Папараці, схожі на пінкертонів і завше голодні до смажених новин, ще зранку юрбилися біля будівлі Міжнародного Гаагського Трибуналу. Тут, якщо гарненько придивиться, обов’язково знайдете месьє Франсуа Гарсона із «Нувель де Парі» і сеньйора Пертунічче з «Каррера де Сера», і фройлен Карін Гройсман із «Шпігеля» і ще багацько інших не менш відомих призвіщ, що формують кожного ранку світогляд людства на ті чи інші події. Вони, як господня кара, часом заглядають навіть у шпарини до спалень ловеласів і кокоток самого істеблішменту. Вони першими, лиш відомими їм шляхами, дізнаються про закулісні домовленості сильних світу цього. Вони дійсно є громовицею для всього мерзенного і неправедного.
Близько дев’ятої години почали з’являтися звичайні зіваки, що якоюсь нездоровою чуйкою людської цікавості, дізнавались про свіженьку сенсацію і від майбутнього задоволення цокали язиками жваво потирали долоні.
Час від часу то в натовпі папараці, то зівак чулося незвичне і страшне слово – диктатор. Для гарячкуватих французів це слово асоційовувалось з іменем маршала Петена, і вони смачно спльовували на бруківку, італійці лише надували щоки при слові дуче, німці були більш стриманими пам’ятаючи біснуватого фюрера, вони лише скорботно схиляли голови. Папараці з країн де слово диктатор було взагалі лайливим, співчутливо поглядали на колег протискуючись наперед, щоб на власні очі побачити справжнісінького диктатора сьогодення.
Серед зівак хтось розгорнув жовто-блакитний прапор і став ним розмахувати над головами дивакуватих голландців. Папараці швед, вгледівши милі серцю кольори прапору, отетерів, нарешті зрозумівши, кого мають доставити до Суду. Він, не втримавшись від емоцій, скрикнув:
- Привезуть хама всієї України - диктатора Януковича!
На нього очманілими очима дивилася вся ця строката компанія. Папараці вмить оточили шведа і нахабно тикаючи під ніс мікрофони намагалися якомога більше дізнатись про злочинця, котрого ось-ось мають доставити в Трибунал на Міжнародний Суд. Запитання сипалися як горох з лантуха: «Чи диктатор сам, особисто, убивав людей?..», «Як сталося, що він став диктатором?..», «Чи правда, що в нього є особистий золотий унітаз?..», «Чи правда, що він їв на сніданок малят?..», і ще багацько лунало таких диких запитань, від яких в бідолахи аж здибилося волосся.
- Ви що, блекоти об’їлися? – скипів швед.
- Карл Бриль сьогодні в новинах сказав, що диктатор особисто командував трьохсоттисячною поліцейською армією по придушенню спротиву народу від зловживань влади. Він віддавав накази стріляти в мирних демонстрантів на Майдані. Це він створив загони смерті, накштал Гайянських тон-тон макутів, під назвою «тітушки».
Від почутого слова «тітушки», жінка, що стояла зі світлиною закатованого і роздягнутого догола чоловіка знепритомніла і снопом повалилася на тротуар.
Поліцейський, голосно, по рації викликав швидку допомогу.
- Тітушки?!.. Тітушки!?.. Це щось новеньке в технології розгону демонстрантів? – злітало з вуст багатонаціональної братії.
Слово «тітушки» не перекладалось ні на одну з мов, тому перекручувалося до невпізнанності – і сміх, і гріх. Мабуть цей винахід поліції по залученню бандитів з бейсбольними бітами в руках до лав поліції в кризові для влади часи, був не менш цікавим для них, ніж сам диктатор.
- Хто такі «тітушки»? – не відставав від шведа італієць, тикаючи прямо в рот мікрофон.
- Вам, італійцям, це явище буде більш зрозумілим ніж чопорним англійцям. Тітушки, це «Коза ностра» на службі у поліції… Розумієш? – той стояв приголомшений.
- Яволь, яволь, - розсміявся німець і почав щось швиденько набирати у своєму планшеті. Натовп був ладен розчавити знатока притиснувши його спиною до стіни. Від мікрофонів рябіло в очах. Швед, майже в розпачі, бризкаючи слиною вигукнув, дивлячись прямо в очі настирної німкені:
- Вас іздас, фройлен?
- Що це за люди, ті тушки? – благаюче проскиглила граціозна пані з диктофоном в руці.
Швед вже не радий був, що опинився тут, біля Трибуналу, і очима шукав шпарину, щоб вирватися від докучливих колег.
- Сер, що за психотип цих людей? – не відступала від нього німкеня.
- Це… це… нові неандертальці, - випалив він, чим зовсім спантеличив усіх.
- Вони, збираючись стадом, з бітами в руках нападали на поодиноких необачних демонстрантів і забивали бідолах по голові до смерті, потім вивозили тіла за місто і викидали в лісі.
Натовп з жахом зойкнув від почутого.
Швед хотів прошмигнути поміж поляків, що набожно молилися промовляючи, як заклинання:
- О, Матка Боска!.. О, Матка Боска!.. Вони там усі поранені в голову…
Виття сирен поліцейських машин відволікло докучливих папараці від шведа, він вислизнув з натовпу і миттєво опинився на іншому боці вулиці, але професія репортера – убивці старих новин - штовхала його знову під колеса під’їжджаючої кавалькади. Розкішний «Чорний ворон» зупинився як вкопаний напроти дверей Трибуналу. Поліцейські миттєво вишикувалися в живий коридор. Папараці і зіваки були в ейфорії.
Двері «Чорного ворона» відчинилися. Два кремезних поліцейських з длинними, як ковбаси, дубинками і оддутими кобурами на поясі, вивели під руки велетня в костюмі від Бріоні. Натовп зойкнув відсахнувшись від «воронка», але цікавість одних і професійний обов’язок інших, збороли первинний острах, тепер вони вже були готові навіть торкнутися костюма кровопивці. – Ганьба! Ганьба! Ганьба! – в екстазі закричали люди під жовто-блакитним прапором. Велетень зиркнув у натовп з під лоба. Його голова, немов зовсім без шиї, була втиснута в тулуб від страху отримати стусана битою, і лише туфлі з крокодилячої шкіри виказували про колишню велич диктатора.
Видовище було огидно вражаюче.
За два кроки від диктатора двоє поліцейських несли скриню червоного дерева з вишуканим різьбленим візерунком.
- А це що, золото скіфів? – пожартував хтось із натовпу.
- Це особистий золотий унітаз, - знову не втерпів від коментарю всезнаючий швед, - диктатор гидує сідати на фаянсовий.
- Ой ля-ля…
Цокали фотоапарати, мигали спалахи підсилювачів світла, колихався натовп, ойкали нервово слабкі…
- Буде сидіти в камері поряд з камерою Ратко Младіча, - почувся з-за спини чийсь жіночий голос.
Двері Трибуналу так же беззвучно зачинилися за процесією, як і відчинилися.
Люди, полегшено зітхнувши, знову стали клопотатися своїми буденними справами.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design