Завтра прийде до кімнати / Твоїх друзів небагато / Вип’єте холодного вина. / Хтось принесе білі айстри, / Скаже хтось: «Життя прекрасне / Так, Життя прекрасне, / А вона…/ А вона, А вона / Сидітиме сумна. / Буде пити, не п’яніти / Від дешевого вина…». Плач Єремії «Вона»
На місто знову опускається безмежна і пуста ніч. Ніхто не винен, просто так у світі повелося, що я люблю її волосся і її тонкі вуста. Волосся і тонкі вуста дівчини із іншого життя. Тої, що не зрадить і не покине. Тої, яка завжди сидить сумна, п’є і не п’яніє від дешевого вина.
Завтра до неї знову прийдуть нечисленні друзі. Прийдуть до маленької кімнатки панельного будинку в богом забутому районному центрі, яких порозкидано по цілій Україні тисячі. Мені чомусь здається, що їх має бути троє: двоє дівчат і один хлопець. Одна подруга білява, симпатична із правильними рисами обличчя і нестерпним характером. Інша – сіра мишка, непомітна відмінниця із окулярами, дуже тиха і скромна. І хлопець – дещо невпевнений у собі підліток, який ще з не за пам’ятних часів дружить із трійкою дівчат і, швидше за усе, закоханий в неї. Саме він принесе білі айстри і зніяковілий подарує їй. В моїй уяві їм по вісімнадцять років. Вони тільки що закінчили школу. Надворі місяць липень. Вечоріє. І їм здається, що весь світ лежить біля їхніх ніг, тільки нахилися і візьми усе, що тобі подобається: друзів, гроші, роботу, щастя. Дівчата принесуть з собою пляшку, або і дві «Золотої осені», смаку моєї юності. Усім буде неодмінно весело. Почнуться безкінечні розмови про спільних друзів, жарти. Кожен почне розповідати про свої мрії і грандіозні плани «покорення світу». Тільки вона сидітиме і сумуватиме. Раз за разом підливатиме у свій бокал вина і з жагою намагатиметься якнайшвидше сп’яніти…
Чомусь кожного разу в моїй надломленій свідомості малюється саме така картина, коли я витягую старий радянський магнітофон «Ракета», гордість батька в роки його юності, і ставлю стару піратську плівкову касету із піснею «Вона» «Плачу Єремії». Тарас Чубай знову і знову пронизливим голосом каже, що співатиме про неї, аж бринітиме кришталь, але його голос усе одно не передасть усю печаль. І чомусь я йому вірю. Не знаю чому? Можливо, коли короткими літніми вечорами сидиш на кухні, сам п’єш дешеве вино, випалюєш третю сигарету під ряд і слухаєш як на газовій плиті починає шипіти кава, ти можеш повірити ще і не у таке. А може, я йому вірю, тому що знаю, як себе почуваєш після того як тебе усі покинули. «Та невдовзі прийде осінь/ І ми усі розбіжимося по русифікованих містах» - співає Тарас Чубай. І я згадую, як розбіглися ми з нею, з тією, яку я любив. Тому мені близька та дівчина із пісні, із іншого життя, яка печально дивиться у вікно, п’є дешеве вино і розуміє, що через пів року, а може і менше часу, вона уже ніколи не зможе ось так сидіти і пити вино з тими, кого любить. Бо з осені у них, як і у мене, розпочинається нове життя. Воно їх засмокче і уже ніколи не буде так, як зараз. Бо любити когось інколи буває мало, щоб залишитися з ними, або нею. І навіть дешевого вина мало, щоб більше не думати, не відчувати, не страждати.
Я знову і знову прокручую плівку і слухаю пісню в десятий, одинадцятий, дванадцятий раз. Знову думаю про ту, яку любив, про ту, яка пішла від мене, щоб ніколи не повернутися. Рука сама тягнеться до стакана із смердючим вином. В попільничці тліє недопалок, який зараз підпалить нову сигарету. Пекуча червона рідина повільно проходить стравоходом до шлунку. Гіркуватий тютюновий дим залишає в роті німу терпкість і перебиває огидний присмак вина. І з кожним ковтком і вдихом спогади про минуле тьмяніють. Образ живої дівчини, чиє волосся і чиї тонкі вуста я справді любив, стирається. На його місце приходить марення про сумну вісімнадцятирічну дівчину, яка як і я, п’є дешеве вино і сумує.
А коли від сигарет стає нудити, а в серці наче усе перегоріло, стає цікаво, як би склалася доля дівчини із іншого життя, якщо б вона була справжня. Зараз їй було б уже за тридцять. Чи були б у неї діти, чоловік? Чи вона б зустрічалася з своїми старими друзями і короткими літніми вечорами чи вони б знову пили дешеве вино? Важко сказати. В моїй уяві вона на завжди залишиться сумною вісімнадцятирічною дівчиною із пишним русявим волоссям, заплетеним у товсту косу і тонкими вустами. Тонкими вустами, які знову і знову торкаються бокалу із червоною спиртовою рідиною, яка за якоюсь іронією долі називається «вино».
А на місто повільно опускається безмежна і пуста ніч. Ніхто не винен, просто так у світі повелося, що я люблю її волосся і її тонкі вуста. Тепер уже не розбереш, пишне русяве волосся і тонкі вуста тої, що покинула чи тої, яка завжди сидітиме сумна, питиме і не сп’яніє від дешевого вина. Знаю тільки, що дівчина із іншого, вигаданого життя завжди мене чикатиме, доторкаючись своїми тонкими вустами до бокалу із дешевим вином.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design