Я ненавиджу братися за такі справи. Та й до своєї нової роботи, правду кажучи, ще не звик. В органах все чітко: отримав наказ – виконуй. А ставши приватним детективом, доводиться мати справу з різними диваками і часто розслідувати напрочуд банальні справи.
Останній клієнт – не виняток. Георгій Симонов. Такий собі поважний дядечко у дорогущому костюмі, з представницького класу іномаркою і… фешенебельним офісом в одному з найпрестижніших районів столиці. Всередині його офіс – наче музей. Різні там старовинні статуеточки, кубки і кинджали. На фоні усього цього він і сам виглядає статичним і скам’янілим, наче мумія.
- Ось, - Симонов дав мені фотографію молодої привабливої шатенки з гарною посмішкою. На звороті фотокартки напис: «Валентина Андрієнко. 1975 року народження». – Це моя колишня… однокласниця, - не досить впевнено продовжив він. – Ми не бачились багато років. А на днях я випадково зустрів її в місті. Валя виглядала сумною. Знайдіть її, дізнайтеся, як вона живе і чи не потрібна їй допомога.
«А хіба не можна у неї про це просто запитати?» - хотілося поцікавитись мені, але я вчасно стримався. Що ж, людина, котра заробила стільки грошей, тепер може собі дозволити через такі «дрібниці» не підіймати свій дорогоцінний зад із зручного шкіряного крісла.
«Виглядала сумною… Вагома причина!» - дорогою додому дратувався я. Але, як потім з’ясувалося, сумувати Валентині Андрієнко дійсно було чого…
Спершу я не знайшов у біографії вельмишановної пані нічого цікавого. Така собі представниця середнього класу, працює перукаркою. Рік як заміжня. Здається, щасливо.
Я вже підготував для клієнта звіт і збирався просити його аудієнції, коли випадково натрапив на кілька «цікавих» невідповідностей. Легенько смикнувши за одну ледь помітну ниточку, почав розмотувати велетенський клубок темних плям її біографії. І сам не помітив, що захопився справою, яка врешті виявилась таким собі міні-детективчиком.
Олега, чоловіка Валентини, не так давно звільнили з фірми, де він працював web-дизайнером. Після того він став співвласником якоїсь сумнівної фірми і його заарештували за махінації з цінними паперами. Олег майже рік провів у слідчому ізоляторі. Із розслідуванням незрозуміло чого затягували, а на суді чоловіка виправдали.
І, що особливо цікаво, усі, з ким я спілкувався, як один, запевняли, що проти Олега існувало стільки доказів, що термін горе-фінансисту був гарантований. «Щоб він вийшов, комусь добряче позолотили руку», - прямим текстом говорили вони. От тільки де бідна перукарка, яка з чоловіком винаймає однокімнатну квартиру у спальному районі міста, може взяти такі гроші?
Діставши номер банківського рахунку Валентини, я довідався, що останні кілька місяців вона регулярно отримувала грошові перекази від такого собі пана Борисова. Сума виходила не з одним нулем. Перші з цих переказів були адресовані у лікарняну касу однієї елітної клініки. На ім'я цієї ж Валентини.
Що спільного у неї з Борисовим? За що він їй платив такі гроші? Вочевидь, не за гарну стрижку.
Підкупивши щедрими «чайовими» і не менш щедрими компліментами одну із медсестер даного медичного закладу, я дізнався, що три місяці тому Валентина Андрієнко народила у них дівчинку. Жінка написала офіційну відмову від дитини і ту одразу вдочерили.
От тільки вивідати імена названих батьків було набагато важче. Тут вже не обійдешся парою компліментів і пачкою банкнот. Пошуки могли тривати вічно, якби я одразу не перевірив одну зі своїх напівбожевільних теорій. І, о диво, не потрапив пальцем в небо. У подружжя Борисових була чудова трьохмісячна донька на ім'я Марійка…
Уже склавши певне, не надто приємне враження про ту дамочку, я навідався до неї в гості. Симонов просив дізнатися, чи не потрібна Валентині допомога, а я не любив лишати незавершені справи.
Валентина здавалася навіть молодшою, ніж на фотографіях. Низенька, мініатюрна, а шкіра бліда, майже прозора. Вона провела мене до невеличкої кімнатки з безліччю зелених вазонів. Я одразу звернув увагу на те, що з CD -програвача тихо лунала дитяча колискова.
- Чим можу допомогти? – вимикаючи музику, запитала вона.
Я не майстер розводити довгі теревені, а тому відразу виклав усе, що знав. І про дитину, яку вона продала за гроші, і про те, на що ці гроші пішли.
Спершу Валентина обурювалася, називаючи мене божевільним і просячи піти. Потім, зрозумівши, що я навряд чи виконаю її прохання, а своєю реакцією вона себе видала, жінка безсило опустилася в крісло і запитала:
- Що ви від мене хочете?
Я переповів їй свою розмову з Симоновим.
- Я ні про що не шкодую, - втомлено почала вона. – У мене не було іншого виходу. Олегу загрожувала в’язниця. Ті негідники, його партнери, втекли. А мого чоловіка просто підставили. Це було не важко. Він же нічого не розумів у тому бізнесі. Він художник, а не підприємець. Він вліз у все те через мене. Хотів підзаробити, щоб ми могли купити квартиру.
- А дитина?
- Олег опинився у в’язниці, і я не уявляла, що робитиму з немовлям. А тут знайшлася забезпечена родина, яка не мала дітей…
Вона не договорила. Відвернулася.
- І ваш чоловік поставився до цього нормально?
- Ви що? – її голос тремтів. – Олег нічого не знає. Я не казала йому про вагітність. І він ніколи про це не дізнається. Олег так хоче дітей… Він цього не переживе.
Вона встала, пройшлася кімнатою. Її голос змінився, став різким.
- Хіба ви не розумієте, що заради Олега я б пішла на все. Продала б і нирку, і навіть серце, - Валентина зупинилася. Задумалася. – А дівчинці там буде краще. Що ми можемо їй дати?
- Симонов…
- Перегорнута сторінка, - перебила вона його.
- Мій клієнт просив дізнатися, чи потрібна вам якась допомога.
- Нам нічого не потрібно. Нехай нас просто залишать у спокої.
Двері відчинилися і до кімнати увійшов високий чоловік із зовнішністю підлітка і сумним, зацькованим поглядом. Насторожено на мене поглядаючи, він привітався.
На обличчі Валентини читалася паніка, а в погляді, спрямованому у мій бік – лише благання.
- Доброго дня! – привітавшись з Олегом, я потис йому руку. – Я із газкантори. З перевіркою.
Обличчя Симонова тонуло у густому сивому димі. Сьогодні він багато курив. Значно більше, ніж при нашій попередній зустрічі.
- То ви кажете, що у неї все добре? – він пустив чергове кільце диму.
- Так, у вашої … однокласниці все добре. Вона по-своєму щаслива. І дуже кохає свого чоловіка.
Я вперше пропустив потрібну маршрутку, вирішивши пройтися. Чергову справу завершено, от тільки долі її персонажів не дають спокою і досі.
Холодне осіннє повітря, зірки смарагдами сяють на небі. На балконі, вдивляючись у темну далечінь, стоїть низенька шатенка. Вона наспівує дитячу колискову.
Цю ж мелодію підхоплює вітер, котрий, перетворюючи спогади на попіл і посипаючи ними сонне місто, відносить її у далекі краї. Туди, де пісню своїй маленькій донечці співає вже зовсім інша жінка…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design