Багато міських жителів мріють жити в селі, а я ось живу. Як вийшли на пенсію, ми з чоловіком покинули гамірливе місто, переселились на лоно природи, “в приют спокойствия, трудов и вдохновенья”, як сказав поет.
Сільське життя мені по душі. Тут і повітря чисте, і солодкий сон ночами.
Пенсії заробили мізерні - господарство в селі завели велике: коня Козачка, корову Ласуню, козу Зойку, індичат, курей, кабанчиків, пасіку, двох собак Тимку і Динго та кішку Муську.
Господарство - ой-ой-ой, а рук - чотири. Треба всьому дати лад: нагодувати, напоїти, накосити трави, подоїть Ласуню, Зойку, почистить станки, сіна, дров заготувати на зиму...
Зранку, тільки світає, прокидаємося і руками за голови хапаємось: кінь ірже, корова мукає, півні на різні голоси ку-ку-рі-ку співають, кабанчики в хліві хрюкають, собаки гавкають, кішка мяукає - всі просять їсти й пити.
І розпочинається у нас ранкова зарядка: раз-два - туди-сюди, раз-два - туди-сюди - пробіжка із хати в сінник, із сінника в хлів, із хліва в комору, із комори у господарський двір. Дою Ласуню, Зойку, чоловік чистить станки, косить траву, годує всіх мешканців господарства. Все йде по суворо встановленому розпорядку.
Ось уже всіх нагодували і напоїли. Тваринний світ мовчить. Козачка і Зойку вивели за город, прив’язали - нехай пасуться. Вони в нас самостійні. Птицю на царину вигнали - тут простір, раніше була велика ферма колгоспу-мільйонера, а сьогодні все розібрали до цеглинки і виросли за роки незалежності розкішні плантації бузини. Восени ягід тьма-тьмуща.
У нас привілля на околиці: направо – ліс, луки, поля, наліво - ліс, поля, а в центрі - озеро, обрамлене намистом беріз, осик, дубів, кленів, горішника, акації. Коли акація цвіте - пахощі розносяться по всій околиці.
Після ранкової зарядки у мене, як завжди, водні процедури. Відганяю Ласуню на пасовище і до озера. Рибалки сидять на березі у куфайках, чоботях, а я, скинувши з себе одяг, пірнаю у воду. Вода прохолодна, а навколо тиша. І раптом сплеск великого карася, другого, третього - грають. Здригнулось дзеркальне плесо, засміялось озеро і знову тиша. А якщо повернути ледь вправо - можна і водички ковтнуть джерельної, чистої, дзвінкої у Свяченій. А сонце уже грає, переливається, на душі спокій і якась світла радість.
Водні процедури закінчені. Додому іду стежкою, скорочуючи шлях. Всі трави від роси срібні. Все миготить і блищить. Радість свіжого ранку п’ю всією душею, набираючись сил на весь день.
А тепер сніданок. На столі у нас є все своє, не куплене в магазині чи на ринку: і свіже молочко з пінкою, вершки, кислячок, м’ясо й сало, мед натуральний без цукру, яйця з жовтками, як сонечко, вареники з сиром і сметаною, борщ з м’ясом, свіжоспечений домашній хліб, березовий сік, настояний на ячмені, чай із палісадника - листя м’яти, меліси, душиці, смородини, малини, вишні. Аромат - на всю кухню.
Після сніданку мене чекає город - 35 соток. Прополка картоплі, кукурудзи, гороху, соняхів, помідорів, огірків, капусти, моркви… - роботи на все літо. Життя в селі для трудівника - лінивому тут робити немає чого.
А помічниця у мене на весь день кішка Муська. Ляже де-небудь поруч в затінку, і я не одна. Перемовляюсь з нею. А то присяду на межу, на зелененьку травичку, Муську візьму на руки і відпочиваєм, розмовляючи. Вона у нас на особливому, привілейованому становищі. Улюблениця. Перший шматочок м’яса - їй, парне молоко, сир - їй… Тішить нас своїм мяуканням, муркотінням і дивною красою. Треба ж так природа подбала: зеленоока, з білим комірцем і таким же хвостиком, а сама сіра. Дивовижна витонченість. У будинку всі закутки пере¬вірить. І на піч загляне, чи все там в порядку. А тоді лягає на свій килимок, де її кошенята Пушок і Рижик. Вона їх годує, грається, охороняє і уже виводить на полювання.
А як вона їх захищає від сусідського кота Кузьки - це видовище! У Муськи й справді бійцівський характер. Стане перед котом, наїжачившись, шипить, готова в будь-яку секунду кинуться в атаку. Рішуча й смілива. В такі хвилини страшніше Муськи звіра немає. Перед таким натиском кіт Кузька здається і йде до себе додому, а Муська-переможниця - до своїх кошенят. Цим імпровізоване видовище, зазвичай, і закінчується.
Муська розумна, акуратна. Вона розуміє наше кожне слово, відповідаючи на нього своїх «мя-у». Її кмітливість вражаюча. А коли я з нею граюся - радість і емоції пере¬пов¬нюють її кошаче серце. Вона то плигає, то, виляючи хвостом і вигинаючись, старається торкнутися моїх ніг і рук, висловлюючи своє захоплення. А то ляже на соняч¬ному ганку і блаженно мружиться, приймаючи різні пози: то повернеться на спину, то на бочок, витягнувши лапки, і все це з якоюсь особливою котячою гідністю.
І мисливець вона першокласний. Присяде у коморі, затаївшись, чекаючи на свою здобич. А потім стрімкий стрибок - і мишка в зубах. Спіймає її і розпочинається гра в кішки-мишки. Вимучить її, награвшись, і з’їсть. Цікаво спостерігати за її грою - домашній цирк, безкоштовний.
Одначе Муська буває і непередбачувана: то ласкава, добра, мила, то чомусь починає обурюватися, голосно муркотіти, пазурами чіплятися за руки й ноги.
- Муся, вгамуйся, чим же ти незадоволена? - запитую її. - Хто тебе образив? Муся… Муся…
Даю їй шматочок м’яса і тоді вона, з’їдаючи його, ласкаво торкається моїх ніг, муркотить: «мур-мур».
Муську ми любимо і вона нас. Такої без¬межної відданості, напевне, не зустрінеш се¬ред людей. Ляжу відпочити на півгодини, Муська тут, як тут. Лягає на груди до мене, згорнувшись калачиком, засинає і бачить кришталеві сни, світлі казки. І на душі у мене так добре, так легко. Засинаю і я. А робота стоїть. Нехай трішки почекає.
Через півгодини підйом і знову все закрутилось, завертілось. І так до пізнього вечора. А ввечері я після напруженого робочого дня на озері змиваю свій макіяж - куряву з голови до ніг. Плаваю, насолоджуючись, отримуючи потужний заряд позитиву від такого купання. І так кожного дня..
А одного разу із міста до нас приїхали родичі і попросили Муську на місяць на роботу - виловить мишей у їхньому господарстві.
І в будинку відразу стало сумно й порожньо.
А через три дні дзвінок:
- Муська пропала… Ніде немає… Пішла…
- Як пішла? Куди? - питаю.
- В самоволку - відповідають.
Але мені було не до жартів. В очах потем¬ніло, серце моє заболіло. Як я могла віддати Муську? Я себе подумки картала, лаяла.
- Муська, Муська, де ж ти? Повернись.
Час летить, дні втікають, як від погоні. Пройшов рік. Я вже стала менше думати про Муську.
Якось іду до колодязя за свіжою водичкою і бачу: до мене біжить, виляючи хвостом, кішка - брудна, недоглянута, худа, шерсть не блищить. І яким же було моє здивування і радість, коли я в цій кішці впізнала свою Муську з білим комірцем і таким же хвостиком.
- Боже, Муська! Мусенько! Жива. Звідки ти? Мандрівниця ти моя!
Мяукає. Лащиться.
Я тут же пішла на кухню і нагодувала її. Як жадібно вона пила молоко і їла свіженький сир! А я від радості сміялась і плакала: Муська повернулась, Муська повернулась!
А як їй це вдалося через рік - для мене до цього часу залишається загадкою. Від Прилук до села 40 кілометрів. Візуально я уявила, як таке миле створіння йшло лісами, полями, луками під сонцем і дощем, по морозу і по снігу, вдень і вночі. І все-таки прийшла моя улюблениця. Недарма говорять: «Кішка звикає до свого дому, а собака - до людини».
Виявляється, бувають у житті братів наших менших інколи такі таємничі, незбагненні історії.
Очевидно, невидимий компас, котрий знаходиться всередині моєї Муськи, і вів її додому, тільки додому, до рідного порогу.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design