в гончарних майстернях Січі стали готувати корпусу для нового виду зброї, а бджолярі наповнювали їх живою «горючою» сумішшю, закривали їх сітчастої кришкою, щоб бджоли могли дихати. При цьому щоб бджоли були зліші, підсипали в «глечики» перцю і годували їх спеціальним сиропом.


Однак давайте продовжимо нашу розповідь про морському бою січовиків з турками. Зустрівши в морі турецькі галери чайки полковника Якова Сидловського непомітно, користуючись поганою видимістю на море, наблизившись до супротивника, по черзі почали «шарпати» їх, стріляти з рушниць і гармат, закидаючи галери «запальними снарядами», «великими вертушками» і «бойовими вуликами» .
Укус або настирливе і тривалий дзижчання одного джмеля сильно лякає і дратує будь-яку людину. Тому таке «джмелине шарпання» і на суші, і на морі приносила свої плоди запорожцям. Слідуючи цій тактиці, запорожці раптово наближалася на своїх козацьких «чайках» до турецькій галері або кораблю. Слідував залп з фальконетів і рушниць козаків, який був украй неприємний для турків, відволікаючи їх від управління кораблем і змушуючи ховатися за бортами. Човен козаків тут же зникала.
Турки трохи заспокоювалися, думаючи, що козаки відстали від них, однак через деякий час з протилежного борту з'являлися інші «чайки». Запорожці давали залп і знову спливали за горизонт. Наступні човни підбиралися з корми, і так це «шарпаньє» тривало довго.
Започаткована  козаками така  тактика, коли на турецькі галери по черзі і раптово нападали  козацькі чайки, стріляючи з носових малих гармат і метальними пристроями, закидаючи на борт турецьких галер горщики «з грецьким вогнем» і «бойові вулики», дуже була неприємна для супротивника.
І ця метушня тривало дуже довго, турки не знали що робити. Закидавши галери запальними снарядами, вертушками і бойовими вуликами, чайки козаків швидко йшли за межі вогню гармат супротивника. На галерах почалися пожежі.
Турки металися по палубі, намагаючись загасити полум'я, «великі вертушки» голосно стріляли, лякаючи, турок, а горщики з бджолами -  «бойові вулики» розбившись об палубу, випускали  рій озвірілих бджіл. Випущені на волю бджоли боляче жалили яничар.
Раджабов керував діями яничар, кричав на підлеглих з капітанського містка, матюкав їх за те, що вони бояться піднімати «гостинці» козаків і скидати їх в море. Він не розумів, що заважає яничарам підбігти до бомбі і викинути її за борт. І чому вони як божевільні  біжать від них, кричачи і махаючи руками і своїми кривими шаблями. Тоді він сам спустився з містка, щоб своїм прикладом показати, як треба чинити в подібних випадках. По дорозі до «бомби» Раджабов зарубав в паніці утікаючого яничара і кинувся замість нього до цього на перший погляд невинного горщика - «бойового вулика».
Коли спітнілий від напруження капудан-паша одягнений у все строкате (треба зауважити, що для бджіл це був дратівливий чинник) нахилився над хитромудрим «глечиком» то негайно був атакований бджолами. Перша бджола вп'ялася йому в праве віко, друга в щоку, третя вжалила в ніс, частина бджіл залетіла під поли його строкатого халата і почали жалити прямо через натільну білизну.
Раджабов заверещав від болю і панічному страху кинувся геть від горщика з бджолами. Проте цього мало йому допомогло, бджоли по його характерному спітнілого запаху і строкатому східному халату знаходили його і жалили, жалили.
На допомогу капудан-паші  кинулися вірні слуги, які накрили зверху його іншим халатом. Це трохи допомогло від нападу на нього нових бджіл, але бджоли що залетіли під його одяг,  продовжували жалити його. Коли остання бджола пустила свою останню жало-торпеду в сраку високоповажного капудан-паші, він, завиваючи від болю, зник до себе в каюту.
Відбитися від озвірілих бджіл махаючи шаблями було марним заняттям. В результаті такої атаки обличчя  покусаних яничар виглядали як великі надуті спермою волові яйця. А у вузькооких яничар набраних зі східних районів Азії взагалі обличчя заплили  від укусів диких розлючених бджіл і вони нічого не бачили.
Не встигали турки відійти від першого нападу, як тут знову раптово біля борту турецького корабля з'являлися чергові чайки, і все повторювалося знову й знову. Після однієї з атак на другому судні спалахнула сильна пожежа, незабаром корабель вибухнув, видно в трюмах його везли порох і боєприпаси. Турецький корабель пішов на дно.
Чайки керовані козаками тепер основний вогонь перенесли на головний турецький корабель. Вони його «задовбав» своїми жалючими несподіваними наскоками. Після того, як турки остаточно були збиті з пантелику, деморалізовані, у корми турецького флагмана раптово прямо з води з'явилися два підводні чайки. З них  вискочили, як чорти з табакерки, лисі з жмутом чорного волосся  посередині черепа страшні на вигляд напівголі розмальовані чорними смугами козаки. Закинувши абордажні гаки та драбини, вони стрімголов підійнялися на корму турецького корабля і стали палити з самопалів і рушниць по  яничарам.
Бджоли з бойових вуликів їм не заважали, так як випустивши жало вони гинули, крім того крутий запах тютюну відбивав охоту нападати на тіла козаків будь-яких бджіл і комах.
Така козацька тактика морського бою часто була успішною, так як вона базувалася на відчайдушній хоробрості, сміливості і кмітливості козаків.
Корма флагманського корабля незабаром була захоплена козаками повністю, вони стали тіснити яничар до середини  галери. У цей момент з правого і лівого бортів турецької галери з'явилися інші надводні чайки, які таким же «Макаром» пішли на абордаж турецького корабля. Почалася рукопашна сутичка не тільки у корми, а й біля бортів.
Як відомо в рукопашному бою, результат його вирішували завжди молодецтво, натиск, спритність і сміливість. Запорожці були в цьому плані як всі професіонали на висоті.
Результат такої «тяглової» сутички на борту турецького корабля, визначало все і бойовий настрій козаків, і вміле поводження з різною зброєю: шаблями й бойовими молотками:«клепами» і «жвавими» палашами, і важкими сокирами, і гострими, як бритва ножами і кинджалами, в справу йшли також кулаки, удари ногами і навіть головою.
Всьому цьому козацькому «джентльменському» набору: «ламати» і «крушить» ворога, найшлася на турецькому кораблі робота. Як говорили козаки:  - За коси руками, а в боки і ребра кулаками.
У кривавій звалищі важко бувало відрізнити своїх від чужих. Тому козаки вигукували час від часу умовний свій бойовий клич.
Старший кричав: - Будьмо!
У відповідь чулося козацьке: - Гей! Гей!
Це дуже бадьорило  козаків, вони як би відчували плече товариша поруч і билися з ще більшим лихим нестримним ентузіазмом.
Січа на кораблі була закінчена, коли Нечіпайзглузду на капітанському містку проломив довгим  уламком перекладини зламаною щогли голову турецького предводителя капудан-паша Раджаба.
Крикнувши при цьому своїм громовим голосом  козакам  історичну записану писарем  в козацький талмуд фразу:
- Капут паші! Жаба цяцьку (цицьку) йому дала!
Через кілька століть у Велику Вітчизняну війну подібний клич повторився тільки в новій імпровізації наших солдат: - Гітлеру капут! Жаба цяцьку дала!..

Захопивши флагманський турецький корабель, козаки звільнили прикутих до весел негрів, забрали скрині з грошами, обчистили все і вся, занурилися на свої чайки і покинули охоплений вогнем корабель.
Поранених товаришів, серед яких був і полковник Яків Сидловський козаки захопили з собою, а загиблих козаків поховали у братській могилі на пустельному Кримському березі.
Прибувши колишнім маршрутом в Січ, козаки доповіли кошовому отаману Петру Калнишевському про похід, передали замальовки і донесення  розвідки, які потім їм були відправлені фельдмаршалу, а гроші поділили по існуючій в Коші традиції.
Оглянувши «арапів» прибулих з козаками, отаман звелів найбільш сильних і здорових охочих воювати з колишніми їхніми господарями турками залишити в Коші.
Так в Січі опинилися «арапи», яких отаман зробив вільними людьми та за їх бажанням частину прийняв у Січ, а другу частину стомлених  рабством людей розселив по селам і хуторам, де вони вільно працювали нарівні з іншими односельчанами.
Ось на цих «арапів» і зазіхнули вельможі які оточували імператрицю. Їм захотілося мати як у царя Петра 1 свого «арапа», щоб «повипендріватися» і дивувати таких же, як вони самовдоволених жирнючих вельмож.
Отаман Коша Петро Калнишевський не поступився традиціями і звичаями вільного козацтва і рішуче відмовив їм у цьому нелюдському проханні.
Цей та інші «гріхи» Петра Калнишевського були в наслідку вписані імператрицею в провину опальному отаману.
Але це було потім, а зараз запорожців закидали проханнями-наказами зробити те-то, виділити козаків для зміцнення таких-то частин, розвідати ще і ще раз тили противника, дати провідників, лоцманів та інше.
Прикладів таких привести можна безліч. Козаки при цьому несли великі втрати в куренях.
Поки козаки були потрібні, Катерина писала на адресу отамана Коша Петра Калнишевського вдячні, хвалебні листи. В одному з таких листів говорилося:
«Государ  мій Петро Іванович! Маю честь повідомити вас, пане мій найвищу Її Імператорської величності повеління, щоб майбутньої весни при першій слушній нагоді направити таким же способом, як і той рік, було, на човнах у Чорне море до Дунаю із Запорізького війська козаків, якщо можливо дві тисячі чоловік. Якщо ж за якихось обставин такої кількості відправити не вдасться, то, принаймні, не менше тисячі людей по приїзді на Дунай прибутку б до адмірала Нолісу... »
Далі в листі вказує, що імператриця виділила на спорядження нової Дунайської козацької запорізької флотилії, лагодження  чайок, будівництво нових, закупівлю та платню – 10 000 рублів.
Отже, запорожці знову мали здійснити нечуваний за своєю складністю та небезпечністю морський похід. Іншого шляху в Кошового отамана не було, відмовитися в організації такого походу, він не міг.

На старшинській Раді курінні прийняли рішення: почати формування екіпажів, а припасів зажадати у головнокомандуючого князя Долгорукого. Відразу Кошовий викликав писаря та продиктував листа: він просив у князя 40 фальконетів, житніх сухарів із розрахунку на 2000 козаків на два місяці, а також різного вогневого припасу і малих ядер.
Після того, як відповідним листом князь Долгоруков підтвердив, що козаки можуть отримати все з його військових магазинів.
(Довідка: Долгоруков-Кримський, Василь Михайлович.
Брав участь у Російсько-турецькій війні (1768-1774). На князя Долгорукова в 1769 році було покладено охорону російських кримських кордонів. У 1770 р. він змінив П. Паніна на посаді командуючого 2-ю армією. Оскільки кримські татари виступали активними союзниками Туреччини і слали турецької армії підкріплення на береги Дунаю, де йшли головні битви війни, імператриця доручила князю Долгорукову за допомогою запорізьких козаків, які тут знали всі хода і виходи,  зайняти  Кримський півострів.
14 червня російські війська  разом із запорожцями розбили семидесятитисячну армію хана Селіма III Гірея і оволоділи Перекопською лінією; 29 липня, при Кафе, вони вдруге розбили зібране ханом девяностопятітисячное військо, чим примусив до здачі кількох міст Криму.
Були зайняті Арабат, Керч, Єні-Кале, Балаклава та Тамань, князь примусив Селіма бігти до Константинополя і возвів на його місце прихильника Росії, хана Сахиба II Гірея.
Імператриця 18 липня 1771 нагородила князя Долгорукова орденом Св. Георгія I класу.
Катерина ІІ нагородила запорізького полковника  Опанаса Ковпака іменною великою золотою медаллю за Крим, а Євстафія Кобеляку - золотою медаллю «За службу і хоробрість», без імені.
Кошовий отаман Петро Калнишевський  був відзначений найвищою нагородою імперії - орденом Андрія Первозванного, і Катерина II присвоїла йому звання генерал-лейтенанта російської армії.

У день урочистого святкування миру з Туреччиною 10 липня 1775 князь Долгоруков отримав від імператриці шпагу з алмазами, алмази до ордена св. Андрія Первозванного і титул Кримського.
Однак, обманувшись в надії отримати в цей день жезл фельдмаршала, князь образився і вийшов у відставку.
Помер 30 січня 1782. Помер якраз на порозі важливої події, коли Крим увійшов до складу Російської імперії на правах нової губернії - Таврійської.
Фельдмаршалом став не він, а відомий всім фаворит імператриці князь Григорій Потьомкін.)

17 квітня 1772 року Петро Калнишевський знову зібрав курінних і полковників. Треба було обговорити два питання: як розподілити прислані гроші та призначити командира взамін померлого від ран у попередньої експедиції полковника Якова Сидловського.
Старшинська рада вирішила: командиром морського походу призначити сподвижника Сидловського - полковника Мандро, командиром загону прикриття - полковника Ладо.
Через чотири дні чайки Ладо відійшли від пристані. Вони повинні були таємно проплисти по Дніпру, непомітно пройти краєм Дніпровського лиману, висадитися неподалік Кінбурна й чекати підходу полковника Мандро.
Якщо ж запорожці «зчепляться» з турками, то полковник Ладо мав вступити в відволікаючий бій, щоб чайки Мандро без «перешкод» вийшли в Чорне море...
Ми не будемо описувати всі перипетії цього важкого походу, коли шторм розкидав човни і потопив частину козацьких чайок, і скільки їх загинуло в сутичках з яничарами, відзначимо лише, що за цю кампанію Катерина надіслала на Запорізьку Січ чотири великі іменні медалі. Золоті медалі призначалися Петру Калнишевського, Опанасу Ковпаку, Івану Мандро. Четверту медаль, призначену полковникові Сидловському, вручена не було, так як він помер від отриманих в поході ран.
У вересні  1771 року за височайшим поданням  імператриці Катерини II для заохочення козаків, вона постановила викарбувати 1 000 срібних медалей  із написом  «За надані в війську заслуги, 1771».
Запорожці отримали особисту подяку імператриці, вона звучала в перекладі на сучасну мову так:
«Божою милістю Ми, Катерина Друга, імператриця і самодержиця всеросійська і інша й інша. Нашого імператорської величності Низового Війська Запорізького кошовому отаману і всьому війську Запорізькому Наше, імператорської величності, милостиве слово.
Ватажок Другий нашої армії генерал-аншеф князь Долгоруков донесеннями своїми засвідчив Нам, що за всю минуло кампанію підданим Нашим низовим Військом Запорізьким у всіх місцях, де воно за розпорядженнями було і діяло, покладена служба виконувалася з ревнощами і найбільшим старанням.
Ми, завжди, будучи високої думки про підлегле Нам і до служби Нашої старання Низового Війська Запорізького, з таким великим задоволенням приймаємо це підтвердження, яке співпало з Нашими такими надіями, і оскільки є можливість проявити цього мужньому і сповненому ревнощів до віри і вітчизни війську монаршої Наше благодоленіе за звершення їм подвиги, засновані і сповнені вірною відданості і благочесті.
Таким чином Всемилостивий Ми, похваляючи нашою імператорською грамотою зазначене Низове Військо Запорізьке, повністю впевнені, продовжувати свою службу воно буде, до Нас і Нашої імперії вірно, старанно і мужньо далі, як у цій проти ворога хреста Господнього війні, поки світу твердого та корисного не досягнемо, так і постійно, для чого якщо вжитися може і завжди з точністю за цими повелениями лагодитися повинно, які від Нас і Нашим найвищим ім'ям від начальників, довіри Нашого удостоєних, виходять.
Цієї годиною і монаршій Нашій милості і прихильності до цього Нашого підданого війська не тільки тривати, а й у міру прояву їм услуг, посилюватися будуть.
Залишаємося Ми нині до вас кошового отамана та всього війська, доброчесні і прихильні.
Дано в Санкт-Петербурзі, лютого 22 дня 1772 року.
Оригінально власне Її Імператорської Величності рукою підписано так. Катерина».
                                                           ***
Крим, кримське ханство в ті далекі роки, та й зараз був для Росії і ласим шматочком і одночасно головним болем.
Кримське ханство було своєрідним форпостом Високої Порти на північному узбережжі Чорного моря.
Після офіційної церемонії отаман запросив князя до себе.  Князь передав отаману грамоту імператриці, в якій Катерина під диктовку свого фаворита відписала пропозицію надати допомогу  військам князя Долгорукова по захопленню Криму, направивши до нього полковника Опанаса Ковпака з козаками.
Цього полковника Катерина разом з Потьомкіним примітила, коли він був разом Кошовим отаманом на її коронації.
Дорога на Січ від Петербурга займала тоді близько місяця, і послана на початку лютого 1771  грамота була привезена Петру Калнишевському тільки 2 березня.
Кошовий скликав козацьку старшину і, ознайомивши з велінням імператриці, попросив висловлюватися по суті справи. Присутні, знаючи Орільського полковника Ковпака, не висловили жодних претензій, і кошовий отаман наказав «кликати Загальну військову раду».
Забили в литаври, і незабаром близько січової церкви Покрови зібралися запорожці. Вислухавши грамоту імператриці, запорожці вирішили затвердити Орільського полковника Ковпака командиром, а від кожного куреня дати по 14 «охочих козаків» (добровольців).
Похід був досить матеріально забезпечений, а командир російського передового корпусу князь Василь Долгоруков, в який направлялися запорожці, отримав особисто від імператриці вказівку забезпечити розвідгрупу боєприпасами та малокаліберної артилерією (фальконетами).
Полковник Опанас Ковпак із загоном козаків прибув в ставку князя Василя Долгорукова в середині травня 1771 р. і відразу вони були спрямовані вперед російського війська до Перекопу, щоб розвідати сили противника.

Далі буде...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.0429368019104 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати