Повіяло ставковою прохолодою й свіжістю. Петько пройшов мулькою стежиною до свого, ще з позаминулого року облюбованого місця в заростях шурхотливого очерету. Сполохані жаби з розгону шубовснули у воду. Петько вмостився на чорному від вологи й старості пні, який віддавав цвіллю, закинув вудку й почав чекати. Наче захотілося їсти. Він простяг руку до пакета, де лежав кусень хліба й ковбаса, та враз нестерпний смуток так стис його маленьке серце, що апетит відразу ж пропав. Він пригадав, як ось тут поруч завжди сидів Дружок, як той нетерпляче совався, виляв хвостом, а очі невідривно спостерігали за тим, як Петько розмотує бутерброд. Смачний запах ковбаси спокусливо подразнював чутливі собачі ніздрі, і Дружок, не відриваючи очей від пакета, облизувався, кумедно тупцював на місці й терпляче чекав, поки Петько пригостить. Найчастіше так і траплялося, що більшу частину того, що йому завбачливо налаштовувала мама, хлопчик віддавав своєму другові. Риболовля – річ серйозна. Хіба ж до їжі? Пильнувати треба!
Велика банькувата жаба осміліла, знову підпливла до самого берега і втупилась в Петька нахабними вилупкуватими очима. Наполегливо, не кліпаючи, давила поглядом, відтак голосно квакнула. А потім іще раз, іще…
- Бач, який, бач, який, бач, ... , - вчувалося Петькові в її скрипучому надтріснутому кваканні . Він пошарив рукою позад себе, намацав палицю і пошпурив у жабу. Та зникла.
Напружилася волосінь. Петько рвучко смикнув вудку і зняв першого карася. Як же вони раділи з Дружком цьому солодко-приємному моменту! Петько подивився на рибину, на воду, на те місце, де завжди сидів пес, встав, перехилив відро і випустив карася в ставок. Той, пружно вильнувши хвостом, хутко зник у темно-зеленій глибині. Петько зібрав вудку і повільно пішов додому.
Те, що трапилося, мабуть, вже ні за які гроші не виправити.
- Ні за які… , - гірко подумав Петько.
Десь на старій яблуні лунко стукотів дятел.
- Ото-так тобі-і-треба, ото-так тобі-і-треба, так тобі-і-треба…, - вчувалося в голосному пташиному стакато і линуло вслід за сумними думками .
І Петько відчув, що весь світ став ніяким.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design