Зима потьмарених снів
Нарешті ударив мороз. І добре, що ударив. Він дає надію на те, що незабаром можна чикати першого снігу. Не те, щоб я дуже любив зиму. Холодно. Усе перетворюється на крижану пустелю. Але, з іншої сторони, Новий рік і Різдво без снігу – це з розряду знежиреного молока чи безалкогольного пива. Наче те саме, а відчуття не ті. Суцільна омана і порушення традицій. Нарешті світ перестане бути розмитим, наче ксерокопія ксерокопії, ксерокопії і так до безкінечності. Він перетвориться просто на одну суцільну білу пляму. Але може це і на краще. Навколо утомлені люди серединного покоління, до яких я відношу і себе. Серединне покоління, що не знало ні великої війни, ні великої депресії. Велика війна – наша боротьба зі світом, велика депресія – наше життя. Зміна навколишніх декорацій із сірої розмитої копії копій на білі, снігові, що нагадують потьмарені сни, мороз і фізіологічне відчуття холоду для багатьох з мого покоління, майже єдина можливість відчути, що ми ще живі.
Зранку прокинувся. Оглянувся навколо. Невже це мій дім? Не віриться. Перша думка – усе спалити, тому що з цим безладом боротися майже не можливо. Кімната як після стихійного лиха, коли легше не відбудовувати, а усе знести і побудувати на ново. Але, усе ж таки зупинився на середньому варіанті: прибрав, приготував їсти, виніс сміття.
Може ще щось приготувати на обід?
Чи нічого?
Моя улюблена страва.
Пішов перший сніг. Почалася пора потьмарених снів. А як іще може бути, коли ночі стають практично безконечними, особливо якщо спати до обіду, а погода стимулює сидіти дома. І таке добровільне затворництво, режим медитації переривається тільки п’яним угаром від святкування чисельних свят, від іменин Романа першого грудня і аж впритул до восьмого березня. Але усе ж добре, що на дворі уже зима. Може мороз «підморозить» усі наші гріхи. Він перетворить їх із багнюки, що засмоктує і обліплює кожну пору тіла, отруюючи душу, в тверду дорогу, індивідуальний шлях, яким можна іти, або не іти, в залежності від індивідуальних вподобань і смаків. Приблизно в цьому сенс Різдва.
Зима, як довгий розмитий сон має дивний вплив на людей, що можна порівняти з магією, починаючи від зимових депресій, загострень неврозів і шизофренії, до того ефекту, що відбувається зі мною кожної зими, коли знову і знову в довгих потьмарених снах випливають спогади тієї зими, що буває кожен рік, кожен вечір і раз на чоловічий вік.
Зима, я, ніч і шкільний спортзал. Перша дискотека, перший алкоголь. Нам по чотирнадцять. В неї карі очі і руде кучеряве волосся як язики полум’я. А той, що керує дискотекою ввімкнув повільний танець. І ми сплелися в танці, в цьому діалозі тіл. Я хочу сказати, що усе життя шукав саме таку, і що її люблю. Але мені бракує слів. Проте пальці так хочуть опинитися в полоні іншої вогняної долоні. Усю пісню ми у любовному сні, коли увесь світ навколо завмирає, лише серце б’ється з усієї сили. Мабуть через те, що нього уже давно амури встромили добру дюжину своїх стріл. А в наступну мить я прокидаюся. І амури кляті уже мовчать. Мороз і перший сніг очищують усі спогади. Закриваю очі і намагаюсь усе згадати. Але усе марно. Не можна розібрати копію копії моїх снів. Перед закритими очами біла пляма зими. І у великій війні із світом програю як і я, так і мій світ. Життя як «Велику депресію» не побореш. Усе закінчується відміною «сухого закону» і походом на ненависну роботу.
Пам’ятаю, тієї зими, коли усе почалося, я зустрічався із однією дівчиною із великими голубими очима і сотнею африканських косичок із білявого волосся наче сотня змій альбіносів, від чого я її ніжно називав Медузою Горгоною. Вона тільки питала чому я у вісні почав сміятися від часу, коли ударив перший мороз і пішов перший сніг. А я тільки чесав потилицю. Ну що тут скажеш? Скажеш, що бачив розмитий сон, що до якого невідомо: чи був він насправді, чи я його собі вигадав від зимового авітамінозу. Вона усе одно не повірить, не зрозуміє. Та і навіщо їй це? Зима і Різдво пропонують, не прощення. Це прерогатива весни і Пасхи. Вони лише «підморожують» життя, перетворюють його із багна на «крижаний шлях», що повертає в минуле чотирнадцятилітнього підлітка. І коли ми з нею і з повною хатою майже чужих мені людей святкували Різдво, після чого кімната перетворилася на «місце стихійного лиха», яке легше спалити і відбудувати з нуля, а не прибирати, я думав про те, з ким тепер, в цю різдвяну ніч танцює одна кароока дівчина із рудим кучерявим волоссям кольору язиків полум’я.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design