Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 38091, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.190.253.56')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

ЗАГУБЛЕНИЙ РАЙ

© Анізія, 21-03-2014
Сама не знала, як це трапилося. Чому це вона, щойно почула про  утікачів з Криму, одразу ж  попросила внучку, щоб і вони  взяли  родину біженців.  Коли ж внучка пішла на роботу,  коли в будинку стихло все, довго думала: чи ж  добре це: «Ой, мій язик  як замолоду, так і тепер завше  біжить попереду  голови. Добре колись мій покійний  чоловік говорив, що язик малий, а стільки біди наробив, як і  хто великий не зможе…» Може, не варто було. І так родина немаленька.  Донька не виходить з лікарні, бо там  діти з Майдану поранені. Далеко від родичів. Каже Ірина , що вони  захистили Україну, їх  вберегли, не можна про них забувати.  Онука Наталка , її чоловік   Василько, правнучка. Та ще  Рокер. Великий білий пес.  І вона, стара вже…
Але як же  промовчати, коли зайшлося про  біженців. Пригадала, як  мама переховувала їх, коли вивозили з Польщі. Мала була, заледве  чотири роки минуло, а все пам’ятає. Як втікали, як  ледь встигли документи  взяти та  паляницю. Як мама   сама не їла, щоби  їм, дітям, вистачило бодай дрібку того хліба. Як в дорозі плакала, як помер у мами на руках  братик. Як  дісталися до Львова, стояли  на Двірці, а її бабуся впала і землю цілувала: «Не гадала’м, що верну на рідну земленьку, на рідні  стежки ще раз ступлю… » Бабця була   зі Львова, та родичі  її  купили хату в дуже гарному селі Лодина  Нижньоустрицького району і там замешкали. Там  бабця  і заміж вийшла.    А як вернули до Львова, то заледве рік протягнула. Все згадувала рідну церковцю,  сад великий , сусідів, хату добротну… Свій втрачений рай.
Не думала, що доведеться за життя їй знову таке почути. Тому й  озвалася. Бо ж там, у Криму,  такі самі люди. Їх тоді старі Кульчицькі взяли  до себе, прихистили, нагодували… Тепер вона має віддати той борг іншим.
Та роботи було стільки, що вже і забула за ту розмову.  Треба було прибрати за  правнучкою. Розкидала усе. Діти не встигають  збирати.  Поки поскладала іграшки, наставила варити   зупку з грибами, замісила тісто на домашні макарони. Грибна зупка з домашніми макаронами найкраща. Хоч стільки  є купленого, а то все не те.  Та заразом  розчинила тісто, напекла пиріжків з рисом та м’ясом. Сама не їсть того , бо ж піст. А онучка з чоловіком, маленька  Софійка люблять її пиріжки.
Руки робили звично свою роботу, а  поперек нив так, що  змушена була  присісти. Замолоду ніколи би не  місила тіста  сидячи,   а роки ось змусили . Наліпила пиріжків,  нарізала тоненько  макарони. Взялася до цибулі…  А думки не давали спокою.
Ну що то твориться на  цьому світі? Чому знову мусять люди покидати рідну землю? Та ще таку прекрасну. Пощастило їй також разом з дітьми  побувати раз у Криму. Донині  пам’ятає  ту красу, ті розкішні палаци, сади, парки,  море, південні фрукти.
Приготувала все на плов, поставила його в піч і  присіла коло стола.  Не могла дивитися  того телевізора,  бачити той  страх, серце тріпотіло в грудях,як маленьке пташа. А як показували ті танки, перестрашених людей, йшла пити  щось  від болю в серці.
По хаті пливли запаморочливі запахи.
Коли загавкав пес,   засміялася Софійка. І вже всі на порозі.
О матінко, та чого  ж їх стільки? Першою поріг переступила старенька  бабуся. Може й старша  від неї. Зморщена вся. У хустці великій. Несміло роззирається по хаті. За нею  молоді чоловік та жінка і трійко діточок. З ними Софійка.  Аж тоді  Наталка з Васильком з двома величезними сумками.
-Бабусю, то наші гості.
Гості насторожені такі,мовляв, як сприйме їх бабуся? Але від смачних запахів розімліли.
Познайомилися, помилися з дороги.
- Прошу до столу, -  мовила, хвилюючись. - Чи ж присмакує їм?
- Лахман, - почула раптом.
- Наталочко, просять якийсь лахман, змерзли, певно. - Дай їм там мою пухову хустку.
-О ні, не замерзли, - вимовляючи по складах, найстарша гостя пальцем тицяє в тарілку.
- То лагман, так у них називають,  бабусю, Вашу зупку,  - пояснив  Василько.
А, коли на столі появився плов, пиріжки з рисом та м’ясом,  на які вони чомусь казали  кубете, бабуся побачила, що  нарешті  гості   відчули себе у  безпеці.
-Як вдома, -  сказала молода жінка.
Коли висипали на небі зорі, дві старенькі сиділи на порозі  в накинутих на плечі   великих хустинах. Діти  поснули, змучені  дорогою . А їм не спалося.  Теплий вечір   вслухався у  тиху бесіду…
Вже все переговорено .  І стільки в їхніх долях подібного. Стільки страждань трапилося  на їхніх життєвих дорогах  . Операція «Вісла» в українців,  велике переселення, яке тривало  майже три роки,   і в ті ж роки  головна трагедія у кримськотатарській історії -  Сюрґюн  (вигнанець). Понад тридцять тисяч енкаведистів тоді виганяли їх з Криму,  вбивали, знущалися. Вони потрапили в Узбекистан. З величезної родини вижили  троє. Умирали люди просто на дорогах. Від голоду. Зі смутку.  Половина  кримських татар померли за ті роки.  Живим заборонено було повертатися на рідні землі.
У1989 році  повернулися в Крим перші родини. Скільки вони зазнали  поневірянь вже тут, коли   добивалися бодай клаптика землі.  А нині появилися  "зелені чоловічки". Їх стільки ж, скільки й тоді. І все повторюється…  Знову  ставлять хрестики на дверях будинків, парканах, де живуть татари, неугодні. На городах  закопують міни,  диявольські машини.
- Можна втекти з обжитого місця. Але втекти зі свого часу неможливо, - сумно  так дійшли висновку обидві.
Старенька розповідала про світанки   коло моря, про цвітіння персиків, яке вже почалося, про   сонце, яке щовечора  купається в морі, про танці дельфінів , про  спів сирен.   Про білі  кораблі. Про загублений рай..
Коли Наталя винесла два горнятка   запашного чаю, старенькі, притулившись  плечима одна до одної, співали : «На чужині  літа минають, думи тяжкі серце стискають, як за тобою я сумую, мій чарівний  край…»



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 5

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Олесь, 18-04-2014

Дуже боляче

© Nina, 22-03-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Любов , 22-03-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олена , 21-03-2014

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Viktoria Jichova, 21-03-2014
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.0502769947052 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати