Казка
Серед густого лісу під старезною ялиною у просторому затишному барлозі жив з мамою ведмедик Топко. Він був таким же пустотливим і допитливим, як усі малюки. А ще був великим ласуном!
Неподалік у дуплі крислатої верби поселився бджолиний рій. Топко підходив до дерева, піднімав мордочку, потягував носиком і нюхав, як смачно пахне мед. Ведмедик зажмурював очі й уявляв, як його там багато!.. Вже, мабуть, аж пів дупла наносили бджоли – золотистий, прозорий, а со-ло-о-дкий! Вмочив би лапу – і лизав, лизав…
Ці думки не давали Топкові спокою. Правда, мама не раз застерігала, щоб і близько не підходив до дупла, що бджоли дуже жалючі й сердиті комахи. Але як же смачно пахне!
Вдосвіта, тільки-но перший промінчик сонця торкнувся землі, Топко тихо виповз із барлога і почимчикував до верби. Присівши за кущем ліщини, затамувавши подих, він не зводив очей з дупла. Якусь мить все було тихо, а потім почулося слабке гудіння. Ще через мить загуло, задзизкало…
Ведмежа сховало голову під лопушок і вже відчувало медовий смак у себе на язичку. «Ось вони розлетяться по квітах, а я – в дупло!» – думав Топко.
Та він не знав, що бджоли дуже слухняні й організовані, вони ніколи не кидають своєї домівки всі. У них теж є мама, яку вони слухають, навіть їсти їй готують. Поперемінно бджілки летять на роботу – збирати сік-нектар з квітів, потім вдома працюють – із соку варять мед, пакують його по коробочках-сотах і закупорюють воском.
Топкові здалося, що вже всі бджілки вилетіли. Він виліз із своєї схованки і обережно подерся по стовбуру дерева. Тільки заглянув непроханий гість до дупла, як кілька комах блискавично впилися у ведмежого носика, решта із сердитим « дз-дз-дз! » обліпили всю голову. Які ж тільки колючі їхні жала! Ай!!!
Гепнув Топко з дерева – та навтьоки…
Довго довелося ще мамі-ведмедиці вибирати бджіл із густої Топкової шуби, зализувати розпухлу мордочку та прикладати до носика подорожники…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design