"Гальмуй, гальмуй, ідіоте – дерево! – Заткни пельку, ще вчитимеш мене їздити! – Тебе не вчити треба, а позбавити права керування, ледь богу душу не віддав! Що, повірив? – А ти наче не повірив! Так, дрібненький, марненький, але ж триголовий! І метнувся прямо під колеса… – А присягався, що більше ніколи… – Чи це від мене залежить? Я їх малюю, тих бісових зміїв, чи що? – Ні, я їх малюю… певно, що ти! – Заткнись і не заважай вести машину. Вважатимемо це залишковими явищами, бачив, який він малий? Загалом поїздка пішла мені на користь, тільки віднині їздитиму не через забаганки якогось там Оператора, чия реальність така ж сумнівна, як і реальність триголових… Ні, досить ідіотизмів, відсьогодні: захотів покататися – в справах! Робота, робота й робота – ось найдієвіша терапія, і від шизофренії також. Втім, цього слова більше не вимовляємо, чув? – Та згода, наче мені приємно, що моє друге "я" – з вальтами! – От тільки не починай: не я твоє друге "я", а ти моє. – А в чім відмінність? – Замовкни, паскудо! Сказав же: не провокуй! – Слідкуй за дорогою, та що ж це таке! Будь уважним, бо не доїдеш і до роботи! – Я уважний. Я ніколи не був таким уважним, як зараз, і таким спраглим до справ. Досить дурниць, досить ігор. Ігри це брехня, це несправжнє, справжнє саме життя. Зараз же ж до праці, годі байдикувати, не заслужив! Прямо в офіс, нічого, що ніч – там є робота. І поки не надолужу згаяне – ніякого відпочинку!"
– Алло, Нічко! Як там у вас, як Інна?
– Добре. Нога стухла… І як це ти виринув… Гадала, знов не обзиватимешся три доби!
– Я всього лише на роботі. Назбиралося багато справ, напевно тут і заночую, в кабінеті.
– Мені байдуже де ти ночуєш…
– Чому, Вероніко?.. Пробач, я винуватий, я не зміг тебе захистити, я завдав прикрощів, злякав доньку… Останнім часом від мене самі неприємності, правда? Знаєш… а може й чоловік іноді потребує підтримки?
– Я тебе підтримувала, але та серветка… І взагалі Вікторію (колись вона кликала мене Квіткою-Квіточкою), я втомилася. Мені дуже важко без надійного плеча, така вже я в тебе є… Я без надійного плеча сиплюся, мов порох…
– Нічого… ти плачеш… Ти плачеш? Не плач, не плач, я все виправлю… Я виправлю, я підставлю плече… Давай кудись улітку поїдемо, ми давно не відпочивали… А та серветка… не знаю… В мене тільки ти, Нічко… Не плач…
– Ти ночуватимеш на роботі?
– На роботі, Нічко… тут теж є тахта… Пробач…
"А дарма. Останні її слова, чи не було це запрошенням до родинного ложа? – Мушу реабілітуватися на роботі, це найперше. – Не бреши хоч мені, ти просто боїшся. Боїшся з'являтися вдома. Боїшся не лише Вероніки, а тепер і доньки, бо вона бачила тебе… – Не розумуй, розумнику… Слухай, чому з тобою завжди так утомливо? До Інни я зателефоную…
– А як там моя красна дівчина-ясна зірниця? Привіт, доню, ніжка вже не болить?
– Де ти, тату?
– На роботі. Всього лише на роботі. Накопичилося так багато справ, може й заночую. То як ти?
– Та супер. Ось використовую свій "лікарняний", щоб підготувати домашню тему для олімпіади.
– Середні віки?
– Вони. Точніше: "Ерготизм, як головна спонука полювання на відьом та інших проявів релігійного екстазу в середньовічній Європі". Як названнячко?
– Клас! А що ж воно за біда, той ерготизм?
– Вогонь Святого Антонія – хвороба, викликана паразитичним грибком жита, українською називається ріжки. Уявляєш який зв'язок!
– Ні, але тобою пишаюся. Інно… тоді в школі… ти не лякайся, будь ласка. Знаєш, перевтома, те-се…
– Та нічого, тату…
– Тепер сміятимуться з тебе…
– Нічого…
"Вона таки молодчина! – Ризикнув би ти бовкнути щось інше!"
– Що я бачу, брате мій Профілакторію! Ти справді ночував на роботі?
– Справді… клопотів до дідька, сам казав…
– То правда… найперше – з термодеревиною, довго ми чекатимемо? Ціни на ламінат устаканив?
– Саме займаюсь…
– Можеш, коли захочеш! Там привезли нові прайси, забереш…
Нічого, Вікторій ще покаже, на що здатний! Ану, як там із рестораном "У дядька Гната"? Показали нам дулю, з "архіпелагом" знюхались… а там же площ… А ми знижечкою по "архіпелагу", а ми відстрочечкою, а ми лавою ексклюзивною… що їм стандартні меблі? А Царське Село? Ти давно там був, комерційний директоре Вікторію? Не запрошують… а ти не жди, поки запросять, невеликий пан – проїдься, обдивись… Що глибша в країні криза, то рясніше ростуть там, наче з-під землі, особнячки… Хороша справа – робота! За роботою всі дурниці з голови вимітаються… змії там усілякі, оператори… Тьху, яка дурня, невже я справді вірив…
"Ну, стосовно Оператора ти не дуже, зі зміями не порівнюй! – Чому? – Хоч би тому, що в казках про операторів нічого… – Але він так само віртуальний, як і ті. – І твої поїздки? – Ні, поїздки правдиві: Горпинівка, Мілкі Стави, Гужва… в мене хороша фотографічна пам'ять, забув? – Отже… – Що, отже? – Поїздки реальні, а мета? Чим повелителька гайворонів у школі ефемерніша за Оператора? – Класна керівничка ж там була? Була. І указка в руках… Так і села ті, й могили на кладовищах, і приятель мій Михайло – все реальне, все, але не Оператор… – А гроші? – Кинь, які гроші, оце вже напевно казка! – Хтозна-хтозна… десять тисяч вічнозелених… – Вони віртуальніші за найдрібнішого триголового! – А ти перевір… Повідом його, що припиняєш гру й сума надійде на твій рахунок… Чого мовчиш? – Не хочу… не хочу повертатися до тієї маячні, до глюків… Бачиш, яких надзусиль докладаю я, щоб те залишилося в минулому! Все, і Оператор також. І не нагадуй мені, його немає… нічого немає… Є лише нормальне, правдиве життя, в якому ніхто нікому так просто десять тисяч доларів не дає! Все, закрили тему! – М-м-м… я, звісно, сто разів перепрошую, але чому не можна спочатку забрати гроші, а тоді вже закривати тему? Он і дружині поїздку на відпочинок обіцяв… – Згинь, нечиста сила й не спокушай! Якби ті гроші й були, я б до них не доторкнувся, затям! А щоб ти не підманював… гм… я от що зроблю: я замовлю наступний тур, замовлю й не виконаю, я й не братимуся за нього, все… І Оператор щезне слідом за зміями! Не віриш? – Але, викликаючи Оператора хіба ти не посвідчуєш його реальність? – Чорта! Оператор у віртуальному світі, а не в реальному! Де він, де? Дай помацати! – Тоді так само віртуальні й твої клієнти, постачальники… – Немає на світі нічого реальнішого за постачальника й немає нічого віртуальнішого за ідіотського Оператора, готового, буцімто, поділитися з тобою десятками тисяч доларів! – Це нелогічно… – Стули хавло, я прийняв рішення, пора з цим закінчувати!
"Готовий до гри". "Гравець отримує фото молодого чоловіка. Впродовж чотирьох годин він має надіслати Оператору фото пам'ятника на могилі цього чоловіка, яка знаходиться в селі Миколицні Новокостянтинівського району Тернопільської області. Винагорода 50 000 доларів. Бажаю успіху. Час пішов."
От і добренько, от і славно. Бач, як воно гарно складається, коли ти здоровий, коли свідомо керуєш власною волею. Зразу й Оператор (є він, чи його нема) починає ніби читати твої думки: набридла вам ця, буцімто, гра, будь ласка – завдання, яке в принципі виконати неможливо, як ви й хотіли… Все, до побачення, зміючки, відьмочки, Оператор та інша нечисть – до мене дзвонять…
– Ало! Туди – я комерційний директор фірми, мене звуть Вікторій Касянович… Ні, не Віктор, а Вікторій… Кухня? Чудові зразки, обідні групи в асортименті… все ексклюзивне, поза сумнівами. Ні, не дорожче, ніж у "архіпелазі"…
Тернопільська… кілометрів із шістсот. Встигнути просто нереально, навіть спортивним "Поршем"… Це, якби я хотів їхати, а я ж їхати не збираюся… Так просто, з цікавості… Припустимо, долетів гелікоптером, приземлився біля цвинтаря і якщо на пам'ятнику є фото… А якщо немає… Це, якби я хотів летіти…
Новокостянтинів… щось знайоме… хоча я точно ніколи там не бував, через Тернопіль проїздив лише колись поїздом на Карпати… Звідки ж цей Новокостян… Чекай, та ж Роман, Ромка з Новокостянтинова, однокурсник – найкращий приятель моїх студентських років! Ех
На цьому "рукопис" закінчується, дякую всім, хто дочитав...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design