Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51057
Рецензій: 95788

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 30410, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.58.150.59')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Чорлай (фрагмент роману "Вчасно обняти верблюда, або забави двійників-смертників")

© yaroslav, 01-09-2011
Ч О Р Л А Й
     Пасквіль

Жив-був на світі красивий білий Птах, який понад усе любив ширяти у чистому вранішньому небі. А налітавшись, збирав навколо себе різновелике птаство й лагідним голосом проповідував.
"У кожному з нас є частка Лебедя, - казав він. - Але земні будні, кар'єра, сім'я, діти, вимагають від нас практицизму, спритності, залізної хватки і часто навіть жорстокості. Обтяжені гусячими проблемами, ми забуваємо не те що про захмарні польоти - голову ніколи до неба здійняти. В погоні за облудними цінностями плекаємо найтяжчий земний гріх -  безжалісно гробимо в собі божественне лебедине начало. Більшість птахів не задумуються над цим, нездатні щось змінити і дрібне честолюбне задоволення від досягнутих успіхів біля корита називають щастям."
Так говорив Великий Білий Птах, який знав, що він народжений Лебедем.    
Знав - і зрадив себе.
А почалося все з дрібнички: присвятив свій перший дальній політ коханій подрузі. Гадав, вона царівна-Лебідь, а виявилося - гуска.
Далі - більше. Партія червоних гусаків попросила його присвятити десять демонстраційних польотів їхньому видатному ювілею - десятиріччю перефарбування в червоний колір. Гарантували розкішну винагороду: персональну будку на острові знаменитого паркового озера й корито з місячним кормом. Він добре знав, що не можна ставати ручним Лебедем, що свобода лету - понад усе, але так приємно було похизуватися перед чванькуватими  гусьми - білими, сірими, рябими, чорними, червоними...
А коли дармовий корм скінчився і ліньки було летіти на Великі Озера, та ще й сезон дощів розпочався, він  жартома запропонував сірим гусям: ви мені - харчі, а я вам - фокус-покус: політ догори животом. Уклали угоду.
І пішло-поїхало. Чого він тільки не виробляв на замовлення, яких чудернацьких польотів не вигадував. Аж якось почув Небесний Голос: "А ти впевнений, що зміг би злетіти в небо просто так, заради лету?"
Звісно, він був певен цього, але назбиралося стільки замовлень - секунди вільної не знайти.
І врешті настав день розплати: він так ожирів на дармових харчах і до того розлінився, що не зміг злетіти вище паркових дерев. Упав, перебив крило...
З плином часу його велична довга шия стала товстою, як у найогидніших гусаків-ненажер, а біле пір'я зовсім почорніло. Та найстрашніша переміна сталася з його душею: зненавидів усіх крилатих - від комарів і метеликів до орлів і лебедів. Як тільки побачить, що хтось літає, місця собі не знаходить. Вдень і вночі у лютій злобі скніючи, не витерпів урешті-решт колишній Білий Птах і дзьобнув сіромаху-горобця, який довірливо пурхав неподалік. Та й убив його!..
А щоб ніхто не здогадався про небувалий злочин серед птаства, відірвав державний злочинець голову горобчикові, закопав у землю, а тулуб закинув у кущі. І сеї миті відчув колишній Птах велике полегшення, і зрозумів, у чому відтепер його щастя. Вбиваючи вільних летунів, що дозволяли собі не лишень літати, а ще й співати про що заманеться, відривав їм голови хижий перевертень - і жирів, жирів від свіжої крові братів своїх. І побачивши його об цій порі,  якийсь дотепник голосно вигукнув: "ЧОРЛАЙ!" - що означало: ЧОРНЕ ЛАЙНО. Сподобалось влучне прізвисько навколишньому птаству, замість прокльонів шепотів його всякий, хто умів літати.  
Та позаяк дендропарк вкупі з озером давно вже стали зоною інтернаціональних екскурсій, а здеградоване місцеве насєлєніє не зуміло захистити свою національну реліквію, то до кривавого злочинця поступово прилипло іноземне - КУЧА ДЕРЬМА.  Або скорочено... самі знаєте - ХТО.    

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Цілком незле

© Юрій Кирик, 01-09-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2757441997528 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …