Раз в тиждень, а то й у місяць ми з подругою любимо погостювати одне в одного. Того разу мені довелось проводити її додому. Ми йшли через старий обшарпаний міст, я розповідала усякі небилиці, як то часом умію. Довкола дихало осінню і ще теплим сонечком, що зазирало з під опущених хмар-повік. Я час від часу переморгувалась з небом поглядом, примружуючи очі від яскравого сяйва теплої розмови. Душі було так добре…
З долин гнали череду корів, поштурхуючи худобі боки палицями, ті мляво перебирали ратицями, начебто хотіли ще трохи поніжитися під вересневим сонцем. Ми так і застигли на мосту зазираючи то у даль степів, то у бистру воду, що сріблилась під ногами, то на пастухів, що вже ген обминули нас і прямували до села. Говорили щось про особисте, про те що бентежило душу, як то дівчата, трохи перемовились про кавалерів, трохи про життя, а вже потому замислились, вбираючи у серце небесні барви, ще зелені левади, і прохолоду річки, що поривалась втекти куди далі і далі. Десь ген на долинах я й не одразу помітила сіру постать. Аж ось вона завиднілась з близька, суха, згорблена, зболена, посіріла постать дідуся і в усій тій поставі читалось щось жалібне. Нещаснішої людини годі було знайти. Хіба можна таким бродити по цій зеленій теплій леваді? Здавалось, чого б то хнюпитися в такий погожий день, коли небо ще гріє душу, а всі проблеми випалює з голови сонячний промінь? Але сіра постать бродила левадою, мов причина. Здавалось, несла на плечах схований від людського ока величезний тягар, величезну втрату. О так, старий щось шукав! То вдивлявся в далечінь, туди де ген-ген тонкою стрічкою стелилось безмежя, наче намагався розгледіти там вчорашнього дня, то знову потуплював погляд під ноги. Повертався з глибокою журбою додому, так і не знайшовши втраченого. Що він шукав у тому полі? Втраченого життя? Ні, хто про таке роздумує, і чи може бути життя втраченим? Його втрата мала б бути якоюсь неймовірно більшою.
- Шкода старого. - Мовила колежанка. Бач, і її зачепило оте незрозуміле бродіння. – Як довго шукає... – чи то подивувалась, чи то поспівчувала, здавалось вона знала відповідь. Важко зітхнула та залишила мене без пояснень, як голодного без хліба. – Ходімо вже.
- А що він шукає? – не втерпіла я, озираючись на старого.
- Корову.
- Яку?
- Та свою. Молодим корова не потрібна. Коло неї наробитись треба. А хто з них до роботи? Скільки сіна на зиму запасти лиш треба. Вони і пасти не хочуть, не те що косити, а тут ще доїти, мити, гної викидати. Таки біля корови треба наробитися. А старий вже не годен сам то всьо тягнути. Взяли і продали.
- Як продали?
Старий звісно б не продав. Тільки натякни невістка, що може б досить їм корову тримати, то одразу на цілу вулицю кричав: «нероби, лежебоки, а мене продати не хочете? Та б продали, як би хто гроші давав!»
- Погнали пасти і не привели. Сказали, що пропала. Втекла.
Погода враз зіпсувалася, як і мій настрій, хмара що так і норовила вкрасти з очей сонечко, нарешті заслонила пів неба, вітер одразу став пронизливим, холодним.
- І як довго він ото шукає?
- Та весь минулий тиждень в дощ шукав, то аж нині сонечко порадувало, ніби пошкодувало бідолаху.
- А дітям його не жаль? Невже нітрохи не жаль? Піду скажу йому, хай не шукає. - я раптом набрала такої рішучості, що подрузі довелось хапати мене за руку.
- Облиш, воно тобі треба? Хто зна, як краще. Ну дійсно, діти ті ще .. - Вона промовчала, аби не сказати борони боже поганого слова, а через хвилю вже спокійніше додала - важко йому було з коровою, літа вже не ті. Розкажеш, то ще й на рідних образиться, і яка втрата стане більшою? - Її сірі очі були наповнені світлом і мудрістю.
«Усе вжитті відносно». Подумала я і провела журливо темну постать постарілого за тиждень змученого чоловіка. Він йшов додому, де на нього чекали діти, внуки, навіщо йому та корова?
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design