Пинтя ходив позаду хати, мнув шапку в руках і прислухався, пробуючи дізнатись, яку долю та майбуття напророчуть судільниці дитині, яка ось-ось мала з’явитися на світ божий. З хати було чути тяжкий стогін його жінки Василини і голос старої Семенихи, яка допомагала їй привести на світ нову душу. Враз почувся плач немовляти.
- Хлопчик! – радісно крикнула стара Семениха.
У Пинті забилося серце, потемніло в очах. Він не знав чи радіти, чи сердитися, бо не був упевнений, що то його дитина. Рахував собі місяці, тижні, дні, та ніяк не виходило.
«Якщо рахувати дев’ять місяців назад, то я не був удома, а в бутині в Трибушанах!» – сердито шепотів сам до себе Пинтя.
- Коли хлопець підросте, то в день його весілля батько має померти!.. Так воно судиться йому!
- почувся хриплий від тютюну голос старої Гузачки.
У Пинті мороз пробіг попід шкірою, в ту ж мить він забув про клопіт, який так мучив його: він батько дитини, чи хто інший?
Минав місяць за місяцем, рік за роком. Малий Пинтик рученята до нього простягає, вже й «неню» йому каже. А Пинтю знову мучить та гризе запитання: він батько малого, чи ні?
- Не мели дурниць, дивись на малого – вилитий ти, наче витесаний з тебе! – гримала на Пинтю
Василина.
Та з кожним днем Пинті все більше й більше здавалось, що малий Пинтик схожий на Івана Курила. Тоді пригадував собі як Василина хотіла виходити заміж за того. Курило сватав її, тільки батько Василини не допустив, бо парубок, хоч і був гарний – на все село не було такого красеня, – проте убогий, як церковна миша.
І отруїтися хотіла Василина, і втопитися через те, що не пускали її за Курила, і втікати в світ білий хотіла з ним, та старий Клепа вибив її добре і віддав за нього, за Пинтю, бо він мав землю, хату, воли. Одним словом – ґазда.
Василина вдалася чемною й порядною молодицею. Поважала його, варила добрі страви і через кожні два дні прала з нього одяг, а коли він не хотів переодягатися в чисту білизну, сварила:
- Ти ґазда, Пинтю, а не якийсь жебрак, аби ходив у брудній сорочці!
Це тішило Пинтю і він любив її від усієї душі, тільки не показував цього.
- Як покажеш бабі, що гинеш за нею, то ліпше б тобі загинути! – вчив Пинтю його тесть Петро
Клепа.
Все було добре, тільки схожість його синка на Івана Курила гризла йому душу.
- Хлопець від тебе! Тільки, мабуть, Василина задивилась на Курила. Ти знаєш, якщо черевата жінка
задивиться на когось, то дитина на того схожа. Без сумніву, Василина задивилася на Івана Курила, ти
ж знаєш, як вона гинула за ним… Та це пусте! Добре, що в нього твоя натура, – буде з нього ґазда, як
його батько! – заспокоював Пинтю старий Клепа.
Слова старого справді заспокоїли Пинтю й він назавжди забув цей клопіт.
Роки минали. Хлопець підріс – вже леґінь. А Пинтю почало інше гризти. Він згадав, як судільниці напророчили, що він має померти в той день, коли його син гулятиме своє весілля.
Пинтя вірив і не вірив, але бажав, щоб цей день наступив якнайпізніше, або щоби й зовсім не наступив. Та біди не обминеш. Одного вечора таки мусів вирушати у свати.
Не тішило його те сватання, хоча й сватали найкращу і найбагатшу дівчину села- Оксану Вороньк-ovu.
На сватаннях Пинтя сидів задуманий і не втручався в розмову. Тільки тоді, коли вони домовилися відгуляти весілля через місяць, він підскочив, як обпарений.
- Що ви, що… Навіщо так поспішати? Залишімо бодай до осені!
Та що ж було йому робити, коли всі погодилися гуляти весілля через місяць? Гіркі й важкі були дні Пинті, ходив блідий, як мертвець, робота його не бралася. Вперше був упевнений, що судільниці говорили правду і що він скоро має померти.
Настав і день весілля. Пинтя помився, поголився і переодягнувся в святковий одяг.
- Дивіться на Пинтю! Можна подумати, що то він жениться, а не його син. О, як вичічкався! – жар
тували куховарки. Звідки їм було знати, що Пинтя вичічкався для смерті, а не для весілля?
Виліз Пинтя на хлів та й ліг у сіно.
- Не буду їм заважати своєю смертю, хай собі гуляють здорові, а завтра мене тут знайдуть мерт
вого й вже похоронять, – зі сльозами на очах промовляв сам до себе Пинтя.
Так він лежав, склавши навхрест руки на грудях, і чекав панну з косою. Уже почали дзвонити на полудень, а скоро по тому… й малі дзвони почали сповіщати про чиюсь смерть.
- Три стихи! – рахував Пинтя. – Якийсь чоловік помер! – подумав він з цікавістю з ким доведеться
вирушати йому на той світ.
- Чи не чули, хто помер? – почувся з подвір’я голос Марії Коржучки, яка куховарила для весілля, а
тепер питала в когось з перехожих по вулиці.
- Іван Курило! – відповів з вулиці Дьордій Николаїшин.
Пинтя оторопів. Невже доведеться йому відходити в останню дорогу з оцим голодранцем… з цим пройдисвітом, який все життя був йому, як більмо на оці? Ні на той світ не може піти собі спокійно сам, або з кимось іншим?
- Будь з ким, тільки не з ним! – заскреготав зубами Пинтя й стиснув кулаки.
Та враз йому все стало ясно. Враз зрозумів, в чому справа.
- Агі на тебе! – тріснув Пинтя себе по голові. – Добре тобі судільниці присудили, чорт би тебе взяв!
- плюнув з досадою і почав злазити з хліва. Сьогодні йому треба погуляти, бо має за що!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design