В тьмяній кімнаті кам’яниці школи Сенкевича панували нерви. Щонайважніше, тії нерви панували на обличчі полковника Мончинського, який сьогодні головує на збориську командантської старшини.
- Положення русинів на відтинку вулиці Бема-палацу Голуховських-Сойму- Головної пошти геть непевне. Ми просто зобов’язані ужити пропозицій, викладених у моїй доповіді, аби остаточно замкнути січовиків у пастці Цитаделі та Фердинандових касарень, - гучно виказував свій плян командант четвертого відтинку Станіслав Лапінські.
- Тобто ви всерйоз вважаєте, що одна панцерна машина здатна витворити справжні дива і стати нашим магічним списом? - критично кинув полковник.
- Беру озвучене вами твердження під особисту поруку честі офіцера війська Польського. Авто, заготоване техніками минулого тижня, має у своєму тілі чотири скоростріли та доста броні, аби проїхати вулицями Міцкевича, Ягойлонською і викурити присутність гайдамаків у довколишніх будовах аж до дільниці на Карла Людвика. Натомість, рух нашого панцерника надасть карт-бланш крісовій атаці зі сторони Єзуїтського городу.
- Команданте, ви випробовували до моменту нашого збору це панцерне авто у ділі? Хоча б у наближених до військового діла умовах? - запитав Мончинський.
- Ми не можемо вчинити настільки ризикових ставок на одній лиш бойовій одиниці. Описана вами техніка навряд чи повторить британські чудеса під Камбре, - резолютивно мовив Мончинський.
Лапінські не вгавав :
- Пане полковнику, скориставши нашим паралічем, русини готові дістати нас на Головному гостинцю, про це мені щодня доповідають джерела з Народного дому. Ми не можемо зволікати з можливістю контрудару, я рішуче проти цього. Мій плян однозначний у твердженнях - у нас достатньо сили для отримання під контроль усього середмістя.
Полковник Мончинський не знайшов відповіді. Його мовчання стало правдивим тлом становиська, у якому польська начальна команда опинилась у цю пору. Глухота Пілсудського та полишення на поталу долі усього львівського гарнізону, постійна загроженість стратегічних позицій на різноманітних напрямках - площі святого Юра, Головного гостинцю та кадетської школи, не залишали полковнику шляху для надання іншої резолюції.
- Дев’ятого листопада о восьмій ранку розпочинаєте втілення свого пляну, маєте моє затвердження. Відповідальність ви на себе потягнули вельми достойної ваги.
Полковник все ж навіть не підозрював, наскільки згубною може стати притаманна його нації одвічна самовпевненість, що віднайшла своє гідне місце у пляні команданта Лапінського. Втім, усе це до нього прийде вже вечірнім часом того дощового дня, дев’ятого листопада 1918 року...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design