Краплі дощу тупо відраховують час…
Краплі вогню на горлечку пляшки понуро відміряють порцію тимчасового забуття…
Зовсім не хотілося перетворюватися на п’яну тварюку, та чоловік себе примусив: треба. Він вилив залишки спиртного до чарки, востаннє травонув попалений шлунок, що вже був готовий до відчайдушного заколоту. По тому відчув жадане: полегшало... Охопила байдужість, яка межує з миролюбністю. І… вже більше не хотілося вбити матір.
…Його зачало не кохання. Завжди вважав, що народився через абсолютний материнський егоїзм. Це коли жінка майже в сорок і досі самотня, а надія на шлюбну обручку – вважай, примарна… І жінка знаходить порятунок – у традиційному формулюванні «народити дитину для себе». Звучить так, ніби та, що в заміжжі, пускає дітей на світ «не для себе», а для когось: для чоловіка, свекрухи, школи, виробництва, лікарні... І всі перераховані та замовчувані «інстанції» тут же отримують своє: хто - суб’єкт родинної турботи, хто - учня, хто - працівника, а хто й пацієнта… Ти ж, матусю, тут наче й ні до чого! Бо, окрім дітей, ще й маєш законного чоловіка; то ж твій сімейний статут передбачає чимало різноманітних клопотів – приємних і не дуже, ще й не обов’язково пов’язаних з дітьми… На думку оточення, мати-одиначка, в якої з весільним вельоном якось не склалося, має лиш один «клопіт», єдину втіху та забаву – своє позашлюбне маля.
І все воно, наче б то, й добре. Справді-бо, можна бути щасливим і в неповній сім’ї. Бо де ж їх набратися – отих законних «благовірних» - на стількох бажаючих жінок?.. Одне було недобре: трапляються у підстаркуватих матусь деякі витівки, що межують з істеричною впертістю.
«Егоїстка», - думав про матір син. Нині він перебував у полоні дешевого шмурдяка та шаленого дощу. Холодні дощові долоні давали кухонному вікну образливих ляпасів. Здавалось, ніби нещадні патьоки шмагають не скло, а чоловікові неголені щоки…
«Тільки про себе думає!» - у відчаї все не міг заспокоїтись… «Героїні-одиначки», подібні до його матері, як не всі, то через одну - егоїстки! Бо вирішують власні проблеми за рахунок своїх «безбатченків». Прикро, розмірковував пияк, що подібна дурепа, замість вдячності тому, хто їй дитину зробив, зазвичай таїть глибоку образу. І тоді, замість правди про батька, розпускається небилиця на шкталт: «Твій тато – загиблий льотчик-полярник»…
Пияк з дитинства мріяв познайомитись зі своїм батьком. Ну, хоч би заочно: знати б тільки – хто він... А мати поводилася, мов підпільниця на допиті, та, бувало, так дивилася на сина…і гнівно, й водночас - благально!...Аж незрозуміло було: чи матері й справді – дуже боляче при важкій розмові?Чи, може, їй просто нічого сказати?!.
Син би погодився на будь-який варіант стосунків матері з тим загадковим чоловіком... Аби лиш знати, що й ти також - не з повітря народився…
Ну, сказала б, приміром, що була на курорті. Може, увечері випила трохи, пішла подихати морським повітрям, і трапився самотній жінці випадковий кавалер…Хай навіть прізвище того мужика невідоме, але… з ким вона тоді обіймалася – має ж пам’ятати?! Чи таке забудеш - коли через дев'ять місяців маєш від нього розкішний подарунок! Який на зріст,чи якого кольору волосся… ну хоч би: смалив той «батько» цигарки чи ні?! Будь-яку інформацію. Аби лиш правдиву...
Найперший перекіс долі – загадковість його походження… Зате відкривався простір для неймовірної фантазії! Бо коли ніхто нічого не підтверджує, але й не спростовує – то вважай себе хоч сином арабського шейха! А що? Он, мати стільки років в елітному готелі пропилососила - може, хто й «віддячив» таким чином чепурненькій покоївці… Ось до якого фінішу доповзають дурні думки, коли людині невідома правда.
З раннього дитинства Пияк був розумним хлопчиком, та тільки… занадто «передозованим» материнською любов’ю! Нерозтрачене за стільки літ жіноче тепло – це вже не просто спека, а ціла пожежа!
У своїх дитячих стражданнях він був не самотній. У першому класі його сусідкою по парті була Тетянка. Після першого уроку до класу могла заскочити її, теж немолода мама, яка вчителювала в сусідньому класі. Тут же, при дітях, стягала з присоромленої доньки теплу спідничку, натомість одягала їй тоншу. Вона так турбувалася про доньчин теплообмін… Мама нашого героя була дуже схожа на ту жінку…
Вовтузіння маленького сина в пісочниці не лишилося поза її увагою. Коли поруч гралися дівчатка, в жінці прокидалися ревнощі: це ж вона й озирнутись не встигне, як украдуть дівулі дитину, потягнуть у доросле життя! Прямісінько з пісочниці, разом з м’ячиком та машинками…
Хлопчик мусить бути еталоном вихованості: не в двірнички ж він народився! Хоч і його предки – не великі панове, та готельна покоївка вважала, що стоїть на кілька щаблів вище за якусь там двірничку-нечупару. Та коли, задля справедливості, порівняти їхні професії, то виходить, що обидві ці жінки - прибиральниці, й відрізняються одна від одної хіба своєю екіпіровкою. Звісно, на тлі брудної двірницької спецівки накрохмалений біленький фартушок покоївки виглядав, мов розкішна сукня… Зате занехаяна двірничка мала неабияку перевагу – в особі законного плюгавенького чоловіка. Той був сантехніком, трохи пиячив («Мені по роботі треба!» – захищався перед своєю жінкою). А дітям він був непоганим батьком: пропивав не все, носив додому ковбасу та шоколадки. А вихідного дня збирав своїх дітлахів у купі з сусідськими. Всі усідалися в дворі, на ним же змайстрованій лаві, і хоч від сусідського дядька смерділо перегаром, цього звично ніхто не помічав – бо татко Оксанки і Степанка урочисто сідав за дерев’яного стола, одягав перехняблені окуляри з тріснутим скельцем, і повагом відкривав чергову дитячу книжку… За ту напівзруйновану оптику на дядьковому носі діти прозвали його «Черепах Тортилл».
А в матері чоловіка - ні отакого, ні кращого – взагалі ніякого не було! Від дворового «казкаря» відволікала синочка, як могла: хапала останні гроші й тягла дитину до ятки з іграшками… Або сама читала казки вголос, а хлопчик сидів насуплений. Бо мама не вміла так, як “Черепах”! І хай би хоч як старалася - так, як у нього, не вийде ніколи! Бо вона була… не тато! І хоч жінка, бувало, й паплюжила сусіда в присутності дитини, та малюк все одно заздрив Степанкові й Оксанці. Бо вони таки мають тата…
Нестерпно хотілося видати її заміж! Ну нема й нема рідного батька, що ж… Нехай буде вітчим. Буду любити, як справжнього! Та мамі про це не казав: вона ж все одно нікого не приведе. Їй, мабуть, і так добре…
А в школі хлопця ображали однокласниці, і навіть били. Син вважав, що це через матір, це ж вона все торувала: «Не можна ображати дівчаток, не можна ображати дівчаток…». Він зрозумів, що світ влаштований несправедливо. Бідолашні хлопці завжди в невигідному становищі: у школі їх товчуть (і хто б навчив своїх доньок, що не можна ображати хлопчиків?..), у трамваї штовхають, на війнах нищать… Несправедливо! І під таку несправедливість він покірно підставляв свою голову. Та й зробив для себе невтішний висновок: дівчатка (у майбутньому жінки) – це… вороги! Хлопчик відмовився гуляти з ними в дворі. І хоч ці, «дворові», були наче б то мирні, та все одно - потенційні вороги…
Мати завжди цікавилася, з ким ділить парту її дитина. Особливо пристрасно – коли поряд сиділа дівчинка. А коли на випускному вечорі всі вишикувалися по двоє (він – вона, він – вона…), та пройшли до зали під веселою аркою зі святкових стрічок, мати відчула штрик під ребром: ти ба, за ручки взялися… Агов, де ті наївні часи, коли жінка дитячою пісочницею переймалася?...
До армії Пияк не потрапив, бо був єдиним сином старої матері, тобто «годувальником»… А йому хотілося в солдати! Та просити за себе не посмів: боявся бійок і знущань.
Якось двоюрідний брат взяв хлопця на своє весілля «боярином». Свідком, тобто. Мама теж гуляла на тому родинному святі. Та тільки яке вже те «гуляння» було… Якась гостя зашипіла їй у вухо: ви погляньте, погляньте на ту дівку, кажуть, тільки-но після аборту… «Дівку» поставили в пару до маминого сина - вона була «дружкою». «Ну, все, - жахнулася мати, - це вже тобі не пісочниця…Треба щось робити», - і наступної години жінка не помічала нікого й нічого, бо витріщалася тільки на весільних свідків. Підхопилася з місця, почувши традиційне: «Свідкам – гірко!». На всіх весіллях це звична справа, а тут раптом усе вилилося в незрозумілі викрики. Поцілунок боярина з дружкою так і не відбувся: як тут гукати «гірко!», коли в декого іскри від злості летять…Танцювати свідкам матуся теж не дала – ну, зовсім збила з пантелику традиційне весілля! Коли ж почула дівоче: «Ходімо, покуримо» - схопилася за серце… Яке вже хлопцеві «куриво» та які танцювальні забаганки, коли довелося слабу матір додому тягти, на ліжко вкладати?! А стара все стогнала та потайки раділа: не постраждала цнота сина!
Пізніше вже сама робила спроби знайомити сина з «потрібними» дівчатами, та він уже й сам того не хотів.
Мати мріяла про «порядну» стару діву, й була впевнена, що тільки такий шлюб і має принести жадане щастя. Наречені, вважала жінка, повинні бути як два чистих аркуші. Така собі “tabula rasa” в квадраті. А, може, і в кубі – коли сюди додати ще й матір.
«Ой, мамо, нічого не треба, - подумки просив син. – Мені й так нормально…» Він закінчив «дівчачий» філологічний факультет, та нареченої там не вибрав. Потім скромно працював у жіночому шкільному колективі…
І ось настав день, коли він почув матусину розмову з сусідкою. З тих пір він жорстоко запив…
Сусідка допитувалася в матері, чому це її син ніяк не одружиться? Може, в нього нерозділене кохання, а може, оте… як то кажуть по телевізору… інша «орієнтація»? А підстаркувата мамця, з вірою у власну правоту, раптом втративши розум, і мудрість, і сором, бере та й каже: «Не второпаю, яка така «орієнтація»… ходить рівненько, не хилитається… а тільки точно знаю, що він… «дєвствєнніц»!».
Отак і промовила, витворивши з відомого слова… неологізм...
Звідтоді в голові засіла думка: допоки з матір’ю під одним дахом - залишатиметься він отим... з літерою "ц" у хвості... А ще ж до запою, таємно від матері, скромний учитель частенько гостив у своєї колеги. Вона вже два роки як удова, а найстаршому мужчині в її домі – аж… сім років, і він уже першокласник! Мама ним дуже пишається,бо старший син є авторитетом для молодших братів-двійняток. Ось тільки грошей катастрофічно не вистачає. А коли діти хворіють – у їхньої мами очі стають безбарвні, як у старої недужої собаки. А їй же тільки двадцять вісім років… буде через кілька місяців.
Шкільний учитель допомагав своїй колезі клеїти шпалери в її домі. Їм було легко удвох, бо ніхто з них ні на що не претендував. Просто змащували клеєм зворотний бік благеньких квіточок, шикували їх рядочками – пуп’янок до пуп’янка, та впродовж роботи пліткували про директора, згадували своїх учнів… А опісля була вечеря разом з дітьми. Вчитель ніколи не приходив до них без смачних гостинців… Ото і все. Ненька може почуватися спокійною.
… П’яний чоловік піднявся на затерплі ноги, зробив крок у квітневий дощ. Він потім матері все пояснить. По телефону. Або ні – вони прийдуть до неї якось – усі разом. Давно пора її бабцею зробити. Нехай тепер вже над онуками дуріє!..
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design