Спокійне лагідне сонце щедро ллє своє життєдайне тепло на землю. Початок червня, і земля, ніби юна красуня-дівчина. Зелень яскрава й соковита. Повітря, особливо в надвечір'я, п'янить своїми духмяними пахощами. Ніби чиясь рука наповнила ними все навколо до краю, по самі вінця: "Насолоджуйтесь, радійте, шануйтеся!".
Подвір'я немов усміхнене обличчя. Пекучим яскравим полум'ям палахкотять маки. Вони такі великі, що здається, це не квіти, а величезні блюдця. А ось до однієї летить бджола. Вона залітає всередину маківки, а там - справжнє диво. Розглядаєш квітку, і немає межі подиву й захопленню, бо вона - це сама довершеність, витонченість і досконалість. Який митець може зрівнятися з природою в її майстерності й неперевершеній фантазії!
Під парканом милують око розкішні півонії. Гнучкі пагони не можуть утримати пишні квітки, і вони нахилили свої обважнілі голівки до землі.
А ось підростають настурції, чорнобривці, айстри. Скоро-скоро вони розквітнуть і теж будуть посміхатися сонцю. Краплинки роси на листочках настурцій будуть схожі на живі срібні кульки. Доторкнешся пальцем до листочка - і кулька вмить відреагує. Тріпотливо засяє кольорами веселки, заметушиться, покотиться, впаде на землю, а там перетвориться на малесеньку, ледь-ледь помітну вологу плямку.
У куточку пишається кущ любистку. Він стриманий і гордий, але це поки не виявиш до нього своєї прихильності. А от візьмеш його листочок, потреш пальцями, і він обдарує тебе своїм терпким, ні з чим незрівнянним запахом. Підсвідомо відчуваєш, що він таїть у собі і спогади сивої минувшини, і сьогодення. Але все-таки, мабуть, у ньому більше від давнини, тож споглядає він всі наші щоденні клопоти з погляду вічності, а тому з мудрою поблажливістю й розумінням.
Турботлива мама-квочка навчає своїх малят житейських премудростей. А вони, наслідуючи матусю, кумедно чиркотять по землі своїми тонюсінькими лапками. Такі собі пухнасті клубочки з крильцями-пелюсточками.
Кіт Мишко лежить під кущиком конвалії і ніби спить. Проте одне око, вузеньке, як щілинка, пильно стежить за курчатами. Я піднімаю палець і сварюся на нього. Він широко розплющує жовті очі й уважно дивиться на мене, але, я знаю, що думає він про своє, котяче.
Під вікном затишно вмостився кущ бузини. Білі, схожі на парасольки суцвіття заглядають у шибку. Пробігає легенький вітерець, і від його подиху вони починають плавно погойдуватись, ведучи повільний, спокійний танок у ритмі "Мелодії" Рубінштейна. Moderato ... Думки теж починають текти спокійно, розмірено, далеко від буденного нервового життя. Пораєшся по господарству, а око раз по раз зачіпається за цю красу. Хочеться увібрати її всю, досхочу напитися, запам'ятати.
І раптом зринає думка: "А, може, оці земні, такі доступні миттєвості і є щастям? " Тоді навіщо шукати чогось далекого, примарного й недосяжного? Ось воно! Бери його руками, доторкайся, вдихай на повні груди, милуйся і, якщо хочеш бути щасливим, то будь ним!
2008 р.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design