Буває, не догледиш, вощину вчасно не підставиш, гніздо не розшириш, або й нікуди розширювати – бджола язичків понавідтягує, кожну вільну шпарину позаліплює – біда! А ще, коли взяток… Ті мерщій заливають нектаром, ті забудовують, рамок повний вулик – працювати ніяк… Дратуєшся, бо непорядок. А спека, піт очі їсть, бджоли застують – ні рамку витягти, нічого! Здираєш із бокових рейок віск, а нектар бризкає, руки липкі, стамеска липка, шморгаєш долонею об шорстку бочину вулика, долоні чорні… Не зогледишся, як і штани вже липкі від текучого наприску, і сорочка. Бува, пориваєшся облизати пальці, та до каптура – сітка теж робиться липка, бджоли маняться на неощадно розбризкане добро, лізуть межи очі…
Хоч-не-хоч – починаєш лаятися, шукаєш, куди приткнути вийняту рамку, шукаєш, де та бісова вода, щоб обмити долоні. Одночасно в руці треба тримати і стамеску, і рамку, і димар (теж липкий), і пасічницький ніж… Щось неодмінно падає, буває, що й у вулик, лізеш – ось уже весь солодкий із голови до ніг… Кидаєш вирізані язички на дах сусіднього вулика, нектар поволі тече похилою бляхою, бджоли лінькувато крутяться над ним. Непорядок. Треба, щоб у вулику було місце, треба вчасно розширювати – підставляти вощину. Щоб наприск – у чаруночки, щоб по хазяйському… А то зазирне до вулика досвідчений дід із сусідньої пасіки – ще вибатькує…
Повертаєшся додому втомлений, незадоволений… Але, що далі від пасіки, то невдоволення тане. Це ж повні вулики бджоли! Це ж багатющий взяток! Це ж густий, наче смола дух випарюваного нектару. Цілий світ гуде над тобою, тріумфально виспівує неповторний славень життю, бо в гарне місце, бува, що й десятки бджолярів привозять своїх працівниць. Меду стільки, що не вміщається він у чарунки, меду стільки, що й ти весь у ньому! Незлопам'ятна природа наче купає тебе в своїх нектарах!
І в розпалі літо, і в силі бджолині сім'ї, і в силі ще ти, щоби порати це диво, і дощі обіцяють гарну гречку, і п'янкий, ні з чим не порівнюваний запах пасіки, що внесеш ти, повернувшись, до хати, заб'є дух усім домашнім, і вони дивитимуться на тебе, наче на бджолиного бога, повноважного посланця того пересиченого літа, якому ще так далеко, майже нескінченно далеко до осені…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design