Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 39090, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.207.163.25')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Липень у розпалі

© Margarita, 30-07-2014
На моїх долонях відчуття високої трави на початку липня. Широка прозовість літнього поля - одне з тих місць, де ти безпричинно щасливий із нічого, де диктатор устроїв життя не насмілиться примушувати твою душу на сваволі складати добре допасовані верлібри заданої розмірності у єдине Щось. У полі, у лісі, у своєму внутрішньому селі - розмірність моєї душі приналежна тільки мені. Липневі пейзажі української природи - найкраще місце для втечі.

Людина постійно переймається проблемою власного дезертирства: від напередвизначених планів, від вівтаря, законного співмешканця, відповідальності за наявні гроші, потреби ходити на роботу, терпіти асфальтоване місто, щерблені сільські дороги і відсталі автобуси, городньої праці, спеки, зимової мерзлоти, можливості будь-якого падіння. Так от: найбільше прагнеться занурити голову у дикі українські трави без урбану на видноколі, а хіба – з лісом. По-собачому відверто й щиро вичухувати надуманих бліх-проблем у тих травах. Якийсь би був у тій радості літнього дня на справжньому українському полі, най би й несіяному, -несказанна печаль за те, що трава та - лиш відтворена у закапелках досвіду впертим наміром згадувати деталі, що трава та - не насправді, що собака з тебе - хіба на ціпку, що умовності -безвідпусткові і, відповідно, - безканікульні.
Усю ту візію собі набачив, намарив крізь дрімоту електропотягу, де поглядові дискомфортно і вікно у літо - йому єдина розрада. Життя лине від міста до міста повз українське поле, співаючи:"кондуктор,нажми на тормоза…" Але не трапиться. Отже, погляд – ніяк не вільний птах, а зацькований ховрах.

Торкатися ноги чи ліктя одруженого чоловіка - не хочеться, бо притиснуто напочатку розгул фантазії, а ще більше сторонишся чоловічого біополя, коли поряд з ним його вагітна дружина. Непояснювані зрозумілі речі,чоловік вагітної дружини на 9 місяців стає святим Йосипом або геть - Творцем. Комусь щасливої би подорожі, а комусь - щасливої би сім'ї.
Якби не можливісь накручувати ціну, жінка з наїдками і питвом у двох картатих торбах з Конотопського ринку ніколи би не дізналася, що таке азарт.
Перший клас електропотягу - не бізнес-клас літака, чого не розуміє тридцятирічний невдаха-простак, що ледь не запізнився на потяг і зайшов у вагон увесь вимитий потом. Розчепірений гудзик на білому пузі, коли господар спить, не приносить господареві вдачі в особистому щасті, а особливо не спонукають його приближення - замаснені з'їденим сидором руки. Проте він так не вважає, бо в нього є діловий товстий записник у майже шкірі, а ще - поважна лисина, бо то від зашкалюючого невиплесканого тестостерону, і незамовкаючий телефон.

Замариновані цивілізаційними вдобствами люди роздивляються з вікон поїздів далеких і близьких розпечений міжрельсовий щебінь. А моєму загнаному у вікно поглядові маряться високі польві трави, вогкість лісового моху, прохолода шиголю під старезними нерозчесаними соснами, свіжість річки, що прорізає поле. Невпізнана її глибина, але можна втиснути втомлені гарячі ноги у пісчані прозорі її узбережжя, відчути, як крізь ноги протікає неквапом земне життя, поки твоє пролітає повз швидкісною стрілою підвищеної комфортності.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Шон Маклех, 30-07-2014

[ Без назви ]

© Володимир Ворона, 30-07-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.74199295043945 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …