Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 38854, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.144.84.155')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Криваве роад-муві з елементами мелодрами

Ті, хто виживе, отримують усе (частина друга)

© Владислав Івченко, 23-06-2014
ІНТ. КВАРТИРА В ПАНЕЛЬНОМУ БУДИНКУ. ДЕНЬ

У квартирі сперечаються Охоронець та жінка років тридцяти, яскрава блондинка з трохи вульгарним макіяжем і стилем одягатися. ДРУЖИНА. Він сидить на дивані й робить вигляд, що читає газету, дружина бігає навколо та репетує.

ОХОРОНЕЦЬ
Так їдь куди хочеш! Тільки сина я тобі не віддам!

ДРУЖИНА
Ти ж його не любиш! Ти ж думаєш, що він не твій, що я його від когось нагуляла!

ОХОРОНЕЦЬ
Не твоя собача справа.

ДРУЖИНА
А, так ти навмисно це робиш! Вчепився у хлопчика, щоб через нього мені помститися! Покидьок!

ОХОРОНЕЦЬ
Мила, тобі мариться.

ДРУЖИНА
Ти сволота, Юрочку, сволота!

ОХОРОНЕЦЬ
Хто ти, уточнювати не будемо.

ДРУЖИНА
А ти уточни! Нумо!

ОХОРОНЕЦЬ
Не хочу вживати матюччя.

ДРУЖИНА
Та пішов ти!

ОХОРОНЕЦЬ
Навзаєм.

ДРУЖИНА
Ти покидьок! Ти заздриш моєму щастю й намагаєшся мені помститися!
ОХОРОНЕЦЬ (регоче)
Щастям ти називаєш це п'ятдесятилітнього пердуна з Арізони?

ДРУЖИНА
У цього пердуна зуби краще, ніж у тебе тридцятирічного!

ОХОРОНЕЦЬ
Зуби можна зіпсувати.

ДРУЖИНА
Ти погрожуєш?

ОХОРОНЕЦЬ
Що-ти, я ж співробітник міліції, як я можу погрожувати? Я завжди на охороні закону та порядку.

ДРУЖИНА
У нього в п'ятдесят стоїть краще, аніж у тебе зараз!

ОХОРОНЕЦЬ
Я дуже радий за нього.

ДРУЖИНА
А ти був імпотент, їм і залишився!

ОХОРОНЕЦЬ
Навіщо ж ти за мене виходила?

ДРУЖИНА
Молода була, дурна!

ОХОРОНЕЦЬ
Ти постарішала, але не змінилася. Хіба що дупу рознесло.

ДРУЖИНА (верещить)
Ах ти мерзотник!

ОХОРОНЕЦЬ
Я ж тобі говорив, що бігати потрібно. Я от у формі себе тримаю, легко в шкільний випускний костюм влажу, а ти роздобріла кормою.

ДРУЖИНА
А Дональду подобається!

ОХОРОНЕЦЬ

Звісно, подобається. Він же тебе в зад пхає.

ДРУЖИНА
Що ти мелеш!

ОХОРОНЕЦЬ
Сюди ж їдуть виключно збоченці. То інцестом балуються, то тільки в зад хочуть. Звичайно, при таких розкладах йому твоя дупа, як земля обітована.

ДРУЖИНА
А тебе завидки беруть!

ОХОРОНЕЦЬ
Ні, ти ж знаєш, що всі ці содомічні жарти не про мене.

ДРУЖИНА
І дурень! Ти знаєш, що я кінчаю!

ОХОРОНЕЦЬ
Прямо зараз?

ДРУЖИНА
Ні! Коли ми з Дональдом займаємося анальним сексом! Я зараз тільки так кінчаю! З тобою майже ніколи не кінчала, а з ним щораз! Бо ти імпотент, в тебе в’ялий!

Охоронець закушує собі губи й лютішає обличчям. Стискає кулаки.

ДРУЖИНА
Що ти там сопеш? Дрочиш, чи що? Ти навіть баби собі знайти не зміг! Жодна дурочка з тобою жити не схотіла!

Дружина бігає навколо нього і чекає його реакції. Він спочатку біситься, а потім несподівано сміється.

ОХОРОНЕЦЬ
А, я зрозумів! Ти хочеш, щоб я тебе вдарив! Побіжиш до суду. Ні, хер тобі, мила.

ДРУЖИНА
Віддай мені сина!

ОХОРОНЕЦЬ
Ні.

ДРУЖИНА
Чому? Йому там краще буде!

ОХОРОНЕЦЬ
Щоб його виховував якийсь похітливий збоченець, щоб він став смердючим піндосом? Та ніколи!

ДРУЖИНА
Він там життя побачить! У нього окрема кімната буде, підросте й машину куплять, нормальну машину! Не буде, як ти, все життя на металобрухті їздити! Ти ж гівно, невдаха, лузер задрипаний, чмошник, гівно!

ОХОРОНЕЦЬ
У тебе щось в лайці переважає фекальна тематика. Наслідку анального сексу?

ОХОРОНЕЦЬ
Та пішов ти!

Вона вискакує на кухню, п'є там воду, Охоронець дивиться в газету, але ока в нього замутнені, він злий, хоче заспокоїтися, але не може. Б'є себе по щоках, щось шепотить. Дружина повертається.

ДРУЖИНА
Ну добре, давай я тобі заплачу!

ОХОРОНЕЦЬ (здивовано)
Що?

ДРУЖИНА
Скільки ти хочеш за сина?

ОХОРОНЕЦЬ
Не продається.

ДРУЖИНА
Подумай добре, згадай, скільки ти одержуєш, охороняючи цей задрипаний банк! Ти навіть не міг заощадити грошей, щоб з'їздити на море!

ОХОРОНЕЦЬ (посміхається)
Добре, скільки ти пропонуєш?

ДРУЖИНА (здивовано)
Що?

ОХОРОНЕЦЬ
Назви суму.

ДРУЖИНА
Ти це серйозно?
ОХОРОНЕЦЬ
А ті ні?

Вона дивиться на нього з неприхованим презирством. Вона завела цю розмову, щоб зайвий раз принизити його - це ж треба, запропонувати відступні за рідного сина! І раптом він погодився! Ну слимак, ну тварина, ну мерзотник! Так як же так можна!

ДРУЖИНА (з презирством)
Ти хочеш продати сина?

ОХОРОНЕЦЬ (з посмішкою)
А ти передумала купувати?

Вона переможно посміхається.

ДРУЖИНА
Ні, я хочу. Я готова заплатити, тільки щоб не бачити більше твою паскудну пику.

ОХОРОНЕЦЬ
Ближче до конкретики. Скільки?

ДРУЖИНА
П'ятсот доларів.

ОХОРОНЕЦЬ
Бу-га-га!

ДРУЖИНА
Це твоя тримісячна зарплата. Навіть із преміями.

ОХОРОНЕЦЬ
Я ж не на роботу влаштовуюся, я сина віддаю.

ДРУЖИНА
Сімсот.

ОХОРОНЕЦЬ
Десять тисяч і завтра.

ДРУЖИНА
Ти що, з глузду з'їхав? Я гроші не друкую!

ОХОРОНЕЦЬ
Твій анальний друг - багатенький Буратіно. Сама казала, що літачок у нього є, ранчо. Ну так нехай розщедритися, щоб придбати відмінного сина.

ДРУЖИНА
Покидьок, ти продаєш власну дитину!

ОХОРОНЕЦЬ
Я радий, що ти так думаєш. В сенсі, що він мій.

ДРУЖИНА
Тисяча!

ОХОРОНЕЦЬ
Десять, десять тисяч доларів. Червінець штуцерів баксов. Ні цента менше. Торг тут неприйнятний. Для твого дуполюбого дружка це смішні гроші, а я куплю нову машину.

ДРУЖИНА
Для чого тобі нова машина, щоб їздити охороняти чужі гроші?

ОХОРОНЕЦЬ
Подумаю, куди їздити.

ДРУЖИНА
Сволото!

ОХОРОНЕЦЬ
Лайся скільки хочеш. А гроші повинні бути до завтрашнього вечора. Якщо грошей не буде, то будемо судитися. І обіцяю, що тобі нічого не світить. Сашко залишиться тут.

ДРУЖИНА
Ну, Юрочко, ти і гівно! Мудак!

ОХОРОНЕЦЬ
Не кричи так голосно, а то сусіди міліцію викличуть.

ДРУЖИНА
А мені начхати!

Вона хоче ще щось крикнути, коли дзвонить її мобільник. Вона читає з екрана хто дзвонить і відразу осікається, вибігає в кухню, по дорозі починає посміхатися, поправляти зачіску, потім приємним, трохи котячим голос каже "Хелло".
Потім щось тараторить по-англійському, чим далі, тим усе більше стривожено. Під кінець ледь не плаче. Охоронець всю цю мелодраму слухає й не розуміє, що відбувається. Дружина вбігає в кімнату.

ОХОРОНЕЦЬ
Це ти зробив! Покидьок!

Кидається на нього з явним наміром видряпати очі або щось подібне. Але Охоронець відпрацьованим прийомом заламує їй руку й валить на диван. Тримає, поки вона не припиняє кричати. Відпускає, вона підхоплюється.

ДРУЖИНА
Дональда побили та пограбували! Це твоїх рук справа!


ОХОРОНЕЦЬ (ошелешено)
Як бачиш, мої руки при мені.

ДРУЖИНА (кричить)
Це ти все влаштував!

ОХОРОНЕЦЬ
Я розмовляв зараз з тобою!

ДРУЖИНА
Ти когось підмовив! Так!

ОХОРОНЕЦЬ
Брехня.

ДРУЖИНА
Ненавиджу тебе! Я їду до нього, бідолашний Дональд! Його ледве не вбили!

ОХОРОНЕЦЬ
Та що трапилося?

ДРУЖИНА
Не бреши, що не знаєш! Ти за все відповіси!

Вона тікає, Охоронець нервово ходить по кімнаті, запалює цигарку.

ОХОРОНЕЦЬ
Цього ще не вистачало! Пиндос, хронів, куди ж він вліз!

ІНТ. КАБІНЕТ БУГАЯ. РАНОК

Бугай сидить на дивані, за столиком. Навпроти нього кілька арабів у традиційних костюмах і літній чоловік європейської зовнішності і передпенсійного віку у світлій сорочці. ПЕРЕКЛАДАЧ. Араби уважно дивляться за Бугаєм, той спостерігає за ними. Серед арабів говорить один, невисокий, худий, з вузькою борідкою. АЛЬ-ТАМРІ.

ПЕРЕКЛАДАЧ
Пан Аль-Тамри каже, що товар мусить бути не пізніше цього тижня.

БУГАЙ
Скажи йому, що буде. Але мене цікавить схема розрахунку.

ПЕРЕКЛАДАЧ
Як і домовлялися - готівка і на місці. Пан Аль-Тамри перевірить товар і зробить оплату. Але пан Аль-Тамри хоче попередити, що зривів не мусить бути.

БУГАЙ
Ніяких зривів.

ПЕРЕКЛАДАЧ
Інакше він понесе великі збитки, а пан Аль-Тамри не любить втрачати гроші.

БУГАЙ
Я теж.

ПЕРЕКЛАДАЧ
Тоді ми чекаємо на ваш дзвінок.

БУГАЙ
Домовилися.

Перекладач каже по-арабські своїм клієнтам, араби підводяться і йдуть до дверей. Аль-Тамрі щось грізно говорить перекладачу, інші араби кивають головами.

ПЕРЕКЛАДАЧ
Пан Аль-Тамри хоче попередити, що якщо в нього виникнуть підозри, то охорона почне стріляти. Він не хоче непорозумінь.

БУГАЙ (роздратовано)
Скажи йому, що я хочу просто зробити цю справу. Здати товар і одержати гроші. Без стрілянини. Але якщо побачу, що мене тримають за лоха, то покладу всіх! Хай поспитають, що я за людина.

Бугай зловісно сміється, перекладач хвилюється, щось тараторить і араби йдуть.

БУГАЙ (услід)
Мавпи довбані.

Бугай бере телефон.

БУГАЙ
Алло, Сеня, зараз тут з офісу вийде п'яток мавп, сядь їм на хвіст. Довідайся, де зупинилися, з ким зустрічалися і все таке. Давай, тільки візьми машину непримітну, а то ще будеш за ними на своєму мерсику ганяти.  

Сідати у своє величезне крісло, знову дзвонить.

БУГАЙ
Алло, це Башта. Як там товар? Все по плану? Значить післязавтра з ранку. Так, на тому місці. І щоб без вибриків. Це добре, що зрозуміло, нетямущі зі мною довго не працюють.


Відключається й знову дзвонить.

БУГАЙ
Ванька, швидко до мене.

Дістає із шафи кілька кубиків і дерев'яний стакан. Трясе кубики в ньому, а потім викидає на стіл. Дивиться на цифри, дістає велику книгу у розкішній шкіряній палітурці з золотом, щось читає. Забігає Бухгалтер і шанобливо стає біля дверей, очікуючи поки начальство закінчить свої цифро-магічні процедури. Бугай зітхає.

БУГАЙ
Херня якась буде із цією справою. Цифри так говорять. Не знаєш, у чому причина?

БУХГАЛТЕР (перелякано)
Ні-ні, не знаю!

Бухгалтер біліє, крутить головою, тремтить.

БУГАЙ (підозріло)
Чого ти так злякався?

БУХГАЛТЕР
Та боюся я ваших цифр!

БУГАЙ
Ти ж бухгалтер.

БУХГАЛТЕР
Тому й боюся. Дебет-кредит, це я розумію. А щоб долю пророкувати, то це мені незрозуміло і страшно. Дивна якась справа.

БУГАЙ
Нічого дивного, це - Каббала. Наука наук. Я десять штук заплатив, щоб цій справі навчитися. У кращих майстрів!

БУХГАЛТЕР
Ну, не знаю.

БУГАЙ
Тобі і знати нічого не потрібно. Ти - бухгалтер.

БУХГАЛТЕР
Так точно!

БУГАЙ
До кінці тижня в мене буде лимон баксів. Подумай, як його завести, щоб устаткування придбати.

БУХГАЛТЕР
Буде виконано.

БУГАЙ
Не сумніваюся. А завтра звози мою дружину до лікарні. Чогось цицька одна в неї болить, може рак.

БУХГАЛТЕР (перелякано)
Рак?

БУГАЙ
Хуяк! Зрозумів, що зробити потрібно?

БУХГАЛТЕР
Так, так!

БУГАЙ
Дій давай, шаромижник.

Бухгалтер виходить, Бугай знову трясе стаканом і викидає кубики, вивчає їх, потім гортає книгу, щось там дивиться, зітхає.

БУГАЙ
Підлянку хтось мені загортає. Тільки обламаються. Я їм цю підлянку в дупу засуну й з рота вийму. Виродки!
Б'є кулаком по столі, кубики підстрибують і перевертаються. Бугай придивляється до нової комбінації й замислюється. Ворушить губами, щось звіряє із книгою.

ІНТ. КІМНАТА НЕВЕЛИЧКОГО ПРИДОРОЖНЬОГО ГОТЕЛЮ

Лола ходить по маленькій кімнаті пришляхового готелю. Хлопець років 25-ти, широкоплечий, у джинсах і тісній футболці обережно виглядає у вікно. ДЕН.

ДЕН
Зіпсує він все, от подивишся.

ЛОЛА
Нічого не зіпсує.

ДЕН
Зіпсує. Він мене ненавидить і хоче пришити, думаєш я не бачу.

ЛОЛА
Він нічого тобі не зробить.

ДЕН (роздратовано)
Навіщо він нам, навіщо?

ЛОЛА
Не починай.

ДЕН
Він тупий і нікчемний. Вночі кричить.

ЛОЛА
Дене, я кохаю його. І тебе і його. Ми будемо разом.

ДЕН
Та я не проти, мені він не заважає, але я відчуваю, що він все зіпсує. Навіщо він цього америкоса побив?

ЛОЛА
Він їх не любить.

ДЕН (роздратовано)
Лоло, я теж багато кого не люблю, але я стримуюся! Так не можна, щоб що хочу, то й роблю! Ми не діти!

ЛОЛА
Він - велика дитина. За це я його і кохаю.  А ти - справжній чоловік. Сильний і спокійний, ти зовсім інший.

ДЕН
Просто нам не треба світитися. Пограбували і пішли. Тоді клієнт у міліцію не піде, щоб всього не розповідати. А якщо побити, то приїде «швидка» і тоді точно міліції стане відомо. А він ледь голову не пробив.

ЛОЛА
Він погарячкував. До того ж він дійсно їх не любить! Він же з лімоновців.

ДЕН
Я не хочу через нього ризикувати.

ЛОЛА
Він більше так не робитиме.

ДЕН
Коли-небудь він застрелить мене.

ЛОЛА
Ні. Він знає, що я не залишуся з ним.

ДЕН
Навіщо він нам.

ЛОЛА
Я кохаю його.

ДЕН
Але кінчаєш тільки від мене.

ЛОЛА
Що?

ДЕН (киває головою)
Від нього – ніколи, ти тільки удаєш, а від мене по-справжньому.

ЛОЛА
Дурниці!

ДЕН
Ні,  все ж бачу.

ЛОЛА
Я кохаю вас обох!

ДЕН
Можливо, але чомусь кінчаєш тільки від мене.

ЛОЛА
Я не хочу це чути!
ДЕН
Добре, змінимо тему. Коли поїдемо до Криму?

ЛОЛА
За пару тижнів. Треба назбирати грошей, я не хочу там працювати.

ДЕН
Тобі й не доведеться, ми будемо самі.

ЛОЛА
Мені не подобається ваша робота, через неї легко можете загриміти у в'язницю.

ДЕН
Так що нам, сидіти твоїми сутенерами?

ЛОЛА
Так краще.

ДЕН
Мені - ні. Знаєш, як я їх ненавиджу, всіх цих кобелів, які тебе трахають! Я б їх повбивав. Ледве стримуюся.

ЛОЛА
А сам лаєш Еда.

ДЕН
Але я стримуюся!

ЛОЛА
Молодець. Ти ж дорослий.

ДЕН
Чому одним можна бути маленькими, а інші повинні бути тільки дорослими?

ЛОЛА
А чому я народилася жінкою, а ти чоловіком?

ДЕН (хрипко)
Іди до мене.

ЛОЛА
Ні.

ДЕН
Я просто поцілую твою шию, ти ж знаєш, як я люблю твою шию.

ЛОЛА
А ти знаєш, як я збуджуюся. Ні.

ДЕН
Ти черства й байдужа.

ЛОЛА
Прийде Ед і ми займемося коханням.

ДЕН
Те чим він займається - це сміх.  

ЛОЛА (з образою)
Дене!

ДЕН
Добре, мовчу. Он він іде. Знову, видно, купив якоїсь неїстівної ковбаси.

ЛОЛА
Ну сам би пішов.


ДЕН
Та мені то що, я ковбаси не їм.

ІНТ. КАБІНЕТ СЛІДЧОГО. ДЕНЬ

За столом сидить Слідчий і вивчає якісь папери. У двері обережно стукають. Заглядає Охоронець.

ОХОРОНЕЦЬ
Дозвольте.

СЛІДЧИЙ
Заходь, Ситник. Знаєш, чому викликав?

ОХОРОНЕЦЬ
Здогадуюся.

СЛІДЧИЙ
Звідки?

ОХОРОНЕЦЬ
Так вона сама кричала, що буде керівництву скаржитися.

СЛІДЧИЙ
Не просто скаржитися. Заява лежить, обвинувачують тебе в серйозному злочині - пограбуванні з нанесенням тяжких тілесних.

ОХОРОНЕЦЬ
Я вдома був – усі сусіди чули, як вона на мене волала.  

СЛІДЧИЙ
Вона каже, що ти - організатор.
ОХОРОНЕЦЬ
Ну кого б я міг організовувати?

СЛІДЧИЙ
Їй можна повірити. Мотив у тебе є, тим більше ти про зуби говорив, а бідолашному піндосу майже всі зуби вибили. Зробити це могли твої товариші.

ОХОРОНЕЦЬ
Мої товариші в цей час на зміні були. Більше товаришів в мене немає й нічого я не організовував. А вона на мене наклеп зводить, щоб сина відібрати.

СЛІДЧИЙ
Навіщо їй син?


ОХОРОНЕЦЬ
Хоче в Америку забрати. Я не віддаю, по суду в неї теж нічого не вийде. Тому вона хоче, щоб посадили мене, тоді вдасться сина забрати. Спочатку додому приходила, скандали влаштовувала, ображала, чекала, що я по морді дам, а вона мене відразу до в'язниці. Але я себе в руках тримав. А отут хахаль побитий в справу пішов.

СЛІДЧИЙ
Це не підстава - його серйозно відходили.

ОХОРОНЕЦЬ
Я здогадуюся, що не підстава. Не став би він заради чужої дитини зубами жертвувати.

СЛІДЧИЙ
Ну й хто його тоді?

ОХОРОНЕЦЬ
Звідки я знаю? Вона сказала, що напали на нього й побили, помчалася лікувати.

СЛІДЧИЙ
Давно він у неї?

ОХОРОНЕЦЬ
Не знаю. Ми вже майже два роки разом не живемо. Я за нею не стежив. Чув, що кілька хахалів було, поки от американця обкрутила. Йому під шістдесят, може думає, що він недовго проживе, залишить спадщину. Тільки хрін там - вони довго живуть, мінімум до вісімдесятьох, я в газеті читав.

СЛІДЧИЙ
Ну, я бачу, що ти, наче, непричетний. Поговори з нею, щоб заяву забрала. А то вона нам статистику псує.

ОХОРОНЕЦЬ
Поговорити можу, тільки не забере. Їй же син потрібний, а сина я їй не віддам.

СЛІДЧИЙ
Якщо заява залишиться, неприємності в тебе будуть.

ОХОРОНЕЦЬ
Сина я не віддам, а звільните, так звільняйте. Мені давно вже іншу роботу пропонували.

СЛІДЧИЙ (невдоволено)
Даремно ти так.

ОХОРОНЕЦЬ
Даремно, чи ні, а син в мене один і я його не віддам.

СЛІДЧИЙ
На час розслідування можемо відсторонити тебе від служби.

Слідчий малює в блокноті машину гостро заточеним олівцем. Він любить спортивні машини й мріє коли-небудь купити собі. Охоронець дивиться на нього.

ОХОРОНЕЦЬ
Справа ваша. Тільки я вже сім років в органах. Жодної догани, жодного стягнення, а отут колишня дружина наплела бозна що й відстороняєте. Хіба це справедливо?

СЛІДЧИЙ
Зовсім ти про честь мундира не думаєш. Уявляєш, що буде, якщо в газети піде, що міліціонера підозрюють в організації побиття і пограбування громадянина США? Це ж на всю країну скандал. А генерал скандалів не любить, йому до пенсії рік залишився і він хоче спокійненько дослужити.  

ОХОРОНЕЦЬ
Я з нею поговорю, може вдасться переконати.

СЛІДЧИЙ
Поговори. І швидше – сьогодні чи завтра.
ОХОРОНЕЦЬ
Завтра. Треба, щоб хоч трохи охолонула.

СЛІДЧИЙ
Якщо заява залишиться, сам розумієш про наслідки.

ОХОРОНЕЦЬ
Розумію. А де його хоч ограбували? Вона сказала, що по дорозі десь.

СЛІДЧИЙ
На трасі, за Глуховом. Говорить, що зупинився помочитися, а на нього з кущів двоє накинулося.



ОХОРОНЕЦЬ
Дивно. Що вони там у кущах так його і чекали?

СЛІДЧИЙ
Дивно. Може збіг, а може і бреше. Але це не важливо, ти заявою займайся.

ОХОРОНЕЦЬ
Слухаюся. Дозволите піти.

СЛІДЧИЙ
Давай, займайся.

Охоронець виходить, Слідчий тарабанить пальцями по столі, щось думає.

СЛІДЧИЙ
А може і він. Гниль якась у нього в середині, оченята бігають.

НАТ. ДВІР ХАТИ МОВЧУНА. ДЕНЬ

У двір заходить Бухгалтер, нервово оглядається, бачить Мовчуна, що сидить на припічку хати.

БУХГАЛТЕР
Володю, привіт.

Мовчун киває.

БУХГАЛТЕР
У тебе нікого, поговорити можна?

Мовчун киває.

БУХГАЛТЕР (тремтячим голосом)
Я до тебе у справі, дуже серйозній справі. Хочеш заробити, добре заробити?

Мовчун киває.

БУХГАЛТЕР
Значить така справа.

Бухгалтер оглядається навколо, потім підхоплюється, біжить по будинку Мовчуна, заглядає за двері, потім вибігає з двору, дивиться за парканом. Скрізь нікого. Повертається. Мовчун не звернув не цю біганину жодної уваги.

БУХГАЛТЕР (тихо і хрипко)
Мені потрібно, щоб ти той, ну, щоби його, як би то мовити, того. Пришив. Тобто замочив. Його.

Мовчун киває.

БУХГАЛТЕР (роздратовано)
Що ти киваєш, я ж не сказав, кого!

Бухгалтер заглядає в очі Мовчуну, нахиляється до нього й шепоче.

БУХГАЛТЕР
Мені потрібно прибрати Бугая. Зробиш?

Мовчун дивиться на нього. Бухгалтер посміхається.

БУХГАЛТЕР
О, живий, а я думав що ти тільки головою трясеш. То зробиш?

Мовчун киває, Бухгалтер радісно плескає долонями.

БУХГАЛТЕР
Супер! Дивися - він до тебе незабаром приїде. Справа в нього якась. Приїде із дорожньою сумкою. У ній двісті тисяч баксів. Чуєш? Двісті тисяч баксів! Смачна сума! Це твій гонорар. Тільки ти Бугая добре вбий, надійно. Тому що якщо він живий буде, то він тебе вб'є. Розумієш?

Мовчун киває, Бухгалтер утирає піт.

БУХГАЛТЕР
Добре. Зброя в тебе є?

Мовчун киває.

БУХГАЛТЕР (гаряче шепоче)
Замочи його, замочи! Тільки не давай йому шансу. Він же хитрий і підступний. І цифри за нього. Він уже щось підозрює. Тому, тільки приїде, а ти його одразу з порога і вали. Місця тут глухі, ніхто і не почує. Не дай йому шансу!

Мовчун киває. Бухгалтер подає йому руку.

БУХГАЛТЕР
Ну, виходить, домовилися. Володька, не підведи! І двісті тисяч баксів твої будуть. Та ти за ці гроші, можеш поїхати, куди хочеш! Двісті тисяч!

Мовчун киває, але руку Бухгалтера не тисне. Той забирає свою руку і йде з двору. Потім знову заглядає, трохи здивований.  

БУХГАЛТЕР
Володю, там цей, баба у тебе в машині, майже розв'язалася, вилізти хоче.

Мовчун підхоплюється, вибігає у двір. Там стоїть його славний "Урал" з високими бортами й лебідкою попереду. З кабіни Мовчун дістає зв'язану жінку східної зовнішності, кладе на плече і несе в будинок. Бухгалтер дивиться на все це, потім стоїть приголомшений. Мовчун виходить і робить жест рукою, щоб Бухгалтер їхав.

БУХГАЛТЕР
Їду, їду, тільки ти ж дивися, не підведи.

Сідає в машину і їде.

ІНТ. МАШИНА БУХГАЛТЕРА. ДЕНЬ.

Бухгалтер дивиться у дзеркало заднього виду.

БУХГАЛТЕР (розумує уголос)
Нову бабу завів? Ох і Вова! Заговорити, чи що, хоче? Від однієї замовчав, від іншої заговорить. А баба то нічого, може й розговорить. Гарна баба може, від гарної баби не що говорити - співати, танцювати почнеш!

Бухгалтер дістає гаманець, відкриває таємну кишеньку, дістає маленький медальйон у якому фото Оксани із баскетбольним м'ячем. Дивиться на медальйон, зворушується, цілує, довго тримає біля губ.

БУХГАЛТЕР
Ох, Бобік, буде і в нас щастя. Усе зробимо правильно й буде щастя! Солоденька моя, королева!

Він знову цілує медальйон, дивиться на нього й ледь не плаче від почуттів, що його переповняють.

ІНТ. КАБІНЕТ СЛІДЧОГО. ВЕЧІР

У кабінеті сам Слідчий і Дружина Охоронця. Вона звабливо посміхається, Слідчий з цікавістю її роздивляється.

ДРУЖИНА
А ви його налякайте. Притисніть, щоб не вийожувався. Ви ж служба внутрішньої безпеки.

СЛІДЧИЙ
Ну, зараз не ті часи.

ДРУЖИНА
Я заплачу. Я ж не багато прошу - тільки щоб підписав дозвіл на виїзд сина. Мені сказали, що ви досвідчена людина, знайдете, як його на гачок взяти.

СЛІДЧИЙ
Хто сказав?

ДРУЖИНА (хитро посміхається)
Сказали. Тисяча доларів.

СЛІДЧИЙ
Розумієш, до нього не підступитися. Немає зачіпок.

ДРУЖИНА
А ось ця справа - пограбування Дональда. Це ж він організував!

СЛІДЧИЙ
У нього алібі, а в нас жодних доказів. До того ж у нього відмінний послужний список, жодної догани в особистій справі, зразковий служака, ще й виступає за збірну управління на міністерських змаганнях.

ДРУЖИНА
Дві тисячі. І я ж не прошу його посадити. Мені тільки його підпис потрібен. Нехай дозволить вивезти сина і усе.

СЛІДЧИЙ
Він налаштований рішуче.
ДРУЖИНА
Він впертий, як бик. Тільки він же не через любов до сина не підписує, а щоб мене дістати. Він хоче мені помститися, ніяк не заспокоїться, що я його кинула!

СЛІДЧИЙ
Може, ти якусь зачіпку підкажеш? Може справи якісь темні або знайомі підозрілі?

Вона замислюється, Слідчий їсть її очами, особливо придивляється до сосків, що стирчать з-під блузки.

ДРУЖИНА (крутить головою)
Та, наче, немає. Він же хитрий, він завжди маскується! Хоча от у нього колишній однокласник десь на границі контрабандою займається!

СЛІДЧИЙ (з зацікавленістю)
У них якісь справи?

ДРУЖИНА
Не знаю, але якось розповідав про нього.

СЛІДЧИЙ (розчаровано)
Цього замало.

ДРУЖИНА
А ще ж він деякий час у Бугая працював.

СЛІДЧИЙ (аж підстрибує у кріслі)
У Бугая? Коли?

ДРУЖИНА
Та давно, ми тільки познайомилися. Десь рік у бригаді був.

СЛІДЧИЙ
Як же його потім в органи взяли? В особистій справі жодних згадок!

ДРУЖИНА
Три тисячі. Більше заплатити не можу. Три тисячі баксів. Як тільки він ставить підпис, я розплачуюся. Домовилися?

Вона подає Слідчому руку. Той трохи вагається, потім тисне.

ДРУЖИНА
Я дуже на вас сподіваюся. Якщо все буде добре, то в майбутньому ми зможемо зробити вам виклик до Америки.
СЛІДЧИЙ
Думаю, у нас усе вдасться.


Підводиться, проводжає її до дверей, потім дивиться вслід. Клацає язиком, крутить головою. Повертається за стіл. Замислюється. Потім іде до вікна, посміхається.

СЛІДЧИЙ
Три тисячі баксів - хороші гроші! Притисну лошка - машину відремонтую.





ІНТ. МАШИНА БУХГАЛТЕРА. РАНОК

Бухгалтер і Оксана сидять у машині, вона плаче і мовчить, не знає, куди подіти свої довгі руки. Він хвилюється, потім обіймає її.

БУХГАЛТЕР
Що лікарі сказали, Оксаночко? Ну, говори. Та що з тобою! Бобіку, скажи! Чому ти плачеш? Ну говори, я тебе благаю! Мені зараз погано стане, у мене серце болить!

ОКСАНА
Пухлина.

БУХГАЛТЕР (перелякано)
Що!

ОКСАНА
Сказали, що пухлина, на операцію треба лягати.

БУХГАЛТЕР
О, господи! Як же пухлина? Що ж це робиться? Ну, не плач, не плач! Я тебе в Київ відвезу, кращих лікарів запрошу, кращі ліки! І все буде добре! Так-так, Оксаночко! Все прекрасно буде, я тобі обіцяю! На ранній стадії рак добре лікується! Дуже високий відсоток! Практично завжди! Не плач, моя дівчинка, не плач. Моя солодка, моя гарненька, мій Бобік.

Він тягнеться цілувати її, гладить волосся, сміється. Оксана перелякано відсахується.

ОКСАНА
Побачать же.

БУХГАЛТЕР
А нам плювати! Все, Бобіку, скінчилися погані часи! Завтра каюк Бугаєві й заживемо! Я тебе завтра в Київ повезу, щоб там світила медицини подивилися, так розумію, що операцію якомога скоріше треба буде робити. Потім обов'язково в санаторій, щоб здоров'я відновити. А потім поїдемо до Парижу. Пам'ятаєш, ти завжди говорила, що до Парижу хочеш! Моя маленька, як же я тебе кохаю!

ОКСАНА
Мені грудь можуть відрізати.

Вона говорить це глухо, не помічає його пестощів і плаче.

БУХГАЛТЕР
Ні, Бобіку, ні! Не відріжуть, зараз це зовсім не потрібно! Зараз такі ліки! Усе буде добре, от подивишся!

ОКСАНА
Я некрасива стану.

Вона відвертається і плаче ще сильніше, здригається від ридання. Бухгалтер обіймає її, намагається пригорнути до себе.

БУХГАЛТЕР
Та ти що, Бобіку, та ніколи! Ти найкрасивіша, ти королева! Ти найкраща у світі! Я так тебе кохаю! Моя маленька пташка, моя квіточка, цукерочка! Я так кохаю тебе й буду кохати, щоб не трапилося! Розумієш! Бобіку, ну подивися на мене!

Він трясе її, мне її широкі і м'які плечі, вона відвертається, плаче.

БУХГАЛТЕР
Бобіку! Ти знаєш, як я боюся Бугая! Знаєш же! Я його так боюся, що іноді непритомнію! І його є за що боятися, він же небезпечна людина, він вбивця, він кривава людина, він кат! Але я так кохаю тебе, що я не злякався! Це як святі отці казали, що кохання перемагає страх! Я Бугая перестав боятися, так я тебе кохаю! Чуєш, Бобіку! Розумієш, яке це кохання? Я тебе від усього захищу, я тебе на руках носити буду й усе буде добре! Обіцяю тобі, маленька, що все буде добре! Не плач! Дай я тебе поцілую!

Бухгалтер усе намагається дотягтися до її, схожого на місяць, обличчя, щоб поцілувати. Він і сам плаче, він мне її й не може насититися цим великим і ніжним тілом. Оксана терпить, тремтить, дивиться крізь скло.

ОКСАНА
Якщо він дізнається, він уб'є тебе. І мене.

БУХГАЛТЕР
Не бійся, Бобіку, не бійся! Завтра він їде у відрядження. На кордон. І все, він не повернеться. Я домовився з надійною людиною, якій Бугай під силу. Він умре й скінчаться наші муки! Тобі більше не потрібно буде терпіти його. Він не буде над тобою більше знущатися. Ми зможемо поїхати куди завгодно, зможе робити, все що завгодно! Гроші в нас будуть, ти не хвилюйся. Я все продумав, так що без грошей не залишимося. І я гарний бухгалтер, у мене є цікаві пропозиції, у Москву давно кликали! Ти за мною будеш, як за кам'яною стіною. Так, Бобіку! Нам тепер тільки щастя сьорбати! Чесне слово! Ну посміхнися мені, маленька, посміхнися! Коли ти посміхаєшся, у мене душу співає! Бобік, ну посміхнися.

Вона посміхається. Ледь-ледь.

БУХГАЛТЕР (радісно)
Моя ти гарна, моя принцеса. Як я тебе люблю, Бобіку!

Він посміхається і цілує її. Цілував би й далі, але вона делікатно відсувається. Бухгалтер трясе головою, заводить машину.

БУХГАЛТЕР
То завтра їдемо у Київ, до лікарів.

ОКСАНА
Давай післязавтра.

БУХГАЛТЕР
Післязавтра нам доведеться похорони справляти.

ОКСАНА
Ти певен, що його вб'ють?

БУХГАЛТЕР
Уб'ють, Бобічек, звісно уб'ють! Раз, і немає перешкоди нашому щастю! Як ми заживемо, як ми заживемо!

НАТ. ПУСТИР ЗА МІСТОМ. ДЕНЬ

Охоронець та Карлик стоять біля машин на пустирі. Одна – стара «четверка» Охоронця у плямах іржи, друга – невеличкв «тойота» Карлика, зі спеціальним обладнанням, щоб він міг їздити. У руках Карлика невеличкий дипломат. Поруч цвинтар, навколо тихо, тільки пташки співають так вітер ледве ворушить дерева.

КАРЛИК
То, завтра?



ОХОРОНЕЦЬ
Так. Я пару вихідних взяв, начебто загрипував трохи.

КАРЛИК
Улітку?

ОХОРОНЕЦЬ
У нас у банку половина з шмарклями ходить. І я під цю марку. Гроші приніс?

КАРЛИК (дає дипломат)
Так, ось. А ти мене не обдуриш?

ОХОРОНЕЦЬ (ображено)
Костю, я тобі вже казав, що у цій справі головне - довіра. Не довіряєш - забирай гроші й іди, начебто нічого й не було. Працювати будемо тільки на довірі.

КАРЛИК
Та ні, бери гроші, я тобі вірю. Тільки вбий його.

ОХОРОНЕЦЬ
За це не хвилюйся. Я снайперську гвинтівку купив. Підстережу його біля будинку, я вже місце зручне знайшов. Підстрелю й піду. Там поруч річка, бродом перейду і нехай шукають.

КАРЛИК
Він завтра їхати зібрався.

ОХОРОНЕЦЬ
Куди?

КАРЛИК
Кудись на північ.  

ОХОРОНЕЦЬ
Добре, я його вранці біля машини й пришию.

У Охоронця дзеленчить телефон.

ОХОРОНЕЦЬ
Костю, хвилинку.

Охоронець відходить убік, тихо розмовляє.

ОХОРОНЕЦЬ
Алло. Привіт. Гроші зібрала? Що? Не хочеш? А ти добре подумала? Тоді я тобі сина не віддам. Що? Ти мені погрожувати будеш? Сучко, якщо сьогодні грошей не буде, сама в Америку поїдеш! Що ти сказала? Та я...

Дивиться на телефон, матюкається, повертається до Карлика.

ОХОРОНЕЦЬ
Благовірна дзвонила. Не хоче по-людськи розлучатися, сучка.

КАРЛИК
Вона не зашкодить?

ОХОРОНЕЦЬ
Якби могла, то обов'язково б. Але не може. Сидить днями в лікарні зі своїм піндосом.

КАРЛИК
А що з ним?

ОХОРОНЕЦЬ
Ограбували й побили.

КАРЛИК
Ти?

ОХОРОНЕЦЬ (роздратовано)
Та я що, ідіот! Усі на мене думають! Коли його били, я з нею розмовляв. А його десь під Конотопом рехтували. Я так розумію, що він плечову вирішив зняти, а з нею бандити. Вони його і обробили.

КАРЛИК
Навіщо йому плечові? Він з твоєю жінкою?

ОХОРОНЕЦЬ
Трахати, навіщо ж ще. Ну та хер з ним. Значить так, зараз роз'їжджаємося. Якщо запитувати будуть про мене, говори, що бачилися раз у пивний випадково, за життя поговорили, згадали однокласників і все. Більше знати нічого не знаєш.

КАРЛИК
Добре. Ну все, успіхів.

ОХОРОНЕЦЬ
Успіхів.

Тиснуть один одному руки, розходяться по машинах і їдуть.




ІНТ. СПАЛЬНЯ ПАЛАЦУ БУГАЮ. ВЕЧІР

У розкішній кімнаті з величезним ліжком і дзеркалом на стелі Бугай та Оксана. Вона гола і перелякана, намагається прикрити засос на животі. Бугай дивиться їй в очі.

БУГАЙ (грізно)
Що це таке?

ОКСАНА (перелякано)
Це я вдарилася, Олександре Ричардовичу, вдарилася!

Бугай б'є Лань по щоці, потім хапає за волосся й нахиляє до себе.

БУГАЙ
Ти що, суко, зраджуєш мені?

ОКСАНА
Що ви, Олександре Ричардовичу, що ви!

Вона тремтить і вже плаче, її обличчя перекошене від жаху.

БУГАЙ
Ти знаєш, що я з тобою зроблю, якщо ти мені рога наставляєш?

Він залізною рукою ставить її на коліна, піднімає її обличчя, щоб дивилася на нього.

БУГАЙ
Знаєш?

ОКСАНА (в істериці)
Олександре Ричардовичу!

БУГАЙ
Я ж тобі таке влаштую, що ти на все життя запам'ятаєш. Розумієш?

ОКСАНА  
Р-р-розумію.


БУГАЙ
Ні хуя ти не розумієш. Ти навіть уявити собі не можеш, корова тупа, що я з тобою зроблю. Ти зраджуєш мені?

ОКСАНА (кричить)
Ні, Олександр Ричардович, ні!

Вона дивиться на нього божевільними від жаху очима і тремтить. Важко дихає.

БУГАЙ
Я тобі не вірю.

ОКСАНА
Ніколи, ніколи не зраджувала! Що ви!

БУГАЙ
Не вірю. Я знаю, що ти боїшся мене, але хіть могла взяти гору. Зараз перевіримо.

Він йде, залишивши її стояти на колінах. Вертається з кубиками, стаканчиком і книгою. Викидає кубики кілька разів, записує комбінації, потім звіряє із книгою.  Лань стоїть на колінах і тремтить. Потім дивиться на стіну. Там висить холодна зброя - шаблі, мечі, кинджали, сокирки. Можливо вона думає вдарити його, а може - вбити себе. Бугай ворушить губами, читаючи книгу, нарешті задоволено киває.

БУГАЙ
Добре, цифри говорять, що ти чесна. Я вірю цифрам, вони відкривають усі таємниці. Зроби мені мінет, я хочу заспокоїтися.

Він тримає її за голову, закриває очі, стогне. Уявляє візерунки цифр, усе більше вдалі.  

БУГАЙ
Добре, давай трохи швидше. Ось так. Завтра я їду по справах, буду пізно. Щоб чекала і з будинку ні ногою. Зрозуміла?

Вона киває голову, не зупиняється і дивиться йому в очі. Він завжди вимагає, щоб дивилася.

БУГАЙ
Перервися поки. Ванька тебе возив до лікарні? Що кажуть лікарі?

ОКСАНА
Кажуть, що все добре. Тільки народжувати пора.

БУГАЙ
Ти ж безплідна.

ОКСАНА
Так.

БУГАЙ
Добре, працюй далі.

Він ворушить губами, повторює комбінації цифр, потім стогне, хапає її за голову і починає різко рухатися сам.

ІНТ. СЕЛЯНСЬКА ХАТА. ВЕЧІР

Працівники ФСБ сидять за столом сільської хати. Світло забезпечує гасова лампа. На столі лежить аркуш паперу з намальованою олівцем схемою. На ній зазначені вогневі позиції та можливе розташування машин.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Сценарій такій. Він приїздить, передає гроші. Ми перевіряємо. Якщо він сходе подивитися ящики, нехай. Якщо з грошима все добре, я подаю сигнал. Чешу собі потилицю. Рівно за три секунди після цього - відкриваєте вогонь.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
Скільки людей з ним буде?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Ми домовилися, що нас двоє і їх двоє. Він і водій. Можуть, звичайно, і підлянку загорнути, наприклад, у кузові когось сховати, так що після того, як їх покладемо треба дати пару черг по їх вантажівці. Тільки дивиться, без паніки. Стріляти тільки після наказу, вести вогонь прицільно. Коли будете стріляти по вантажівці, намагайтеся, щоб двигун і колеса цілі залишилися. Ми потім трупи в кузов і утопимо в болоті. Кінці у воду. Все зрозуміло?

СПІВРОБІТНИКИ ФСБ
Так.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Зброю перевірили?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №3
Учора їздили до лісу, зробили по кілька пострілів. Патрони свіжі, гвинтівки працюють, приціли відкалібровані. З п'ятдесяти кроків не менше дев'ятки лупили.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Добре. Що там по прикордонникам? Щоб не вплуталися.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
Вікно буде. Наряд на півгодини спізниться, за півгодини ми мусимо впоратися.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Нам потрібно чверть години.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №4
То, може, за успіх накотимо?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
Ні, завтра вип’ємо, по шабашу. А зараз усім спати. Щоб завтра були, як огірочки.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №3
А якщо він грошей не принесе?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Замочимо, суку. Хоча мусить принести.  Мабуть, жирний навар чекає, що аж тремтить весь. До речі, валити його треба першим, щоб не сіпнувся. Мужик тертий, так що може сюрприз викинути.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
А водій?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
А бог його знає, що за водій. Та головне - боса завалити.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №4
А що після справи?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №2
Приїздимо сюди, ділимо бабки, випиваємо по чарці й роз'їжджаємося. Начебто нічого й не було. Ніяких розмов, грошима не смітити, уваги не привертати.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №3
Та зрозуміло, не маленькі.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
Воно то зрозуміло, а он Біляков як влетів. Взяв, дурень, партію герича, продав за сто штук у Москву, відразу машину нову купив, по ресторанах пішов, балакав зайве. А тут господар герича з'явився. Азіат якийсь. І не стало Білякова, кажуть, живцем десь у лісі зарили.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №4 (перелякано)
Живцем?

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
Ага, він же бабки всі протринькав, повертати нема чим, а ще став кричати, що із прокуратури. Вони його й закопали, щоб чого не вийшло.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №3
Язик до могили доведе.

СПІВРОБІТНИК ФСБ №1
Все, баїньки.

Розходяться спита.

ІНТ. КІМНАТА ОХОРОНИ БАНКІВСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ. ВЕЧІР

За столом сидить Охоронець і його напарник, чоловік років за п’ятдесят, трохи повний, з коротким сивим волоссям. Взутий у домашні капці. ВАСЯ. На столі стоїть електрочайник, Вася ріже хліб та ковбасу, робить бутерброди.

ВАСЯ
Добре, що нас удвох на зміну поставили, не так нудно ніч сидіти.

Охоронець мовчки киває головою. Сидить на стільці, час від часу дивиться на годинник, що висить на стінці.

ВАСЯ
Це, значить, крупну суму готівки завезли. Еге ж? Завтра повезуть по банкоматах на зарплату заводу. Завжди, коли привозять зарплату, подвоюють охорону. Ну, ти знаєш.

Чайник кипить, вимикається, Вася насипає заварку, заливає її кропом. Ставить на стіл півлітрову банку.

ВАСЯ
Це мед, кум передав, в нього три вулика. Квітковий, смачний дуже. Зараз почаюємо. А ти знаєш, що у цій будівлі колись було?

ОХОРОНЕЦЬ
Ні.

ВАСЯ
Тут був відділ НКВС. Катували, розстрілювали.

ОХОРОНЕЦЬ
Та центр же міста!


ВАСЯ
А підвали тут знаєш, які глибокі!

ОХОРОНЕЦЬ (здивовано)
Тут підвали є?

ВАСЯ
Є, величезні! Там колись хотіли банківське сховище збудувати! Однак не змогли. Знаєш чому?

ОХОРОНЕЦЬ
Ні.

ВАСЯ
Через привидів. Кажуть, що три будівельника збожеволіла, бо там у підвалі привиди і кров’ю тхне.

ОХОРОНЕЦЬ
Які ще привиди?

ВАСЯ
Кажуть, що души закатованих. Можливо їх тут і ховали. То вони підвалами і ходять. Нічого там не змогли побудувати, входи залили бетоном, а сховище зробили на першому поверсі. Ось тут.

Вася стукає кулаком по стіні.

ВАСЯ
Позаминулого року прийшов один бізнесюк, хотів пивбар у частині підвалу зробити. Його туди пустили разом з будівельниками, а з банку ніхто не пішов. Так той бізнесюк за кілька хвилин вискочив звідти переляканий і більше не з’являвся. Отака от херня. То я не люблю тут сам чергувати, хоча на поверхню, наче, привиди не виходять. Але все одно, краще коли з напарником. Ну що, сідай, повечеряємо.

Вася з посмішкою дивиться на Охоронця, а потім помічає, що той дістав пістолет і цілиться ним. Посмішка змінюється переляком.

ОХОРОНЕЦЬ
Все, Васю, на підлогу.

ВАСЯ (ошелешено)
Юрко, ти чого?


ОХОРОНЕЦЬ
На підлогу і руки за голову.

ВАСЯ
Та сховай пістолет, що за жарти!

ОХОРОНЕЦЬ
Ніяких жартів, Васю. Лягай на підлогу, не примушуй мене стріляти.

Охоронець спокійно посміхається і вказує дулом пістолета на підлогу. Вася весь вкривається потом, неквапливо піднімає руки, потім стає на коліна, потім завалюється на бік, бо без рук лягти не можу, а опустити руки боїться. Лежить, руки за головою.

ОХОРОНЕЦЬ
От і добре, молодець.

ВАСЯ
Ти тільки не вбивай. Однаково ж зрозуміють, що це ти.

ОХОРОНЕЦЬ
Навіщо мені тебе вбивати, Васю?

Охоронець обережно заводить руки колеги на спину, зв’язує їх пластиковою стрічкою.

ВАСЯ (тихо)
Боляче, Юро.

ОХОРОНЕЦЬ
Вже потерпи.

ВАСЯ
Це мені до сьомої ранку так лежати?

ОХОРОНЕЦЬ
До дев'яти, завтра ж субота. Давай я тобі рот заклею.

ВАСЯ
Не треба, Юро, я ж мовчачи лежати буду. Та і як закричу, будівля ж дореволюційна, стіни в метр! Хто мене почує?

ОХОРОНЕЦЬ
Добре, тільки дивися, не роби дурниць.

ВАСЯ
Та що я зроблю?


ОХОРОНЕЦЬ
І то так, відпочивай.

Охоронець відходить від колеги, дістає з шафи для одягу велику спортивну сумку. У ній замотані в синій комбінезон кувалда та лом. Охоронець кладе їх на підлогу, сам перевдягається у комбінезон. Вася з цікавістю дивиться за ним з підлоги. Перевдягнений Охоронець відсуває стіл з наїдками та чаєм, одягає робочі рукавиці, бере кувалду і з усієї сили гепає по стіні.

ВАСЯ
Ти хочеш до сховища потрапити? Але воно укріплене!

ОХОРОНЕЦЬ (б’є кувалдою знову і знову)
Стіна у дві цегли.

ВАСЯ
А у стіні арматура залізна. В руку завтовшки! Залита бетоном!

ОХОРОНЕЦЬ (сміється і гупає кувалдою)
З цього боку немає арматури.

ВАСЯ
Як немає?

ОХОРОНЕЦЬ
Начальник відділення наказав собі на дачу поставити, його як раз обікрали. То на папері є арматура, а насправді немає.

ВАСЯ
А ти звідки знаєш?

ОХОРОНЕЦЬ
А я чергував як раз тоді. Я ж тут весь ремонт охороняв. Начальник відділення мені виставлявся, щоб я не помітив, коли арматуру вивозити будуть.

Охоронець гепає кувалдою і вивалює шматки цегли. Піднялася пилюка, Охоронецб натягнув на обличчя респіратор. Вася чхає на підлозі.

ВАСЯ
А як же сигналізація?

ОХОРОНЕЦЬ
На дверях сигналізація.

ВАСЯ
Але мусить бути і на стінах!

ОХОРОНЕЦЬ
Мусить. По документах так і є, а насправді гроші вкрали і сигналізація тільки на дверях. Я тоді пацанам з технічного відділу виставився, вони розповіли.

ВАСЯ
От же дурні!

ОХОРОНЕЦЬ
Дурні.

Він гепає кувалдою, ось вже у стіні з’явилася невелика дірка, розширяє її. Потім відходить трохи відпочити і почекати, поки пилюка всядеться. Вася з підлоги дивиться за ним. Бачить, що той прикурює.

ВАСЯ
Дай і мені цигарку.

ОХОРОНЕЦЬ
Не дам. Тут камери стоять, все знімають. Будуть тобі мозки трахати. То краще лежи.

ВАСЯ (перелякано)
А звук камера пише?

ОХОРОНЕЦЬ
Тільки зображення.

Охоронець робить затяжку, струшує попіл прямо на підлогу.

ВАСЯ
А ти, Юро, молодець.

Охоронець здивовано дивиться на колегу. Той підняв голову і киває нею.  

ВАСЯ
Молодець! Про це ж всі мріють! І я мріяв! Тільки я тупий, мене б одразу вирахували і схопили. А на старість років до тюрми не хочеться.

ОХОРОНЕЦЬ (посміхається)

Не хочеться.

ВАСЯ
Юрко, тільки втечи! Візьми гроші і втечи, щоб тебе не спіймали!


ОХОРОНЕЦЬ
Спробую.

ВАСЯ
Накажи цих підарасів банківських. Вони мені в діти годяться, а дивляться, як на кусок лайна!

ОХОРОНЕЦЬ
Ага, вони пихаті.

ВАСЯ
Уявляєш, які в них морди будуть, коли вони побачать все це!

Вася сміється, а потім кахикає від пилюки.

ВАСЯ
З родиною як? Вони вже втекли?

ОХОРОНЕЦЬ
Немає в мене родини.

ВАСЯ
Як немає?

ОХОРОНЕЦЬ
Благовірна моя в Америку до хахаля їде й сина забирає.

ВАСЯ
Бля, сучко! А чого ж ти мовчав!

ОХОРОНЕЦЬ
А що казати?

Охоронець кидає недопалок, натягує респіратор і повертається до стіни. Гупає далі.

ВАСЯ
От сучка! В мене теж саме, тільки з донькою! Вона ж у мене за араба вийшла, за мусліма! Я вже що тільки не робив! І закривав її у квартирі і паспорт їй порвав і морду тому арабу конченом побив! Мене тоді ледь з роботи не вигнали! А вона вперлася і все! Каже, що за нашого ніколи не піде, бо наші п’яниці. Я їй кажу, що от я ж не п’яниця, а вона каже, що я – невдаха! Оце рідному батьку в очі каже! Уявляєш?

Охоронець розширяє отвір у стіні, вже досить великий.

ВАСЯ
Поганий їй батько! Завжди сита, завжди є у що одягтися, дача в нас, на море їздили, а вона каже, що я невдаха! А як же! Дурних грошей в мене немає, щоб там золото купувати, до Парижу возити! Ти ж знаєш, яка в нас зарплатня! Так я ще кручусь, таксую після зміни, іноді по електриці щось підшабашу! Але поганий я, невдаха, життя спаплюжив дружині.

ОХОРОНЕЦЬ
О, це і моя те саме каже.

ВАСЯ
Донька ж до араба поїхала, а там війна якась. Втекли, живуть тепер у Іспанії.
Оце приїздила, знаєш, що моїй старій каже?

ОХОРОНЕЦЬ (гепає кувалдою)
Що?

ВАСЯ
Що знайде їй жениха в Німеччині. «Хоч поживеш, мамо, нормально, а не з цим невдахою»! Ото так і казала! Сам чув! Вони ж при мені мовчать, так хлопці мені жучок зробили, я тепер все чую, що вони говорять!

ОХОРОНЕЦЬ
І що, знайшла донька мамі женихів?

ВАСЯ
Щодня нових надсилає! Я ж вліз до старої у пошту, тепер все знаю! І тих женихів, до хера!

ОХОРОНЕЦЬ
Та вони більше по молодих.

ВАСЯ
Хер там. У нас сусідка була, Надька, бухала, прибиральницею працювала. Ніхто б на неї і не глянув. А їй моя донька знайшла якогось діда з Італії. І нього обличчя обгоріло, але з грошима, забрав Надьку. Живуть десь на морі, оце приїздила, так грошви купа!  І моїй женихів донька шукає  з грошима! Пише, щоб мама відпочила, по світу поїздила! А стара і не проти, роздивляється женихів! Оце так! Донька невдахою в очі називає, а дружина готова за якимось німецьким пнем бігти! А тут ще на роботі ці банкіри дивляться на тебе, як на лайно! Юрко, зроби їх! Заради мене, заради всіх пацанів! Про це ж всі мріють, всі! Тільки бояться, тільки розуміють, що не вистачить хитрості, спіймають нас! А ти молодець, ти наважився!

Охоронець завдає останнього удару, кладе кувалду. Відходить, чекає, поки пилюка трохи осяде. Витирає піт. Потім кидає у стінку в стіні спортивну сумку, в якій приніс інструмент, лізе слідом сам. Матляє ногами і зникає всередині. За кілька хвилин з дірки у стіні випадає повна сумка. Потім вилазить сам охоронець. Знімає комбінезон, вмивається у рукомийнику в кутку. Вася дивиться з підлоги, його притрусило пилом.

ВАСЯ (хрипко)
Багато узяв?

ОХОРОНЕЦЬ
Потім порахую.

ВАСЯ
Мільйон?

ОХОРОНЕЦЬ
Зазвичай два з половиною під зарплату привозять.

ВАСЯ
Нічого собі! І куди ти тепер?

ОХОРОНЕЦЬ
Подалі звідси.

ВАСЯ
Юрок, ти той, як влаштуєшся там, за рік чи два, пришли мені листівку.

ОХОРОНЕЦЬ (здивовано)
Для чого?

Охоронець перевдягається у джинси і сорочку, які підготував заздалегідь.

ВАСЯ
Ну, щоб я за тебе порадувався, що все в тебе добре, що ти цих козлів зробив! Без адреси, без подробиць, просто листівка, щоб я знав, що зміг ти втекти! Прошу!

ОХОРОНЕЦЬ
Добре, Вася, пришлю.


ВАСЯ
І ще, Юрасе, може ти мені в морду даси?

ОХОРОНЕЦЬ (здивовано)
Що?

ВАСЯ
Ну,  наче я опір спробував чинити. Ти ось проходь до мене, а я, типу, кинуся. А ти мене кулаком в око заціди. Тобі ж однаково, а мені може премію дадуть, путівкою заохотять, підозр менше буде. Будь ласка!

ОХОРОНЕЦЬ
У морду?

ВАСЯ
Тільки не по зубах, у мене грошей не вистачить їх вставляти. В око бий, там синець помітний.

ОХОРОНЕЦЬ
Точно хочеш?

ВАСЯ
Так, Юрко, давай, підходь. Щоб камера все зняла.

ОХОРОНЕЦЬ
Ну, добре.

Він підходить до колеги, Вася перевертається на спину і намагається вдарити ногою, Охоронець відстрибує, а потім сильно б’є в обличчя. Вася скрикує.

ОХОРОНЕЦЬ
Вибач, Васю, засильно?

Той сичить, зціпивши зуби, потроху приходить до тями.

ВАСЯ (хрипко)
Нічого, нормально. А тепер ногами.

ОХОРОНЕЦЬ
Ногами?

ВАСЯ
Ногами! Щоб, бачили, що і зв'язаного бив. Я скажу, що вмовляв тебе здатися, а ти бив. Давай, по ребрах, пару разів, тільки без фанатизму.

ОХОРОНЕЦЬ
Ну, треба так треба.
Охоронець кілька разів б'є носаком, Вася стогне та звивається.

ОХОРОНЕЦЬ
Досить?

ВАСЯ
Досить. Тільки ще пістолет до голови пристав. Скажу, що погрожував вбити, якщо голос подам.

Охоронець приставляє пістолет до голови, тримає так, потім відходить.

ВАСЯ
Ну все, братан, бувай. Тільки втечи, не піймайся! Поживи по-людські!

ОХОРОНЕЦЬ
Спробую, Васю, спробую.

ВАСЯ
А потім, за кілька років, коли все вляжеться, просту листівку. Щоб я за тебе порадів! Давай, Юрко, тікай. Щасливої дороги.

ОХОРОНЕЦЬ
Дякую, Васю, бувай. Я тобі рот заклею, про всяк випадок.

ВАСЯ
Давай. Це ще краще буде.

Охоронець дістає заздалегідь заготовлену клейку стрічку, заклеює нею рот, закидає сумку з грошима на плече і йде.

НАТ. ВУЛИЦЯ БІЛЯ БАНКУ. НІЧ

Охоронець виходить з дверей, оглядається. Нікого немає. Проходить кілька десятків метрів, сідає у свої старі "Жигулі", сумку кидає на переднє сидіння і їде.

ІНТ. МАШИНА ОХОРОНЦЯ. НІЧ.

Охоронець мне рукою сумку, посміхається.

ОХОРОНЕЦЬ
Мільйона два, а те і більше! Ну, тепер поживемо! Прикро, що з тієї сучки бабки не струсив.

Їде, потім зупиняється біля сміттєвих контейнерів, викидає туди свій мобільний телефон, навіть з машини не виходить.

ОХОРОНЕЦЬ
Нехай шукають, недоумки.

Дістає інший телефон, старенький, подряпаний, вставляє нову картку.

ОХОРОНЕЦЬ
Все, нове життя.

Машина їде за містом.

(Далі буде)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.83073496818542 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …