Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 31128, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.216.190.167')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Усе в світі відносно.

© Любов, 04-11-2011
       Раз в тиждень, а то й у місяць ми з подругою любимо погостювати одне в одного. Того разу мені довелось проводити її додому. Ми йшли через старий обшарпаний міст, я розповідала усякі небилиці, як то часом умію. Довкола дихало осінню і ще теплим сонечком, що зазирало з під опущених хмар-повік. Я час від часу переморгувалась з небом поглядом, примружуючи очі від яскравого сяйва теплої розмови. Душі було так добре…
З долин гнали череду корів, поштурхуючи худобі боки палицями, ті мляво перебирали ратицями, начебто хотіли ще трохи поніжитися під вересневим сонцем. Ми так і застигли на мосту зазираючи то у даль степів, то у бистру воду, що сріблилась під ногами, то на пастухів, що вже ген обминули нас і прямували до села. Говорили щось про особисте, про те що бентежило душу, як то дівчата, трохи перемовились про кавалерів, трохи про життя, а вже потому замислились, вбираючи у серце небесні барви, ще зелені левади, і прохолоду річки, що поривалась втекти куди далі і далі. Десь ген на долинах я й не одразу помітила сіру постать. Аж ось вона завиднілась з близька, суха, згорблена, зболена, посіріла постать дідуся і в усій тій поставі читалось щось жалібне. Нещаснішої людини годі було знайти. Хіба можна таким бродити по цій зеленій теплій леваді? Здавалось, чого б то хнюпитися  в такий погожий день, коли небо ще гріє душу, а всі проблеми випалює з голови сонячний промінь? Але сіра постать бродила левадою, мов причина. Здавалось, несла на плечах схований від людського ока величезний тягар, величезну втрату. О так, старий щось шукав! То вдивлявся в далечінь, туди де ген-ген тонкою стрічкою стелилось безмежя, наче намагався розгледіти там вчорашнього дня, то знову потуплював погляд під ноги. Повертався з глибокою журбою додому, так і не знайшовши втраченого. Що він шукав у тому полі? Втраченого життя? Ні, хто про таке роздумує, і чи може бути життя втраченим? Його втрата мала б бути якоюсь неймовірно більшою.
        - Шкода старого.  - Мовила колежанка. Бач, і її зачепило оте незрозуміле бродіння. – Як довго шукає... – чи то подивувалась, чи то поспівчувала, здавалось вона знала відповідь. Важко зітхнула та залишила мене без пояснень, як голодного без хліба. – Ходімо вже.
        - А що він шукає? – не втерпіла я, озираючись на старого.
        - Корову.
        - Яку?
        - Та свою. Молодим корова не потрібна. Коло неї наробитись треба. А хто з них до роботи? Скільки сіна на зиму запасти лиш треба. Вони і пасти не хочуть, не те що косити, а тут ще доїти, мити, гної викидати. Таки біля корови треба наробитися. А старий вже не годен сам то всьо тягнути. Взяли і продали.
       - Як продали?
Старий звісно б не продав. Тільки натякни невістка, що може б досить їм корову тримати, то одразу на цілу вулицю кричав: «нероби, лежебоки, а мене продати не хочете? Та б продали, як би хто гроші давав!»
        - Погнали пасти і не привели. Сказали, що пропала. Втекла.
Погода враз зіпсувалася, як і мій настрій, хмара що так і норовила вкрасти з очей сонечко, нарешті заслонила пів  неба, вітер одразу став пронизливим, холодним.
        - І як довго він ото шукає?
        - Та весь минулий тиждень в дощ шукав, то аж нині сонечко порадувало, ніби пошкодувало бідолаху.
        - А дітям його не жаль? Невже нітрохи не жаль? Піду скажу йому, хай не шукає. -  я раптом набрала такої рішучості, що подрузі довелось хапати мене за руку.
        - Облиш, воно тобі треба? Хто зна, як краще. Ну дійсно, діти ті ще .. - Вона промовчала, аби не сказати борони боже поганого слова, а через хвилю вже спокійніше додала - важко йому було з коровою, літа вже не ті. Розкажеш, то ще й на рідних образиться, і яка втрата стане більшою? - Її сірі очі були наповнені світлом  і мудрістю.
        «Усе вжитті відносно». Подумала я і провела журливо темну постать постарілого за тиждень змученого чоловіка. Він йшов додому, де на нього чекали діти, внуки, навіщо йому та корова?

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

шукаємо...

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© , 08-11-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Росткович Олег, 06-11-2011

Твір варто підшліфувати і він зазвучить

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Домаха, 04-11-2011

Гарний фактаж

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 04-11-2011

Таке буває...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 04-11-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78396582603455 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …