І
У всіх місце народження – це щось просте і зрозуміле: ну, там місто, село, смт, нарешті. І лише у батька – невідомо що: совхоз «Двадцать лєт Октября». Ніколи не могла зрозуміти, що це за «совхоз». Ні, я знаю, що раніше люди жили, закріплені за своїми господарствами, але є ж там якийсь населений пункт? Та який, - каже батько, – пункт. Совхоз.
Я дивилася по карті: він десь тут, на кордоні трьох областей – Харківської, Луганської й Донецької; пробивала через Ґуґл – нема совхоза. Може це якесь крихітне село на кілька хат, що його і на картах не позначають?
Я чому так допитувалася: хотілося туди з’їздити. Востаннє я була у совхозі, здається, років у дванадцять. А це майже те саме, як побувати у своєму дитинстві – ну, ви розумієте. А сестра, наприклад, не була там взагалі.
Минулого року не вийшло. Батько сказав, не встиг усе як слід підготувати до нашого приїзду. Сам він живе там друге літо підряд. А цього року, коли сестра поставила питання руба: «Ну то ми їдемо чи ні?», я пішла на вокзал. Будуть квитки на ці вихідні – поїдемо, ні – тоді наступного літа. Як не дивно, вічно переповнений Дебальцево-Хмельницький лишив нам по квитку на верхніх полицях – через стінку. Так ми й перестукувалися із сестрою потім всю дорогу, або перемовлялися по мобільному.
Квартира недалеко від вокзалу має свої беззаперечні переваги. Десять хвилин пішки через парк – і о першій ночі ми були вже у потязі. А о дев’ятій ранку – на пероні міста Сватове.
Сватове, Сватове, Луганська область… Маленьке місто, що спускається від вокзалу в долину. Вокзал, базар, кілька вулиць – і виїзд з міста. Десь тут недалеко, ніби, Старобільськ?..
Батько зустрів нас прямо на пероні і повів через ринок до машини. До совхозу тільки нею і дістатися: двадцять кілометрів від Сватового, п'ятнадцять – від Борової. Але сюди хоч потяги їздять, а до Борової – ні.
– І що? Ходили пішки, - розповідає батько, поки його жовтогарячий «Москвич» проминає поля соняшників. – Я пацаном теж ходив, і баба Федора. Носила із бабами торг на базар. Тут же місця які! Он, - показує наліво, – крейдяні гори. Тут раніше було ціле виробництво: добували крейду.
Я дивлюся на пагорби, схожі на розрізаний шоколадний торт, де між чорними коржами проступає білий крем, на соняшники і степ, і здається, починаю розуміти, про що писав Жадан у своїй «Анархії», описуючи ці місця – там де він ішов пішки від станції, упав у траву й заснув.
А ось нарешті і вказівник: «Першотравневе», ми на місці. Так є, виходить, назва у населеного пункту? Цікаво, як село називалося раніше. Не могло воно бути завжди Першотравневим.
Виявляється, могло.
– Тут усе з нуля строїли, - розповідає по ходу батько. – Зігнали переселенців від Осколу, коли їхні хати затопили водосховищем, і сказали: будуйте.
Виходить, ціле село погорільців? Точніше, затопельників, які назавжди втратили батьківщину у мутних водах Осколу. І повернутися більше нема куди, лише сиди та будуй на новому місці своє нове світле майбутнє.
Хм, а село, виявляється, зовсім не таке, як я собі уявляла. Кілька хат – не той варіант. Асфальтовані вулиці. Будинки цегляні, із пластиковими вікнами. Машини біля воріт, магазини. А ось і дім баби Федори.
Одразу пройшлися подвір’ям. Так-так, саме так я все і пам’ятаю. Хатка-мазанка зліва, справа – садок. «Тут раніше була абрикоса, правда?» – «Так, але її зрубали, бо була стара». «А якщо вийти з двору і повернути направо, то там, у кінці вулиці буде криниця, так?» – «Буде, а ти звідки знаєш?» Пам’ятаю, я все пам’ятаю – відчуваєш себе, ніби пес, що обнюхується на старому місці.
Видно, що батько поклав тут немало свого труда. Біля городу – величезна купа вирубаного гілляччя, порості дерев, яка вкривала усе подвір’я. Це лише уявити…
– Мені сусіди казали: це ти, Льоня, таку роботу зробив!.. А йдіть, я Вам покажу, де ви будете спати.
Ми заходимо до хати. Ну так, мазанка є мазанка. На кухні видно, як вона будувалася: з-під виваленого шматка стіни проглядає переплетення гілок, наче тин. А в печі зіяє діра.
– Металісти, падлюки, винесли конфорки. Так я подав заяву до міліції у Боровій – хай занімаються. Найдуть чи ні, так хоч налякають, щоб не повадно було.
Я уявила собі, як приїжджали сюди слідчі з району, як заходили, пригинаючись, до мазанки і розгублено зазирали до провалля в печі. Тільки що потилиці не чухали. А що, на батька це дуже схоже. Він ніколи не вважав, що його проблеми занадто малі, аби ними когось турбувати.
А ось і кімната, де ми будемо спати. Все дуже ошатно, чисто – це теж батькова риса, на стінах навіть картини. «Пізнаєш?» Іще б: він перевіз сюди старі репродукції з нашого горища. Віз за чотириста кілометрів…
ІІ
Після короткого сну (нас із сестрою буквально звалило) вирішили прогулятися селом.
– Хочете, я вам проведу екскурсію? - батько.
– Та ні, ми самі.
Він помітно образився.
– Ну добре, ходімо разом.
Дурна я, без батька це точно було б не те.
А спека, між тим, реальна – не така, як минулого року, коли побило всі рекорди, але за тридцять точно.
– Ходімо, мабуть, спочатку, до школи. Ось там хата мєстного фермера, видно одразу… А тут живе дід Василь – я до нього спеціально був зайшов, питаю: от скажіть мені нарешті, була баба Федора полячкою чи не була? Та була, каже, цілий рід поляків у них тут був, але при совєтах про це ліпше було мовчати…
Вулиці майже безлюдні, але біля одного двору стоять баба з дідом, поглядають із цікавістю. Іще б: нові люди у селі так далеко від цивілізації – ціла подія.
– А хто це йде нашою вулицею, а я його й не знаю? - баба. Хм, цікавий підхід. Виходить, якщо хтось іде твоєю вулицею, значить, мусиш його знати. Бо чужі тут не ходять.
– Льонька, Льонька Любий, пам’ятаєте такого?
– О, так іще б! Чули ми, чули, що ти приїхав. Люди говорять: наче він – а наче й не він. Кажуть, не Льонька це, а його син, бо молодий дуже. І мій внук тоже говорив – він четвертий год слєдоватілєм у районі – що у тебе там із хати шось украли, да?
– Та вкрали. Металісти.
– А до мене оце невістка приїжджала, Наташа, із внуком. Тільки від’їхали.
– Та Ви що?! Сергієва жінка?! Це ж мій лучший друг дєтства! - це вже батько до нас.
– Ну да. Тільки Сергія вже п’ять років, як нема. Водка… А маму я твою пам’ятаю. Наче жива, перед глазами…
І пішло-поїхало: з родичів на знайомих, зі знайомих на однокласників… Довелося відійти у тінь, бо голову почало напікати по-справжньому.
Треба б не забути, що у селі між собою всі вітаються. Ну, чому вони вітаються, мені зрозуміло. Бо вони всі одне одного знають. Он мужик проїхав на велосипеді.
– Привіт, Петро! – гукає батько. – Як там ваша коза?
– Та жива, жива, - відмахується Петро.
– Дивись, бо йду – а вона на сонці аж здихає од крику! - сміється батько. І до нас: Петрова сестра, Ольга, недавно повернулася у село. Продала квартиру в Харкові і купила тут дім. Так попросила брата: дай мені хоч якусь скотину – буду доглядати. Він і дав козу. От вона й надоглядалася, - сміється знов. - А Петро гарний мужик, тоже мій однокласник. Тільки ж водка, водка…
Схоже, у чоловіків тут лише одна причина смерті. Та, що у документах визначається потім як «серцева недостатність».
Нарешті дісталися школи.
– Це нова, ми ходили до старої. Де ж вона тут була? Отут, мабуть. Ну да, он і груша, з якої ми все об’їдали зеленцем. І спортмайданчик. Гляньте: усе бур’янами заросло. У нас тут було до чорного витоптано – у футбол ганяли. Не займається зараз дітвора спортом… А оце дитсадок. Чи ні?.. Ну да – он і пошта напроти.
Я дивлюся на величезну будівлю із вибитими вікнами, перед якою пасеться коза, і намагаюся уявити: скільки ж це мало бути у селі дітей, аби наповнити такий садок? А клуб? Монументальний, з колонами, із червоним, тепер уже облізлим тиньком – адже в ньому хтось виступав? І хтось до нього ходив? Де тепер ця прорва народу?..
Бо куди перемістилося місцеве вогнище культури, я добре бачу. Напроти клубу – контора місцевого фермера. Найліпша будівля у селі, увита штучними квітами.
Йдемо далі. Ось двоповерховий колишній сільмаг, де баба Федора колись купувала мені ляльку… Стелла загиблих односельчан із прізвищем діда. («Написано: Федір Порфирійович. А він Парфилович насправді»)… Парк… Господи, тут були навіть парки.
– Ех, розвалили все, загадили. Я ж пам’ятаю іще, як ми прибирали у цьому парку. І скрізь були доріжки, і стояли лавки. А який тракторний парк був у совхозі? Он там, за вигоном, стояла ціла армія…
Я дивлюся туди, куди показує батько, і починаю розуміти, про що він говорить. Ні, я починаю бачити. Уява взагалі така штука, в якій незрозуміло чого більше – переваг чи недоліків. От, наприклад, чужа смерть. Ти уявляєш її собі так ясно, ніби помирала сама. А спогади про те, чого насправді не було? Взагалі, увесь цей чужий досвід – він потрібен?
Так і тут. Я роззираюся довкола і бачу, як усе це запустіння раптово обрушується в якісь тартарари. І піднімається із небуття Сяюча країна батькового дитинства. Тротуари розкручуються у парку, ніби килимові доріжки. Клуб убирається в новий тиньк, наче в оновлену шкіру. Десь за селом гуде тракторна «армія». І діти, діти витоптують до чорного землю, ганяючи за м’ячем, діти товпляться біля клубу, аби крадькома проскочити на заборонений сеанс, діти гудуть у школі та в садку… І райське царство, мов казковий міраж, постає переді мною, і вічне сонце нависає над ним, і щастя, щастя розливається у повітрі – те щастя, про яке, виявляється, ніколи не скажеш: ось воно, зараз, а тільки: ось тоді воно було, щастя…
Вдома мене нудило, а голова боліла дико і нестерпно.
– Нічого страшного, - сказав батько. – Маленький сонячний удар.
ІІІ
Увечері ми поїхали на цвинтар. Узагалі-то, на кладовище не радять ходити пізно, чи я помиляюсь? Правда, сонце ще не зайшло, стояло на обрії, і від його призахідного світла усе на цвинтарі здавалося багряним.
В самому центрі, між могилами – довжелезний стіл.
– Тут на поминальний день, мабуть, збирається багато народу?
– Та про що ти кажеш! Повно! З’їжджаються усі – і дальні, й ближні.
Першою була могила баби Федори – ближче до центру кладовища, поряд із її польською ріднею. Могила діда – у найдальшому кінці, прямо на кордоні із заростями вишняку.
– Ми тоді із вашою матір’ю стількох обходили, поки нам розказали, де дід похований. Тут під вишняком землі не видно було. Вирубували все під корінь, голими руками. Он іще досі видно стирчаки, - показує вбік, де до цвинтаря підбираються, ніби джунглі, непрохідні зарості…
Вдома, коли вже зовсім стемніло, я сиділа сама у дворі, і слухала. Дивно, ніколи б не подумала, що тиша буває тихою – і ще тихішою. Або навіть: такою неймовірно тихою. Я ж ніби із села, ну хай приміського, але такої тиші там не чула ніколи.
А в дитинстві?.. Пам’ятаєш, як було у дитинстві? Так, мені вже тоді здавалося, що ночі тут якісь особливі. А баба Федора? Вона тоді ще була жива? Ні, її тоді вже, здається, не було. Ех, бабо, бабо… Усе життя тільки й чую про себе: вилита баба Федора.
Я поглянула на стіну сарайчика, і мені здалося, ніби там, поряд із моєю тінню, відбивається іще одна. Підійшла сестра і сіла поряд. Тіней стало три.
…На ранок я встала першою, аби нікого не збудити. Хотілося самій сходити до тієї криниці на розі. Не знаю, чому – просто хотілося і все: дізнатися, як вони це роблять кожного ранку, кожного дня.
Але тільки взялася за клямку – прокинувся батько, що спав у машині.
– Ти куди? Та навіщо, я сам принесу! Та припини! - забрав відро. І так завжди. Я образилася – надто знайома ця опіка з дитинства.
Скрипнула хвіртка, і до двору зайшов хлопець із відром. Привітавшись, без жодних слів почав визбирувати у дворі яблука.
– Це Валин хлопчик, Сашко. Я їм сказав: приходьте, коли хочете, визбируйте яблука-груші для худоби, бо ж гниють. Теж у них нещастя: Сашко заліз по дурості із хлопцями до фермера. Тепер мати ходе-моле, аби заяву забрали.
Потім зайшла Ольга, та що з козою, зі своїми «матрьошками». Це так батько охрестив її внучат-близнят, що приїхали до баби на літо аж із Краснодару. Думали усі разом їхати на водосховище, та не вийшло: дощ.
Потім батька окликнув сусід, і вони довго перемовлялися через паркан. Назад повернувся із відром картоплі.
– Це Мишко дав, для них дрібнувата. Уже другу неділю не п’є, жінка повірити не може. А то я його «закодірував», сказав: усе, ти тепер пить не будеш. І не п’є!..
Батько мене просто вражав. У нас вдома він будував від сусідів височенні паркани, нікого чужого на подвір’ї терпіти не міг, взагалі, був відлюдником, а тут… Що з ним?
В дорогу батько підготував для нас непідйомні сумки.
– Ось бери помідорчики, картошку. І цибулю – усе одно купуватимеш на базарі. Та бери, кажу! Набирай побільше – ось, тримай пакет. Усе ж місцеве, чисте, люди самі приносять…
Він нічого не садив цього року, але сусіди самі зносили і зносили йому від свого урожаю.
Це все добре, але як дотягти сумки до дому, хай навіть він за десять хвилин від вокзалу?
…У потязі наші сусіди із нижньої полиці були з тієї породи, що від початку розстилають свій матрац, і ревниво слідкують, аби ніхто на нього не сідав. Так, - думала я, загнана любими пасажирами на верхню полицю, - я правильно розрахувала, взявши квитки лише на два дні. На третій ми всі неодмінно розсварилися б.
І справді: ми посварилися із сестрою уже на вокзалі, тільки-но заїхали до міста. Помирилися, лише переглядаючи фото із подорожі. Ось Ніна стоїть біля вказівника: «Першотравневе». «Це так село молодьож називає, – батько. - А для нас був і є совхоз… Як ти думаєш, мені зостатися там на зиму?»
Він правий, яке Першотравневе? Совхоз, совхоз – світлий міраж, сонячна країна, до якої батько так прагне повернутися. І він це зробить – аби побачити, як через розбиті шибки його кришталевої мрії проростає густа порость часу, ніби зарослі вишняку на цвинтарі. Але він повернеться. Повернеться все одно…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design