Де поруч колись ми жили — летіли клени, не торкаючись сивих голів хворих на ста-рість хат. Паслося літо, сьорбаючи воду з присмирілої ріки. Ой, що то за ріка була! Завжди між нами протікала, не пересихала, прохолоду на обличчя наносила. А нам і не до того — да-рували літо перехожим — чужим, знайомим. Ті лише тікали крізь верболіз років, а їхні усмі-шки осиротіло опадали в прим’яту траву. Хтось задивлявся на нас, цвіла липа. Після Купаль-ської ночі в повітрі блукало передосіннє навіювання, яке не кожному відчутне.
Саме спокійне місце — цвинтар. Ми ще тоді не розуміли, що існує смерть, бо були ві-чні і тікали одне від одного, щоб потім відшукувати. Розлога груша розстеляла своє багато-крилля, а ми задивлялися їй ув очі, величезні чорні очі. Бузок виглядав із куточків нічної фан-тасмагорії, затиснувши в своїх обіймах невідомість.
Все приходить як одкровення — радість, печаль, біль, втрата. Час губить нас і він врятовує здатністю стирати спогади. Дивні люди, що спинають мотузки над своїми головами, аби потім хитатися у повітрі, хапатися за пустку і прокидатися зі своїх дитячих блукань міс-цями, яких сьогодні немає.
Ми жили колись поруч. А тепер — на різних планетах. Поперхнулося літо річковою водою, закахикало громами, аж шибки від страху задрижали. Наближалися зливи — невпин-но, незворотньо. Ночі наздоганяли дні, все одно нікому до того діла не було, одним днем ме-нше...
І сумніви, сумніви... Поспішаю, повертаюсь, відшукую — де ви клени, де хоч сліди ваші? Як наше дитяче:
«Летіли спогади безвинними кленами, їх злі буревії зламали зеленими.»
А ріка майже пересохла. Зморена, боролася з нещадним сонцем — та де там... Левада поросла, забур’янилася, здичавіла. Затисли непривітні береги річку і не зрозуміти: чи так було завжди?
Тепер би перейти з одного берега на інший... А навіщо? Ми на різних планетах і давно не існуємо разом у спогадах тих, хто нас на мить побачив.
Світ побудований так, що іноді він дуже зближує, щоб колись дуже роз’єднати. Ми не-одноразово відчували це, поглядаючи одне на одного з різних берегів ріки. Незрозумілі сльо-зи довжиною у тридцять років — ось чому висохла вода, вона перейшла в інший стан — у наш спільний плач за втратою того, чого ще не мали, але безкінечно бажали.
Все, чого найбільше боїшся, не хочеш, обов’язково станеться. Інакше в чому тоді сенс нашої платні за мимолітне щастя отого дитячого погляду?
Зачепитися рукою за хмарину і перенестись... Подумав: а куди? Замало буде однієї хмарини. Розвіється вона, не долетить. Тільки й того, що намагався спробувати. Все ще спи-наю мотузки — такі сякі, аби тільки з вигляду, мовляв, не здався, бідолаха, все кудись пори-вається. Та поривання ті скоріше для самозаспокоєння людини давно практичної, безроман-тичної і головне — змореної просуванням чужими стежками — викривленими та забутими.
Так і я колись забуду, як стояли на різних сторонах галасливої міської вулиці хлопчик і дівчинка, як пильно вдивлялися вони в очі одне одному, як летіли над ними сірими птахами будинки, як блищали їх чомусь не дитячі очі. Я подумав тоді: мабуть вони живуть поруч.
Летіли будинки, летіли клени...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design