Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95746

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 34386, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.14.132.214')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Горор

Вечеря

© Кононенко, 14-10-2012
Темно у плавнях, моторошно –чи очерет шумить, чи вони женуться, чи риба плюскотить, чи нога з води витягується, і ніч хмарна, власних рук не бачиш.  Це ж як повезло, що отаман Кіт вирішив залишити більшовика на ранок, а вартовий дивився не в той бік.
А як гарно все починалось! Каральний загін імені Світової Революції розбив вщент банди місцевих куркулів і загнав Кота в плавні. Ну що то за ім’я для отамана? Кіт -  то щось таке мале, миршаве, нявчить бридко та мишей ловить.  Лютий чи Грізний - то ж більш переконливо.  Але - кулі полетіли звідусіль, двоє бійців зразу гепнулись у веселий зелений ряст,  а з комишів повилазили люди Кота, замурзані багном по самі вуха. Ось і сам отаман, непримітний, непоказний, в полатаній черкесці та німецьких штанях, одноокий – праве око пусте, прищулене, а ліве – синє, тьмаве, як склянка у аптеці.   Вцілілого комсомольця без зайвих слів втопили у болоті, тільки булькнуло за ним.  І керівнику карального загону дуже не хотілося такої самої смерті.
Якщо люди Кота їли кров’янку, це значить, що недалеко якесь село, чи хутір. Десь же вони її взяли? І, можливо, у тому селі знайдеться якась добра людина, що надасть прихисток.
Наче як світло вдалині блимає? Чи то вовчі очі жовтим вогнем світяться, здобич м’якотілу побачили? А на підмогу можна було й не сподіватися – землю тут ще в лютому поділили, злі ці степи,  безжальні, і люди там ще гірші, не вірять у світову революцію та не хочуть ставати до лав робітничо-селянської армії.  Може, знов якісь бандити вечеряють?  Ні, це чийсь хутір, жінка з ліхтарем з комори виходить, дебела така жіночка. Хоч би не перелякалась! Не може ж так бути, щоб усі місцеві співчували тим клятим куркульським вишкваркам!
Але дебела жіночка не злякалась,  навіть наче як зраділа. Самотня вона, чи що? А непогано живе, як на самотню – з комори добре свинями тхне, ще й корова мукає. Ніякої совісті у неї, загноблений пролетаріат гине з голоду, а вона жирує.  
Борщу дала, з м’ясом. Цікавий борщ, зелений. З чого вона його наварила? І сидить навпроти, сама не їсть, щебече-щебече-щебече.  Щебече. Вона дійсно не каже слова, а якось тьохкає горлянкою.  Комісар озирнувся навкруги – немов під водою очі розплющив, під гнилою зеленою водою - змазані кути, зеленкувате світло і наче щось ворушиться в кутках, маленькі тіні з гострими зубами.
- Діти, ходіть їсти.
Комісар спробував видерти з кишені браунінга,  але намацав тільки порожнечу і мокру тканину. Кіт же забрав зброю.
Ранок був сонячний, і навіть болотяна мошва радісно кружляла над комишами.  Отаман Кіт крутив головою на всі боки, роздивляючись, що нового на подвір’ї. Жінка роздивлялася Кота, нарешті не витримала
-  Діти зрання б’ються за ті штани!
- Малі? – Кіт витягнув з кишені облізлий портсигар,  потрусив, запхнув назад.
- Одні! А їх – троє.
- Хоч не голодні? – Кіт глипнув на свого джуру, що підібрав з землі якусь тріску і крутив її у руках.
- Нарешті наїлись, ще й є чим борщ заправити.
- То ми підемо?- отаман швидко розвернувся і підкреслено неквапом поліз у комиші. Джура поплентався за ним, кинувши тріску в воду. І вже, коли хата залишилась далеченько, свиснув, наче дивувався.
- Нічого собі цуцик, що так кістки трощить.
- То не цуцик, -  Кіт знову витяг портсигар з кишені, - то у мене діти голодні. Ростуть все-таки.
- А де вони були, ті діти?
- По подвір’ю тинялися. А, ти ж їх не бачиш, нема тобі як. А я – бачу, правим оком.  
  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

колоритний текст......

© Залєвський Петро, 15-10-2012

Смачненька...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Андрій Ворон, 15-10-2012
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.1536819934845 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …