Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95764

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 29325, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.218.38.125')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза есе

У День Гніву не вистачило гніву

© Микола Назарівський, 28-05-2011
Я з надією чекав День Гніву.

Однойменна акція відбулася 14 травня під стінами Верховної Ради. Того дня погніватися зібралось кілька сотень протестуючих із державними прапорцями, банерами, що несли цікаві у своїй різноманітності наболілі думки громадян, стрічками з написом «Вперед», сільськогосподарським реманентом, адресованим прем’єр-міністру. Зі свого боку влада теж підготувалася: для зустрічі невдоволених вона виставила кілька озброєних кийками, щитами й наручниками лав правоохоронних (скоріш за все, каральних) органів так, що на кожного «розгніваного» випало по три бравих хлопа. Пройшло все доволі прогнозовано і традиційно для останнього часу акцій такого штибу – трохи покричали «ганьба!», повимахували гаслами на дрюках, поштовхалися з органами, найактивніших штовхачів похапали і повкидали у «воронки». І все. Акція закінчилася. Чиновники спокійно та вдоволено споглядали на вгамований люд, котрий помалу розходився геть. Happy End.

Якщо порівняти ці події із тими, які відбулися 9 травня у Львові, то певний зв’язок є. Це слово «гнів». Тільки у місті Лева воно втілилося в дійсність, як спротив історичному провокаційному глумові, то в Києві – цілковито зійшло на пси. Там гніву не було. Влада не злякалася. Невже ми втратили контроль над нею, над тими, котрі поставлені служити на цій землі на благо нації? Дехто скаже, що відбулася зміна ролей. У такому випадку справи кепські. Для нас, для майбутнього.

Згадаймо минуле, де попередні покоління народу не словом, а ділом гнівалися і доводили свою правоту під проводом Наливайка, Хмельницького, Мазепи, Гонти і Залізняка, Махна, отаманів Холодного Яру, Шухевича – тих людей, які долю свою навіки і посмертно пов’язали з волею. У них є чого повчитися. Якщо ж знову прирівняти сучасні прояви гніву народу до тих часів, то матимемо просто - пшик. Ви скажете, що і часи були важчі, ніж тепер. Згоден. Але неважко зрозуміти, що сьогоднішня Україна хоча і є де-юре незалежною суверенною державою, де-факто – це все та ж російська колонія з багатими землями та «малоросійським наріччям». А всі найвищі чини займають люди, котрі не те, що не є українцями по крові, а й не мають простого людського співчуття до пересічного українця. Ці рудименти совітів і досі «качають» з України все, що можна «викачати». Те, що не «викачується» - просто нищать. Нас нищать.

Нещодавно прочитав «Залишенця» Василя Шкляра. Залишився під сильним враженням. На чорному прапорі полків козаків Холодного Яру золотою нитками горів напис «Воля України або смерть». Ідейне гасло, просте й відверте. Під ним повстанці клали голови, але не здавалися, чинячи запеклий опір більшовицьким загарбникам. Їх лишилася жменя (!) проти тисячних ворожих військ, але їх боялися, бо холодноярівці (слава їм!) уміли показувати свій гнів. Хто ж сьогодні боїться нас? Невже совіти остаточно і безповоротно викорінили наш дух свободи, дух вільних людей, що стояли за святі речі, які бачили чітко, без омани і стереотипів? Вільні духом люди ще є серед нас, я певен. Але вони залишенці. Чому?

Мабуть, чаша терпіння нашого народу таки глибока. Ми ще довго будемо побиватися, перш ніж вона переповниться. А коли це станеться, ми твердо скажемо – досить!, виконаємо «Заповіт»… Отоді настане День Гніву.
Цікаво, наскільки далекоглядним був Шевченко?

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Надія Позняк, 28-05-2011

Гнів - як вулканічна магма...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 28-05-2011

Вони нам чОгось не передали, а ми від них щось не взяли...

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Залєвський Петро, 28-05-2011

[ Без назви ]

© Микола Назарівський, 28-05-2011

[ Без назви ]

© Микола Назарівський, 28-05-2011

[ Без назви ]

© Микола Назарівський, 28-05-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.64171504974365 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …