На всю Верхнянку, та що я говорю на всю Верхнянку?.. Мабуть на всю Мараморощину не знайдеш таких порядних, чесних та богобоязливих газдів, як Іван Чіріпкало та Ілько Цвірінькало. Одним словом – газди та й годі!
В неділю в церкві любо дивитиcя на них. Дивишся та не надивишся, а на серці так весело, що аж... А повертаючись додому з церкви, тобі стає тепло на душі, що ти народився в селі, в якому живуть такі порядні газди, як Іван Чіріпкало та Ілько Цвірінькало. А вже коли тобі випала несподівана честь, десь захованому поза тином, прислухатися до їхньої газдівської розмови, то можеш уважати себе одним з найщасливіших людей села. Ну й розмовчка у них – масненька, маснісінька, як каша з салом.
Буває, весняним ранком Іван Чіріпкало йде з граблями на плечах у поле, а тут йому перетинає дорогу з порожнім відром, йдучи по воду до криниці, Ілько Цвірінькало.
«А перетяв би тобі Господь дух, з помийняком паршивим! Ну і знайшов собі таки переді мною перейти вулицю з порожнім відром. Тепер мені не буде йти добре цілісінький день, йшло би му черево з рабровом остатнім!» – проклинає в думці Іван Чіріпкало, низько кланяючись Ільку Цвірінькалу:
– Добренького вам здоров’їчка, газдо!
«Дивись, як рано несе його нечисте у поле, у всьому хоче випередити мене, несли би го п’ятами навперед!» – завидує Цвірінькало, чемно відкланюючись:
– Дайбожечку і вам здоров’їчка та щасливенької днинки, газдо! А куди це ви так ранесенько?
«Завидує бітанґа, нехай завидує, хай пукне зі заздрощів, як кліщ, бо куда йому рівнятися зі мною!..» – радіє Чіріпкало і відповідає:
– Та ади, на Кременище чистити, бо лазочок, слава Господочку святенькому, як полониночка, сінокоси вже за поріжком, а чистити мені ще треба й на Підпогір’ю, та в Кривому Лазу, про Стижерет вже й не згадую, бо волосся дибом стає з перестраху, що не вспію. А тут ще й оранічко наступає, нивочки орати треба на Переході та на Зарінку.
«Хвали мене, роте, бо тя годую. Та хіба я не знаю скільки в нього лазів та нив!.. Ой знаю, добре знаю... і то знаю як він їх придбав: Кременище від старого Зозуляка за корчагу горівки, Підпогір’я, Кривий Лаз та Стижерет від Онтіїхи у спадщину отримав – дотримав бабу ще ні цілих два роки і померла, може й сам її... І ниви теж за ніщо від волохуцників купив. Та ж такого помийняка та шахрая, як він, не знайдеш на все село» – подумав Цвірінькало і до Чіріпкала:
– Ой, хоч не напоминайте, бо і в мене стільки землички, добре, що волики молоденькі та дуженькі, а то до літечка б не виорав всі нивоньки, бо всі вони широчесенькі та довгесенькі, як у нотариша Чіча.
«Мав б ти широченьких та довгеньких нивочок Лайдаку, як би був не дав за тебе Ялинюк свою глуху та горбату Варвару. Дивись, як гордо теше! Ніби з газдівського коліна, а дід його з торбою попід хатами жебрачив. Чорт би тото забрав з такими газдами!..» – міркував Чіріпкало і лагідно до Цвірінькала:
– Що ж нам робити, газдо?.. Земличку треба доглядати, як зіницю ока, інакше ніякої хосночки з неї не буде!
– Ой, треба, газдо, треба! – відповідає Цвірінькало.
– Ну, всього добренького вам бажаю, газдо, – здоров’їчка, щастічка і силоньки, щоб земличку змогли обробити!
– І вам так само, газдо, щасливої днинки і всього найдобренького! – чемно відкланюється Цвірінькало.
І так собі побалакавши, порозмовлявши по-християнськи, розійдуться кожен в свій бік, а тобі на душі весело-веселенько, бо, що ж не говори, не кожен щастить день почути такої милої газдівської розмови.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design