Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51619
Рецензій: 96041

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 29409, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.117.105.16')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Повітряне

© Танюха, 05-06-2011
  Ти єдиний залишився в мене. Останній, хто так легко і ніжно торкається моєї щоки, потім невагомо ковзає шиєю до ключиці, струменить по плечі, далі  рукою аж до кінчиків пальців. І вже в кінці неквапно обіймає.
  Обійми завжди прохолодні, проте для мене немає жаданіших дотиків. Уявляю себе билинкою і віддаюсь тобі. Ти хилиш мене туди-сюди, і ми разом співаємо пісню, таку ж безмежно ніжну, легку та вічну, як ти. Як ми.
  …Коли я була малою, ми разом грались на вулиці. Ти був страшенним бешкетником і постійно засипав мені очі піском або крав мою кепку. Я ображалась, плакала, але мамі не жалілась – з тобою мені завжди було цікаво.
  … Ми любили танцювати. Кружляти в шаленому, півдикому сп’янінні  від свободи та вседозволеності. Особливо під дощем – тоді здавалось, наче небо стіною води хоче сховати від світу нас, божевільних і безмежно щасливих. Ти розтріпував моє мокре волосся, здував краплини з шкіри і хльоскав по ногах вологою травою. Я реготала і ловила губами дощ, а ти ревнував мене до нього.
  …Ти любив мене супроводжувати, коли я кудись ішла. Особливо восени – дорогою ти збирав для мене величезні строкаті букети з листків. Коли їх робилось надто багато і я не могла втримати в руках – ти раптово вихоплював листя і з галасом розкидав навколо. Перехожі здивовано витріщались, а я сміялась. Щиро і голосно.
  …У тебе щоразу нові парфуми. Це так цікаво – відгадувати, звідки ти прибув, по запаху. Він завжди складний і хвилюючий. Трохи різнотрав’я, свіжоскошеного сіна, ораної землі, таємниці і розгільдяйства – оцей набір найулюбленіший. Ще буває старий туман із сонливістю і болотяними квітами, спокій з хвойним лісом, безтурботність та вечірнє море. Комбінацій безліч. Але найосновніше – ти завжди пах волею. Отак, бувало, обіймеш, а я не втримаюсь і вдихну на повні груди – і аж у голові паморочиться та серце вистрибує з радощів.
  …Коли ввечері ми залишались з тобою наодинці, ти ставав особливим. Зникала метушливість і непосидючість. Ти вмощувався поруч, я притулялась до тебе і ми розглядали зірки. Ти перебирав моє волосся і тихо-тихо наспівував колискову.
  … Взимку ти малював мені на вікнах. Було страшенно цікаво сидіти на підвіконні і спостерігати, як шиба спершу вщерть покривалась снігом, а потім ти, прибираючи зайве, творив новий шедевр.
  … Інколи ти зникав. Бувало, днями шкіра просто вила, прагнучи прохолодних дотиків. Найчастіше це траплялось влітку. Як і я, ти ненавидиш спеку та розжарені, зачумлені міста. Однак я була прикута до цієї цивілізанутості; ти ж терпіти не міг умовностей і правил. І поки під моїми сандалями плавився асфальт, ти танцював на гірських полонинах у прохолоді та самотності. Та щоночі, коли я засинала, ти обов’язково приходив. Присоромлений тим, що покинув мене у цій спеці, ти несміливо мнявся біля вікна. Та врешті не витримував, підходив і, стоячи на колінах біля ліжка, пошепки розповідав, де ввесь день пропадав.
  …Одного разу ти запитав:
- Який подарунок ти б хотіла від мене?
Я здивувалась, адже раніше ти про таке ніколи не питав, а відразу приносив то оберемок сухого листя, з якого шив мені сукню, то цілий сніговий або піщаний замет, який за лічені хвилини ставав найрозкішнішим палацом. Чого ж іще бажати?
- Ти не зрозуміла. Я хочу зробити тобі СПРАВЖНІЙ подарунок, такий, що не розлетиться за п’ять хвилин і не розтане від першого ж променя.
Це було дивно. Я задумалась…
- Крила. Великі і білі. Щоб забути про спеку і натовп. Щоб безмежна полонина неба була не лише в очах, а й у крові.
Ти уважно вислухав і задумався. Потім якось розсіяно покрутився поруч і раптово втік…
  …Я сиджу на підвіконні і спостерігаю, як ти граєшся листям у парку. Найкраща забавка! Як би я хотіла бути зараз поруч! Але ти, напевно, не впізнаєш мене – хіміотерапії забрали волосся, висушили тіло, пожмакали шкіру. А ти ніколи не любив мумій…
  До палати зайшла медсестра і нагадала, що за годину треба буде готуватись до операції. Я кивнула і відчинила вікно.
  Що ж, прощавай, єдиний і такий коханий вітре… Прилети і обійми востаннє своїми прохолодними руками. Подаруй букет моїх улюблених кленових листків – буде хоч одна кольорова клякса серед цієї мертвої стерильності. Забери з собою ті дурні сльози, котрі не знати чого котяться щоками. Прошепчи, що ми ще обов’язково погуляємо нашим парком… І танцюватимемо в зливу під барабани грому…
І не забудь – ти обіцяв мені крила.
Великі.
І білі.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

Гарний текст,

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Юрій Кирик, 07-06-2011

!!!

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Любов Долик, 06-06-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.046316862106323 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати