Божевільна людина - то є людина,
єдино правильна істина якої рішуче
відрізняється від загальноприйнятої.
Теплий літній вечір поволі розповзався над землею. Біляві хатинки потонули в солодкому ароматі липи. Золоті хмарки танули в небі. І хотілося просто впасти в обійми густої зеленої трави і дивитися, як одна за одною спалахують зорі. Хотілося слухати пташину пісню і мріяти про щось далеке і прекрасне…
Перші промінці місяця впали на галявину. Все навколо принишкло й завмерло. Дівчина, що плела вінок, здивовано озирнулася. До неї підходив вітер. Вона бачила, як він здіймав сиві парашутики кульбаб, ступаючи по траві; відчувала, як він ніжно торкався її волосся й зігрівав своїм теплим подихом.
- Танцювати… - долинув до неї ледь чутний шепіт. Дівчина поволі підвелася. Вітер обійняв її за плечі, і вони закружляли по галявині…
Непомітно настала ніч. Ледь чутно шелестіло листя в обіймах прозорої темряви. Білявий місяць розсипав срібні зорі по чорному небу. Дівчина стояла навпроти вітру і зачаровано дивилася на нього.
- Ти таі гарно танцюєш… - вихопилось у неї.
- Я танцюю, коли хочу, - прошелестіло серед трави.
- А я зможу ще потанцювати з тобою?
- Чекатиму на тебе, - прошепотів вітер і злетів під самісіньке небо. Дівчина довго дивилася йому вслід. Потім підняла недоплетений вінок і пішла додому…
Дід Остап сидів на лаві, пихкотів люлькою і милувався вечірнім небом. Ласкаві промінці сонця нишпорили по кишенях, борсалися в тютюні та весело лоскотали в носі. Проте дід лише щиро мружився від задоволення.
Для нього все навколо було наповнене казками, які так любили слухати дітлахи, що збігалися для цього з усього села.
- Діду, а розкажіть нам казку?
І оживали старі верби, починали розмовляти квіти і чарівні пісні лунали з лісу…
- Діду Остапе! - дід здригнувся від несподіванки і розплющив очі.
- Чуете, дідусю? - перед ним стоялав дівчина. Однією рукою вона обережно торкала його за плече, а другою міцно стискала барвистий вінок.
- Добрийдень, дідусю.
- Добрийдень, дівча, - відповів дід, - Чого ти хочеш?
- Дідусю, от ви все знаєте про дерева, квіти навіть річку… а чи знаєте ви щось про вітер?
- Звісно, - і сива посмішка потонула в вусах.
- Розкажіть мені, який він?
- Ну… Він дуже сильний і хоробрий. І разом з тим розумний і добрий, - в люльці спалахнув і згас червоний вогник, і невеличка хмарка сизого диму злетіла в небо.
- А чи може він любити?
- Якщо полюбить - то назавжди, - мовив дід Остап…
Таємничий шепіт вабив тебе. Невидимі руки обіймали за плечі й розчісували волосся. Ласкавий подих зігрівав твої щоки.
- Мені так хороше з тобою, - прошелестіло поміж трави, і ти ладна була повірити тому шелесту. Невидимі музики вигравали чарівний вальс на сріблястому павутинні, натягнутому на малесеньких скрипках. І та дивна музика звучала в твоєму серці, наповнюючи його то сумом, то радістю. Білявий місяць мовчки дивився на вас, а ви все кружляли в шаленому танці.
А коли музика стихла, ти безсило впала в його обійми. І зорі перевернулися догори ногами…
Степан стояв біля тину і мовчки вдивлявся в ранкову імлу. Неспокій не давав йому спати і страх зігрівав від прохолоди. Серце нестримно гупало в грудях, і в кожному його ударі Степанові ввижалися роки. Її кроки… Він насторожувався і стурбовано озирався. Блідий туман бавився з ним, малюючи в повітрі загадкові образи.
- Що, козаче, любиш? - сміявся він.
- Люблю, - шепотіли губи.
- Люблю, - гупало серце.
- Що ж, люби, - і прозорий образ знову промайнув перед очима.
Ніч скінчилася. Настав ранок…
Нарешті Степан побачив дівчину.
- Ксанко!..
- Пусти мене.
- Де ти була, Ксанко! Я так хвилювався…
- Пусти кажу. Не питай.
- Але я мушу, Ксанко.
- Чого це ти мусиш?
- Бо люблю… - прошепотів Степан.
- …Люблю, - почула дівчина.
- Ти не потрібен мені. Йди геть. У мене є другий, у сто разів кращий за тебе.
- Хто ж він? - здається, земля похитнулася під ногами.
- Вітер, - мовила дівчина.
- Вітер? - здивовано прошепотів Степан, - Чи не той, що зриває стріхи і валяє дерева? Чи не той, що регоче, коли люди плачуть? Ксанко, - Степан схопив дівчину за плечі, - А чи любить він тебе як я, Ксанко?
- Якщо вітер полюбить - то назавжди, - холодно відповіла дівчина.
І пішла…
Степан стояв і мовчки дивився їй вслід. Потім опустив голову і тихо заплакав.
- Любиш? Що ж, люби, - сміявся ранковий туман.
Над землею піднявся вітер…
- Божевільна! Божевільна!..
Тихо перешіптувалися між собою жінки, поглядаючи на дівчину.
- Божевільна! Божевільна!..
Хитали головами чоловіки, їдучи мимо.
- Божевільна! Божевільна!..
Кричали діти, біжучи слідом.
Та вона не бачила цього.
- Донечко моя… Люба моя… - ридала мати, опустивши голову на плече посивілому батьку.
Та вона не бачила цього.
- Біднесенька моя… Мила моя… - шепотів змарнілий Степан. І очі його наповнювалися сльозами, коли він бачив її.
Та вона не бачила цього.
Вона сміялася разом із сонцем і шепотілася з травою. Вона простягала руки назустріч дощу і підспівувала пташці. І щовечора на маленькій галявині лунала чарівна музика. І щовечора вітер приходив до неї і вона чула дивний тихий шелест:
- Танцювати…
І життя здавалося невимушеним і прекрасним. І любов здавалася міцною і негаснучою. І щастя здавалося вічним…
Перші промінці місяця впали на галявину. Дівчина стояла і чекала на тебе. Її золоте волосся тремтіло від твого подиху, та ти був ще далеко. Музики налаштували свої скрипки, піднесли смички і все навколо принишкло, завмерло й затамувало подих у нестерпному чеканні.
- Танцювати… - ти повільно підійшов до дівчини й ласкаво обійняв її за плечі, вдивляючись у чисті блакитні очі, що нагадували тобі затишне небо минулого літа.
Вона також обійняла тебе. І зазвучала музика…
- Скажи, ти мене любиш? - шепотіли її губи.
- Любиш? - здивовано прошелестіло навколо, - Я не знаю як це - любити. Я просто хочу танцювати…
Дівчина зблідла і відвернулася. Її руки повільно опустилися. І музики здивовано завмерли.
- Йди геть, - прошепотіла вона, і ти відчув, як затремтіли її губи.
- Чому ти не танцюєш?..
- Геть! - вона повернулася до тебе і ти побачив, як яскраво сяють її щоки в місячнім промені.
- Дощ?.. Чому в тебе йде дощ?..
- Йди, - майже нечутно прошепотіла вона й закрила руками обличчя.
- Мабуть, ми більше не будемо танцювати, - зітхнув ти і поволі злетів під небо. Але вона більше не дивилася тобі вслід. Вона впала на пожовклу траву і гірко заридала…
Білявий місяць байдуже дивився на вас. Дивні музики зникли. А на галявині все жило своїм непомітним життям, зрідка тихо перегукуючись між собою…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design