Петрович швидко дійшов до своєї теперішньої посади: відпахавши три роки начальником відділу, подався у вільне плавання. Фірма, хоч і невелика, але приносила стабільний дохід. І, навіть, нічогенький – на хліб з маслом вистачало. Єдиною серйозною проблемою в умовах всесвітньої економічної нестабільності стала плинність кадрів. Але такі вже закони бізнесу, мус на чомусь економити, щоб не вилетіти в трубу, платню ж підіймати було нерентабельно. І Петрович намагався з малими втратами якось вирішувати цю проблему. Тиснув на совість і розуміння підлеглих - криза, мовляв, нема доходів, треба почекати....
От і нині. Згадав, що непогано було б провідати Василя, колишнього однокурсника, а тепер свого підлеглого, який вчора здав зміну на дві доби. Прийти по –свойськи, побалакати про те і се. Напередодні обмовився, чекай у гості, справа є.
Зігнавши втому горнятком есспресо, як –не- як п’ятниця, кінець трудового тижня, і давши вказівки секретарці, вийшов з офісу. В обличчя війнуло вологим листопадовим повітрям, змішаним з апетитними позивними сусідньої чебуречної. Згадав про вікенд – Наталка обіцялася прийти. Та й самому щось їсти треба. Що- що, а попоїсти від пуза Петрович любив. Любив також власноруч вибирати продукти. Довіряв собі, як нікому. Глянув на годинник, час є.
Після півгодинно турне місцевим базарчиком з повними торбами, з яких несамовито пахло ковбасою, свіжоспеченим хлібом і мандаринами, неквапом подався до сусідньої малосімейки, де мешкав Василь з родиною.
У передпокої його зутстріли Василь, неспокійний пес і худющий кіт. З єдиної кімнати повитикали голови дітахи. Петрович подумав хвилину, потім дістав по мандаринці і вручив дітям. Вони знічено прийняли дари і галасливо зникли за дверима. Пес і кіт напружено чекали. Голодні очі світилися, носи пожвавлено вивчали обстановку. Про всяк випадок Петрович прилаштував пакети на верхній полиці гардеробної стійки.
Василь замкнув тварин у ванній і запросив боса до кухні. Щільно зачинив за собою двері. Налив у чашки дешевого чаю, насипав у тарілку крекерів і всівся напроти Петровича на кульгаву табуретку.
Петрович помовчав для годиться, а тоді почав плутану розмову. Час до часу, виправдовуючись, зітхав. Василь кивав головою, опустивши очі і нервово затягаючись «Верховиною» . Під кінець розмови, коли було наобіцяно золоті гори після кризи, що от-от минеться, Василь трохи заспокоївся. Петрович відчув, що місію виконано, і перехилив останню чарку бібмеру . Піднявся, поправив фірмовий ремінь на штанях і відчинив двері з кухні.
- Зачекай мене, - кинув Василь, висипаючи попіл із попільнички у смітник, - я зараз. Проведу тебе.
Та не встиг він її на місце покласти, як з передпокою долинули підозрілі звуки. Інстинктивно кинувся і завмер у дверях. По всій площі підлоги були розкидані погрижені лимони, шкірки від мандарин і клапті паперу з пошматованих пакетів. Петрович сидів на підлозі (послизнувся, промайнув здогад). У праведному гніві водив туди-сюди виря ченими очима і рухав щелепами. Поруч осиротіло валялася виїджена хлібина, а точніше тільки дуплава шкірка від неї. Повеселілий пес , підскімлюючи, радісно нюшив повітря і дружньо метляв хвостом. Посеред прихожої лежав кіт зт помітно роздудим животом, дивився Петровичу в очі і гикав.
По малосімейці поволі та впевнено розповзався дух доброї домашньої ковбаси.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design