Скільки разів ми, озвучивши свою мрію, чуємо ці слова і щоразу по-новому переносимо свій біль. І чим наша мрія здається недосяжнішою, фантастичнішою, тим палкіше нас починають переконувати, що все це не те, що нам це не потрібно. Їм видніше, вони обов’язково праві. Ми ж – зелені дилетанти, які замахнулись на недосяжне. Вони знають краще, у них більше досвіду. Але і ми знаємо, відчуваємо. Якби ж тільки наші мрії не підкріплювались одними лише відчуттями.
Можливо, якби люди більше вірили у мрії, а не відносили їх завчасно до розряду «нездійсненних», більше мрій змогли б втілитися у життя. Не зажди люди, які міркують і сприймають світ не так, як інші, мають бути приречені на самотність. Але це тільки в ідеалі. Зазвичай, ці люди стають вигнанцями. Самота якщо і не крокує поряд з ними, то вже дихає у потилицю. І як ти не намагаєшся триматися, вдаючи гордого і сильного, сумніви вибивають ґрунт у тебе з-під ніг. Ти мучишся докорами сумління, тобі не дає спокою це вічне дошкульне запитання: «Чи тим я займаюся?»
«У тебе нічого не вийде», - нажаль, дуже підступна фраза. Скільком вона вже встигла підітнути крила? І головна її підступність в тому, що на всіх вона діє по-різному. Почувши ці слова, одні рвуться в бій, намагаючись довести собі і оточенню, що все у них вийде, а інші – навпаки, опускають руки, погоджуючись із загальною думкою. Багато хто з них знаходить спокій і, можливо, навіть щастя. Або так просто легше жити. Не пливеш проти течії, отже, не потрібно докладати надмірних зусиль, долати видимі і невидимі перешкоди, рухатись на осліп, крокуючи в невідомість.
Ті, хто вирішив дійти до кінця, намагаються знайти однодумців. Нажаль, це не легко, бо більшість складається з тих, хто сумнівається. Їм ненав’язливо, але методично пояснюють, що краще завертати із цієї хиткої стежки.
Ці слова щоразу шматують серце, лишаючи недогризок, який обливається кров’ю. Низько опустивши голову, вони йдуть далі – повільно, невпевнено. Без підтримки, без гарантії на успіх.
Декому все ж пощастить дійти до кінця. Для них найбільшою винагородою буде навіть не людське визнання, якого вони так прагнули, а усвідомлення власної значущості. «Я зміг, - співатиме серце, вилітаючи із грудей. – Я пройшов цей шлях принижень і втрат недаремно!»
Ці люди знають, що одна велика перемога складається з безлічі маленьких. І якщо ти бачиш попереду свою мрію і відчуваєш, що тільки вона зробить тебе щасливим, то мусиш іти вперед, не оглядаючись. Жодних сумнівів, жодних нарікань на долю. Тільки вперед!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design