Блідо-синя невеличка квадратна будівля з намальованим на стіні, потворним у своїй вип’яченій правильності, черевиком кольору лайна. Раніше я палила тут перед тим, як іти додому, щоб мама не бачила. До такого звикаєш.
Потім – палила із Найдосвідченішим, щоб його жінка не знала. Ще потім – із Найдобрішим. Гарно, що тепер то все у минулому. Чоловіки бо звикають ще скорше.
Якщо підійти до стіни близько-близько - стає наче тепліше, майже зовсім не холодно, навіть коли навколо сипле сніжок. І запальничка не гасне.
Коли палити тут пізно ввечері – повз ходять маніяки у шапках-підарках. Їхні спортивні штані виблискують у темряві білими смужками з боків. Чорне шкіряне взуття із гострими носами. Мабуть, то таке модне віяння.
Під ногами плутаються бездомні пси. Великі, незграбні та перелякані з самого дитинства. Вони постійно у пошуках щастя, уособленням якого є картонна коробка, в якій можна спати, або теплий люк підземних комунікацій. На щось більше годі й розраховувати. Цього прекрасного вечора, так і не знайшовши де б погрітися та кого б загризти, вони вкладаються спати з вірою, що щастя буде завтра. Очевидно, воно прийде якраз після того, як попрокидаються та помітять, що місцями попримерзали до землі, і що їм болить поперек.
У мого друга чоботаря неймовірно блакитні очі, у них страшнувато дивитися. Підозрюю, що то від клею. А ще – зваблива вар’ятська посмішка. Ця квадратна споруда – його приватна територія, його фортеця, його власний світ, у якому весь час мерзнуть ноги. То він намалював те убозтво на стіні. „Дуже гарно, у цьому є експресія...”, сказала тоді я. Вдоволено кивнув.
Думає, я не знаю, що він підгодовує бездомних псів шматками розчленованих трупів. І собаки - вони у змові з чоботарем - повсякчас вдають, що випадково саме тут вештаються, розмірковуючи, куди б цієї ночі примостити незграбне тіло. Навіть думати не хочу, що чоботар має для маніяків. Для мене – лиш посмішку.
Палю вже другу. Чудовий морозний вечір у якому мені так затишно з усіма цими страшними та нещасними людьми і псами. Я тут своя, ніби частина нашого з ними маленького герметичного світу. І йду геть, кидаючи недопалки, але не гасячи їх. Тут це не прийнято.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design