Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 3658, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.116.86.160')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Пєса № 33 (синя)

© Остап, 19-02-2007
                                                                                                  "Нет в твоем серце ни боли, ни зла."
                                                                                                                                Постмодерна пісня

                                                                          Дія перша.
                                                                         Акт перший.

Пролетарський шкільний клас із поламаними партами і шкільною дошкою посередині. На дошці у формі незрозумілого малюнку написано: "В далеке пейзажиться лошадь". Підпис: Гео Шкурупій. Через вікно залазить Хвильовий, весь кольору хакі і з поголеною головою. Сторожко озирається і підкрадається до дошки. Довго чухає потилицю. Врешті бере крейду і дописує: Жучок. За секунду додає в дужках: романтика.
У вікно залазить Семенко. В роті в нього люлька. Підкрадається ззаду до Хвильового і вигукує тому на вухо:
– Гу!
Хвильовий (перелякано): Га!
Семенко: О, новий вірш. Треба записати.
Сягає до кишені по папірець і записує.
Хвильовий: Але чому? Чому ви так?
Семенко: Ви хто – революціонер чи редактор? Будьте мужніми.
Ховає папірець в кишеню.
Семенко: До речі, я тут ще одного футуриста знайшов. Талант! Ум-м... Самі подивіться.
Обертається і гукає у вікно:
– Юра, іди сюди, не бійся!
У вікно залазить ще один чоловік. Привітно посміхається.
Семенко: Це – Юрій Яневський. Це – Микола Фильовий. А з вами сам Семенко.
Яневський (вітається): Я – футурист.
Хвильовий: Я... радий познайомитись.
Семенко (звертається до Хвильового): Між іншим, я тут зранку збірку написав. Чесно зізнаюсь, геніальна поезійка. Почитайте обов’язково.
Хвильовий: Дасте книжечку?
Семенко: Не дам. Можете її купити. Тут магазинчик недалеко. "Плуг" називається.
Хвильовий (киває): Обов’язково. Ви хоч там не на Москву орієнтуєтесь?
Семенко: Ні-і. Я, знаєте, як сказав Озерков, ad fontes.
Хвильовий (виправляє): Гофман.
Семенко (не звертає уваги): І дуже так правильно сказав. Треба і його до футуристів перетягти.
Яневський (схвильовано): Я – футурист.
Семенко (не звертаючи уваги, розкурює люльку): Бо ви ж знаєте: осте сте бі бо бу.
Хвильовий (насуплено киває): Бі бо бу, аякже.
Семенко (гучно): А. Як. Же.
Хвильовий повертається до дошки і дописує: цвіту яблуні. Семенко теж бере крейду і у формі піраміди пише "Марінетті". Ступає крок назад.
Семенко (захоплено): Га, як симультанно!
Хвильовий (зачудовано): Романтика.
Яневський (намагається привернути увагу): Я – футурист.
Ніхто не звертає уваги. У вікно пробує залізти Яловий, але зачіпається за щось ногою і застряє.
Хвильовий (до Семенка): Знаєте, я вам заздрю. Ви вмієте грати на скрипці.
Семенко (гордо): Я – це не абищо. Я – о, я – ко, я – енко...
Хвильовий (перебиває): Але ж все це так позірно. Ви лише подумайте. Ви лише замисліться над тим, чого ми варті. Ви – бунтливий Семенко, я – м’ятежний син. Ми ті, хто на рубежі шукає правду. Але та правда, схоже, зовсім не наша, а чужа. А наша – то лише брехня, яка остаточно нас знекровить і заллє ваш фальшивий життєбензин. Ми ріжемо гілку, з якої їмо і маємо сили йти.
Семенко (тупо): А як же кохать кахикать?
Хвильовий (опустивши голову): Отож бо. Отож бо... Втім, вам пощастило – ви не боретесь і ніколи цього не робили, тому смерть ваша буде така ж позірна.
Хвильовий дістає з кишені піджака револьвер.
Юрій Яневський (вигукує): Бісові футуристи! Жити не дають! (ховається під парту)
Яловий і далі борсається у віконному отворі. Семенко курить люльку і, мабуть, думає про смерть мистецтва. Звідкись лунає голос самого Маркса:
– Отче наш, ти, што єсть камуніст…
Хвильовий (цілячись вбік вікна): За генерацію Ялового відповідаю перш за все я. (стріляє)
Яловий падає замертво.
Хвильовий: Це розстріл цілої генерації. За що?.. За те, що ми були найщирішими комуністами? Нічого не розумію. "Отже", як говорить Семенко... ясно.
Стріляє собі у голову двічі.
Голос Маркса: Убіл в сібє і камуніста, і хрістіяніна.
Семенко (наспівує пісеньку Петрика Пяточкіна): Брум-бурум-бурум-буру-рум. О, треба записати. (виходить)
Голос Маркса: Дарога к камінізму тяжела, ібо єсть челавєк – єсть праблєма!
Завіса.

2006 р.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Геть сором!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Люся Українка, 19-02-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.048002004623413 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати