Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 36213, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.206.169')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Публіцистика

Урок про втрату litforum.net.ua та питання веб-архівації.

© Варко Мовчок, 02-07-2013
Коли ви публікуєте свої роботи в інтернеті, чи залишаєте собі копію? Багато з нас думають, що оприлюднене в інтернеті ніби на вічність викарбовується в електронному павутинні, і нікуди не зникне. Але виявляється, що інтернет - вмістилище не зовсім тривке. І Булгаков романтично помилявся: рукописи таки горять, і губляться, навіть в електронній формі.

Колись в 2006-му на теренах українського інтернету з'явилася толока під назвою litforum.net.ua, на якій багато цікавого було написано і розповсюджено. Там точилися спори, майструвався різного кштибу креатив, ділилися думками, книжками, віршами, п'єсами. Серед доробку були не просто цікаві, а вельми цікаві твори.

Але сталося так, що в якийсь момент 2011 року вебмайстер вирішив більше сайтом не займатись. Ну рішив то й рішив, всяке буває. (Принаймні, попередив би спільноту). На той момент це уже був не просто проект однієї людини, а ціла колективна творчість. Люди довіряли свої твори спільноті, начебто сподіваючись, що ці роботи збережуться, і спільнота нікуди не дінеться.

Проте, сайт було раптово закрито, і навіть хостер згодом зник з уанету. Люди навіть не встигли оговтатись, як все те, що накопичувалося роками, безслідно щезло. Ніхто навіть не зробив експорт сайту в xml, і не вивісив в інтернеті для всіх бажаючих продовжити справу (як це зазвичай цивілізовано робиться при закритті колективних сайтів).

Тепер доводиться шукати крихти, що зберіглися на українському веб-архіві (який зберігає, нажаль, не все, і не зовсім якісно). А втрачено дійсно багато цінного тексту.

Взагалі, цікаво, чи роблять гаківські вебмайстри збереження даних, якісь архіви? Сумний приклад літфоруму навчає тому, що замислитись над архівуванням колективного доробку треба вчасно, бо завтра може бути запізно.

PS наразі вдалося відновити роботу сайту за адресою litforum.info; шляхом довгих пошуків довелося вийти на адміна, який люб'язно погодився передати бразди правління (хостинг.)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

повчальна оповідка.

© Ніка Новікова, 04-07-2013

"Жді мєня"

© Tamara Shevchenko, 03-07-2013

Попередження

© Юрій Кирик, 03-07-2013
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73347115516663 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …