Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51024
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 38902, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.117.182.179')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза фантасмагорія

ПРОСТЕ РІШЕННЯ

© Аркадій Квітень, 30-06-2014
   Микита Сергійович був чоловіком грамотним і розумним водночас, що буває дуже рідко, особливо в наш буремний час. По життю, особливо в усіляких державних установах, що розвелося видимо-невидимо, попадаються чомусь люди або грамотні і нерозумні, або розумні але неграмотні – біда тай годі. А ось Микитка, так його звала рідня і приближені особи, хоча й був колись конторською людиною (працював бухгалтером у Міжколгоспзламі, як тепер принизливо називають) так і залишився для людей своєрідним подвижником у суспільних справах.

Ну, чи написати кому заяву до суду, чи подати скаргу на елементи до недбалих нащадків, що позабули в су толоці життя навіть звідки родом, і таке інше. Односельці, чуть що і відразу біжать до Микитки на консультацію. А от знаменитістю він став лише недавно, відтоді, як трапилася нужда на оформлення субсидій. Ось тут, він, маючи професійний навик рахувати чужі гроші, рахував старанно: і собі, і людям все до копієчки. Односельці на Микитку молилися, як на справжнього фінансового екстрасенса, різниця була лише в тому, що всі відьми та відьмаки брали за свої послуги гроші, а Микитка навпаки – їм заощаджував, в цім й була його благодійницька подвижницька вдача.

   Останні події в Києві, та заяви високо посадовців про підтягування пасків, Микита Сергійович сприйняв по-філософськи, стримано. «Їсти треба менше – ось і вся справа» - відповідав він на стурбовані запитання односельців: «Як надалі жити?». Але одна справа рахувати гроші на сплату по субсидії, а інша – «їсти менше». Тут вступають в дію інші закони рефлекторного характеру.

  Микитка, як ми вже засвідчилися, був ще й розумною людиною і добре пам’ятав, ще з шкільної програми, про досліди доктора Павлова з собакою; коли їй показували їжу то в неї починав виділятися через пробірку шлунковий сік – спрацьовував умовний рефлекс. Ось тут йому й прийшла на думку геніальна ідея: раз життя подорожчало в двічі, то скільки не підтягуй пасок, а дружині від цієї процедури можна було ненароком ще й задавитися, а рефлекс все рівно буде спрацьовувати.

  Як в людини грамотної та ще й розумної, новітня ідея по виходу з цієї соціальної кризи довго не трималася в голові і вже тягарем висіла на язиці. Ввечері, коли вони з дружиною, Ніною Петрівною, повечеряли гарненько гречаною кашею заправленою смальцем, та запили кисляком і обговорили телевізійні новини, Микита Сергійович, як у батюшки на сповіді, повідав дружині: і про досліди Павлова, і про умовний рефлекс.
  
Дружина, слухала чоловіка не перебиваючи, довірившись його начитаності, не перепитувала про незрозуміле, просто слухала, аж доки не почала зівати, проґавивши основну думку чоловіка.
   - Що, що? – осоловіло перепитала вона учувши в словах якусь таємну загрозу для себе.
   - Ось я тобі ще раз кажу, що умовний рефлекс на їжу можливо подолати лише резекцією шлунку.

   - Що? Що ти Микито мелеш? Скажи по-людськи, задовбала мене оця твоя грамота!
   - Для тебе розжую і до рота покладу, - спокійно зауважив Микита Сергійович, - бо знав дружину лише як розумну жінку. – Раз жити стало дорожче у двічі, а пенсії залишилися курям на сміх, то це означає, що і їсти треба у двічі менше, за-о-щад-ли-во, як сказав прем’єр міністр, але на умовний рефлекс ціни не діють – будемо робити операції по скороченню шлунка у двічі (тобто резекцію - по медичному). Тепер розумієш?

   Ніна Петрівна аж сплеснула руками: - Свят, свят,свят… В тебе на старість мабуть дах зірвало.
Вона завзято хрестила собі рота і живіт, бурмочучи «Отче наш».
   - Хрестись не хрестись, а завтра їдьмо в район до хірурга записуватися на операції, не катувати ж себе голодом, сказав, як відрубав Микита Сергійович і, ледь ткнувшись головою до подушки, захропів сном праведника.
   - Господи, твоя воля, в молодості із-за абортів життя не було, а на старості, дожилися, ще й на резекцію треба лягати. Тьху, щоб вас свині покусали, іроди окаянні, - лаялася про себе Ніна Петрівна посилаючи прокляття і на умовний рефлекс, і на високо посадовців, що свої помилки в управлінні державою знову перекладають на простий люд.

   Як би там не було, а за подружжям Пилипчуків (таке призвіще наших героїв) люди потяглися у райцентр до хірургії. Односельці тепер хвалилися один одному: «Яка грамотна і розумна людина – Микитка, найшов таке просте рішення, відтепер ложкою манної каші наїдаємося. Любі урядові негаразди не страшні».

   Лікарі працювали уже в три зміни не покладаючи рук, навіть ліпосакції і бо текс відійшли на другий план. Вони глузували поміж собою в час перезміни: «Кому війна, а кому матінка рідна».

   Вирішивши людські проблеми Микита Сергійович взявся за худобу. «Раз ми зараз стали мало їсти, то на біса нам годувати кабана в півтора центнера, будемо водночас з кастрацією робити й резекцію» - подумав Микитка і повіз кабанчика у ветлікарню.  

                

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© ВЛАДИСЛАВА, 03-07-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Михайло Нечитайло, 30-06-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 2.0412459373474 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …