Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 2894, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.85.215.164')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Свинство. (на конкурс "Про свиню")

© Олександр, 11-12-2006
Якою спокійною була би ніч для Опанаса Часника, якби кум Грицько Цибуля не постукав у гості? Родичами вони не були, але за прізвища прозвали їх у селі кумами, а там вже й вони, як сусіди, звикли до того. Часника, правда кажучи, ще називали за очі Свинориєм, бо ж не двір мав, а суцільні калабані, у яких завжди брьохалися його кабани, свині та підсвинки.
А сажу ж яку він їм поставив. З чистісінького дерева із млина, бо ж повинні свині від того дерева плодитися, як миші. І справді, он уже й льоху Часникову розперло так, хоч окремий хлів будуй, та не про те мова.
- Добрий вечір, куме. Чи не бачили моєї жінки ,- Цибуля увійшов у хату не чекаючи запросин.
- Не бачив. А давно вона пропала?
- Позавчора. А мо’ й позапозавчора.
- Що ж ви раніше не кинулися?
- Ви ж знаєте куме як воно: все ніколи, а моя й раніше таке виробляла. Де ж вона є?
- Мабуть, там, де й моя болячка: сидять десь у третьої ляси точать. То сідайте вже куме.
- Та я ж, не до того ,- кум Цибуля зібрався виходити.
- Сідайте, поки жінки нема ,- і Часник дістав з-під столу сулію ,- Свиню недавно зарізав. Рити почала, а то ж певна ознака, що скоро здохне.
Випили по-першій, і по-другій, і по-третій. Закурили люльки. Кума Цибулю оковита брала швидко. Він забув про жінку й почав розказувати проти ночі про Розриту Могилу за селом, з якої опівночі, як прислухатися, чути хрускіт людських кісток. Часник пускав те все повз вуха, а наливаючи міркував про своє: «Та й утнула ж кума. Розказала жінці усе про нас. А в мене свиня голодна, аж кричить. І чи ж я не знаю, як свині їдять мертвяків. Хоч би пальці добре перетравилися, а то різав обох поспіхом.»
- Беріть куме. Пригощайтеся свіженьким сальцем, кров’яночкою.
Часник усе підкладав і підкладав кумові свиню. І в очах Цибулі кумів ніс почав поступово перетворюватися на рило, а обличчя все більше стало нагадувати свинячу морду. Грицько Цибуля декілька раз труснув головою, проганяючи хміль, та це не допомогло, бо на потилиці в кума Часника, зненацька, виросли роги, і він став зовсім схожий на чорта, що, зловісно вишкіряючись, підливав йому оковиту, хижо вишкірявся й прицмокував, висолопивши гострого чорного язика.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

А далі не вигадали?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© М.Гоголь, 11-12-2006
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.4685378074646 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …